Forum konie »

Młode Konie

Condina a ile macie 2-latków? W fajnym typie są te wasze konie.

To ogierek od matki tarantki, ur. 2011r.:

Babimost ( Le Duc x Wallon )
sei aaaa edit. nie doczytałam, że fragment o ciałku dotyczy Justysi  🤬 (czytałam z tel). No właśnie nie jest gruba, tylko jak chodzi pod siodłem to się tak sama z siebie składa i podstawia, że sprawia takie wrażenie galopującej rudej kuli  😂 będę miała zdjęcia zootechniczne, to zobaczysz, że zgubiła brzuch jaki miała jeszcze pół roku temu i zrobiła się taka smukła  :kwiatek:

Jusio wygląda fajnie. kryje,  spaceruje po padku (bo komu by sie chciało biegac) i chodzi pod siodłem. Żyć nie umierać  😁 😁
galopada_ dużo klaczy pokrył już Justus?
7 klaczy na razie. W przyszłym tygodniu ma przyjechać kolejna, a pod koniec roku są plany na pobranie nasienia w Michałowie  :kwiatek:
Condina
Suuuuper  🏇
galopada_
Nie mogę się doczekać reszty zdjęć  💃 Bardzo fajnie teraz Jusio wygląda, znacznie lepiej niż na ZT 😉
4 dwulatki - ogry i na razie jeszcze wszystkie razem na biegalni lataja  🏇 i sie podskubuja i Cale poodzierane sa!  😫
galopada_, no to gratki! widać, że się chłopak udał 🙂

Condina, w takim razie mój też ma mentalność dwulatka conajmniej. na razie chodzi sam, bo padok na którym ma szansę nie przewiać sobie plerów w naszych wietrznych stronach jest za mały na więcej koni, aczkolwiek ma towarzystwo obok. raz w piękną słoneczną pogodę został puszczony na inny padok, też niby sam, ale koledzy bliżej i wrócił cały poharatany na pysku i szyi, czyli tyle ile udało mu się przez pastuch sięgnąć..., bo musiał się pozaczepiać...
Day'ek odpalony  🏇 ależ grzeczne te nasze konie, nie mają ochoty się mnie pozbyć z siodła  😁 Mój poziom jezdziectwa jest teraz taki, że jakby tylko odrobinę chciały, to bym skończyła na tyłku na piasku  😁

edit. zmierzyłyśmy dzieciarnię.

2 latki: 156, 163, 162, 165
3 latki: 165, 168, 170
galopada_ Day rzeczywiście zgubił brzuchol ! A które mają 168-170? Wiecej zdjęć 😁
ladydill Jolene i Desmin  🙂
galopada_, anioły nie konie, ze po takiej przerwie takie super grzeczne!

nasze skoki lepsze i gorsze 😉

deborah tTwój młody jest świetny! Rozpływam się za każdym razem za jego ogarnięciem. Duży talent, tylko pogratulować wyboru!

edit.
Jeszcze widziałam filmik w wątku skokowym. Ależ on galopuje!! No cód-miód!
galopada_ Day w dalszym ciągu mój faworyt! 😉

deborah ależ on sadzi! Wspaniałe konisko!

Ja wpadłam powiedzieć, że Gnom mi się cywilizuje  🏇. Łaził dzisiaj za mną po podwórku, domagając się uwagi. Dawał się głaskać, wyczyściłam go całeego. No i przestawiliśmy go do innego boksu, a w zasadzie sam się przestawił - wlazł tam z własnej woli i nie widziało mu się wyjść  😁. Także ułatwił nam bardzo zadanie. Rośnie skubany, ale schudł strasznie... Jutro postaram się o jakieś zdjęcia 🙂
uf nagraliśmy dzisiaj pierwsze filmy. Jutro jeszcze Day i Jusio, a w piątek korytarz  🏇

edit. Dessa

galopada_ ależ kawał z niej kobyły  😲

Ja dzisiaj wsiadłam pierwszy raz od 2 tygodni na konia. Kiepsko z moją sylwetką, na dodatek miałam trochę problemów z ogarnięciem młodego. Wszystko było ciekawsze niż pańcia. Ludzie w restauracji, dzieci bawiące się z psami, konie na padoku, rżący kumple itd. Ale po 10 minutach w końcu dało się jeździć i nareszcie mam jakieś zdjęcia dokumentujące! Co prawda dzisiaj zbyt jezdny nie był ale nie jestem wybredna - na codzień o fotografa trudno  😉

