Forum konie »

Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

ja do Lindy Tellington nic nie mam póki co -mówi i postępuje sensownie i zrozumiale dla ludzi i koni . Tak samo jak i do Monty Robertsa nic nie mam - podobnie nie wymysla niestworzonych rzeczy - i zachowuje się w stosunku do konia fair. 
Muszę z przykrością stwierdzić, że byłam kilka razy naocznym świadkiem początków szkolenia konia metodami PNH (3 latki i 9 latek chodzący konkursy 120-130) i za każdym razem wyglądało to tak jak na filmach zamieszczonych przez Elę. Dodam, że żaden z tych koni nie przejawiał nawet cienia agresji  😉. Coś więc chyba jest nie tak z ta metodą, lub sposobem jej nauczania  🤔wirek:
Muszę z przykrością stwierdzić, że byłam kilka razy naocznym świadkiem początków szkolenia konia metodami PNH (3 latki i 9 latek chodzący konkursy 120-130)

zastanawiające jest też w czym takie PNH chce szkolić konia który jest już przecież wyszkolony - tak jakby ta wcześniej wklejana 6 letnia Limba skacząca L i chodząca rajdy - czy też ten wsponiany powyżej 9 l. koń chodzący klasę C w skokach!

No jak się widzi jak takie "szkolenie" przebiega to wszystko się skręca w środku

Coś więc chyba jest nie tak z ta metodą, lub sposobem jej nauczania

i to i to jest to bani jak widać

[quote author=TA-KI link=topic=11961.msg520895#msg520895 date=1268740547]
Muszę z przykrością stwierdzić, że byłam kilka razy naocznym świadkiem początków szkolenia konia metodami PNH (3 latki i 9 latek chodzący konkursy 120-130) [/quote]

Z czystej ciekawości: Gdzie dokładnie i przez kogo szkolone?
Ja np. widziałam wprowadzanie do przyczepy przy pomocy kantarka sznurkowego, liny i carrota, czyli po prostu lanie i straszenie konia, aż spanikowany wskoczył. Obserwowaliśmy to dyskretnie i śmialiśmy się "patrzcie... PNH... "  😂
Ale to przecież nie znaczy, że osoby które miały te przedmioty w rękach szkoliły w tym momencie konia metodami PNH.
Nie wiem dlaczego przykłady nie prawidłowego stosowania technik mają być świadectwem jakiejś metody. Na etapie poziomu 1-3 nie można mówić o jakimkolwiek treningu, a więc interpretowanie tego typu filmów mija się z celem. To tak jakby wybrać się do szkółki i komentować jaki to beznadziejny instruktor i w ogóle system bo ludzie jeżdżący w zastępie nie potrafią anglezować. Jest to naturalna kolej rzeczy. W szkółce na początku nie umie się anglezować, a w PNH na początku nie umie się używać liny.
No właśnie, ja też nie rozumiem dlaczego niektóre osoby wrzucają "natural" do jednej szuflady i są na NIE.
A przykład ze szkółkami? Przecież są szkółki w których ludzie się tłuką w zastępie i nie umieją anglezować mimo upływających koniodupogodzin, a są takie w których jazda w zastępie nie istnieje i nie jest się puszczanym na maneż dopóki się na ma równowagi.
Różnie bywa z wszystkimi metodami i ich stosowaniem.
no pewnie - metoda dobra tylko wykonanie nie teges - nawet sama  współtwórczyni Linda  P. jest na bakier z wykonawstwem i podstawą podstaw czyli umiejętnością przekazywania zrozumialych sygnałów koniowi, oraz nie umie posługiwać się linką

podobnie komunizm też był wspaniałą ideą - tylko wykonawcy co i rusz ją partolili 🙄

To tak jakby wybrać się do szkółki i komentować jaki to beznadziejny instruktor i w ogóle system bo ludzie jeżdżący w zastępie nie potrafią anglezować.

Jeżeli ludzie w zastępie nie potrafią anglezować, to instruktor jest beznadziejny.
A jeśli jeszcze chwali się w internecie...  🤔wirek: to jeszcze durny  😀iabeł:
halo - a czy to świadczy o tym, że nie ma dobrych i mądrych instruktorów jeździectwa? I należy zrezygnować z jazdy tym stylem bo jest beznadziejny?

Jeśli chodzi o Lindę to ona jest uczniem Pata i jeźdźcem rekreacyjnym z ambicjami. Nie jest mistrzem świata i też popełnia błędy.

