Forum konie »

Młode Konie

haha a moj koń własnie bardzo wyraznie dał mi do zrozumienia co sądzi o wsiadaniu na niego. weszłam do stajni a tam obaj panowie sobie leżą. wchodze do młodego wyglaskałam i sobie usiadłam ( a raczej oparłam sie tyłkiem) o jego grzbiet. znowu pogłaskałam, pogadałam i przełozyłam noge tak ze jakbym się w porę nie ogarneła a on chciał wstac to by mnie podniosł i bym na nim siedziała na oklep  😁 no ale zamiast tego popatrzył na mnie, steknął i położył sie plackiem na boku i przestał sie ruszać totalnie  😵  na szczescie o moją wage mu nie chodziło bo byłam oparta na nogach  😁
heheh  mistrzu :emota200609316:
Ja się w dzisiaj przewieszałam przez Karsona. Pełen luz i ziewanie. Widać było, że jeszcze kiepsko u niego z równowagą, bo odrobinkę się chwiał, ale stał grzecznie. A parkowanie przy stołku mamy opanowane perfekcyjnie 😉 Przekochany ten mój koń.
Aversi, to kiedy planujesz wsiadać?
Ja czekam na ujeżdżalnię i dochodzący sprzęt, i zaczynamy pracę 🙂 koniec leserowania  😜
Fajnie ze wszystkim sie wspolpraca z Mlodymi uklada pomyslnie. Przed nami jeszcze minimum rok nicnierobienia 🙂

A tak wyglada teraz moje dziecie niegrzeczne:

jakie ma zajebiste skarpetki 😍
:kwiatek: fakt skarpety ma zajebiste musimy im tylko prawdziwa biel przywrocic  🙄
Cobrinha, pracę zaczynamy w wakacje po przeprowadzce do Wawy. Wsiadanie na wiosnę 2011, choć wsiadanie 'testowe' będzie pewnie wcześniej. Takie w  stój, by koń przyzwyczajał się do ciężaru. Dzisiaj bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, trzymałam go tylko ja, grzecznie stał przy schodkach i sobie przeżuwał. Z resztą, wczoraj koleżanka założyła mu oponkę na zad, gdy mój koń stał na padoku. Spojrzał z lewej, z prawej, poszedł stępem, opona spadła, Kary stanął obejrzał się, odstawił kopytko i ziewnął.Oczywiście opona spłoszyła kolegę, jednak sam zainteresowany miał to w chrapach 😉
Asik, przepiękny. Podobny do brata mojego konia- mają zbliżone odmiany i maść 😉
Averis a jakie pochodzenie brata? moze to jakas rodzinka?  👀
Asik fajna ta Twoja młoda  😉

galopada_   ja to czekam aż będziesz wsiadać na tego swojego olbrzyma i jakieś zdjęcia wstawisz  🙂

Dwuletnie młode  🙂
Byłam dzisiaj w stajni... buba się rozeszła po kościach - odpukać. Normalnie nie ma śladu 😲  wystarczyło smarować wcierkę 3 razy dziennie po grubej warstwie i  po problemie 🤔
A wydawało się że sprawa wygląda poważnie.. jednak ktoś nad nami czuwa 🙇 🙇 😅
Dzieki wam za wsparcie.
zabeczka17 to super!  😅

a ja kupilam młodemu następne ogłowie  😵 i ochraniacze granatowe do kompletu derka+kantar+uwiąz+kaloszki  🤔wirek: jeszcze czaprak mi potrzebny  😁
zabeczka
Fajnie, że się poprawiło  😅

