tek właśnie myślałam, żeby z końcem lata powoli lonżę wprowadzać 🙂 ale wolę się upewnić jak to inni robią i polecają 🙂 A ten padok to akurat o dziwo w miarę równo zamarznięty, więc czasem pobrykają sobie, ale ogólnie to większość czasu wygrzewają zadki w słońcu 🙂
Ja się przeraziłam, dopiero co moje dziecko miało 2 lata,a teraz ma 3 lata 5 miesięcy i dalej skurczybyk się byczy 😁 Ale zrobili nam mini lonżownik. Ha. Do roboty dzieciak w niedzielę. 😎
Mojego dzieciaka zaczęłam lonżować w wieku 2 lat, na zasadzie długa lonza, stęp i trochę kłusa, ale sporadycznie. Za to czesto chodziłysmy na spacery do lasu w ręku. W wieku 2 lat i 7 miesięcy wsiadłam na nią i przez miesiac przyjęła jeźdzca, to był wrzesień, od tamtej pory miała totalny luz (no może jakis spacer do lasu w reku). Teraz ma już 3 lata i zaczynamy prace pod siodłem.
Shantowa, a jakas krzywda jej sie od tego stala? nie wydaje mi sie 😉
z reszta amnestriowy Duszek zaczal sie lonzowac w wieku 3,5 roku. Po 2 miesiacach zaczal bardzo malutko chodzic pod siodlem, a taka bardziej regularna prace zaczal po 4 urodzinach dopiero.
Rudzio 😍 ( od razu mówie, ze dwa rozne kalosze bo od kilku msc chodzi codziennie na padok w kaloszach i uskutecznia ich niszczenie wiec zostały dwa sprawne z roznych kompletów 😁 )
galopada_ piękności 😍 No nic my to się chyba bedziemy po mału żegnać... młoda włazi w dorosły wiek... Zaczynałyśmy tutaj, skończymy jużna innych wątkach 🙂 Iskra ma skończone 4 lata Z takiego małego smroda wyrosło mi świetne konisko ;] Może nie jest za wysoka - 160cm w dodatku dosć delikatnej budowy..wąskiej.. ale no Dżaga z niej konkretna 🙂 🙂
Wszystkim Wam duzo zdrowia dla maluchów oby rozwijały się prawidłowo 🙂 Powodzenia przy zajeżdżaniu 🙂
no dobra 4 i pół :P czujemy sie tutaj jak staruchy 🙂 Dodam jeszcze kilka poglądowych i uciekam 🙂
Edit: Powiem Wam jeszcze że naprawde nasluchalam sie na jej temat (podczas dorastania) rożnych bajeczek... Począwszy że nie będzie przekraczać 145 cm po prorokowanie jej kalectwa bo ma koślawe nogi. Wróżono nam same złe rzeczy..Ci wszyscy którzy snuli tego typu przepowiednie mogą się w tej chwili pocalować w d... 😎 Mam świetnego konia do rekreacji 🙂 A każda zła wróżba obeszła nas i się nie spełniła. Dziewczyna z każdej opresji wychodziła bez szwanku. Twarda z niej swołocz. Gdybym wtedy znała przyszłość nie przejmowałabym się takim ględzeniem.
ulcia_jg tak. to tzn piętno Mahometa ( http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,2794.30.html ) i odpowiadając do twojego posta w kąciku młp - nie miał gdzie pakować bo nie chodzi pod siodłem od wakacji 😉 on z natury jest taki... napakowany. w lutym idzie od nowa do roboty to wtedy bedzie powoli pakował 🏇
krysiex213 eee tam. ja tylko pstrykam. kazdy tak moze 😉
Dokładnie zabeczka17, przyzwyczaiłam sie do Was, czasem człowiek mało pisze ale duzo czyta...Twoja 4,5 to młoda jeszcze, moje mają tyle samo i nie zamierzam sie jeszcze wynosić 😉 (razem rosły i dojrzewały) PS. pamiętam Twoje obawy co wzrostu kobyłki.... dużo rzeczy jest przesadzonych, trzeba wierzyc w siebie, w swoją wiedzę i doświadczenie... galopada_ Justus wygląda świetnie, może sie teraz komuś narażę, ale jest to jeden z niewielu ogierów młp, ktory naprawdę wart jest "swoich klejnotów"
zabeczka17- nie możesz jeszcze opuścić tego wątku, są tu konie dużo starsze wiec musisz zostać, a młoda wyglada kwitnaco i tak jak piszesz niech ci wrozbici wsadza sobie swoje opinie w d... masz super konia i to najważniejsze. 🚫 przepraszam za brak polskich znaków ale pisze z ipada i nie zawsze sie poprawia
Ja wczoraj doglądnęłam "maleństwa", które pod koniec maja kończy 3 lata, jest już większe od matki i rozrabia jak tylko się da. Chodzą jeszcze we dwójkę z równolatkiem ale to też się szybko skończy bo mój przeprowadza terror i dewastację codziennie. Ma typ po mamusi niestety. Może zmężnieje, ale na razie bardziej przypomina młp niż sp. Niestety nie mam zdjęć. Nadal 😵 Zdaniem trenera zaczniemy pracować dopiero od stycznia przyszlego roku(Młody będzie zaczynał 4 rok). Niech się chłopak cieszy młodością i pastwiskiem. Pójdzie na championaty 5 latków dopiero. O ile zmężnieje 😁
armara tzn jak widzę jak bryka to nie bardzo ma ochotę.... 😁 ale jak sobie po przekątnej bez brykania galopował to wtedy chętnie bym na nim siedziała. Zastanawiam się, jak on będzie wyglądał jak przypakuje bo juz teraz ma taką szyję, ze wydaje sie mega krótka przy swojej sporej szerokosci 😁
Ja w końcu dopadłam fotografa, ale zdjęcia na hali porażka, kurzyło sie i ciemno 🙁 Ale mam jedno na końcu ze stępa, jak patrze na swój dosiad to wcale sie nie dziwię, że młoda lipnie chodzi, ale juz niedługo zaczynamy regularne jazdy z trenerem 🏇