Forum konie »

Młode Konie

Mnie zawsze rozbraja, jak ją zaskakują nagle bandy na hali 😉 Kiedyś jak nastroszona jak kogut biegała po padoku, jeszcze w Bogusławicach, to mi starszy pan przechodzący obok mówił, że Emerycha dokładnie tak się puszyła. Cóż, ja też mam lepsze i gorsze dni 😉 Przepraszam za OT.
Ja kojarzę że klacze po Emetycie były dość nerwowe zawsze.
Ale Kwartety, których od lat już nie było na torze to zawsze mi się kojarzyły jako skoczne, z wielkimi głowami ale zrównoważone.
Perlica
To ciekawe co piszesz, może faktycznie to cecha córek Emetyta, ja o koniach przechodzących ZT wiem, że Emetyty to konie jezdne i bardzo zrównoważone. Rzecz jasna zdarzają się wyjątki - w 2010 był taki jeden pacjent, aż trudno było uwierzyć, że to "Emetyt".
Każdy ma jakieś tam chyba inne odniesienie. Ja sama za mało tych koni znam osobiście, żeby swój pogląd wyrazić, mogę tylko przytaczać to co wiem od osób z większym doświadzceniem 🙂
Ja tylko doświadczenie z torów mam,ale trochę się ich przewinęło Emtytek na torach, biegały bardzo fajnie tylko pobudliwe.
Może być że na wyścigach się to ujawnia, ZT to jednak inny trening zupełnie.
Wiele też zależy pewnie od matki.
Mnie zaciekawiło co napisałaś o Kwartecie 😉
Perlica - przeniosłam się z odpowiedzią na PW coby nie robić OT 😉

Znalazłam ciekawe zdjęcia, całkiem neizłe do porównania. Rok różnicy:

Jest po Czeladniku/ Lombardo, z matki po Balon xxoo/ Emetyt
W sumie ma prawie 50% folbluta i to chyba odbija się niestety na jego zadziornym charakterze
tym bardziej że od strony ojca jest Lorison xx, który daje nieciekawe charakterem konie 😉 

Ciekawy mix, ale Lorisona to proszę nie "szkalować" 😉 mam do niego maks sentyment, a w sumie bardziej do koni z Lorisonem w papierach 🙂.Decyzja o kupnie mojej młodej zapadła jak zobaczyłam tego pana w jej rodowodzie 🙂.
armara jak najbardziej ów koń po Emetycie jest jezdny i zrównoważony, chodziło mi o zadziorność, o której wspomniała somebody 😉 i to też wyłącznie przy oporządzaniu itp. Pamiętam jego zajazdkę - totalny luzik 😎

Żeby uniknąć  🚫 Twój Junior plasuje się zdecydowanie w czołówce najpiękniejszych koni jakie do tej pory widziałam.  😍
armara, fajnie się rozbudowuje 😉 ps. z jakiego on jest miesiąca?
efka
27 luty (nigdy nie wiem czy mówić luty czy marzec  :hihi🙂. Mógłby byc wiekszy, ale cieszy mnie każdy mm wszerz i wzdłuż, już nie zaśmiecam wątku bo zaraz wyskoczymy Wam z  lodówki  😡

Brzoza
O mamuniu, dziękuję w imieniu Jr  😡

Ciekawy mix, ale Lorisona to proszę nie "szkalować" 😉 mam do niego maks sentyment, a w sumie bardziej do koni z Lorisonem w papierach 🙂.Decyzja o kupnie mojej młodej zapadła jak zobaczyłam tego pana w jej rodowodzie 🙂.

Ja zbyt duzo Lorisonów nie znam, ale znajomy który pracował w Posadowie mówił że charakterne,
sama matka Czeladnika, Czerkieska to istna diablica była a ona właśnie bezpośrednio po nim
armara, to już trzylatek właściwie widzę 😀
.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] calkowita edycja posta
Ech, lepiej jak się wcześniej rodzą...Zawsze te wcześniejsze są bardziej dojrzałe jak idą do roboty na wyścigi czy ZT...
A mój Młody dopiero 13 kwietnia 3 lata skończy...
Dla mnie ewenement to araby w Rosji, które ścigają się już jako dwuletnie. Bardzo szybko dojrzewają.
Słuchajcie nigdzie mogę znaleźć po ile za kg na skupie chodzą młode konie mam kilka 2 i 3 latka na handelek ktoś wie ?

nie czytajcie wcale tych bzdur, bo założyło dziecko dziś konto i wypisuje głupoty gdzie popadnie, próbując wyprowadzić człowieka z równowagi.  😵
« #11171 : Styczeń 28, 2012, 23😲8:52 »
.