Jeśli chodzi o Lindę to ona jest uczniem Pata i jeźdźcem rekreacyjnym z ambicjami. Nie jest mistrzem świata i też popełnia błędy.

abstrahując trochę od tematu sensu stricte - Linda,będąc prywatnie tym,kim jest,powinna być jak żona Cezara...powinna być poza wszelkimi podejrzeniami,więc tym bardziej powinna unikać tak prowokacyjnych i kontrowersyjnych "materiałów szkoleniowych",które trafiają do netu i rozprzestrzeniają się w tempie światła 🙂
Ktoś zgadzam się w zupełności.
Julie nie będę podawać ani kto ani gdzie  😉 bo to nie wiele wniesie do dyskusji ale podany przeze mnie przykład 9-latka też dotyczył wchodzenia do przyczepy i wyglądał mniej więcej tak jak napisałaś. Oglądając to zastanawiałam się jak  się czują nóżki konia ok 170 w kłębie gonionego tam i spowrotem na kółku o śrendnicy 5 m  🤔wirek:

Remedioss twój przykład z nauką w szkółce przez instruktora X nie jest zbyt trafny. Zamieszczony filmik nie pokazywał nieudolnych prób właścicciela konia który uczy się metody PNH, tylko Lindę P., która pokazywała, że tak należy to robić i tak ma to wyglądać (oczywiście z uśmiechem na ustach).
Nie wyobrażam sobie filmu np. z Beerbaumem na którym radośnie obrazuje jak należy spuścić koniowi w... bo się nie chce cofnąć, a Pan ten kilka wpadek ma na swoim koncie  😉
to może ty ponajeżdżaj Dea.

Ja nie widzę powodu by ją obrażać w jakikolwiek sposób porównując ją do PNH.

Jak wspomniałam w odróżnieniu od PNH mówi Linda T-J normalnym, zrozumiałym dla ludzi i koni językiem a to co mówi ma sens - a co najważniejsze postępuje zgodnie z tym co mówi.
TA-KI - tu akurat nie odnosiłam się do filmu tylko do wypowiedzi moich poprzedników.
do Monty Robertsa nic nie mam - podobnie nie wymysla niestworzonych rzeczy - i zachowuje się w stosunku do konia fair. 

Elu, a oglądałaś "Load Up"?
NIe wiem co to ten load-up jest.

Już są petycje anty PNH: http://www.thepetitionsite.com/1/natural-horsemanship-horse-abuse

Oj przekichała sobie Linda (delikatnie mówiąc)...
Więc teraz PNH jest już absolutnie niemodne  😁
Zobaczcie jak to trzeba bardzo uważać na to co się robi będąc kimś znanym i obserwowanym...
Zobaczcie jak to trzeba bardzo uważać na to co się robi będąc kimś znanym i obserwowanym...

ale przecież Linda P jest święcie przekonana że w ogóle nic złego nie robiła - tylko przywoływała do porządku konia który był potencjalnie (  🤔wirek: ) niebezpieczny

niemodne jest to co stanowi nadużycie w stosunku do koni niezależnie z jakiej szkoły i jakiej metody. Linda pokazała że nie każdy ma empatię, moim zdaniem Pat powinien zająć oficjalne stanowisko w tej sprawie. 
jeżeli to że linda tak się pokazała sprawia ze natural jest nie modny, to klasyka chyba powinna być zakazana.... Czemu jak ktoś znany klasyczny spuści łomot koniu przy wielu postronnych osobach to nie wywołuje to takiego oburzenia ? Każdy ma trochę racji, ale halo, nie wpadajmy w paranoje....
equi.dream oczywiście nie należy popadać w paranoje. Po prostu większości z nas natural kojarzy się z czymś bezstresowym, z pokazywaniem wsszystkiego koniowi i proszenie go żeby coś zrobił. I jak ktoś znany wypuszcza w sieci takie fimiki to robi się to mega szokujące.

