Forum konie »

Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

no dobra, a ja chcialabym tylko zapytac, dlaczego niby jezdziectwo pokazywane np przez PNH, nazwano naturalnym? Co w jezdziectwie jest naturalnego? Rozumiem, ze konie juz rodza sie wlasnie po to by nosic jezdzca, i tak wlasnie ewoluowal ten gatunek (dla zwolennikow Biblii, a przeciwnikow Darwina- zostal stworzony). Kon bez jezdzca jest nienaturalny, kon z jezdzcem to wlasnie natura(kon z jezdzcem typu pareliozowego, bo ten z munsztukiem na czworoboku jest nienaturalny)?
"When people think of natural horsemanship that could mean a lot of things. It isn't natural for a horse to be around people, and it's not natural for a person to be sitting on him either. When we use these words we speak about what's natural for the horse to do within his own boundaries" - tak to definiuje 'ojciec naturala' Bill Dorrance
Kontrowersje wzbudzaja zwykle oszołomy i dzieciaki bez doswiadczenia.Jeździectwo to jeździectwo.
Szkoła metod naturalnych przeznaczona jest dla naturalnego szkolenia człowieczka... nie konia.I do samodzielnej nauki jazdy jak brakuje trenejra.
Dla rozluźnienia dyskusji TV polecam...Anglia, Francja, Szwajcaria i tych niebyt dobrze jeżdżących Niemców np Ehning.Popatrzeć proponuję i zejść na ziemię.
Ela, Kyra Kyrklund to ta co siedzi prawie tak jak Gal?...Moze i On kiedyś książkę napisze.
tak to prawda szkolenie jeźdźca jest przez cztery poziomy, później zaczyna się szkolenie konia. A czy my robimy koniom krzywde? Chyba każda metoda jest dobra jak się nie robi pupilowi krzywdy i nie sprawia bólu, nie każdy musi mieć ambicje ,,szportowca''. A co do trenera to w PNH też się przydaje.
A najbardziej mnie śmieszy jak mówie doświadczonemu klasykowi, że jak koń ziewa to mieli, myśli. A on na to ,, tak:O nie wiedziałem''
A najbardziej mnie śmieszy jak mówie doświadczonemu klasykowi, że jak koń ziewa to mieli, myśli

no co ty

a ja sądziłam że jak mruga oczami to myśli 😲

weź no ty się stuknij porządnie w ta główkę  lepiej to i ty (może)  zaczniesz wreszcie myśleć 🤔wirek:
ElaPe
Ciekawi mnie kim jesteś że tak wszystkich krytykujesz? Mistrzynią sportu, czy może chciałabyś być 😵 ale Ci się nie udaje więc wszystkich krytykujesz😀 Bez sensu krytykować kogoś ideologie jak się jej nie zna 🤔 Chyba że jesteś instruktorem PNH?
jakie ideologie? jaka krytyka?

Piszesz - a właściwie bezmyslnie powtarzasz - zasłyszane gdzieś pseudonaukowe bzdury (koń ziewa = koń mysli)  i jeszcze się dziwisz że nie każdy te prawdy objawione łyka i jeszcze się oblizuje ze smakiem

Więc moja rada dla ciebie nadal pozostaje aktualna.
no nie wiem czy zasłyszane...kurcze ale ten Pat jest głupi że mówi że jak koń ziewa to myśli 😂 Trzeba się słuchać ElaPe 🤣 ona wie kiedy koń myśl a kiedy nie🙂 i jeszcze daje mądre rady 😎
🤣

koń wtedy myśli:

"o kurczę ale nuudyyyyy..."
oo, dokładnie tak Duunia 🤣

no nie wiem czy zasłyszane...kurcze ale ten Pat jest głupi że mówi że jak koń ziewa to myśli

wreście zaczynasz mysleć Cariotka? To dobry znak
no nie wiem czy zasłyszane...kurcze ale ten Pat jest głupi że mówi że jak koń ziewa to myśli

A jak nie ziewa to nie myśli???  🤔wirek:
no ale jak PAt tak mówi - to znaczy że tak jest.  🤬 Koniec i kropka.
[quote author=Złota link=topic=11961.msg527173#msg527173 date=1269273570]
A+A - co u ''naturalsów'' znaczy niezły ( krajowy) poziom?

