Forum konie »

Młode Konie

ciężko mi Tobie doradzić, przede wszystkim musisz gdzieś w środku być pewna, że czujesz tego konia i chcesz się podjąć pracy z nim 🙂
jak Cie czymś urzekła, a wtedy ciężko konia sobie wybić z głowy, to myślę, że nie wiele rzeczy będzie dla Was przeszkodą i dasz sobie radę. 🙂 raczej nie zostaniesz z koniem sama, będziesz miała pomoc specjalistów, będziecie szły razem do przodu.

a tak swoją drogą, co sądzicie o zajeżdżaniu koni w wieku 3 lat?
ja chyba jestem za tym, żeby chwile poczekać 🙂
Mam nadzieję, że to wypali. Zakochałam się w niej już na zdjęciu, a co dopiero jak ją zobaczyłam na żywo.  😵 Czasem zdarza jej się bryknąć, jak to młodemu konikowi, ale nie jest problemowa, po prostu mało umie. Ale damy radę. o ile rodzice ją kupią...
Sanndy ja uważam, że jeżeli nie ma potrzeby zajeżdżania konia wcześnie, to niech podrośnie jeszcze i nie traci dzieciństwa  🙂
http://allegro.pl./sliczna-kara-klacz-mlp-spokojna-skoki-uje-pilnie-i1575176446.html
Oto ona. co sądzicie o budowie choć ze zdjęcia. Ma jakieś bardzo wyraźne wady? Wiadomo, przy ew. zakupie musiałabym podjechać z weterynarzem, no ale chodzi mi o takie bardzo wyraźne.
Legion skąd jesteś? jeśli tylko czujesz się na siłach żeby pracować z młodym koniem, moja znajoma na niej jeździ, wygląda całkiem fajnie  🙂
a tak swoją drogą, co sądzicie o zajeżdżaniu koni w wieku 3 lat?
ja chyba jestem za tym, żeby chwile poczekać 🙂

szczerze??
zależy od rasy, predyspozycji konia, jak sie odżywia i do czego ma być w przyszłości używany,
oraz co kto "rozumie"przez zajeźdzanie,
/konie do torów chodzą jako dwulatki i pomimo, że mi sie wydaje, że to masakra - jakoś światowy "TOZ" nic z tym nie robi.../

jedni zajeżdzają 3-latka - przez pół roku pracując z ziemi, wolno, mało obciazając, jeżdząc później rok "lekko"
inni na 4-ro latka po tygodniu lonży wrzucają siodło, po dwóch tygodniach szaleja po lesie a  miesiacu jadą L-kę w skokach
co lepsze?
Legion fajna kobyłka 🙂

chodzi mi o zajeżdżanie dla własnego użytku, powoli, nie po miesiącu soki 🙂
i mówiąc zajeżdżanie mam na myśli typowo pracę pod siodłem, bo prace z ziemi, lonże itp preferuje, by zaczynać wcześniej.
Legion fajna kobyłka 🙂

chodzi mi o zajeżdżanie dla własnego użytku, powoli, nie po miesiącu soki 🙂
i mówiąc zajeżdżanie mam na myśli typowo pracę pod siodłem, bo prace z ziemi, lonże itp preferuje, by zaczynać wcześniej.

jeśli koń jest zadbany, odpowiednio żywiony, wyhasał sie od urodzenia na pastwiskach, jest z rasy wcześniedojrzewającej, jest odpowiednio wyrośnięty,
ma dobre kopyta, i dużo swobodnego ruchu - to czemu nie
niby nie ma zadnego przeciw. a jednak cos przekonuje mnie, żeby zaczekać do tych 4, a nawet czasem pięciu.

