Forum towarzyskie »

KOTY

strzemionko - termin 'przebiałkowanie' w przypadku stu procentowego mięsożercy jest bardzo nie trafione.
Jacek Szulc z Kliniki Jacka Szulca w Zgierzu.
Dziewczyny, w jakim czasie po kastracji Wasze koty zaczęły się normalnie załatwiać?
Max 24h
Tuska jesli to byla stwierdzona alergia to u kotow objawy ustepuja nie raz dopiero po trzech miesiacach. Przepraszam za bark polskich znakow.
Jak wasze koty reagują na kocimiętkę? Kupiłam wcz (suszoną) pokazałam mojej Tequili, ta powąchała i poszła. Drugim razem już się nie zainteresowała.
ChemiK, mój miał kocimiętką posypany drapak na początku, to chodził jak najarany 😀

wistra, dzięki 😉 Wczoraj Rudzielec nic nie jadł, po zabiegu też nie pił, więc i nie bardzo miał z czego się załatwić, ale dziś już się rozkręca 😉
A zsikał się po zabiegu? (mógł u weta).

ChemiK, u mnie tylko Tiger ćpa, reszta w sumie ma gdzieś kocimiętkę

ŁÓDŹ, jakby ktoś chciał, to w ten weekend meldujemy się z Glitne. W sobotę na wystawie w Hali Społem, w niedzielę na pokazie i wręczeniu nagród ( :kocham🙂 w Galerii Łódzkiej

A do sesji uczę się tak 🙂
wistra, nie wiem, czy sikał u weta, ale w transporterze po powrocie do domu było lekko mokro, potem w domu tylko chodził do kuwety, ale nic nie robił. Dziś od rana już pije normalnie, więc i pęcherz wracił do życia. Małymi porcjami wprowadziłam też mokre żarcie, a po zachowaniu Rudzielca widzę, że odzyskał siły 🙂 Gdyby tak mu się stan błogiej miłości do pańci utrzymał, to byłoby cudownie 😍
mój 6 letni już 😲 kot jest od dłużeszego czasu chudy. Krew miał badaną, wszystko w normie. Karmy nie miał zmienianej (może tu tkwi przycyzna), je TOTW i bozitę z puszki. wpadło mi teraz do głowy, że mogą to być problemy z tarczycą, na to nie był badany. Wcześniej wymyśliliśmy z wetem, że może to być reakcja na stres (wyrywał też sobie włosy z brzucha), kupiłam feliway'a, może trochę mniej jest nerwowy. W ostatnich dniach zdarzyło mu się rano wymiotować śliną (bez jedzenia) 🤔 . Do weta i tak się wybieramy, ale może ktoś, coś...?
mundialowa, ale kot powinien dostać kroplówkę u weta, więc ma czym sikać. Mój od razu po powrocie poszedł siusiu, u weta nie sikał. W poniedziałek cięłam kotkę, ona się załatwiła u weta, ale potem jakieś 2 godzinki od przywiezienia do domu załatwiła się do kuwety.
Jak długo Wasze kotki chodziły w kubraczkach po zabiegu?
moja kotka chodziła około 5-7 dni. nie pamiętam już dokładnie.
Czyli jest szansa, że podczas jutrzejszej wizyty może się go pozbędziemy. Koteczka jest jak robak - pełza zamiast chodzić, a jak musi chodzić to trzepie łapkami  🤣
Fokusowa, Rudy po powrocie od weta miał większe parcie na sen, niż załatwianie potrzeb fizjologicznych, ale po kilku godzinach wszystko wróciło do normy 😉
mundialowa mój jak wrócił do domu i wyszedł z transporterka to pobiegł bawić się myszką  🤣
Za to kotka jak wróciła to pierwsze co zrobiła to doczołgała się do smakołyczka, którym ją wabiłam do transportera  😂
U nas pewnie było spowodowane to tym, że dość wcześnie go odebrałam po zabiegu. Ale odespał narkozę całkiem, nabrał sił i już tego samego dnia (a właściwie już w nocy po zabiegu) zachowywał się normalnie 😉
Rul ja bym go odrobaczyła i jeśli po jakimś czasie stan się nie poprawi to zrobiłabym ponownie badania krwi i zbadała tarczycę.
odrobaczany był niecały mc temu. Kurcze, znów go trzeba będzie usypiać do pobierania krwi 🙁 panikarz nie daje sobie nic zrobić
Cześć  🙂
Mam pytanie. Adoptowałam w niedziele kocurka ze schroniska, wet stwierdził, że ma ok. 1,5 roku. Kocur miał biegunkę, jak go wzięłam był w trakcie leczenia, które zakończyliśmy po trzech dniach (w środę). Wet podejrzewał zapalenie jelita i zaproponował kupno karmy dla wrażliwców.
I tak się zastanawiam, kupiłam kocurowi jeszcze zanim go wzięłam suche z Applawsa i puszeczki z Animondy. Patrzyłam na zooplusie na karmy dla wrażliwych jelit i składowo wychodziły one gorzej niż Applaws, który ma 80% mięsa w składzie. Więc, tak na logikę, zawierając mniej mięsa niż Applaws i zboża, których Applaws nie ma, raczej nie wydają się odpowiednie dla kotów wrażliwych. Ale skądś ta nazwa, mają coś w sobie specjalnego czy to wymysł weta (który oczywiście twierdzi, że Royal czy Hills to karmy z górnej półki..)?
Kot nie ma biegunki, ale puszcza strasznie siarczyste bąki  😵 Zastanawiam się czy to kwestia zmiany karmy po schroniskowej czy po prostu musi dojść do siebie po problemach jelitowych i leczeniu (może jakieś probiotyki mu podać? jogurt naturalny może być?) czy jednak zakupić karmę dla wrażliwców? W sumie mam go dopiero 4 dzień...  :kwiatek:
Łosiowa, kiedyś mieliśmy taką kocią znajdę tymczasowo, co miała problemy bąkowe. Oj straszliwe. Weterynarz polecił podawanie Lakcidu-pomogło.
yegua jak rozumiem dosypywaliście proszek do karmy? W jakiej dawce?  :kwiatek:
Łosiowa, Jak suche applawsa to bym uważała. Spora ilośc kotów po tej karmie ma masakryczne rozwolnienie i w kuwecie jest tragedia. Istne combo zapachowo-rozwolnieniowe. 😵

