Posty jak posty, zgodne z regulaminem, ale mnie zastanawia co Kupa ma na celu. Wyczuwam jakieś pobudki osobiste. Julia&Chorał się tu nie pchają. Niech sobie tam dalej jeżdżą na cordeo i sobie krzywdy nie robią, krzyż im na drogę. Fakt, że śmieszy tekst "jazda na wolności" 😁 To znaczy, że u mnie w szkółce też się czasem odbywają jazdy na wolności 😂 I to bez PNH! Wielkie mi halo... Każdy gupi tak umi...
Tak mi przyszło do głowy... Jeżeli "natural" jest alternatywą dla klasycznego ujeżdżenia, a generalnie jedna z podstaw ujeżdżenia jest uzyskanie prostego konia, chciałabym się dowiedzieć jak uzyskać metodą naturalną prostego konia? ❓
Jeździsz "klasycznie" i masz krzywego konia? 😲 Metodą naturalną nie da się w żaden sposób wyprostować konia. Wszystkie chodzą na sznurkach, ale pogięte jak paragrafy. Dlatego krócej żyją, niż te klasyczne 😉
[quote author=lets-go link=topic=11961.msg679746#msg679746 date=1282140689] Tak mi przyszło do głowy... Jeżeli "natural" jest alternatywą dla klasycznego ujeżdżenia, a generalnie jedna z podstaw ujeżdżenia jest uzyskanie prostego konia, chciałabym się dowiedzieć jak uzyskać metodą naturalną prostego konia? ❓ [/quote]
Normalnie ... jeżdżąc również na wędzidle w odpowiednim ustawieniu, wykonując klasyczne !!!! ćwiczenia ujeżdżeniowe
Naturalnie prostujemy konie poprzez przenoszenie ciężaru z bardziej obciążonej łopatki przy użyciu wodzy wspierającej, czyli wodzy przyłożonej do szyi konia. Gdy koń jest "zapadnięty" na prawo, czyli jak u większej liczny koni jest krzywy na prawo (prawa strona konia krótsza, lewa dłuższa, rezultat wygięcie w prawo, żebra wypchnięte w lewo, ciężar na lewej łopatce), opiera się bardziej na lewej wodzy. Zginamy go w lewy nadając tak zwane kontr-wygięcie, pomagając tym samym w przeniesieniu ciężaru na łopatkę prawą. Zad jednak nadal ucieka do wewnątrz. Teraz przy użyciu zewnętrznej wodzy wspierającej i przeniesieniu ciężaru jeźdźca bardziej na prawo, prostujemy łopatki względem zadu tym samym skręcając w kontr-wygięciu w prawo. W ten sposób ciężar konia jest przeniesiony na prawą łopatkę. W razie potrzeby wspomagamy zewnętrzną wodzę wspomagającą, wewnętrzną wodzą pośrednią, czyli otwieramy "prawe drzwi" odwodząc prawą rękę od szyi konia. Ćwiczenie to wykonujemy w trzech chodach. Oczywiście mowa tu o pracy na kontakcie.
Nie wiem czy to było bo nie śledzę calego wątku. Pat Parelli został zaproszony na Królewski Festiwal Koni i miał pokazać jak w spokojny sposób przyuczyć konia do ogłowia. Chyba wyszło coś nie tak
No i co? jak to co? wniosek jest miażdżący, a mianowicie taki,że dobrze wyszkolony klasyk, w odróżnieniu od wyznawców PNH SNH i innych rustykalnych wizji, nie potrzebuje wodzy żeby sobie normalny parkur pojechać 😅
Skaczę bez trenera, od czasu do czasu, jak mamy ochotę. Jestem świadoma swoich błędów i pracuję nad ich poprawą, to coś złego? 🤔wirek: twoje wpisy na blogu dowodzą, że zupełnie nie jesteś świadoma co jest nie tak z twoimi skokami, natomiast zadowolenia z siebie zupełnie na nim nie brakuje.
