Forum konie »

Młode Konie

galopada, swietnie się prezentujecie  💘
galopada przez jaki czas lonżowałaś młodego zanim wsiadłaś ?
3 tygodnie?jakos tak. 2-3 razy w tygodniu. pozniej 3 tygodnie sie wozilam na lonzy bo sie balam tak po 20 min 4x.
dzięki serdeczne
my w taki razie będziemy się lonżować z 2 razy w tygodniu
a potem pod koniec września wsiadam :/
a co to za mina?  😉 ja z jazdy na jazie coraz bardziej zakochuje sie w moim koniu i tylko czekam az bede mogla wsiasc  😍 🤔wirek: dzisiaj sie lonzujemi i nagrywamy, bo mlody bierze udzial w badaniach do pracy mgr kolezanki  😁
galopada twój wielkoń wygląda pod siodłem jak by od dawna był jeżdżony - zazdroszczę
ja to trochę się boję co to będzie jak na młodą wsiądę pierwszy raz- jak zareaguje no i najważniejsze - czy nie będzie mi jakichś baranków próbowała .... i takie tam
chyba ze kogoś znajdę kto mi ją wstępnie pojeździ
ja tez sie balam! najpierw wsiadac, pozniej ruszyc klusem, zagalopowac, pojechac bez lonzy na ujezdzani po wczesniejszym przelonzowaniu, wsiasc od razu bez lonzowania, pojechac z domu do stadniny na ujezdzalnie itd.  😁 na poczatku nie bylo ciekawie, rzucal glowa, olewal moje pomoce, zatrzymywal sie w strakcie jazdy nie nie chcial isc do przodu, nie chcial sie zatrzymac jak juz ruszyl galopem... niedawno mial jakis odpal i schodzil z glowa w dol a glowe wyginal tak jakby sie sam rolowal 🤔 i za nic nie moglam temu zaradzic. a ostatnio nastapil jakis przelom. tyle tylko ze zaczal brykac troche  😉 bedzie dobrze!  😅

a teraz sobie jezdzimy na lajcie, i czekamy az nam sie szyja zrobi taaaka duza  😜

w drodze do domu

i lansu ciag dalszy

i od dawna wiem ze jest galopoholikiem po mamusi i jest to zdecydowanie chod w ktorym jest najlepszy jak na razie. fajny, luzny, przepuszczalny  😉  😁

Bardzo wysoko go jeździsz jak na świeżynkę
jezdzic to wolalabym go calkiem w dole i do tego daze, ale on ma inne zdanie na ten temat  😵

edit. zwroc uwage na dlugosc wodzy. sa za dlugie to fakt, bo w momencie kiedy chce zejsc z glowa schodzi.
Długie wodze nie tylko nie pomagają, ale wręcz szkodzą. Zrób sobie prosty test: ustaw zgięte ręce tak, żeby łokieć był na wysokości tułowia. A teraz cofnij je dalej za siebie. Czujesz różnicę? No właśnie - za długie wodze to napięcie całej grupy mięśni po pierwsze przez nienaturalną pozycję, po drugie przez próby zapracowania rękami w tejże pozycji. W efekcie, przez zblokowanie ręki, nawet nie poczujesz kiedy koń Ci przyjdzie do ręki i w odpowiednim momencie nie będziesz w stanie oddać wodzy do przodu żeby poszedł w dół.

Skróć sobie lepiej te wodze, popracuj porządnie nad kontaktem, jak koń będzie na ręce, to po prostu oddasz trochę ręce do przodu i koń z głową i szyją za nimi pójdzie.
busch no sorry, z calym szacunkiem ale nie szukam rad przed internet. :kwiatek: i nie bierz tego jako ,,jestem najmadrzejsza i nie potrzebuje twoich rad" ale naprawde, mam w razie potrzeby kogos na zywo, bo ocenianie jazdy na postawie zdjec jest mocno niemiarodajne  :kwiatek:
galopada
Fajnie chłopak wygląda  :kwiatek:
On na żywo jest bardziej czekoladowy, czy taki jaśniejszy jak na tych zdjeciach w słońcu ?

