takim cyrkiem bez namiotu jest z punktu widzenia konia, a dla zaspokojenia ludzkich ambicji każda dyscyplina w jeździectwie poczynając od woltyżerki a kończąc na WKKW.. no tu czasem konie ludzkie chciejstwo przypieczętowują własnym życiem-to dopiero nadużycie nie to co ganianie konia na lince czy na wolności. i właśnie na tym polega jeździectwo...nikt ci Ganasz nie zabrania otworzenia prywatnego zooparku, tylko nie nazywaj tego wolnością...dokładnie tak samo PNH nie można nazwać jakimkolwiek jeździectwem 😁
ElaPe jeżeli po czyjejś wypowiedzi na taki temat stwierdzasz czy jest laikiem czy nie to żal mi Cię. I nie życzę sobie komentarzy tego typu bo jesteś chyba ostatnią osobą , którą poprosiłabym o ocenę. Powinnaś się chyba wybrać na kurs czytania ze zrozumieniem, bo Ganasz miał na myśli pnh bez użycia linki a nie wypuszczenie konia do lasu, dolew IQ by się przydał.... A pnh nikt nie nazywa jeździectwem bo nie jest szkoła jazdy. Takie wypowiedzi świadczą o tym jak wiele wiecie w tym temacie. Nie jestem żadnym zapaleńcem pnh, bardziej mimo wszystko jak na razie klasykiem, i za mało wiem żeby bronić tego całą sobą, ale nie krytykuje jak nie wiem na podstawie zdjęć jakiś dziewczyn na forum, bo jest to po prostu śmieszne
wrotki a co ty z tym zooparkiem-zły adres 🤔wirek: jeżeli chodzi o pojęcie wolności wrotki to nikt z nas ludzi nie jest wolnym a co dopiero mówić o zwierzętach pod naszą pieczą wiec to uniwersalne pojącie świętej wolności jest utopią 🤦 i wszelkie odmiany tz. naturalu -PNH, ANH, SNH itp raczej nie można podciągnąć pod pojęcie tak lubiane przez tz. klasyków czyli jeździectwo-inne procedury. Na tym forum większość nie ma pojęcia o temacie i założeniach naturalu i dlatego dyskusja jest mało merytoryczna, a raczej z tych o różowych owijkach
. Na tym forum większość nie ma pojęcia o temacie i założeniach naturalu i dlatego dyskusja jest mało merytoryczna, a raczej z tych o różowych owijkach ale są tacy co mają pojęcie o jeździectwie i właśnie z tej perspektywy mają kompetencje, do analizy rzeczonego "naturalu" ElaPe jeżeli po czyjejś wypowiedzi na taki temat stwierdzasz czy jest laikiem czy nie to żal mi Cię. I nie życzę sobie komentarzy tego typu bo jesteś chyba ostatnią osobą , którą poprosiłabym o ocenę. laika czasami można rozpoznać po jednym ,źle użytym słowie i absolutnie to wystarczy do oceny jego umiejętności.
akurat pojęcie niektórych o jeździectwie też pozostawia wiele do życzenia 😉 no i jak ma się to dyskutowania o temacie nie poznanym dokładnie. Opieranie się na wiedzy powierzchownej do tego nie popartej praktyką jest nieprofesjonalne w każdej dziedzinie. To tak jak z przepisem który podaje, że żeby zrobić ciasto należy użyć: mąkę, jajka, mleko, proszek, cukier, sól -no i powodzenia 😀iabeł:
jeżeli dziwi się fakt, że nie życzę sobie takich tekstów od obcej osoby, która w życiu nie widziała mnie na koniu i z końmi, to gratuluję kultury. Wiedziałam, że jak zabiorę głos w tym wątku to tak to się skończy, bo prowadzicie tutaj niejako monolog, nie przyjmując argumentów, mając swoje nieuwarunkowane wiedzą zdanie. Jeżeli szanowni państwo fachowcy po wypowiedziach potrafią stwierdzić na jakim ktoś jest poziomie to znieśmy egzaminy na odznaki, kursy instruktorów, trenerów itp., licencje będziecie przyznawać listownie. Laikiem się zdecydowanie nie czuje, ale nie mam zamiaru Wam tego udowadniać i zniżać się do Waszego poziomu. Nie komentuje niczego, o czym nie mam jakiegoś pojęcia w praktyce i w teorii, uważam, ze tylko wtedy mam coś do powiedzenia. Jeżeli po obejrzeniu filmików czujecie się na siłach zabierac jakieś stanowisko to świadczy to o Waszym pochlebnym stosunku do siebie, swojej wiedzy i umiejętności
Nie chciałam wypowiadać się w tym wątku bo pewnie jak tylko moje zdanie będzie inne niż reszty zaraz zostanę okrzyknięta laikiem, za źle użyte słowo, jednak czytając ostatnią wymianę zdań chyba się nie powstrzymam. Żaden tam ze mnie naturals,choć zamierzam edukować się w tej dziedzinie i ją dogłębniej poznawać, podobnie jak equi.dream za mało wiem by bronić natural całą sobą, jednak w życiu do głowy by mi nie przyszło, żeby wrzucić wszystko do jednego wora na podstawie jednego filmiku... w necie całe mnóstwo sławnych ujeżdżeniowców wysokiej klasy z uśmiechem na ustach rollujacych do granic możliwości swoje konie, dziury po ostrogach i krwawiące pyski u skoczków to też częsty widok, ale nikt nie odważyłby się powiedzieć że całe założenie ujeżdżenia czy skoków jest złe. Kochani troszkę obiektywizmu. Uważam że najpierw trzeba posiąść sporą wiedzę na jakiś temat by to odrzucić i krytykować.
