Forum konie »

Młode Konie

Thymos   też osobiście Was zawsze  widziałam na czworobokach, kobyła fajna ruchowo itd...  😉 Jakoś nie potrafię sobie Was wyobrazić w stylu west
Młoda z października:

zaraz lecę sklejać film z dziś, mam nadzieję, że będzie co porównać...

ona tak głową podskakuje, czy tylko tak mi sie wydaje? może zęby do zrobienia?
raczej niestabilny jeszcze kontakt ze strony jezdzca plus wiek konia
Thymos, wiem ze to nie ten temat, ale tez nadal nie kumam co chcesz od tego konia... jedziesz na ciagle zaciagnietej wewnetrznej wodzy, nie wiem czy w galopie siedzisz czy probujesz robic polsiad... kobyla strasznie sztywna przez wiekszosc jazdy, tak sztywna ze az drobi. co z waszym przerzucaniem sie na west? zdecydowalas sie juz?
przecież Thymos napisała że robi filmik z listopada żeby ukazać różnicę na plus- to może poczekajcie na ten nowy lepszy filmik zanim ją zjecie 🤔
Od zawsze wierzyłam ,że czeka sie na konia swojego życia ... ja się doczekałam 🙂
cavalo sympatyczny chłopak, ale jego zadnie nogi jakoś dziwnie wyglądają.
szablasty po prostu
A to moja pleśniawka z dzisiaj. Pierwszy raz na dużym placu, Powiem że kobyła bardzo grzeczna i opanowana tylko mamy dość mocny problem z głową i bronieniem się szczególnie w stój i przy ruszeniu rzuca łbem na boki i umie dębować ale jak tylko ruszy i zaczyna iść to jest OK. Pracujemy na lonży na wypięciu i jest super łapie bardzo szybko mam nadzieję że wyrośnie z tego dębowania.

Ze starsza koleżanką zawsze spokojniej i bezpieczniej (najpierw była lonża)

A potem dzielne dziewczyny pierwszy raz luzem na placu

Pozowanie dwóch pleśniaków

i super poza rozstaw jak u krowy 🙂

szablasty? co to znaczy? 🙂
Perlica czy na plus to nie wiem, wiem natomiast do czego chcę dążyć, wiem czego mam wymagać od konia i co mu pokazywać, a do tej pory w tym tkwił mój problem = zaburzenia w komunikacji, przez moje sygnały dla konia nie do zinterpretowania. Powiedzmy, że mam świadomość tego co robię od dwóch tygodni, bo jeżdżę po prostu ciągle teraz z trenerem. Wcześniej nie wiedziałam też do końca o co chodzi. Ja wiem, że ten koń lepiej reaguje teraz na moje pomoce, czyta je lepiej, ja je lepiej stosuję. Słowem komunikacja jest o wiele lepsza, czyli idąc tą ścieżką można już zacząć pracować nad rozluźnieniem, a potem wymagać.
Dodofon, zęby ok, tak chodzi jak jest "podjarana".

Chciałam stosować pomoce west na koniu w klasycznym sprzęcie, teraz wiem, że był to błąd. Z moim młodziakiem to nie wyjdzie, prędzej zrobię ją na pomocach west i w takimże sprzęcie. Też się widziałam na czworobokach (bardziej chodzi mi o klasyczny styl jazdy, niźli zawody), ale trenera mam z "Innej" bajki 😉 Dodatkowo, mój trener nie zmieści się w moją ujeżdżeniową 16,5, a nawet jakby schudł, to nogi w strzemię nie włoży 😎
A powiem szczerze, że jeśli mam mieć konia byle jak zrobionego klasycznie, to wolę mieć maszynę west - tym bardziej, że to ma być koń dla mnie a nie na zawody.
Póki na każdej jeździe wpadnie trener i też wsiądzie, pomoże - zamierzam z tego korzystać, a dodam, że swoje konie jeździ sam od "zera".

Nie jeżdżę cały czas na zaciągniętej wodzy, już to -ęty raz piszę, używam jej do ćwiczenia chodzenia za wodzą. (Westowcy zapewne widzą o co chodzi  😎 - widac to na początku tego filmu poniżej ).
W galopie, próbuję robić półsiad (poprzedni film, i jak widać moje latające nogi, bo nie używałam należycie bioder?), choć w filmie poniżej jest już pełny siad.

cavalo, to niezłe uczucie, prawie jak o facecie🙂
thymos-super teoria z tym klasykiem i westowa maszyna i 100procentowa racja! od zawsze mialam tak ze uwazalam ze czeka sie na psa,faceta,konia zycia 🙂
cavalo,
cytat: Postawa szablasta (podsiebna): staw skokowy zbytnio pod ciałem; niewystarczająca efektywność ruchów, niebezpieczeństwo ścigania się.

edit: Thymos mi się podoba po westowemu bardziej 🙂 poza brakiem kasku  😁
Thymos fajnie ze w koncu doszlas do tych wnioskow i sie dookreslilas 🙂 na telefonie szybciej wykoncze baterie niz obejrze nowy filmik ale jak wroce do domu to bardzo chetnie zobacze was w wydaniu 100% west.
Louisa, przejrzałam i się zgadzam, nie masz czego żałować... a potem dziwota co to w polskim jeździectwie się dzieje...

