Forum konie »

Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

http://www.ginko.com.pl/
No proszę! Wrotki przepowiedział zawody we wsadzaniu do przyczepy.
ELA
jak załatwimy sponsorów ````[ wszystko na dobrej drodze ````````] to bdzie relacja online
Pozdrawiam
Marek `Godzina
takie na youtube byłyby najlepsze bo online jest ulotne i mało kto by je śledził
ELA
na, zalezy aby jak najwiecej osob ogladalo to na zywo , bo wazne sa komentarze i pytania
Pozdrawiam
M.G.
Ale jak będzie można  zadawać komentarze i pytania oglądając relację na żywo na  kompie - czy też w TV? I jeszcze odpowiedzi oczekiwać. Szczególnie jak relacja owa akurat wypadnie w chwili gdy przy tym kompie albo prze TV (jakims futurystycznym chyba interaktywnym) się nie będzie.

Chyba logiczne jest, że żeby komentować i pytać to trzeba mieć taką możliwość  a taką możliwość stwarza właśnie np. youtube.

http://www.ginko.com.pl/
No proszę! Wrotki przepowiedział zawody we wsadzaniu do przyczepy.
to naturalne(sic) i zgodne z tym, że im bardziej [ciach] pomysł się podsunie, tym chętniej [ciach] go zrealizuje.
naturalsi to[ciach] i z definicji nie można im wytłumaczyć dlaczego nimi są.
a co do zaproszenia na "zawody" to jakoś nie udało mi się znaleźć warunków uczestnictwa i rywalizacji...takie "zawody" jakie "jeździectwo" 😂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Obrażanie innych uzytkowników.
a można zaprezentować coś klasycznego albo naturalnie klasycznego?
Taniu, proszę pokaż, gdzie napisano, że w ładowaniu do przyczepy to konkurs będzie? 🙂
Caritka w tej chwili to tylko taniec.
Cejloniara złotko czemu mam czytac instrukcję ujeżdżenia?Bo nie zrozumiałem.
Cejloniara złotko czemu mam czytac instrukcję ujeżdżenia?Bo nie zrozumiałem.

skoro sie o Instrukcji  wypowiadasz że są "różnice" - to może należałoby ją wprzódy przeczytać?
Jeszcze jedno.Wrotek czy nie przesadzasz?Mi to lata ale... jest tu dość duzo kobiet i młodych ludzi.
Jakos nikt z naturalnych nie napisał, że klasycy to barany i na LL  porozrywaja pysk koniowi a L i P to osiągnięcie zycia.
Chłopie weź dwie lonżę i się... zapakuj do domu.
Elunia mam instrukcję i czytałem.
skoro czytałeś to po co sie pytasz że po co masz przeczytać sugerując że jej nie czytałeś.

No to skoro czytałeś  to może wreszcie wydusisz z siebie co tam jest takiego nie-naturalnego że aż trzeba korzystać z jakichś zamorskich wielce naturalnych wynalazków.
to naturalne(sic) i zgodne z tym, że im bardziej kretyński pomysł się podsunie, tym chętniej kretyn go zrealizuje.
naturalsi to matoły i z definicji nie można im wytłumaczyć dlaczego nimi są.

wrotek, z całą pewnością reprezentujesz mój ulubiony typ trenera - pozytywny i   pełen szacunku dla drugiego człowieka - po prostu super  🥂
Coś tam chciała Cejloniara.
A Tobie Elu co mam odpowiedzieć?Róznic jest dużo jak i obecne peany na temat instrukcji dość nieobiektywne.
Instrukcja o której mowa to 0.26/36 zastępująca instrukcję 0.28/36 rozdz IIIB pkt 117,113,122 nie obowiązują koni szeregowców.
Pkt 98 nie wolno z końmi skarbowymi.Ciekawe dlaczego? jak wszystko łagodnie i naturalnie.
A np. pkt 26, pkt 50 w świetle wygladu ostróg wz 31 i naturalnego stosowania.
A mi głupiemu wydawało się, że ostrogi służą do precyzyjnego sygnału i że klasyczni jeźdźcy uzywają je stopniowo... bo kilka centymetrów róznicy tez ma znaczenie albo dupa albo łopatka.
Albo obowiązkowa prosta linia wodze- ręka co nie ma się w zaden sposób do różnic budowy róznych jeźdźców.
Sposób stosowania pomocy jakby odmienny od naturalnego trochę.Efekt za to szybki i pewny.
http://www.ginko.com.pl/historia.html