equi.dream - oprócz tego że juz mnie nudzą twoje przydługie i chaotyczne wpisy to chciałam cię nieniejszym pojenformować, że w zasadzie to się prawie nikogo z dyskutantów osobiście nie zna - ale po treści ich wpisów dokładnie wiadomo z kim sie rozmawia - z nawiedzonym laikiem, zbawicielem świata i okolic czy normalną rzeczową i znającą się na rzeczy osobą
jeżeli uważasz, ze jestem nawiedzonym laikiem to chyba skończę dyskusję. Chyba jednak nie umiesz analizować osoby po wpisach. Poza tym tak odnosisz się do każdego, kto nie zgadza się z Tobą, co chyba wiadomo jak o Tobie świadczy i kto jest nawiedzony
że laikiem jesteś to zostało już ustalone - ale że nawiedzonym - chyba jeszcze nie.
Może jak jeszcze dalej uporczywie będziesz się trzymała jakieśc opinii- sama nie wiedząc dokładnie jakiej i w jakim celu - to wtedy klamka zapadnie co do doczepienia określenia "nawiedzony" 😎
jeżeli uważasz, ze jestem nawiedzonym laikiem to chyba skończę dyskusję. Chyba jednak nie umiesz analizować osoby po wpisach. Poza tym tak odnosisz się do każdego, kto nie zgadza się z Tobą, co chyba wiadomo jak o Tobie świadczy i kto jest nawiedzony pokaż mi co cię zachwyca a powiem kim jesteś...to bardzo prosty i skuteczny mechanizm, który można też ogólnie zastosować wobec jakiejś szerszej grupy społecznej, np "naturalsów" 😂
Tylko, że ja nie powiedziałam że pnh mnie zachwyca, tyllo, że nie rozumiem wojny wokół tego.Jestem neutralna co cały czas podkreślam, że nie jestem sznurkersem typowym i oprócz kilku rzeczy, które stosuje jestem klasykiem. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Każdy kto opowie się w jakikolwiek sposób za lub wyrazi jakąkolwiek przychylną opinie jest natychmiast zjadany. Dyskusja to przywilej ludzi na poziomie, nagonka na każdego kto ma inne zdanie- Wasz. Kończę, zmykam na laickie CDI 🙂
...a w całej dyskusji najciekawsze jest to, że natural nigdy nie rościł sobie prawa do bycia totalnym nowum. Jeśli ktoś jednak tak śądzi, to jego osąd jest podobny do pewnego badacza z dowcipu, który odrywając muszce wszystkie nogi i wydając komendę "mucha idź", w raporcie napisał "mucha po wyrwaniu wszystkich nóg ogłuchła". Nawiązując do pierwszego zdania powiem, że naturalsi uczą się siedzieć od klasyków tak naprawdę lub od westowców, zalezy, kto w jakim stylu jeździ. Za wiele w kwestii dosiadu to oni nie nawymyślali, bo po co otwarte drzwi wywalać. No i tyle.
jeśli taki masz obraz o nie-PNHowskim jeździectwie - to stwierdzam że jesteś totalnym laikiem, do tego wypranym mózgowo który oczywistych oczywistości nie chce a i nie umie widzieć.
Przeciez nie mozesz stwierdzic ze to jest jej obraz klasycznego jezdziectwa. Nawet zreszta gdyby nim byl, jak doszlas do wniosku ze jest laikiem? Nie trzeba w koncu wielkiego geniuszu zeby stwierdzic ze klasycy leja konie. Tak samo zreszta jak naturalsi, to zalezy od kultury i wrazliwosci(a raczej ich braku) czlowieka a nie systemu jezdzieckiego jakiemu holduje. Dziewczyna opisala sytuacje kiedy na wiesc o tym ze naturalsi bija konie zaraz robi sie afera, natomiast kiedy zdarzy sie to klasycznemu nikt afery wielkiej nie robi. Nie nadinterpretuj, bo nie dosc ze nic orygianlnego nie wnosi to do dyskusji to jeszcze obrazasz dyskutantke, obnazajac wlasna niedojrzalosc. Zgadzam sie z wrotkim ze laika mozna poznac po stylu w jakim sie wypowiada, ale akurat watpie zeby na podstawie wypowiedzi equi.dream mozna by dojsc do takiego wniosku. Mysle ze ElaPe nie majac specjalnie nic konstruktywnego do napisania poszla, w najlatwiejsze oczywiscie, obrazanie i wyciaganie zbyt daleko idacych wnioskow. Zakrzyczala equi.dream i wykreowala ja na jakas histeryczke, podczas gdy panna usilowala, raczej bezskutecznie, wyjasnic na spokojnie o co jej chodzi.