Fajnie wystawiać się z koniem który coś tam rokuje sportowo, o dobrym rodowodzie,  koło końskiej kiełbasy  😁
Ale jedno muszę przyznać nagrody u nas są super jak patrzę na czempionaty w innych regionach, zwracają ryczałtowo też koszty dojazdu, w moim przypadku zostawała duża górka.

Jednak widzowie to nie środowisko w którym można znaleźć potencjalnego kupca, konia tak średnio można pokazać (roczniaki pokazywane w ręku wypadają dość słabo), stanowiska raczej nie są idealnym rozwiązaniem (tym bardziej że jedyne co można zobaczyć to końskie 4 litery  🙄_) ale towarzystwo kiełbasy przekroczyła wg mnie granice.
a ja dzisiaj 5cm nad ziemią... zapadła decyzja, żeby w końcu na Burgusia wsiąść, z racji że ostatnio świetnie się czuł i zaczął genialnie chodzić na lonży

i był przecudowny!!!!

oczywiście barana musiał strzelić, skoczyć przodem czy potupać w sytuacjach typu "niuniek, nie dam ci się wywieźć z placu" "niuniek, jak jedziemy w prawo to wyginamy się w prawo a nie w lewo"
ale ogółem tak przepuszczalnego, na wędzidle, rozluźnionego, okrągłego z pełną kontrolą tępa i całkiem zwrotnego (kiedyś musiałam uprzedzać osoby blisko jadące, że koń jeszcze niezbyt sterowny jest) to się go nie spodziewałam 🙂
niesamowicie mi chłopak dojrzał mimo kliniki i braku pracy z siodła...

dodam jeszcze, że przeszkadzajek było sporo, bo wiało, na padoku koło placu zostały wypuszczone konie i była impreza hubertusowa w tle z ogniskiem... głośno, tłumno, wietrznie, konie a niuń jak maszynka popylał <3

byle do przodu 😀 oby teraz było tylko lepiej 🙂
aleqsandra to dziś chyba jakiś magiczny dzień, bo mi dziś też kobyła tak odpowiadała na pomoce i była tak chętna, że aż nie wierzyłam 💃
Jestem niesamowicie dumna z moich dwóch młodziaczków, które zadomowiły się już w nowym domu w dalekim kraju. Właściciele ponoć są bardzo zadowoleni. Pozostaje tylko czekać na pierwsze sukcesy 🙂 (niestety długo, bo co najmniej 2 lata)
4-latka Delicja (Krym - Dara / Fez oo) na swoim pierwszym treningu na pustyni:

i na padoku:
A gdzie wyjechały?
Edit: dopierop teraz zauważona literówka 😡
iza90, a co z Charyzmą? Pisałaś jakiś czas temu, że przymierzacie się do krycia i do startów?
Poza tym gratulacje! :kwiatek:
iza90, do kogo trafiły?
Musicie się bardziej cenić 😉
iza90 wow polskie konie na pustyni  🙂
Na prawdę ogromne gratulacje!
iza wow gratki! pewnie jestes dumna🙂

nathan na swoich pierwszych zawodach mial 3 czyste przejazdy 🙂

kiedy mlode konie zaczynają walkę o przywództwo? mój 2,5 latek ciągle kulawy lub poobijany chodzi. ostatnio zderzył sie z barierka i uszkodził sobie nogę... ok zdarza sie ale dzisiaj przyjeżdżam i kon kulawy a poza kulawizna czysto nic nie grzeje nie ma opuchlizny tylko na drugiej tylnej ranka jakby sie pokopal. nie wiem co myśleć bo dużo sie zmieniło - stajnia, kowal pasza i nie wiem skąd wynikają ciągle kontuzje
margaritka, on już startuje?! Aaa, pamiętam jak go dopiero co zajeżdżałaś. Starzeją się te nasze młodziaki  😁
zajezdzal sie rok  temu  😁 jego pierwsze zawowy🙂
sylwiaj, gdzie się przenieśliście?
do Oltarzewa. opieka super więc kwestie agresywnego stajennego można z góry wykluczyć
iwona9208, margaritka, dzięki :kwiatek: polskich koni już trochę tam jest, ale małopolskie to chyba pierwsze 🙂 jestem z nich bardzo dumna, ich pierwsze starty będę przeżywać chyba bardziej niż własne 😀
Bischa, Wojenka, trafiły do Bahrajnu
Wojenka, myślę, że to przełom 😉
Maea, dzięki :kwiatek: Charyzma / Awans będzie kryta na wiosnę. Miała startować, ale zabrakło zasu. Zastanawiam się tylko, czy uderzać z nią w rajdowe linie, czy bardziej w "normalne" 🙂

Braciszek siwej podczas nieudanego rajdu w Koczku (na szczęście wynik poprawił 2 tygodnie później podczas kolejnych zawodów 😀)

iza90 wooow nieźle ! Polskie małopolaki w Bahrajnie  🙇  🏇 Gratulacje !!!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się