Forum konie »

Siodło skokowe

Mozii nie mam pojęcia, kiedyś usłyszałam, że to wygodniejsze i myślałam, że tak mają bezterlicówki, ale jak to jest na prawdę to nie wiem.
Mnie za to wiecznie w tych puśliskach które ma Ktosina wścieka to, ze nie można ich podciągnąć porządnie i mi wystają z pokrowca na siodło.  Nie cierpię też przekładania puślisk czy popręgu przez siedzisko siodła więc ta opcja też odpada..
no kto jak kto,ale Ty chyba możesz sobie uszyć pokrowiec z dodatkowymi kieszonkami na strzemionka 😁

mi to wisi,jak to w pace wisi,mój komfort na koniu jest dla mnie ważniejszy niż wizualny wygląd siodła wiszącego w pace 😉
starośc,starość :P
Ktoś, widzę że nie tylko ja jestem nienormalna. Od kiedy mój koń poszedł na L4 (stałe) siodło HBC sprzedałam wraz z osprzętem i jak uda mi się na coś wsiąść to mam normalne puśliska i płaczę! Jak to ustrojstwo uwiera, niewygodnie, usiąść się nie da.

Jestem o krok od zamówienia sobie nowych puślisk i Bogdana i będę z nimi normalnie wszędzie jeździć xD
A wezcie nie mowcie o tych pusliskach, wsiadlam kiedys na konia kolezanki, na stepa! (klasyczne pusliska), po dlugim czasie nie siedzenia na koniu. Ot taki step, fakt mialam krotkie spodenki ale bez jaj! Po 5min stepowania zrobili mi sie mega siniaki od tych puslisk (oj czulam je doskonale).
Faktycznie chyba rogowaceja  🤣 😎