Wywiad z Panem Wojciechem -ostatni akapit:
TG
- Jakaś złota myśl na koniec?
WG- Proponuję radę dla instruktorów: 
Wstępem do kłusa na sposób angielski, musi być dłuższa jazda konna bez strzemion, aby jeździec nauczył sie unosić w siodle i opadać, bez ich pomocy. Chłopiec, który na początku kariery jeździeckiej nauczy się opierać na strzemionach, z trudnością nabierze z czasem prawidłowego siedzenia, nie mówiąc już o niebezpieczeństwie, jakie takie opieranie się może za sobą pociągnąć.
Bronisław Buffał mjr. - Szkoła jazdy wierzchem i ujeżdżenia koni wierzchowych.
Jakos nikt z naturalnych nie napisał, że klasycy to barany i na LL  porozrywaja pysk koniowi a L i P to osiągnięcie zycia.
a niech sobie piszą, empiria jest przeciwko nim, bo LL to szczyt ich osiągnięć.
[quote author=A+A link=topic=11961.msg628108#msg628108 date=1277114258]
wrotek, z całą pewnością reprezentujesz mój ulubiony typ trenera - pozytywny i   pełen szacunku dla drugiego człowieka - po prostu super  🥂
[/quote] no i bardzo dobrze, bo naprawdę uczenie tumanów, to orka na bruku, której bym chętnie uniknął.
Media Markt - nie dla idiotów!  🥂
http://www.lucznictwokonne.pl/zurawiejki/kawaleryjskie/regul/instruj/uj1.html

Pkt 98 nie wolno z końmi skarbowymi.Ciekawe dlaczego? jak wszystko łagodnie i naturalnie.

o czym ty mówisz w ogóle?

A np. pkt 26, pkt 50 w świetle wygladu ostróg wz 31 i naturalnego stosowania.
A mi głupiemu wydawało się, że ostrogi służą do precyzyjnego sygnału i że klasyczni jeźdźcy uzywają je stopniowo... bo kilka centymetrów róznicy tez ma znaczenie albo dupa albo łopatka.

a tu też za bardzo nie wim o czym mówisz. Że co, że "naturalnie" to jest "bez ostróg"? Że ostrogi żołnierskie z kółeczkiem są jakimś dzikim wynalazkiem?

Albo obowiązkowa prosta linia wodze- ręka co nie ma się w zaden sposób do różnic budowy róznych jeźdźców.

tak, jest obowiązkowa bo tak ręka jest w stanie działać prawidło. A co Pat uznał że to bzdura?  Czy też w ogóle takie "szczegóły" są niewarte uwagi?
Ela nie pisałem, że ostroga jest zła ale sposób jej uzycia może być rózny.Inaczej stopniuje się pomoce w naturalu a inaczej w/g tej instrukcji.
to jak w naturalu sie stopniuje i dlaczego to jest lepsze - a dlaczego to gorsze?

25. Ostrogi.
Przy prowadzeniu konia ostroga służy do wzmocnienia działania łydki.

Przy karceniu uderzenie ostrogi musi:

nastąpić w chwili przewinienia,
być krótkie w działaniu,
silne, zależnie od wrażliwości konia i
zadane tuż koło tylnej krawędzi popręgu.
W naturalu dopóki masz potrzebę kopania ostrogą, to jej nie zakładasz. Są inne sposoby na nauczenie konia odpowiadania na sygnał do ruchu naprzód. Ostróg używa się dlatego, że są małe = precyzyjne, nie dlatego, że są metalowe i można nimi zadać zauważalny ból. To jest różnica.
Ed ani Cię chyba nie obraziłam, ani nie byłam złosliwa, staram się kulturalnie dyskutować więc dlaczego mi tak lekceważąco "złotkujesz"? Czyżbym Ci krzywdę przypadkiem zrobiła? To, co zacytowała Ela jak najbardziej w ogólności zdaje mi się zgodne z naturalnym stopniowaniem pomocy.
zacytuj 50 gdzie trzeba pierdyknąć jeszcze raz i mocniej.
Więc nie jest to naturalne a dość ekstremalne uzycie w odpowiedzi na reakcje konia.
I nie udawaj, ze nie wiesz o czym piszę bo nie będe przepisywał jak kiedyś uczono.Uczono róznie i nauki wzbudzały kontrowersje u innych zwykle najlepiej jeżdżących współczesnych.To tylko drobniutki przykładzik i chyba dobrze, że to sie zmienia i uczymy się, że mozna inaczej.
Więc Ela wyluzuj bo nie jesteśmy na wojnie.No jakbyś mogła komus przyznać rację jak jesteś... jak uparta konserwa.
Widziałem kiedyś na zawodach na Gwardii mięso i rozległe rany po podobnych ostrogach...  u koni zawodników niemieckich i belgijskich.
Teraz jeżdżą inaczej bo pewnie takiej jazdy nikt nie pochwalał.
Cejloniara.przepraszam bo źle Cie odczytałem.To nie było złośliwe.
50. Stosownnie ostróg.
Już w początku tego okresu będzie widoczne, jakim koniom (najczęściej bardzo tępym) nie wystarcza użycie łydek i trzcinki. Jeźdźcom tych koni każe się przypiąć ostrogi.

Jeźdźcy pozostałych koni zaczynają używać ostróg w miarę oswajania się koni z łydkami i gdy się już od nich wymaga szybszej i dokładniejszej zmiany chodów, do czego nie zawsze same łydki wystarczają.

Jeśli koń za dotknięciem ostróg bije zadem lub wierzga, należy w tej samej chwili skarcić go uderzeniemi ostróg, żeby od pierwszego razu wpoić w niego posłuch przed tym środkiem.

To karcące uderzenie ostrogami zawsze musi być silniejsze od tego, które spowodowało wierzgnięcie lub bicie zadem.

no i co tu takiego znów bulwersującego?
Osh kurcze... że też ja tego nie zauważyłam w instrukcji. Jednak absolutnie do wszystkiego trzeba podchodzić wybiórczo.
50. Stosownnie ostróg.
Już w początku tego okresu będzie widoczne, jakim koniom (najczęściej bardzo tępym) nie wystarcza użycie łydek i trzcinki. Jeźdźcom tych koni każe się przypiąć ostrogi.

Jeźdźcy pozostałych koni zaczynają używać ostróg w miarę oswajania się koni z łydkami i gdy się już od nich wymaga szybszej i dokładniejszej zmiany chodów, do czego nie zawsze same łydki wystarczają.

Jeśli koń za dotknięciem ostróg bije zadem lub wierzga, należy w tej samej chwili skarcić go uderzeniemi ostróg, żeby od pierwszego razu wpoić w niego posłuch przed tym środkiem.

To karcące uderzenie ostrogami zawsze musi być silniejsze od tego, które spowodowało wierzgnięcie lub bicie zadem.

no i co tu takiego znów bulwersującego?

Całość . To jest okrutne i bulwersujące . Pomijam, ze ja nie znam tępych koni tylko tępych ludzi ale to nie ten wątek.
Sama Ela odpowiedziałaś jak głupi koń to go w łeb... a przepraszam w/g instrukcji po łbie nie wolno.
Nikt sie nie zastanawiał na typami koni, koń musiał i koniec.Taki głupi koń w rękach naturszczyka przemienia sie w super lekkiego konia wiec działa czy nie działa naturalna praca?
W naturalu dopóki masz potrzebę kopania ostrogą, to jej nie zakładasz. Są inne sposoby na nauczenie konia odpowiadania na sygnał do ruchu naprzód. Ostróg używa się dlatego, że są małe = precyzyjne, nie dlatego, że są metalowe i można nimi zadać zauważalny ból. To jest różnica.
bardzo ciekawa teoria,zwłaszcza jeśli się weźmie pod uwagę,że nie widziałem naturalsa wykonującego faktyczne ćwiczenie, wymagające jakiejkolwiek precyzji 😂
...możesz mi powiedzieć, do czego Ci służy precyzja ostróg , Deo? 😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się