galopada
Jak noga ?
Moja młoda ma sprzęt skompletowany od hmm pół roku 
To jakaś patologia już chyba  😁
dziękuje Wam :kwiatek: :kwiatek:
armara noga super, zesżło wszystko ale jeszcze profilaktycznie smaruje oedemosanem na zmiane z jakimś zwierzęcym altacetem i zawijam. Dzisiaj wyprowadziłam go na padok na ogłowiu ale myslalam ze mnie zabije wiec szybko sie schowalismy  😵 w piatek pojdzie na padok, w nastepnym weekend zaczynamy od nowa lonzowanie, a wlasciwie zaczynamy w ogole bo przecież Arcyksiąże o strasznie delikatnej skorze sie obtarł od miekkiego popręgu neoprenowego  😎 tak wiec dopiero teraz bedziemy mogli lonzować z patentami z siodlem albo pasem do lonzowania... raczej z siodłem bo planuje sie przewieszać powoli na otwartej przestrzeni  🙂
Asik fajna ta Twoja młoda  😉

hehe dzieki  :kwiatek: tylko ze to chlopak jest  😂
[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg545882#msg545882 date=1270668206]
a wlasciwie zaczynamy w ogole bo przecież Arcyksiąże o strasznie delikatnej skorze sie obtarł od miekkiego popręgu neoprenowego  😎 tak wiec dopiero teraz
[/quote]
daj spokój moja córka Emira obtarła się kiedyś (lekko i neiznacznie wprawdzie) od misia naturalnego  😵
Także to chyba taka rodzina  😁
armara no najwyrazniej taka delikatna królewska rodzina  😎

moje maleństwo mauczyło sie... zdejmować mi czapke z glowy  😂 sprzatam sobie kupy a tu nagle czapka mi do gory uciekla. i to kilka razy pod rzad hahaha
Asik sory najwidoczniej nie doczytałam  :kwiatek:  co i tak nie zmienia faktu, że łapie za oko  😉
spoko spoko my sie nie obrazamy szczegolnie jak ktos nam prawi komplementy  😉 :kwiatek:
zabeczka17- super, że już lepiej 🙂
dziękuję wam za dobre słowa i porady  :kwiatek:
spoko spoko my sie nie obrazamy szczegolnie jak ktos nam prawi komplementy

🤣 zacne zdanie 😉

zabeczka17 jak re-volta trzyma kciuki to nawet połamane nogi się w tydzień zrastają 😉
no właśnie w szoku jestem jaki ma wpływ to forum na konie 🙂 dzięki 😍
moi panowie wyszli dzisiaj pierwszy raz na trawę. Młody pierszy raz na padoku od ponad tygodnia, troche tylko pobiegały i zajely sie trawą. Pochodziły poł godziny i je zabrałam do stajni. Ale sie rzuciły na trawe, jakby były zagłodzone  😵  😁
mój książe za jedyny słuszny posiłek uważa trawę :P Jest niemożliwym niejadkiem, nie zje nawet marchwii jak np. za bardzo pryskana, ale trawka owszem, w każdej ilości. A mleczyki kocha jak Sid z epoki lodowcowej  😁
Mam pytanie... Czy koń jest w prawidłowym ustawieniu?
młody koń powinien chyba raczej bardziej na czymś w typie chambonu pracować? albo wypinaczach trójkątnych? czy źle myślę?
Caira, jeśli nie wiesz w jakim ustawieniu powinien chodzić na lonży młody koń, to oddaj go w bardziej doświadczone ręce. Sama możesz narobić więcej szkody niż pożytku  🙄
Na wypinaczach ten koń nie ma szans wyciągnąć szyi i iść z nosem przy ziemi. A powinien pracowac jak najbardziej w dole, zaokrąglić grzbiet, rozluźnić się. A tutaj grzbiet wogóle nie pracuje, koń ma sztywno i sztucznie ustawianą głowę. Nawet jakby chciał opuścić szyję, wypinacz mu to uniemozliwi i albo sie uwiesi na wędzidle, albo usztywni jeszcze bardziej.
Jak dla mnie to zdecydowanie nie jest dobry kierunek pracy z młodym koniem.
Asik przepiękne to Twoje konisko 😜 Jak z obrazka 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się