Deborah nie ze marudze ale przydalby sie taki pokrowiec na tego typu problemy ja wiszace strzemiona (jezdze wozkiem, wiec tym bardziej zbyt wszystko zwisa 😉)
Taki co moza te strzemiona wyciagnac na zewnatrz (z pokrowca) i jakos zawiesic wyzej  🙂
obiecuję pomyśleć 🙂mnie samą doprowadza to do szału. bardzo dbam o sprzęt i w ujeżdżeniówce męczą mnie bardzo dyndałki po bokach. dziś przetrawię temat i kto wie 😉 pomysł na kieszenie zacny  😎
zawsze możesz w podzięce nazwać pokrowiec z kieszonkami moim nickiem 😁
Model Wrotki w pokrowcu a'la Ktoś. Przypadek? Nie sondze  😎 😁
sądzę :p
Wiem, ale napisane celowo, zgodnie z obecnym "szalem" na to powiedzenie. W takiej formie ląduje nawet na plakatach. Głupie, ale co poradzisz 😉
Hej wszystkim 😉 mam pytanko co sądzicie o siodle equipe model expression ? ktoś może posiada lub wie coś więcej na jego temat? 🙂
Z tym modelem nie miałam do czynienia. ale u mnie w stajni od pół roku jest siodło Equipe, tyle że z karbonowym łękiem.
Jak dla mnie bardzo dobre, jeśli nie rewelacyjne. Koń dla którego było robione przestał mieć problemy z plecami, które od kilku sezonów były naszą zmorą.
Wcześniej miał stubbena robionego na miarę i co 2-3 miesiące ostrzykiwane plecy, a siodło w międzyczasie 3 razy poprawiane i nadal mu coś nie pasuje.
O kurcze no to rzeczywiście :/ no ale z karbonowym łękiem kosztuje koło 15tyś nowe więc nie moja półka hehe 🙂 no ja właśnie słyszałam same dobre opinie że pomagają dużo jeźdźcowi w skoku mimo małych klockow ja je wczoraj przetestowałam i faktycznie wsiadłam w nie to noga ani drgnęła ! 🙂 moim zdaniem lepsze od stubbenow jest ta marka i od prestige więc chyba je kupie 🙂
a ja ostatnio słyszałam że nie fajna jakość skóry w tym tańszym equipe, ktoś tutaj na re volcie takie miał  👀 sama chciałam kupić i przez to pytałam 🙂
OT Mam ogłowia jedno z tej droższej lini a drugie z tańszej i w sumie oba niezłe, wiadomo że to droższa bardziej dopieszczone.
No to zależy bo droższa wersja tego expression czyli special to skóra cielęca i ona jest o wiele delikatniejsza przez co mniej wytrzymała a ta zwykła normalna to jest niezniszczalna po prostu 🙂 pamiętam że moja kol takie miała to zachwycona była , ale wolałam też zasięgnąć opinii rv 😉
Spytam z ciekawości i przepraszam z OT. To są takie magiczne siodła, które same nogę trzymają, mimo iż klocki mają małe i nie są ortopedykami? Jak to wygląda/działa? Zawsze miałam do głowy wbite, że to jednak dosiad powinien być dobry, a nie zastąpiony trzymającym, usadzającym, czy jak to inaczej nazwać, siodłem.
mils dobrze uszyte 🙂 też teraz mam close contact z małymi klockami i noga tak jakoś wpada, że się super trzyma. Na pewno do tego typu siodeł nie należy prestige chociaż arezzo chyba był wyjątkiem  😉 chodzi o to że jak siodło jest źle uszyte/wyprofilowane to np. pcha nogę do przodu, usadza fotelowo co psuję całą równowagę i poprawny dosiad. Ale fakt faktem do tego obowiązkowy jest prawidłowy dosiad - bez niego nie ma nic i ani ortopedyczne siodło nie pomoże 🙂
Tak to prawda 🙂 małe klocki ale są tak zrobione że noge trzyma to siodło. Nie potrzeba dużych klocków jak w prestige itp. żeby trzymało w siodle (co i tak nie zawsze spełnia swoją rolę) i dawało poczucie bezpieczeństwa , ja sama byłam zdziwiona jak zobaczyłam że są takie małe klocki a babeczka od siodeł equipe mnie zapewniać zaczęła że będzie mnie trzymać i da mi poczucie bezpieczeństwa dopóki właśnie nie wsiadłam , byłam w lekkim szoku bo ja jestem jeździec amator póki co , krótko jeżdżę więc potrzebuje siodła które da mi poczucie bezpieczeństwa w skoku 🙂 tak więc chyba się na nie skusze i jutro dam odpowiedź że je chce 🙂 czas oczekiwania na to siodło to 2mies. z tym że na czas oczekiwania na to siodło dostaje od nich takie samo do jazdy po prostu żebym nie zostawała bez siodła no i za przyjazd ta kobieta od siodeł nic nie wzięła bo equipe nie bierze nic za dojazd a w stubbenie biorą np.200zł za dojazd i testówke.