Sanndy

ja uważam że zajeżdżanie w wieku 3 lat jest dla koni które sie ewidentnie nudzą i trzeba je czymś zająć 😀
mam takiego delikwenta  😉
wiadomo, że są wyjątki potwierdzające regułę 😉
taki, co to szuka zajęcia, to chyba fajnie pojmuje, nie? 🙂
Sanndy
bardzo szybko, chodzenia na lonży-po kole nauczył sie za drugim razem (oczywiście miał z tym jeszcze problemy np. wtawał w strone lonżującego)
już reaguje na głos i chodzi we wszystkich chodach bez problemu
ukłon też bardzo szybko załapał, wystarczy go po brzuchu posmerać to sam robi 🙂 a dodam że nie często sie w to bawimy a on i tak doskonale wie o co mi chodzi
bardzo ciekawski jest, nawet jak sie czegoś boi to nie odpuści musi zobaczyć co to jest 😀
ale niestety ma złe strony a mianowicie jego ulubiona zabawa w gryzienie której za cholere nie chce sie oduczyć a potrafi ugryźć na prawde mocno i to nie ze złości czy strachu po prostu mu sie to podoba
takiego konia po prostu trzeba czymś zająć bo jak nie ma co do roboty to ciekawie nie jest

lunqua,

takie konie dają dużo przyjemności - sama świadomość, ile mu daje nasza praca z nim.. 🙂
dla takich chwil warto żyć 😀

Sanndy

racja 🙂
bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądała nasza praca

trzy fotki i już mnie nie ma bo ostatnio za dużo nas tu  😡

mały coś jest  🤣
ale ma milutki łebek 🙂
malutki? on ma właśnie duży łeb! może to wina fot albo wreście koń sie zrobił proporcjonalny czego mogłam nie zauważyć :P

możesz sobie porównać, zobacz jaki łeb ma kolega dużo starszy z prawej 😂
Pacia weszła mi na konto, bez mojej zgody i napisała  🤬 Mam wszędzie to samo hasło  😡 Nie zamierzam się z wami klócić-wyjaśniam problem  😉
lunqa
milutki :P

ale w sumie ogromnego jakoś też nie ma :P

edit: poza tym, jak się tak przyglądam tym zdjęciom wiosennym to raczej wygląda na proporcjonalnego 🙂 ja tam nie widzę, żeby był ogromny 🙂
Sanndy
wybacz dysleksja sie udziela  😡 głupka z siebie zrobiłam  🤦

no ale fajnie by było gdyby jednak nie był taki duży jak widać na fotce wyżej z zimy, więc fajnie słyszeć że w końcu sie to "wyrównało"
przecież nie jest trudno się pomylić w czytaniu takcih wyrazów. sama często zakładam, że coś jest napisane i tak już widzę wyraz :P koniec
jak to się mówi : widzę to, co chcę widzieć.
a jednak jest, szybko przeczytam nie popatrze drugi raz i potem pisze bzdury
ale może masz racje z tym chceniem, widocznie robie to nie świadomie  🤣

ale koniec bo robi sie  🚫  😉

5-latka z dzisiaj  🙂

Więcej z ZNK
rtk piękna!

i świetnie jej w tym kolorze :P
Pacia/Jakoś bujać to my, nie nas! Już dość nakłamałaś.
Sanndy ładnemu we wszystkim ładnie  😉
skąd Pacia miała by mieć hasło Jakoś?  🤔

no tak daram, ale ten kolor wyjątkowo do niej pasuje 😉
Jeszcze trochę mojego chuderlaka 🤣

skąd Pacia miała by mieć hasło Jakoś?  🤔

Np stąd że to jedna i ta sama osoba 😉
i innej opcji nie ma..

kurde, co można dla tego konia zrobić. ma takiego strasznego pecha!
Jezu ja nie ogarniam ! nie! nie! nie!
nie pojmuje, jak można kupić konia nie mając o tym zielonego pojęcia!!!!!! 😤 😵
Sanndy, spójrzmy prawdzie w oczy- Pacia nie pierwsza, nie ostatnia kupująca konia bez dostatecznej wiedzy. My już nie zrobimy nic.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się