Forum konie »

Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

oczywiście 🙂 mam nadzieję że Ty Dea mi wytłumaczysz na czym polega stopień wtajemniczenia na wędzidle🙂
ElaPe a pamiętasz który użytkownik takie coś powiedział?
a pamiętasz który użytkownik takie coś powiedział?

no jak to? wszyscy tak zgodnym chórem twierdzą od zarania dziejów. 😲

Nie widzę by ktokolwiek kiedykolwiek zaprzeczał temu stwierdzeniu.

Zresztą jakby tak było to po co Pat i Linda braliby lekcje u klasycznego trenera ujeżdżenia p. Waltera Zettla?

Czyżbyś cariotka nie wiedziała o tym fakcie?

może stwierdzili że należy nauczyć się jeździć?

free style .
Pokazałam Treserowi ,namawiając go,żebyśmy filmik zrobili.
Treser na to:
-Eee...koledzy by mnie wyśmiali.Dusiu,przecież ty koniem dosiadem umiesz kierować nie batem. I zwroty robić,nie tylko kółeczka.
I już przestań mi te filmiki pokazywać. Niech sie ludzie bawią,jak chcą. Ubieraj się -idziemy na jazdę.
😵
ano właśnie, pewnie stwierdzili że nie ma co odkrywać przysłowiowego koła  i poszli na gotowe.

Albo też uzmysłowili sobie jak wiele mają braków i że sami nie podołają i wzięli sie za siebie biorąc lekcje.

szkoda tylko że ludzie z takimi brakami biorą się za uczenie innych
ElaPe zrozumieli że uczenie konia to nie wszystko, że jeżeli już chcą żeby konikowi było wygodnie to muszą się nauczyć jeździć, szkoda że sztudentom o Tym nie powiedzieli🙂
mogliby oszczędzić sobie trudu i w ogóle poradzić wszystki   nauke u renomowanych trenerów ujeżdżenia
Tania, wybacz, ale kocham Twojego Tresera.
A może to właśnie jest rada, nie sądzicie? Przecież to nie są potajemne lekcje, które ktoś ujawnił. To jakas ogólna wymowa (podobnie jak okładanie ślepego konia - bądźmy konsekwentni). Skoro oni się uczą, to pewnie i "studenci" 😉 powinni.

Nigdzie nie widziałam rady: nie uczcie się jeździć u nikogo poza certyfikowanym ternerem PNH!  🤬
Widziałam za to: jak się uczycie jeździć, to niech to będzie w zgodzie z wytycznymi. Mogę przykładowe "tak" i "nie" wypunktować, jesli to kogoś interesuje.

Cariotko - jeździć można i na zwykłym wedzidle, polecane są różne typy, jak se ktoś chce, to se kupuje te specjalistyczne, ale to nie jest wymagane. Niektóre konie reagują lepiej na jeden typ, inne na drugi. Trzeba dobrać do konia, jak zawsze. Nie zapina się za luźno. A więcej się wypowiadać nie będę, bo ja jestem od taczki i tanrikowania kopyt, nie od wędzidła 🙂
właśnie, ciekawe jakie to "wytyczne" są.
Tak słyszałam o Tych wędzidła dla intro i ekstrawertyków lewo i prawo półkulowych. Dea oczywiście że można naturals uprawiać bez niektórych gadżetów. Ale PNH stało się komerchą.
Np. jeśli trener mówi, że każdego kroku trzeba pilnować impulsem łydką, to jest sprzeczne. Jeśli łydka "działa" tylko w momencie "zmiany" - to jest zgodne.

Jesli mówi, ze trzeba pilnować, żeby koń nie zrobił błędu (np. w określonym miejscu zawsze odbija od ściany na środek placu) to jest sprzeczne, jeśli pozwala popełnić ten błąd, a potem się go koryguje, to jest zgodne.

Jeśli mówi, żeby zawsze dawać lekki sygnał przed ew. mocniejszym, nawet jeśli ten mocniejszy jest potrzebny, to jest zgodny. Jesli sugeruje "mocno działać" na konia, to jest sprzeczne.
Tania, wybacz, ale kocham Twojego Tresera.