Hahaha a polecicie mi coś ze śmiesznej ceny? 😀 Czyli tak do 2000 zł  🙄 Oczywiście przezwiduję tylko używki. Jak na razie wyszukała Prestige'a Elastic w tej cenie więc możecie mi polecić jakieś inne modele niekoiecznie tej firmy na które warto zwrócić uwagę? Słyszałam że stubben'y są twarde, więc czy to prawda? No i niby passier'y też ale w zeszłym tygodniu pojechałam do nowej stajni i miałam akurat okazję pojeździć w passierze nie wiem jaki model ale nie było źle, a wręcz wspaniale, ale to moze być też zasługa konia :p. Oczywiście siodła te to moga być syntetyki 🙂 A może ktoś z Was ma jakieś siodełko do sprzedania? Ze standardowym łękiem i siedziskiem 17,5" (?) i Jak Prestige to lepiej kupić 17" czy 18"? Bo jednak połówek to chyba nie robią  😕
Co do stubbenów to zależy który model te starsze wiadomo że twardsze , ale Ty tego nie czujesz jeżdżąc na jednym koniu dopiero po paru koniach daje się we znaki ta twardość..pewnie jeździłaś w passierze ehninga one są fajne 🙂 z innych prestige to versailes też nie jest zły najlepszy w prastige dla mnie jest paris  😍 ale ciężko jest dostać używke ja szukałam rozpaczliwie używki , ale niestety nie znalazłam stąd się decyduje na nowe equipe. Poszukaj na allegro np. jest tam wystawiony stubben Colombo bardzo fajne siodło jeździłam w nim tylko za wąskie na mojego konia się okazało ledwo handlarz mi oddał kase za niego a i tak mnie naciął na 300zł więc trzeba z tym handlarzem uważać i to mocno  🤔 super jest też stubben siegfried i scandica II ale scandica ma okropną skóre , ale siedzi się w miare fajnie a tak to z tańszych to może daw mag grand prix ? też są fajne jeździłam w nim z tym że małe ma klocki i to close contact jest.
A te pleszewy miękkie? Bo osobiście zakochałam się pod tym akurat względem w Prestige GP ale to mi bardziej w pracy ujeżdżeniowej pasuje, jest też fajna skokówka ale sobie nie moge przypomnieć nazwy :/ A Wintec'i jak?
i believe i can fly1, ciężko znaleźć Parisa używanego? U nas w ogłoszeniach wiszą trzy sztuki.
Sarenka : no daw mag jest miękki bardzo fajna skóra moim zdaniem 🙂 co do winteca nie mam pojęcia nigdy nie jeździłam w takim siodle 🙂
Puma: no ciężko znaleźć  parisa w przyzwoitej cenie i w dobrym stanie a jeśli już to rozmiar nie taki  🤔
Ja będę szukała czegoś do 3500tys złotych,tylko nie wiem na co się zdecydować.
Jaki Stubben byłby najlepszy? Chyba,że polecacie coś innego. Myślałam teź o Waldhausenie. Obecnie mam Theo Sommer,ale muszę je zmienić. Wcześniej jeździłam w Stubbenie,ale nie pamiętam modelu,bardzo wygodne.
Ja Wintecu odznakę zdwałam i było po prostu cudne *_* A Parisa w tej cenie ciężko jednak znaleźć  🤔 A jak Daw-Mag to jaki model? A no i chciałabym żeby siodło miało klocki z tyłu 😀 A może ktoś poleca jakieś siodło z tych mniej znanych lub mże nie mniej znanych tylko rzadziej kupowanych? 🙂 Właśnie ten Waldhausen itp. bo z wyglądu mi się tu jakiś na re-volcie podobał ale go  nie widze już. A no i ten Passier to nie był Ehning, wydaje mi się że to coś starszego 🙂 Znalazłam jeszcze teraz jakiegoś King Star'a. Ma ktoś coś takiego? Pisze że podobne do Black Star ale ja w tym nie jeździłam :p
nasicc : to polecam passiera marcus ehning 🙂 lub właśnie parisa lub elastica ze stubbenów to w tej cenie ciężko coś znaleźć będzie no chyba że te starsze no to tak jak napisałam powyżej tamte polecam 🙂
Sarenka : daw mag model grand prix z tym że nie wiem czy klocki z tyłu byłyby możliwe a co do reszty to nie mogę sobie przypomnieć jakie jeszcze mają klocki z tyłu  🤔
Hubert niby ma.
Przypomniało mi się! Ta skokówka całkiem dla mnie wygodna to jakiś model Henri de Rivel czy jakoś tak. Ja nie wiem jaki to bo nie ma tych podtybinek i nie ma wybitego modelu a znalazłam tylko firmę. Ma ktoś jakieś zdanie o tych siodłach?
A Solibel Toronto? Też jakoś miękko wygląda :P
Co myślicie na temat siodeł Passier? a konkretniej siodła Passier Phoenix???

Nigdy nie spotkałam się z tą firmą a mam możliwość kupna i nie wiem czy warto?
Sarenka, niedawno sama szukałam do tej ceny siodła 😉 Ja mogę Ci polecić Daw-Maga GP, jeśli znajdziesz do tej ceny, albo Daw-Maga Millenium. Widziałam jeszcze parę Prestige Venezia - siedziałam parę razy w tym siodle i mi osobiście nie pasowały klocki, które jak dla mnie były zbyt duże. Swoją drogą, ja kupiłam siodło marki, o której nigdy nie słyszałam i jestem mega zadowolona! Szczęście pierwszego razu chyba 😁
edit. a co do Pleszewskiego Huberta to raczej średnio polecam. Jakoś dziwnie mi się w nim jeździło, nie umiem powiedzieć konkretnie dlaczego, ale niewygodnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się