U nas było za dobrze, miałyśmy dziś jechać w teren na spacer, ale na pastwisku uciął ją jakiś krwiopijca i ma piękną bulwę za łokciem. Nienawidzę tego fruwającego cholerstwa  😵
armara zalezy od swiatla. jest troche ciemniejszy niz na tych zdjeciach... tak mi sie wydaje. a w ziemie to juz w ogole jest ciemny  😉

to pokaze wam jeszcze Jacusia ktory jest w wieku mojego ( tylko z czerwca) i na razie robotuje na lonzy  😍

a propo naszej młodzieży - to już w większości sa to 3 -latki
czym karmicie  i jak ?
zdradźcie swoje czarodziejskie mikstury  🙂

[quote author=galopada_ link=topic=1199.msg651041#msg651041 date=1279102556]
busch no sorry, z calym szacunkiem ale nie szukam rad przed internet. :kwiatek: i nie bierz tego jako ,,jestem najmadrzejsza i nie potrzebuje twoich rad" ale naprawde, mam w razie potrzeby kogos na zywo, bo ocenianie jazdy na postawie zdjec jest mocno niemiarodajne  :kwiatek:
[/quote]

Nie oceniłam jazdy, tylko Twoją wypowiedź o za długich wodzach, które rzekomo mają pomagać w wypuszczeniu konia do dołu. Ale możesz sobie równie dobrze ignorować moje zdanie, a ja zapamiętam żeby Cię nie męczyć swoim zdaniem, z całym szacunkiem  😀
🚫
Makrejsza mam fote Twojej młodej w całości 🙂 Świetnie wybrałaś, sama kiedyś chciałam ją kupić 🙂 powodzenia wam życzę 🏇
Wiem, że dobrze wybrałam i dziękuję za potwierdzenie 😉 Za fotkę będę bardzo wdzięczna, gdyż dobrym sprzętem nie dysponuję 🙂

Za życzenie powodzenia NIE dziękuję 😉
odnosząc się do wypowiedzi busch

moja kobyła tuż po zajeżdżeniu też wolała chodzić wyżej 'ustawiona', mimo, zestarałam sie jezdzić ją nisko
korsik - jasne, gniada też tak miała, ale:

Nie oceniłam jazdy, tylko Twoją wypowiedź o za długich wodzach, które rzekomo mają pomagać w wypuszczeniu konia do dołu.
Coś tak się cicho zrobiło...
Pochwalę się, że byłyśmy dziś z Młodą w pierwszym poważniejszym terenie i spisała się świetnie, była grzeczna i odważna "ruszyły" ją tylko kuropatwy.  😅
armara gratuluje!  😅 ja z terenem czekam bo moj ma ostatnio bujna wyobraznie i jest wesolo nawet na ujezdzalni  😵 chodzi super ale jak juz sie przestraszy to wstrzas mozgu murowany  👿
aaaa Makrejsza - Darme kupiłaś  😍. Cudowna klaczka. Znam ją od półtora roku 🙂
jak Ci się w Balladynie podoba? 🙂
szkoda, że się nie spotkałyśmy. Ja byłam w zeszłą niedzielę tam i jadę chyba w środę.
Może jeszcze się spotkamy 😉

W każdym bądź razie zamierzam tam zostać na dłużej 😉

A Darma jest super 🙂
moj dzisiaj tragicznie. Po wolnym poniedzialku mu odbilo i brykal, ponosil, oddawal na bat. no tragedia  😵 jutro lonza na gogu....
A ja zabieram teraz czasem rocznego Mujiego w teren ze swoim tatusiem.Dzieciak niczego kompletnie się nie boi,włazi w najgorsze chaszcze,znika nam z pola widzenia,więc muszę go przyuczyć do biegania na lince przy koniu.Taka radocha:

Widziałam ostatnio zdjęcia pełnego brata Mujiego-Menhira,z mojego krycia i byłam w szoku.Kawał mocnego konia!Oby się dalej dobrze rozwijał... 😍
Wojenka super mlody! moj biega tak za moim Szarym jak je prowadze z padoku. Zatrzymuje sie zeby jesc trawe ( co jest celem jego zycia i niewazne ze schodzi z padoku pelnego trawy na ktorym siedzial 10 godzin) i jak traci Szaraka z oczu to z kwikiem rusza galopem i go szuka  🏇 😂 😂

a ja na oslode dla samej siebie dodam zdjecie z najlepszej naszej jazdy jak do tej pory. bo normalnie mialam ochote zejsc dzisiaj po 5 minutach. ale stwierdzilam ze sie nie dam gowniarzowi  😎

galopada
Piękne zdjęcia  😅 Będzie lepiej, trzymam kciuki.

Wojenka
Fajny masz team, mały rajdowiec rośnie  😍
Dzięki 🙂 . Ano rośnie chłopak,już jest prawie wzrostu ojca  🏇
Nie mogę się już doczekać wsiadania  😅
Nie mogę się już doczekać wsiadania  😅

Szybko zleci, nawet się nie obejrzysz.
Manitoba to chyba słusznego wzrostu jest  👀

edit: literówka
Mania ma 154 cm.Mihrab ma 147,a Mały ok 145.
No,wsiądę już pod koniec przyszłego roku  😀 . Zleci...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się