Najbardziej cieszę się z tego, że młody puchnie w oczach i już prawie nie widać jego chudości sprzed kilku miesięcy  😅

salto no właśnie nie jest jakaś wielka, ale dość masywna no i fajnie się rusza, więc wydaje się większa niż w rzeczywistości. Z siodła też sprawia takie wrażenie, bo garnie sporo ziemi w galopie!

Twój młodzian zadziwia mnie szybkością uczenia się!  😜

edit. i Justysia turbo kuc z 3 w tym roku jazdy, a łącznie 5 w życiu  😁

galopada
Jusio wygląda super !
salto picollo
Potwierdzam, Dessę "powiększają" odmiany, to bardzo fajna szlachetna kobyła, a rusza się taaaak 🙂
Miło widzieć Twojego chłopaka, wyrósł zmężniał, a w dodatku maść ma idealną  😜

A my byliśmy dziś z najmłodszą w Bogusławicach. W transporcie, w stajni dziecko tak grzeczne i skupione, że tylko kochać  😍 A na płycie no cóż, zamiast kłusa miałyśmy galop, a zamiast stępa kłus 😉
No, ale dziewczyna zrobiła rekord świata w ocenie nóg 8,5 pkt i mega dużo pochwał od P. Kuchejdy  😎

armara młoda jest urocza!

a ja właśnie dowiedziałam się, że mam (cytuję) żelazną rękę w aksamitnej rękawiczce i to (UWAGA) na podstawie jednego zdjęcia, na którym prawie całkiem surowy koń ma lekko otwarty pysk  😂 nie wiedziałam, że jest ze mną aż tak zle. Biedne konie  🙁 Próbowałam dopytać, czy do takiej oceny wystarczy jedno zdjęcie i dowiedziałam się jeszcze wielu innych ciekawych rzeczy. Napisałam, że kupujący są zadowoleni a ,,moich" koni, na co dostałam odp:

ja myśle ze ocenę moze wystawic kon anie ludzie kupujący, jeżdża pewnie tak samo, zaciśniety pysk i ręka na czele. pozdrawiam

zapytałam z jakiego drzewa się ta osoba urwała i kolejny cios:

z normalnego szanujacego konie i jego rozwój, jego anatomię, fozjologię, iomechanikę i kolejnosć nauczania a ty z jakiego?
Armara- widziałam na żywo i wg mnie wasza fajniejsza niż zwyciężczyni!
Pozdrawiam
Jeanne
To strasznie miłe  :kwiatek:😅 Wszystkie roczniaczki były imo bardzo fajne (chyba najrówniejsza stawka  👀 ?).
Niech sobie buba rośnie, może się ciut w główce poukłada w międzyczasie.
galopada_ no właśnie on wszystkich nas tym zadziwia. Po prostu jest bezproblemowy w jeździe. Mam nadzieję, że taki już zostanie, bez buntów  😉
A Twojemu mówcy tylko pogratulować i posadzić na młodziaka - niech wie z czym to się je...

armara gratulacje! Twoja młoda jest moim ideałem. Tak uroczej klaczusi dawno już nie widziałam. A też miło słyszeć, że Panu z Brodą się podoba, nawiasem mówiąc to właśnie on jest sprawcą mojego młodego i takiej a nie innej kombinacji genetycznej dla niego, przez wiele lat byłam jego podopieczną  😁

aa odkryłam o co chodzi! to szurnięty naturals!  🏇
galopada_, hodujecie anioły a nie konie 😉 tylko skrzydeł brak 🙂

mój też jest super fajny do jazdy po dłuższej przerwie(lepszy niż w ciągłej, codziennej robocie), nie zmienia to faktu, że dochodziliśmy do tego parę tygodni, może miesięcy, bo początkowo był ogień w dupie non stop, a po 1 dniu przerwy to chryste ratuj 😉

osoba na dessie wygląda jak by była w kapoku xD

kto cię tak podsumował? xD stawiam litra że pseudonaturals 🙂
edit: zaczęłam pisać zanim to napisałaś... wisisz mi wódkę!

