Forum konie »

Dawka żywieniowa :)

Mój koń jedzie na 3 miesiące na pastwisko. Do dnia dzisiejszego dostawał po 1,5 kg owsa na śniadanie, obiad, kolacje, plus siano a po treningu ok. 1 kg musli. Zastanawiam się ile powinien dostawać będąc na pastwisku. Zwłaszcza że będzie tam stał w sumie przez całą zime.
No to ja też🙂 Jak przeliczyć ilość owsa gniecionego. Obecnie dostaje taka dużą puszkę dwa razy dziennie sądze że objętościowo po przeliczeniu na zwykły owies wyszło by około 1,5-2kg na jeden posiłek, do tego witaminy humanvet: durovitan B i humanvvet witaminy na sierść i kopyta z biotyną. Koń obecnie dużo nie pracuje, ale zmieniamy miejsce za tydzień i to się zmieni. W nowej stajni konie karmione sa trzy razy dziennie rónież owsem gniecionym, zzstanawiam się czy zwiększać jej dawkę owsa jeżeli będzie pracowała więcej?? Dodam, że jest to koń który "pasie się" owsem i odziwo nie kiełkuje jej pod ogonem🙂 A może jakieś rady odnośnie co sprawdzonego oprócz witamin można jej zakupić co by troche więcej masy nabrała (tylko błagam na wzgląd o portfel) 🙂
xxagaxx- najlepiej zapytaj właściciela stajni, do której twój koń jedzie 😉. Zapytaj, ile owsa dostają pozostałe konie, które stoją w owej stajni.
Pegasuska- owies gnieciony ma większą objętość niż zwykły. Najlepiej sprawdzić to tak: weź miarkę owsa gniecionego i pomocz owies wodą. Zobacz, ile to jest, na pewno się "zmniejszy". Jeśli koń pracuje więcej, to najeży stopniowo {!!!} zwiększać ilość owsa. Na początek dawaj mu tyle samo, to tygodniu daj 1 miarkę więcej itd. Aby koń nabrał masy potrzebuje przede wszystkim treningu ;D. Ale żeby mu pomóc, dawaj 10 min po treningu miarkę musli z większą ilością białka oraz witaminy budulcowe.
Miguella,  xxagaxx opisała swój problem 21.11.2008 roku. Myślę, że już sobie poradziła  😉
To po pierwsze... a po drugie xxagaxx pisała, że koń idzie na PASTWISKO, nie w trening, więc po co rady o zwiększaniu owsa czy musli po treningu skoro koń na pastwiskach zapewne nie będzie trenował tylko odpoczywał :P
Rady dotyczące zwiększenia porcji owsa są skierowane do Pegasuski. Ale też trochę przeterminowane  😉
Olivia7 faktycznie 🙂 pominęłam to

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się