[/quote]

ciekawe co odpowie A+A -, ale poki nie odpowiada, to stawiam teze oparta na kontekscie jej powyzszych postow
to:
No fajnie ale nie dało by sie bez tego długiego bata, czy kija machającego konikowi koło pyska? Dziewczyna wygląda jak treser w cyrku  🙁
Ludzie dajcie spokój, pokazujecie dziewczynę z batem na wedke jako  wielko halo i cud natury 🙄

i dzieciatko z wytresowanym kucykiem (pewno samo go sobie ulożyło metodą pnh mr i w jeżyku equus)

okej

ale o panu  Andzrzeju Sałackim pamiętacie? 🤣 👍

jakoś o PP ani o MR jeszcze nikt u nas nie słyszał a On to na zachodzie uskuteczniał jak -bez obrazy "naszych naturalsów na niezłym krajowym

poziomie " nawet w planach rodziców nie było 🤔

po prostu cierpliwosć, wiedza, systematyczność, pokora i ...cuda się dzieją 🙂

a tu trzeba fafnaście gier, leveluuff i marchewkowy bacik i guru koniecznie..

no i śnurek 😁
dla jasnosci
imho wklejony film nie ma duzo wspolnego z jezdziectwem
nie wiem z czym ma, moze z tresura

dempsey czy piszesz o filmie wklejonym przeze mnie?
ee dunia mi chodzilo wszak o filmik ktory sama wkleilam (jako prawdopodobna ilustracje wypowiedzi A+A o krajowym poziomie naturalsow)

nie zwrocilam uwagi, ze ty tez dalas link do filmu
ot i nieporozumienie
spoko 😉 ale az sie przestraszyłam...
Dunia, a Ty pamiętasz kto Pana Sałackiego uczył i kto mu Czcionke wyszykował? 🙂
jak może pamiętać skoro w żlobku była.

No kto przyszykował Czcionkę? Pat parelli?

Pani Ewa Husarska  😉
Ależ skąd 🙂 Znakomita Pani Husarska 🙂 Ale mówi się o Sałackim 🙂 gdzie tam Patowi do Czcionki 🙂

edit. duuunia zdążyła 🙂
😉

noo zresztą p. Sałacki jakoś nie robił z tego tajemnicy.

cejloniara  😀 ja niestety jestem geriavit

ale chodziło mi o to ze klasycy bez ogłowia tez nam sie zdarzali  🏇
Jasne, że się zdarzali 🙂 mój stryjek na wsi też tak jeździł i Indianie potrafili 🙂 I dla każdego dobrze ujeżdzonego konia nie będzie to trudne 🙂 Tylko, że nie o to tu chodzi i o niczym to nie świadczy w tej dyskusji 🙂 Nudnej już strasznie, dlatego sobie jakoś Panią Ewą rozjaśniłam. Bardzo bym chciała, by jej postać i historia związana z Czcionką były szerzej znane, bo to jest ciekawe 🙂
A ja bym chciała wiedzieć skąd Pat wie kiedy koń myśli... 😀 Porozmawiał kiedyś z jakimś? 😀
Hehe dobre pytanie 🙂 tylko, że to są raczej takie duże uproszczenia, to "mysli". Z tego, co ja wiem to mruganie ma mieć coś wspólnego z tym myślenie, nie ziewanie. Ziewanie czasem może byc interpretowane jako oznaka jakiegoś stresu, przez który koń przeszedł. Nie znam się tak dobrze na tych procesach. np. Panu Skorupskiemu takiego pytania nie zadałam i nie miałam okazji. A jak się nie znam, to nie weryfikuję i nie oceniam, bo różne rzeczy mnie w zyciu już zaskakiwyały 😉 trzeba wyluzować chyba troszkę 🙂
Pat zawsze wie wszystko i wie najlepiej ze wszystkich. Taka jest prawda i lepiej nie doszukiwać się dziury w całym  🤦
niby trzeba wyluzować,ale potem się użalamy nad stanem świadomości jeźdzców, więc może lepiej reagować od razu
więc może lepiej reagować od razu

no właśnie. Bo czemu niby czysta żywa głupota ma mieć licencję na jej niezakłócone rozgłaszanie? 

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się