Notarialna o prosze, to mnie zaskoczyłaś teraz! Rozwolnienia nie ma, za to kupy śmierdzą strasznie, ale to zwalam na przestawianie się z gorszych karm. No nic, będę obserwować w takim razie  😉
Łosiowa, Mogę poświadczyć na przykładzie Rudej. Do pierwszego worka było wszystko ok. Dopiero jak zaczęłam drugi worek (miałam 2 po 500g) zaczęła się katastrofa. Po odstawieniu applawsa wszystko wróciło do normy. Także nigdy więcej 😁
Łosiowa, może Emy dla kocurka?

http://animalia.pl/produkt,21438,94,probiotics-pro-biotyk-em-15-1l.html

Aha, podkreślę, ja kota nie mam i nie miałam (poza 4 dniowym opisywanym tutaj epizodem - próbą ratowania Kostka 🙁 ), ale na logikę dobrze myślisz, zboża, kukurydza i konserwanty z Royala i Hillsa w niczym Wam nie pomogą. A jeśli dasz radę - to dla kotów im większy udział mokrej karmy/mięsa tym lepiej 🙂
Kleik mam w planach podawanie dwa-trzy razy w tygodniu zamiast karmy z puszki po prostu mięsa, ale na razie czekam, aż mu się w jelitach unormuje  😉
Na razie je rano i w południe karmę z puszki, potem dostaje suche i zawsze parę kulek zostaje mu na podjadanie sobie w nocy. Z początkiem nowego semestru będę musiała zmienić taktykę żywieniową i suche mu zostawiać w misce na czas mojego pobytu na uczelni.

Co do Emów, spróbuje najpierw ten Lakcid z prostej przyczyny - aptekę mam pod domem i mogę kupić jutro 😉 Ale dziękuje za podpowiedź 🙂
U nas dla odmiany po applawsie w kuwecie SUPER. Kupiłam tego kurczak-kaczka. Pachnie obłędnie, sama bym zjadła  😁

Łosiowa, daj mu trochę czasu na dojście do siebie. Z probiotyków, najlepszy (wg mnie) jest INTESTIVET Gel. Nie dość, że probiotyk, to ma jeszcze wit z grupy B. No i jest w paście, nie trzeba mieszać z wodą albo kombinować z proszkiem z kapsułki.
Na mojej klatce od wczoraj błąka sie kot, co z nim zrobic? Myslalam ze moze uciekł komus "od nas" ale jesli ktos by go szukał to by juz go na pewno znalazł- miauczy tak głośno, ze słychać go np u mnie w domu. Dałam mu jakies chrupki i wode, ale zadomowianie go na mojej klatce to nie jest wyjscie, zwłaszcza ze ma cos z łapka.
Jest oswojony i zadbany, no i nie chce uciec z tej klatki, bardziej wola "do domu".
Nie mam jak go przewieźć do ciapkowa, moze jutro sie uda. Zawieźć go i wywiesić na klatce ogłoszenie, ze został znaleziony i jest do odbioru? Niestety nie moge go przetrzymac do czasu znalezienia właściciela, bo mam swoje zwierzęta 🙁
A jak miauczy ?? Może ma ruję ?? Ja przez kota sąsiadów spać nie mogę...  Czekam aż moja dostanie ruję (pewnie koło maja/czerwca) i od razu po niej wycinka 😀
Czy wasze koty też lubią zabierać nietypowe rzeczy ?? Moja upodobała sobie gąbki... jak schowam wszystkie do naczyń to bierze te do kąpieli. Jak je zabiorę też to bawi się nawet druciakiem. Oczywiście staram się je chować w miejsca niedostępne, bo są przesiąknięte chemikaliami.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się