Przypomnę, że osobą odpowiedzialną za konia jest zawodnik (ew. opiekun prawny). To on powinien wiedzieć, czy koń jest w formie. W "cywilizowanych" okolicznościach konia, który mógłby nie przejść przeglądu - nie wystawia się do przeglądu.
Myślę, że na tym należy skończyć. Masz rację. Nie obwiniam weta, mógł nie zauważyć, ja też nie widziałam. Zawodnik, gdyby sensownie i rzeczowo z koniem pracował - zauważył by na 100%. Niestety plotki dochodzą mnie różne na ten temat, ale plotki niech zostana plotkami... Zawodnik, który na koniu startował, zauważył sztywność i brak sił, ale miał prawo nie wiedzieć "co jest", bo poznał konia tuż przed zawodami... To osoba trenująca go, powinna zwrócić uwagę 1,5-2 miesiące wcześniej. Nie zrobiła tego, czego skutki mamy do dziś, ale pisałam wcześniej...
Nie ważne, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem!
Młody przedwczoraj zrobił pierwsze baranki na padoku i teraz tylko tym zyję! Sam z siebie galopował nawet! Nie będziemy operować, bo wraca do zdrowia! (operacja miała być tzw. "zwiadowcza", by sprawdzić dlaczego to tak długo trwa, gdy rtg czyste, a na usg poza zapaleniem nic nie widać) Po 3 miesiącach leczenia mamy jedną średnią i jedną małą zmianę w stawie (zaczynaliśmy od 6 dużych ognisk zapalnych!) Dostał w oba stawy teraz komórki PRP i stopniowo będzie wdrażany do pracy - lonza plus spacery stępem w terenie oraz duży, a nie jak dotychczas, mały padok - i zobaczymy co dalej 🙂
eterowa, śliczna kasztanka, lubie takie blondynki 🙂 analop, trzymam kciuki za powrót do pełnego zdrowia!
Dziś puściłam siwego, żeby się wybiegał na hali (na padoku raczej spaceruje, ma chyba mało miejsca, a do tego błoto). Tak sobie popatrzy,łam na niego, zrobił się pan koń. Już nie dziecko.
Jeśli chodzi o pracę, to kon marzenie. Ciągle progresujący. Ale też czuję, że dojrzewa, bo próbuje swoich sił i czasem chce przeforsować swoje zdanie.
Nie wiedziałam do którego wątku się udać więc spróbuję tutaj. Mam 3 letnia klacz. Zajezdzona ale wsiadana raz na ruski rok. Poszalala na padoku ok 2 tyg temu i zaczęły jej "pstrykac" stawy ramienne. Wet powiedział żeby kupić jej coś na stawy i juz. Ale jak to ja doszukuje się więcej. Spotkał się ktoś z czymś takim?
koleżanka moja ma dwa konie po Ulcu. Jeden wałach, wielki, dość grzmotowaty, niezbyt dużego temperamentu, z niezłym ruchem, zdecydowanie późno dojrzewający. I drugie kobyłka, drobna, elektryczna, subtelna i raczej delikatna, też z dobrym ruchem i raczej szybko dojrzewająca. Z tej samej matki. I bądż tu mądry...dwa zupełnie inne konie
Magda Pawlowicz - mam ogierka, ma 2 latka i 4 m-ce, 158 cm, bardzo drobny i bardzo źrebięcy. Jego matka - około 172 cm wzrostu. Ten mój na pewno nie będzie ogromny ale liczę na to że należy do tych późno dojrzewających i do 165-8 podrośnie.
Trochę już przeglądam ten wątek i dołączę się ze swoimi młodziakami 🙂
Żeby nie odbiegać bardzo od tematu - orientuje się ktoś jak wygląda sprawa czempionatów dla koni 2 letnich a wystawiania wałacha? Jedni mówią, że można, drudzy, że nie i nie wiem już komu wierzyć... 🙄 :kwiatek:
RETNADA Specjalistą od hodowli koni czy czempionatów to ja nie jestem ale... Czempionaty są hodowlana a wałach no, niestety ale jest "niehodowlany" ponieważ ani nie urodzi źrebięcia, ani go nie spłodzi. Przeglądając podkategorie jakiegokolwiek czempionatu hodowlanego, obojętnie jakiej rasy koni podział jest zawsze na: klacze (roczne, dwuletnie, trzy letnie i starsze) i tak samo ogiery. Nie ma tu miejsca na kastraty.
blackstones, 164 cm, ale jeszcze pewnie podrośnie 😉 Jest za to drobna, więc pewnie stąd takie wrażenie, dużo ma w sobie anglika. Łatwa nie jest, ma charakterek, ale ja bardzo lubię takie konie 🙂
equi.dream, 5 latek- od miesiąca w robocie, po Libretto. Fajna głowa, ładnie zbudowany, malowany. Więcej w zasadzie nie jestem w stanie powiedzieć, bo jeszcze nie miał okazji za wiele pokazać. W przyszłym tygodniu chcę go w korytarz puścić-strasznie jestem ciekawa. 🙂
Witam wszystkich 🙂 Od 2 tygodni jestem szcześliwą posiadaczką "młodziaka". Kupiłam wstępnie zajeżdżonego (2 miesiące z siodłem i miesiąc pod jeźdźcem). Oddałam go w trening i... oto moje pytanie: Osoba która go jeździ od początku wymaga od niego zgięcia, czy to jest dobre dla młodego konia?
Do tej pory myślałam, że to już jest wyższy element a na początek koń po prostu powinien dążyć do ruchu na przód. Czy to się ze sobą kłóci? Pomocy 🤔
A ja bym chciała pochwalić się moimi nowymi młodymi :-) Pełni bracia o: Aramir, m: Roxana po Rapsod Mają rocznikowo 2 i 3 latka, przy czym młodszy, ciemniejszy jest już wyższy od starszego brata 🏇 Trochę się zrobiło izabelowato na padoku 😉
monia w piątek do mnie przyjechały i są wybitnie pojętne biorąc pod uwagę, że są kompletnie surowe. Do tej pory stały w jednym boksie razem u wcześniejszego właściciela i nigdy nie chodziły na uwiązie, ale miały wczoraj szybkie przeszkolenie i mogę stwierdzić, że są chętne do współpracy :-)