Pisze prace mgr o wpływie jazdy konnej na pogłębioną kifozę piersiową ( czyli o garbieniu się dla nie wtajemniczonych 😉 ) Utknęłam przy postawie jeździeckiej i pomocach, szukam jakie dokładnie mięśnie działają w poszczególnych momentach jazdy, (czyli ogólnie mówiąc dlaczego jeżdżąc na koniach nie garbimy sie) i jakoś nie mogę znaleźć Wie ktos może?? Może macie w jakiejś gazecie, w jakiś notatkach ze studiów/kursu itp?? Większość książek przejrzałam (m. in. "Harmonie jeźdzca i konia", "Akademie jeździecką Pruchniewicza, "Naukę jazdy konnej" W. Muselera, książki hipoterapeutyczne i jakies takie podstawowe książki o koniach) Będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Na pewno przydatne będzie "Gimnazjum jeździeckie", autorzy: Heinrich i Volker Schusdziarra. Niestety obecnie dostępne jedynie w drugim obiegu, czyli pdf-y od litościwych dusz. Drugie, co może ci się przydać (choć już w mniejszym stopniu), są "Gawędy jeździeckie"- również stare i trzeba szukać kanałami 😉
nakarzynka, posiadam "gawędy jeździeckie" schusdziarr'ów. fakt, jest sporo o mięśniach. mogę pożyczyć. najwygodniej chyba będzie wysłać - mój skaner miewa humory. chyba ze fotki?