......I Linda jest brzydka. I dopóki była klasykiem to dążyła do równomiernej harmonijnej muskulatury spokojnymi lecz stanowczymi sposobami, a teraz przeszła na ciemną stronę mocy i nawet siedzi źle...
🤣 :kwiatek:
...Niestety, Ago_Myszata, nie masz racji. W Polsce nie ma ani jednego instruktora PNH....
może ElaPe zostanie 🤣 będzie pierwszym i najlepszym instruktorem PNH w Polsce, bo z Tego co tutaj pisze, krytykując tą metodę, to zna się na tym najlepiej🙂 oczywiście bez złośliwości 😉 😉
tak tak jasne zadzieram kiece i lece w podskokach chyżym galopem wyciągnionym
i jeszcze wyskakuje z kilkudziesięciu tysiaków bo zdaje się uzytkowanie logo PNH do czegoś zobowiązuję (głównie do wydawania kasy na uzyskanie tytułu oraz odnawianie licencji)
Szykuje się w Zbrosławicach we wrześniu polski odpowiednik amerykańskich prestiżowych zawodów "Road to the Horse" dla zaklinaczy koni. Za Oceanem to nie lada atrakcja - móc na bieżąco śledzić pracę z młodymi końmi od podstaw metodami naturalnymi. W Polsce - pierwszy raz.
Doskonała okazja dla sceptyków naturalu - przekonać się czy te metody faktycznie zdają egzamin na surowych koniach.
dziwne, ale jakoś zupełnie nie ciągnie mnie to takiej formy działalności. ...raczej baranami też bym nie chciał się opiekować, tym bardziej, że jeszcze trzeba by było za ten wątpliwy przywilej, płacić haracz Parelliemu.
Ciekawi mnie cóż to za naturalny dziurkacz był.Może dostanę jakieś koło ratunkowe, albo zapytam publiczność.
Ela mjr Królikiewicz jest dla Ciebie wzorem?Jego książkę jako podręcznik szkoleniowy polecał ten sam generał, który zatwierdził instrukcję. Zjechałas mnie za prosta linię wodzy a wiesz może jakie było zdanie Królikiewicza na ten temat? Do tego Królikiewicz był zwolennikiem metod naturalnych i nie spowodował u Ciebie wstrząsu?
Edek. Rozmowa jest o prostej linii wodza- przedramię jako elementu prawidłowego dosiadu. I naprawde choćbyś nie wiem jak się wysilał i próbował zaklinać rzeczywistość, to każdy renomowany trener w tym i rzeczony Królikiewicz tak to opisuje bo nie ma po prostu innego wyjścia.
To że komuś to nie wychodzi i jeździ na przeproście łokciowym i ogólnie prezentuje obrazek worka kartofli bez równowagi i bez niczego - to nie znaczy że trzeba negować podstawowe zasady rządzące jeździectwem takie jak obrazek prawidlowego dosiadu. I jeszcze twierdzic że te podstawowe zasady są nieważne.
Tak na marginesie jeśli PNH tak cie "wyuczyło" to gratulacje dla PNH że taką wodę z mózgu potrafi studentom wyrządzić.
wiem że nic nie wim a tak w ogóle to z sufitu i z tarota
Brawo ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ Można było stracić nadzieję że to kiedyś nastąpi, a jednak..... ..... a jednak /niestety/ sufitowych mundrości produkcja wciunsz trwa.... 👍
Wiesz, Batu - bo to jest tak, jak powiedziała jedna pani profesor z uczelni rolniczej ( z hodowli koni) : " coś, na czym się nie znamy -wzbudza od razu nasz sprzeciw" 😀
mój wykładowca mówił o innym mechanizmie, że jak coś jest dla kogoś za trudne do zrobienia lub zrozumienia, to wtedy to coś trywializuje...dlatego doskonale wiem, dlaczego naturalsi "nie muszą niczego udowadniać" 😁
dr Poleszczuk nie sprawiał wrażenia osoby sfrustrowanej...wręcz przeciwnie, jego dorobek i sposób bycia wskazywały by na to ,że był wtedy człowiekiem bardzo spełnionym...i mam nadzieję ,ze trwa to do dzisiaj
ech nigdy nie wiadomo co w kim drzemie, czasem budzą się upiory. 😉 A na poważnie racja przeważnie leży po środku i każdy dopasowuje sobie argumenty które zadawalają jego własne ego. Ogólnie to łamanie ogólnoprzyjętych norm jest twórcze. Inkwizycja gnębiła heretyków min. za to, że coś było dla kogoś za trudne do zrobienia lub zrozumienia. 😉 no i ta obawa przed utratą wpływów. Mój śp. profesor mawiał, że wiedza jest źródłem postępu i nie należy tkwić na okopanych pozycjach. Też był człowiekiem spełnionym.
z tym ze pogoń za postępem dla samego postępu, zabiła więcej ludzi, niż okopy wszystkich wojen 😎 a Inkwizycja gnębiła heretyków za herezje i za nic więcej.
wrotki Nikt nie jest w stanie założyć a priori, że dany postęp jest postępem dla postępu i to nie postęp zabija tylko ludzie wykorzystujący jego osiągniecia. Wojny wywołują ludzie, a nie postęp 😉 a to czyni różnicę. Jak zagłebisz się w historię działałności WI herezją było również to co nie pasowało jednostkom w Inkwizycji-czyli tz. nadużycie władzy było. Przekładając na jazdę konną to my tu w kraju nad Wisłą WI jeździecką na volcie mamy. 😀iabeł:
chińska Rewolucja Kulturalna, jest najlepszym przykładem do czego może doprowadzić pogoń za postępem w imię samego postępu...a co do Wielkiej Inkwizycji, to jej jedyną wadą było tylko to ,że miała bardzo słaby PR, bo jak na swoje czasy była to instytucja nad wyraz nowoczesna, humanitarna i wyprzedzająca idee który rozkwitły dopiero w Oświeceniu...ale tego nie wie ktoś kto opiera swoje opinie wyłącznie na propagandowych agitkach i dziełach dzisiejszej popkultury która zupełnie nie uwzględnia realiów obyczajowych średniowiecza i dla której wzorcem moralnym może być np Ernesto Che Guevara 😂