taaaaak, jestem najlepsza 😍 uzdolniona 😅, alfa i omega a cała reszta powinna mi tu 🙇 robić. urodziłam sie na koniu dlatego 🏇 jak mało kto...a nie, w ogóle nikt tak nie jeździ jak ja. Wszyscy powinni mi okazać 👍 bardzo byś chciała, ale niestety zdjęcia prowokują tylko do przekazania wyrazów szczerego ubolewania
Pewnie dostanę ostrzeżenie, czy coś, bo to nie miejsce na ogłoszenia, ale cóż... 😁
Zapraszam do jedynej na świecie [font=Verdana][font=Verdana]hipernaturalnej[/font][/font] szkółki jeździeckiej, oferującej znacznie więcej niż szkolenia PNH, SNH i Monty Pyton. Za 1/10 ceny ( ❗ ❗ ❗ )kursów PNH i SNH nauczę Cię tego samego co PNH i SNH i znacznie więcej ❗ Poznanie psychiki konia, jego naturalnych potrzeb i zachowań, komunikacji z koniem, odczulanie, ustępowanie od nacisku, 7 zabaw, 12 zabaw, 85 zabaw (dowolna ilość zabaw)), a oprócz tego, uwaga ❗ jazda konna do poziomu P w skokach i w ujeżdżeniu ❗ W programie: - zajęcia praktyczno-teoretyczne z końmi w stadzie i na placu treningowym z wykorzystaniem ciekawych materiałów multimedialnych, symulacje sytuacji związanych z końmi w grupach, - jazda konna na kantarze sznurkowym, na cordeo, w siodle i bez, z ogłowiem i bez, - jazda na wolności 🏇 🏇 🏇 - i wiele innych atrakcji, które sprawią, że stanie się cud i jak za dotknięciem magicznej różdżki nie tylko twoja komunikacja z koniem, ale także umiejętności jeździeckie będą progresować 🏇 🏇 🏇
Julie a dajecie konia? bo ja nie mam swojego, ja bym tak chciała ze 100 zabaw, da się? 🤣
dla mnie ten wątek jest po prostu bezsensowny, bo i zagorzały natural również taki klasyk nie zmienią swoich zachowań. jak ktoś sobie chce bez ogłowia jeździć. na przydługim sznurku na spacerki chodzi. jak to nazywa nie ważne. może to nazywać poznawaniem Wielkiej Niedostępnej Dla Nikogo Tajemnicy. jak ktoś chce siodło, ogłowie angielskie, kontakt, palcat. proszę bardzo. byle koń nie czuł bólu, nie działa mu się krzywda. jednak "naturalsom" jedno trzeba przyznać-próbują zrozumieć końską psychikę. i to jest dobre. polecam artykuły na ten temat z ostatnich numerów "Konia Polskiego".
Julie a dajecie konia? bo ja nie mam swojego, ja bym tak chciała ze 100 zabaw, da się? 🤣
Ależ oczywiście 😎 Uczestnistwo w zajęciach z własnym koniem, z moim koniem (mam do wyboru 5) lub zupełnie innym koniem sprowadzonym specjalnie na życzenie klyenta według klyenta zapotrzebowań wizualno-estetetyczno-użytkowych. Poważnie!
Gwarantujemy. Czas trwania dojścia do tego etapu zależy od stopnia zaangażowania i ilości sesji hipernatóralnego szkolenia zainteresowanej osoby. Wszystko jest możliwe, nie ma ograniczeń.
Averis: Ja oczywiście rżnę głupa na tej stronie tego wspaniałego wątku. A dlaczego? Bo tak sobie, zupełnie na poważnie rozmawiałam z kimś osobiście, na temat: Dlaczego nas (klasyków, instruktorów, trenerów, zawodników) to całe PNH i tym podobne, tak niemiłosiernie wkur&^%a. Bo zazdrościmy. Ja też bym chciała sprzedać moje, jakże proste i oczywiste metody pracy z końmi za grube pieniądze. Jakie "moje"... W tym co robią państwo Parelli nie ma nic nowego i nic magicznego. Ale to ONI ubrali to w piękny produkt, który kupują miliony. Może nie jest za późno na to, żebym ja też (nieważne że przeciętna instruktorzyna rekreacyjna) zaczęła sprzedawać swoją wiedzę i umiejętności, ubrane w magiczną otoczkę za grube pieniądze?
Julie, mam jeszcze na tyle wiary w inteligencję ludzi na tym forum, że domyśliłam się ,że to prowokacja. Ale czytanie po raz 4 tekstów o wynajmowaniu ogierów i tym podobnych rzeczach w 3 kolejnych wątkach już mnie nuży. Żarty żartami, ale quniarka modę już się przejadł.
Julie: MUSISZ jeszcze obrać sobie jakąś nazwę: Julie Natural Horsmanship czy no nie wiem coś apelującego do wiadomych, niezagospodarowanych rzesz ludzi
Ludzi na tym forum jest tyle co taboretów na tym forum. Jak w życiu 😀iabeł:
hmmm, no chyba faktycznie, przydałoby się trzymać poziom. Tak przy okazji, to chciałam przypomnieć,że instruktor rekreacji nie ma prawa prowadzić jazd ludziom, którzy startują w oficjalnych zawodach. Więc może tych swoich możliwości doprowadzania do klas P tak szeroko nie reklamuj, bo jeszcze się okaże, że działasz niezgodnie z prawem....
no cóż, przykre, nie znasz sie na prawie w zupełności. O Twoim zakresie uprawnień przypomni Ci prokurator, w razie nieszczęśliwego przypadku [czego nikomu nie życzę rzecz jasna]. Cezura pomiędzy rekreacją a sportem [a tu już zajęć nie wolno Ci prowadzić] zaznacza się w momencie gdy delikwent wykupi licencję SPORTOWĄ [czyli uprawia sport kwalifikowany]. Instruktor sportu ma obowiązek sprawdzać nawet to czy uczeń ma aktualne badania i czy lek med sportowej dopuścił go do zajęć SPORTOWYCH. Bez ważnych badań nie wolno mu dopuścić ucznia do zajęć. Tyle stanowi prawo.