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 00:39:29 wysłane przez StefanXiY »

problem sam się rozwiązał 🙂 hahaha strzał w kolano 🙂
efka
Na papierze tak, mentalnie i wyglądowo no cóż późno dojrzewający jest  😁

Wojenka
Zgadzam się w zupełności z tym co napisałaś 🙂
Zawsze te wcześniejsze są bardziej dojrzałe jak idą do roboty na wyścigi czy ZT...

Na wyścigi ( we Wro) przyjmują xo urodzone do maja, późniejsze tylko w wyjątkowych sytuacjach ( w tym roku było kilka późno urodzonych i najczęściej kontuzja na kontuzji).
A oo zaczynają biegać dopiero od maja, anie od kwietnia jak xo.
xxx
u  nas tez rudy 🙂 i na podmarznietej hali dzisiaj biegał 🙂

armara Junior mężnieje z każdym zdjęciem...i puchnie  😀
zarahależ masz pluszaka

Dzisiejszy Bondzio rozpływający się w zimowym słoncu

krysiex213 Twój koń jest śliczny 💘
krysiex213 jakie plany? wybieracie sie do Bogusławic z młodzianem?  👀
Martuha dzięki, przekażę mu...(powiem że przystojny, na "śliczny" to i tak 90% osób bierze go za kobyłkę  😂 )

galopada aj to jest jedna wielka niewiadoma. Niby mamy polecenie od "góry" że mamy się zgłosić na preselekcję itp, ale mi się średnio uśmiecha wysyłać go na ZT, szkoda mi go poprostu oddać na 3 miechy bez pastwisk, nie wiadomo komu....to takie moje wychuchane dziecko  😡
Jest taki cichy plan oddania go w trening i zagrania na MPMK ale zobaczymy jak to wyjdzie

dorzucam jeszcze dzisiejsze wygłupy chłopaków

Mój zad żyje własnym życiem...

oraz "walki" bezzębnych babć, które zapomniały o założeniu protez  😂

krysiex213 oj daj spokój! dziesiątki koni kończy ZT i krzywda im się nie dzieje. Akurat ostatnio ekipa jezdzcow zakładowych się bardzo poprawiła i nie ma sie o co martwić! A przez ZT zawsze troche łatwiej niz przez mpmk wyrobić lic. Mam nadzieje, ze namyslisz sie i jednak pojdzie do ZT. Jak dobrze pojdzie to będzie wtedy 4 chłopaków z naszego kącika MK w Bogusławicach  🏇
zarah
dziękuję  :kwiatek:
krysiex :kwiatek:
BTW ależ Bondzio urósł !! Kawał Misia się z niego zrobił

Condina
Lepiej pokaż Laleczkę po Cassini  🤬
To ja się pochwalę bo jestem bardzo dumna!  💘

Wczoraj Waldzioch drugi raz z jeźdźcem na grzbiecie, i pierwszy kłusik  😀
Opanowany, skupiony jak by to robił od zawsze  🙂
Pierwsze koty za płoty  🤣

A ja opanierowana w ubrania wyglądam jak Ninja  😜
klapcio89 nie bylo twardo i slisko?  👀 ja bym sie nie podjęła wsiadania przy takim podłozu  😁

Condina
Lepiej pokaż Laleczkę po Cassini  🤬

to dopiero poczatki pracy pod siodlem. Hala nam troche przymarzla, wiec twardo bylo i kobylka troche sztywna chodzi... 🙂. A Junior juz ma siodelko? 🙂
galopada_  ten padoczek jest prawie nieużywany zimą więc grudy nie było, ślisko też nie było bo śniegu jest tyle co kot napłakał
Nie było szaleństw więc nie widziałam żadnego ale żeby nie wsiąść.
Kłusa było dosłownie 3 kółeczka na lonży...
Z resztą mam 9 koni nie mam nikogo do  pomocy, a że były koleżanki u mnie na weekend to musiałam wykorzystać okazję by wsiąść na młodego  🤣
W tym roku będzie miał 5 lat i jest jeszcze nie zrobiony, samej nie dam rady zajeździć konia, niestety korzystam z każdej okazji by wsiąść na niego
A warunki były OK  😉

A Junior juz ma siodelko? 🙂

Nie, jedzie dopiero w marcu do roboty 😉

Mówisz, że ona sztywna? To jak ona się rusza, na miekkim  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się