Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Furmanka WOW  🤔zok:

TAK! Chyba jednak skrócę. Nawet jutro to zrobię 🙂
Śmiało! Sposób jest sprawdzony.

katija, tenże samiuśki tu w wersji pośredniej:
furmanka, ale on na pierwszym zdjeciu jest zrebakiem? wyglada jak kucyk jakis. a pozniej... no nie do poznania.
Na pierwszym dwa lata, ale zdjęcie robione przez paparazzi  😉, a do drugiego się szykowała trochę, i już pięć lat stuknęło, nie mniej jednak to kuc jakby na to nie patrzeć 🤣. Dobre zdjęcie to podstawa  🙄 http://re-volta.pl/galeria/foto/41023
na tych ladniejszych zdjeciach wyglada super. gdyby nie kolor grzywy to by mi nawet przez mysl nie przeszlo slowo kuc 🙂
furmanka, ma szlachetna bardzo glowe. jeszcze z tym korkiem, pieknie! na tym ostatnim zdjeciu, grzywe mu w jednen kolor zrobic, i nikt ci nie powie, ze to kuc!
furmanka, nie ten sam koń!
Fatamorgana, ciachnij jeszcze o połowę, bo wygląda strasznie, nawet gorzej niż w wersji natural i przerwij bardzo delikatnie- żeby nie było jak od doniczki, ale żeby nie zdjąć z objętości
furmanka, to nie może być ten sam koń!!! CUDO!!
Pięknie wyszedł w irokezie furmanka...i ładne ogłowie.
Moja w odrastającym irokezie. Mam ochotę już ochlastać tę grzywę  😵
:kwiatek: dzięki, mnie też się podoba  😉

tajnaa , nawet o tym nie myśl, będzie super 😀

Fatamorgana,
no i ? Ciachnęłaś Edzia?

Mój wałaszek ma taką piękną grzywkę i zastanawiam się czy ją zciąć... 🙄 byłaby gęściejsza pewnie
koń na którym najczęściej jeżdżę też miał podobną i po prostu ja skróciliśmy jakieś 5 cm i wyrównaliśmy

i jest o niebo lepiej bo teraz jestem w stanie nawet mu korki zapleść 🙂
furmanka przymierzam się do tego już długo no i jeszcze nie obcięłam  😵
A dlaczego? Przecież w razie czego odrośnie.  😉
Nigdy nie zaplatałam koreczków, czy z grzywy mojego wałacha (zdjęcia wcześniej) dałoby się je zrobić??  ❓
koreczki z gumkami byłoby ci bardzo ciężko zrobić ja bym nie dała rady ale szyte juz może by mi sie udało
generalnie moim zdaniem do korków koń powinien mieć trochę krótszą grzywę ( 15-17 cm maks) ale to tylko moje zdanie 🙂

znam dużo osób które nie umieją zrobić koreczków na grzywie dłuższej niż 10 cm ale ostatnio wypracowałam fajny sposób zaplatania dłuższej grzywy więc może się niedługo pokuszę o nagranie filmiku na youtube
Dzięki, a jak się zaszywa je? Dziś obetnę nieco mu grzywkę, zastanawiam się nawet czy całkiem jej nie obciąć na długość dłoni...czy może spróbować przerywania, choć nigdy nie robiłam...
moje dzieło,które powstało w 15 minut 🤣
i jestem z nich dumna:
Widział ktoś taki trymer u nas w jakimś sklepie internetowym?
Ma ktoś pomysł na grzywę arabka?
Jest bardzo cienka, nie chce rosnąć odkąd kilka lat temu ktoś zrobił mu koreczki i zostawił je na dłuuugi czas  🙄
Dodam, że obcinać nie mogę, bo konik jest tak jakby oczkiem w głowie koniuszego i wiem że by mnie za to zabił : P

Edit: ktoś, śliczne koreczki jak na taką ekspresową produkcję : D
A masz na myśli jakąś fryzurę, czy "odnowienie" grzywki?
Raczej to odnowienie, by w końcu odżyła, zaczęła rosnąć czy coś ; D
ahon91 - grzywa jest sliczna... kolor, wlos...szkoda scinac... nie wsztski konie wygladaja ladnie w krotkiej - musisz pomyslec.. no i grzywa o ochrona przed owadami...zetniesz i bedizesz go pakowac we fredzelki, maski, derki w kapturem? bo zaczną mu ropiec oczy, wychodzic bable, bedzie nerwowy itd (w koncu jest rzyzwyczajony od posiadania narzedzia do odganiania). ja tam jestem za dzikusami, i to czym naturalniej tym lepiej :p chociaz niektóre w b. krotkiej tez mi sie podobają (tylko przed sciecem moim wlasnie wyrzuty mnie blokują😉 ), a taka ok 20 cm czy dluzesza, ale scieta od linijki, "na garnek", jest zawsze okropna  😎

a przerywanie to wyrywanie czesci wlosow- zeby grzywa byla rzadsza , wiec kiepski patent na wywołanie zgęstnienia 😀
To do mnmie wszystko? Prawda grzywa nie wygąda najlepiej ale jeśli Rain uważa, że była przed koreczkami lepsza, to można podciąć ją na szerokość dłni i powinna odrastać gęściejsza jeśi chce już ją zmeinć. A tak bezścinania to można próbować jakichś prepratów do grywy czy czegoś ale nie wiem czy coś da. Myślę, że gdyby była obcięta mogłaby nieco "obrodzić" w gęściejszy włos 🙂 Ale i tak nie wygląda źle.
.
Czy ktoś zna "przepis" na dobierańca ? Albo czy macie jakieś propozycje na fryzurę na zawody dla konia z taką grzywą :

za uszami ma "wyżarte", bo miała mieć irokeza ale okazało się , że ma za miękką grzywę i "kładł" jej się, więc czekam , aż odrośnie.
To, że obetnie się grzywę nie oznacza końca świata ja kiedyś też bardzo często się z tym nie zgadzałam, ale w końcu się przekonałam oczywiście jeśli ktoś sobie tego nie życzy i nie ma takiej potrzeby to nie mówię żeby ścinać. Ja jestem za tym, bo odrasta gęściejsza i ładniejsza op obcięciu i wcale nie trwa to tak długo... Poza tym koń w krótkiej grzywce wcale nie wygląda źle, więc nie rozumiem takiego oburzenia. To normalne większości sportowych koni ma obcinaną grzywę, długa przeszkadza w pracy, a poza tym można anwet trochę tylko podciąć zniszczone końcówki. Prosiła o radę, więc odpisuję co myślę i wiem, co nie znaczy, że musi tak zrobić...
governmenthorse, mój sposób na dobieranego to zaczynasz jak normalny warkocz, trzema pasmami, a potem do zewnętrznego dodajesz jedno dodatkowe i zaplatasz jako jedno .. i tak w kółko. Może on być mocno przy szyi lub taki idący ku dołowi, zależy jak mocno ściśniesz. Mam nadzieję że w miarę to napisałam, nie umiem inaczej ująć xd

ahon91 myślałam nad podcięciem ale naprawdę to chyba nie wchodzi w rachubę, po tych koreczkach koniuszy przewrażliwiony już na jakiekolwiek majstrowanie przy jego grzywie, zwłaszcza że jak widać cieniutka .. Gdybym miała gwarancję że urośnie, ale co jeśli nie : P
OBCIĘŁAM! Mam jedną fotkę, taką na szybkiego zrobioną telefonem.  Może coś widać  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się