deborah, nie mogę wyjść z podziwu jak ciśniecie, a te przeszkody to już widzę konkret 🙂 ja miałam niecny plan zacząć skakać w tę majówkę, ale trenera brak, a sama to już nie pamiętam jak to się robi...chyba ;p

salto piccolo, norma z dzieciarnią 😉 mój na początku naszej przygody jak zobaczył 500m dalej światła samochodu to chyba z 15-20 minut walczyliśmy o ogarnięcie się, bo mimo że samochód pojechał to on go dalej wypatrywał i się spinał i fukał itd 😉 teraz jestem z niego niesamowicie dumna i zaskoczona, że (nadal się rozpraszając) potrafi się ogarnąć na pomoce i jeźdźca od razu a wrócić do rozluźnienia w minutę... jeszcze trochę i będzie mu można bomby pod nogi rzucać 😉 ;p swoją drogą parę dni temu stępowałam go w ręku i nadepnął na piszczałkę dla psa... - nie zarejestrował tego faktu nawet xD

armara, gratulacje!

ja byłam na młodzianie w terenie dziś i mimo że trawa mokra a on bosy, to zupełnie mu nie przeszkadzało rzucać zadem non stop, nawet w kłusie  😁 a nie tylko w galopie  😉 po za tym widzę jak ważny teren dla młodego konia, parska głośno, cały zadowolony, bryka i fika, min raz w tygodniu w teren śmigam, ale teraz chyba będę nawet dwa bo widzę że ma radochę chłopina mega i jest mu to potrzebne
armara, bardzo dziewczęca ta Wasza Aretka! Pierwsze koty za płoty! Do Białki jedziecie?
armara, już na fb mówiłam jak mi się podoba mała Aracenka, ale powtórzę się 🙂 super zadzisko i to spojrzenie 🙂
armara młoda jest zjawiskowa i przeurocza, zapada w pamięć, aż nie mogę się doczekać co z niej urośnie.
galopada całe życie z wariatami... 😉
aż mi wszystko opadło jak zobaczyłam co ta osoba wypisuje. Najlepsze, że zapytałam wprost, czy jest szurniętym naturalsem no i dowiedziałam się, że ją obrażam  😂

Do normalnych naturalsów nic nie mam. Sami często pracujemy z niezajeżdżonymi końmi w round penie (ale naturalem to bym tego nie nazwała)
salto piccolo
Dzięki za miłe słowa. Ja też tego Pana bardzo sobie cenię, za niesamowite oko do koni i wspaniałe doświadczenie 🙂
BTW planujesz zagrać młodego do MPMK ?
aleqsandra
:kwiatek:
Wojenka
Dziękuję. Taka długoliniowa jest, że tak to ujmę, trochę teraz nienajlepiej wygląda, liczę, że wyrośnie z fazy brzydkiego kaczątka. Do Białki się nie wybieramy nie ma specjalnie sensu wlec tam roczniaka, myślę, że w przyszłym sezonie gdzieś śmigniemy, już na jakieś skoki luzem 🙂 A teraz niech sobie buba rośnie. Wydaje mi się, że ona narazie rośnie bardzo w górę, a masy nabierać zacznie później. Zobaczymy.
adriena
To bardzo miłe, dzięki !  :kwiatek:
Perlica
:kwiatek: Ja tam bardzo lubię na młodziakach pojechać w teren, to strasznie przyjemne. O ile koń ogarnia (tak jak Twój 🙂😉

To jeszcze cała buba, z uroczym kłakiem na brzuchu  😁
armara będzie z niej kawał pięknego konia  😜  Jaki ma zad konkretny  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się