Powiem mu z pewnością.
On narazie się dopytuje o pana w pomarańczowym,co go Ktoś pokazała na fotkach .
I mówi,że tak się powinno jeździć.
A w L2 free style też bym się nie liczyła,bo bez bata zrobię tak na pierwszy raz.
Treserowy koń się w naturalu w ogóle nie liczy bo wystarczy głowę przechylić i już reaguje.
A kierowany batem- wszystko robi jak na filmiku -tylko zgrzyta zębami -i punkty karne już mamy.  🙁
A serio spytam-po co jest to pukanie batem cały czas?
Tania powiedz mu że ma grono fanek....Cariotke też🙂 Może jak to usłyszy da Nam 70 tys🙂
Tania powiedz mu że ma grono fanek....Cariotke też🙂 Może jak to usłyszy da Nam 70 tys🙂

Jak wygramy w totka 70 tys to Treser mówi,że na Bora-Bora jedziemy opalać się .Naturalnie.Na golasa.
Ja mogę nagrać taki filmik ze swoją klasyczną do szpiku kości kobyłą. Tylko niech ktoś napisze w punktach co trzeba zrobić, bo z filmiku wytrzymałam jedynie 3,5 minuty, jest tak nudny. Akurat cofanie jest kobyły piętą achillesową pod siodłem, ale nie wiem, jak zrobi z ziemi. Sami ocenicie. No i mogę bez bata?
pokemon No znalazła się kolejna osoba która się chcę zabawić🙂 tylko liczyłam że nauralsi coś wymyślą, a klasycy coś naturalsą🙂
No to wymyślcie, ja jestem klasyczna, koń też. Nie robię z konia debila jeżdżąc z parasolem ogrodowym mu na plecach. Dlatego pytam, co mam zrobić, żeby udowodnić Wam, że każdy normalny koń potrafi te wszystkie ceregiele naturalne bez problemu zrobić? Tylko nie wsiądę, bo w połowie ciąży jestem. A treser, jak mu coś takiego zaproponuję podobnie, jak Tani treser prawdopodobnie mnie wyśmieje.
O propozycjach klasyków dla naturalsów parę razy było, jak na razie nikt temu nie sprostał.
No to co mam zrobić?
Mi nic nie musisz udowadniać🙂 Nie wiem czy naturalsom spodoba się ta ,,zabawa'' bo narazie się nie wypowiadają na ten temat🙂
Naturalni uważają, iż nie muszą nic udowadniać. (Wy za to widzę udowadniać bardzo lubicie. Nie wiem tylko co i komu.) Wystarczy troszkę poszukać, nasze filmy też są. Moje (czekam na tą krwistą krytykę, może przeniosę się po niej trenować kurczaki  :wysmiewa🙂, i jeszcze jednej osoby, co ją tak miło potraktowałyście wcześniej. Kto nie znajdzie to dam. Na 68 stronie tego wątku.  😅

Idę. Nie przeszkadzam. Wymieniajcie się dalej kąśliwymi uwagami.
🤦
Naturalsi Chodziło mi o naturalsów a nie naturalpodobnych🙂
I nie chodziło o udowadnianie tylko zabawę😀
Naturalsi, naturalpodobni i wszystkie inne przypadki patologii jeździeckiej nie muszą nic udowadniać re-voltowicz'owym MISZCZOM świata.
Cofam pomysł bo nie został on zrozumiany🙂 Chodziło mi o zabawę (sama wzięłabym w niej udział).
A na Twoich filmach widać jedynie że Twój kocha przysmaki🙂
Naturalsi Niestety ale niektórzy ludzie siedzący w PNH troszku Cię krytykują🙂
Motywacja przede wszystkim.  😅

Troszku mnie to nie rusza. Dobra, musze spadać bo zaraz sie zacznie (pseudoklasyczna) jazda po mojej osobie ;d.
Naturalsi, ale co Ty nas obchodzisz?
Przykre tak się oszukiwać że twój przyjaciel robi to dla Ciebie, a robi to dla marchewki🙂 Chyba że źle zrozumiałam Twoje filmy🙂
Lecę trenować kurczaki. Waszą metodą. Albo robi co ja chce albo idzie na rosół.

Obawiam się, że tyle co Wy mnie. Nic. Tak tylko. Muszę podać teraz, bo widzę czekacie niecierpliwie.

Oto Himenez:

polecam inne jej filmy. Bardzo mi się podobały gdy zaczynałam gry na linie. Inspiracja.
(Teraz też mi się podobają, pewnie do tego czasu zrobili już spoooore postępy! :-))
Naturalsi  nie uwierzysz ale jest to moja koleżanka z którą stoję w stajni....tylko że ona chodzi na kursy, jest dojrzała i nie uczy się PNH z internetu...jak nie będziesz pisać niestworzonych historii mogę załatwić Ci jej autograf :kwiatek:
Hahaha czekam na skan pocztą  😅. Lepiej uczyć się przez Internet niż nie uczyć wcale.

Ja spadam. Baj.
O! I tak nie umiem! I filmik mi się podoba.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się