A to już żenada totalna ElaPe ustaliła że equi.dream jest laikiem... to ja też tak mogę?? Teraz ja ustalam że ElaPe jest laikiem i to jest już stwierdzone!!! Przepraszam, za post nic nie wnoszący do dyskusji, ale kultura i poszanowanie zdanie innej osoby tutaj nie istnieje. A poza tym stwierdzenie Eli bardzo mnie rozbawiło, z całej tej dyskusji to jeden pozytyw-było coś śmiesznego. Zaraz pewnie i mnie się dostanie więc nie zabieram już głosu w tym wątku bo to i tak bez sensu.
Zakrzyczala equi.dream i wykreowala ja na jakas histeryczke, podczas gdy panna usilowala, raczej bezskutecznie, wyjasnic na spokojnie o co jej chodzi. panna raczej bezskutecznie usiłowała udowodnić,ze laikiem nie jest...z tym ze jak nazwać kogoś kto marzy,żeby wystartować w L klasie ale na teraz to jeszcze dla niego za wcześnie..?jeżeli to nie jest laik, to kto nim jest?
pokaż mi co cię zachwyca a powiem kim jesteś...to bardzo prosty i skuteczny mechanizm, .. zgadza się, a mnie to nie zachwyca u klasyków bo w naturalu takich nadużyć nie widziałam, pomijam ortodoksyjność Nevzorowa ale materiały są czytelne nawet dla laika nie związanego z jeździectwem i to budzi niecheć do klasyki
w Strzegomiu podobał mi sie cyrk Honzy, a nie podobał mi się cyrk co poniektórych zawodników na crossie. tak sie składa ze fotki na wklejonych galeriach, są przykładami błędów w stosowaniu metody, a nie egzemplifikacją samej metody...i nie sadzę żeby te obrazki się komukolwiek podobały. jeżeli chodzi o Honzę i kross...to wolę te drugie emocje i jestem przekonany że moje konie tez...mimo że czasami zdarzy się jakaś skucha, ale właśnie na tym polega praca i rozwój, na stawianiu coraz trudniejszych zadań, nawet kosztem ryzyka błędu.
Zakrzyczala equi.dream i wykreowala ja na jakas histeryczke, podczas gdy panna usilowala, raczej bezskutecznie, wyjasnic na spokojnie o co jej chodzi. panna raczej bezskutecznie usiłowała udowodnić,ze laikiem nie jest...z tym ze jak nazwać kogoś kto marzy,żeby wystartować w L klasie ale na teraz to jeszcze dla niego za wcześnie..?jeżeli to nie jest laik, to kto nim jest?
Ano laik. Ale nie widze w sumie w tym nic zlego. Tylko pogratulowac dystansu do wlasnych umiejetnosci a nie pchania sie na zawody na sile. A ze usilowala udowodnic ze laikiem nie jest to tez wielkiej zbrodni nie popelnila. I laik ma czasem cos ciekawego do powiedzenia. Nikt nie lubi byc obrazany, a niestety ElaPe wlasnie to zrobila. Tak samo nie widze powodu by nazywac equi.dream histeryczka. Napisz jeszcze cos o szczypiorkach duunia i kolejna bezzasadna sesja voltopirow gwarantowana.
Nie widze powodu zeby stwierdzac ze nie wiem o czym pisalam 5 minut wczesniej. Nie bardzo wiem na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski. Czy uzycie podobnej konstrukcji zdaniowej w nastepujacych po sobie wypowiedziach jest jakims bledem? 🤔 Duunia ja naturalsem nie jestem, jesli cofniesz sie kilka stron wczesniej mozesz poczytac co mam na ten temat do powiedzenia. Tak wiec zadnego naturalsa nie obrazilas. Ba, watpie zebys obrazila kogokolwiek, takiego oskarzenia wobec ciebie nikt nie wysuwa. Napisalam tylko ze rzucanie takich tekstow o histeryczkach jest swietnym zaczatkiem do voltopirowego najazdu i w zwiazku z tym zasugerowalam ze jesli taka jest twoja intencja to warto byloby dodac cos o szczypiorkach. Bo to dobra catch up phrase 😀
voltopiry to taka bliżniacza odmiana, ale równie zielonożerna re-volterów i jak mniemam po zielonym soku sączącym się z przeżuwających coś pysków żywią się czymsik zielonym, najprawdobodobniej nowalikami względnie szczypiorkiem