Co nie oznacza że teraz natural będzie sie kojarzył z laniem konia... Bo w każdym "nurcie" zdarzają się dziwne przypadki.
No i właśnie o to chodzi, że w każdej szkole są Ci normalni i Ci mniej, ja jestem pół na pół powiedzmy, nie zrezygnuje zupełnie z klasyki ani nie zrezygnuje zupełnie z naturalu, z którym mam zresztą styczność od nie dawna i to co widzę po koniu wystarczy mi za argument za tym. W naturalu też są przypadki skrajnie bee, które oprócz tego że mają halter i carrota nie podchodzą nawet pod określenie pseudo pnh. I tak jest wszędzie, niestety. I to nie metody naturalne zepsuły zdanie o tej szkole, tylko ludzie którzy się za to biorą, a i tak puszczają im nerwy i kończy się tak jak to często widać...
jeżeli to że linda tak się pokazała sprawia ze natural jest nie modny, to klasyka chyba powinna być zakazana.... Czemu jak ktoś znany klasyczny spuści łomot koniu przy wielu postronnych osobach to nie wywołuje to takiego oburzenia ? Każdy ma trochę racji, ale halo, nie wpadajmy w paranoje....
bo klasyk poza spuszczeniem łomotu umie chociaż trochę jeździć na koniu, a nie tylko tresować konia z ziemi i wyłącznie rychtować konia...nie trzeba do tego Lindy i jej histerii , wystarczy wejść na sznurkowy watek na R-V i naprawdę żal tyłek ściska jak widzi się albo leżące w półsiadzie panienki, albo dokładnie odwrotnie, czyli odwalone na własnych nerkach- jednym słowem osoby nie mające równowagi i żadnej techniki jeździeckiej.
żal.... to znaczy że wszyscy naturalsi jeżdżą jak ostatnie pipki a każdy klasyk jedzie Św. Jerzego ? Bo tak wynika z tego co piszesz. I jeżeli klasyk może spuszczać koniom łomot bo umie chociaż trochę jeździć to wolę nie umieć nic
tz. klasyk może lać  konia bo statystycznie po opłotkach i na regionalkach to "...  naprawdę żal tyłek ściska jak widzi się albo leżące w półsiadzie panienki, albo dokładnie odwrotnie, czyli odwalone na własnych nerkach- jednym słowem osoby nie mające równowagi i żadnej techniki jeździeckiej..."
😲 , a naturszczyk nie może jezdzić bo traci swój cenny czas na rychtowanie konia z ziemi  🤔wirek: rozumowanie bez sensu podobnie jak jakiekolwiek uogólnianie.
żal.... to znaczy że wszyscy naturalsi jeżdżą jak ostatnie pipki a każdy klasyk jedzie Św. Jerzego ? Bo tak wynika z tego co piszesz. I jeżeli klasyk może spuszczać koniom łomot bo umie chociaż trochę jeździć to wolę nie umieć nic
nic nie rozumiesz....tak się składa że na tym forum można znaleźć kilka obrób które czy pełna dupą czy półsiadem prezentują jakiś poziom, w każdym razie nie chce się rzygać na ten widok...natomiast gdyby się chciało zobaczyć w miarę siedzącego na koniu naturalsa, no to trzeba niestety grzebać w czeluściach zagranicznego internetu...a i też zwykle trafimy tam na klasyka po komercyjnej konwersji.
...bo prawda jest taka ,że "naturals" to nie uprawianie jeździectwa" tylko tresura koni...taki cyrk bez namiotu cyrkowego.
to znaczy że wszyscy naturalsi jeżdżą jak ostatnie pipki

mówimy o tych naturalnych z odłamu PNH.

Większośc z nich  w ogóle nie jeździ bo gra w gry i które robią z konia w najlepszym wypadku zobojetniałą kukłę. A jak "jeżdżą" to to i tak nic wspólnego z jeździectwem.

jeżeli klasyk może spuszczać koniom łomot

jeśli taki masz obraz o nie-PNHowskim jeździectwie -  to stwierdzam że jesteś totalnym laikiem, do tego wypranym mózgowo który oczywistych oczywistości nie chce a i nie umie widzieć.
takim cyrkiem bez namiotu jest z punktu widzenia konia, a dla zaspokojenia ludzkich ambicji każda dyscyplina w jeździectwie poczynajac od woltyżerki a kończąc na WKKW.. no tu czasem konie ludzkie chciejstwo przypieczętowują własnym życiem-to dopiero nadużycie nie to co ganianie konia na lince czy na wolności.
Czemu jak ktoś znany klasyczny spuści łomot koniu przy wielu postronnych osobach to nie wywołuje to takiego oburzenia ?

Bo nie robi tego z uśmiechem na twarzy, na filmie szkoleniowym, który próbuje sprzedać milionom ludzi, upierając się że tak należy robić.
Na tym polega różnica.
Mi jest mimo wszystko trochę szkoda Lindy, zrobiła wielki błąd, który ciężko będzie odpracować.
ganasz: a kto ci broni wziąc i wypuścic swego konia na wolnośc. Wtedy nikt włącznie z toba nie będzie go męczyć jakimiś chorymi żądaniami. Najlepiej wywieź do do Mongolii gdzie warunki będzie mial najleopsze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się