Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Dzięki dziewczyny! :kwiatek:

fantazje na temat dobieranego 😉
escada prawie jak Barbie  😉 😉 😉
prawie?
trzeba konia zgłosić do sesji ' Barbie w stajni' ;D
escada, szkoda, że nie ścisły bo wtedy byłby cudo 🙂
escada, przepiękny!! Uwielbiam te wplatane w grzywę wstążki, dają +10 do efektu zawsze 🙂
Burza nieścisły celowo, wtedy się trzyma kilka dni, a jak się zrobi przy samej szyi normalny dobierany to chwila jedzenia siana i jest padaka 😉 ścisły będzie do sesyjki zaplatanej 🙂
TAAAAKKK! i Escada obiecałą wszytskim koniom w stajni taki zrobić...nawet Grocie 😜

Słońce  👍 dzisiaj podziwiałam w realu jeszcze ładniej 😍
Czy ktoś mógłby szybciorem zapodać link do filmiku/ strony na forum/ czegokolwiek gdzie pokazane jest jak robi się korki szyte? Dzięki 😉
jako ciekawostke powiem, że nasz pseudoloczek 😁, czyli nieprzerwana grzywa po irokezie wyglądała tak:

😁
Bay, co ty chcesz, nieźle! 😀
zapuszczać czy zrobić tylko porządek z irokezem ?
zapusc
teraz pytanie kiedy mu sie ten irokez położy ?  rośnie w góre  😵
ciekawe jak długo bym wytrzymała takie zapuszczanie
lunqa, hahahahaha, polozy sie za pare miesiecy, a do tamtej pory bedzie tragedia. ja w poniedzialek te tragedie gole, bo juz odeszla mi ochota na loczka.
http://www.okser.pl/hkm-gumki-do-grzywy-pudelku-p-4539.html
czy takie gumki - szerokie -  są lepsze czy gorsze do zaplatania ?
może się w nie mniej zaplątują włosy ...... ? czy to nie ma znaczenia ...?
Zapuszczać grzywkę (nie grzywę, go grzywy nigdy nie zapuszczę 😀) dla tego ogierka.?

A może grzywę zapuścić? :P Dodam, że on nigdy nie miał normalnej grzywy, od małego ma przycinaną na irokeza ; )
grzywkę zapuść, a irokeza ma fajnego ja bym zostawiła
Daniella_283 grzywkę zapuść koniecznie! 🙂 a zapytam (ja to się za bardzo nie znam  😡 ) to czysty fiord? czy fiordomieszanka? 🙂 (edit - czy może jeszcze coś innego? 😉 )
w każdym razie fiordy i fiordopodobne tyyylko irokezzzz!  😜
Nugat to mieszanka 🙂
Matka to czysty kn (kasztanka z odmianami  🤣 ) a ojciec to mieszanka ogólnie bez rasowych, większych kuców, ale w paszporcie ma też wpisane 2 araby ; )
Czyli grzywkę zapuszczamy 😀 Może wiecie czy ten dwu-kolorowy irokez będzie taki przez całe życie konia..? Mi też się taki bardzo podoba, ale ostatecznie jakby zrobił się czarny też może być, ale to już coś innego (:
Daniella_283, wybacz, ale kasztan z odmianami nie moze byc czystym kn, nawet jesli paszport tak mowi. dwukolorowa grzywa zostanie na zawsze, bo jest zasluga pregi grzbietowej.
a zeby nie bylo offa, to hersztu lyyyysy! grzywa ogolona i juz mnie nie wkurza 😉
Czasami zdarzają się wyjątki, u kn najczęściej kasztanki są właśnie.. Możliwe że ojciec był np. hucułem, lecz w paszporcie są same kn. Czytałam coś o genach, i pisało że u kn to się często (no może nie często, ale czasami) zdarza. Nawet gadałam z jedną dziewczyną z takim samym przypadkiem, niby czysty kn a kasztanka z odmianami  🤣
Ale kończmy tę rozmowę nie na temat ; )
katija Wstaw fotki, z chęcią zobaczę łysego konia zimą  😀  😉
Kolejny rok mam problem - zapuścić czy ciąć dalej na iroka  🤔
Z jednej strony chciałabym dłuższą grzywę, z drugiej okres przejściowy i taki "szogun" na koniu to odechciewa mi się.
Obecnie baba wygląda tak:

Z dłuższą:

ja bym zapuściła, bo z tym irokiem (przynajmniej na tym zdjęciu) wygląda trochu nieproporcjonalnie  😁
Mnie się podoba z dłuższą, wygląda jakoś bardziej kobieco,smukle. Z irokiem to taaaka wielka baba się wydaje karczycho jak zimniok 🤣
Moim zdaniem również wygląda nieproporcjonalnie z tym irokiem.
To będziemy zapuszczać, mam nadzieję, że dam radę przejść okres kiedy grzywa będzie po części stała a po części leżała - nożyczki się proszą wówczas o użycie  😀
ja też walczyłam bardzo długo z przekładającą się grzywą, uparcie przekładaliśmy ja na prawo, bo wyglądało że tam jest jej więcej - po 'utrwalaniu' warkoczykami wyglądał jako tako

ale i tak zawsze rozczochrany chodził. 😂

Po ostatnim przerywaniu spróbowaliśmy na drugą stronę przełożyć grzywę i voila trzyma się i tylko lekko podnosi się jej środek.
Koń wybitnie nie lubi przerywania, ja fanką też nie jestem, więc szlifuję swoje marne zdolności fryzjerskie. Jeszcze nie opanowałam jak go obciąć i wystopniować w tym miejscu gdzie się podnosi grzywa, ale kiedys do tego moze dojde.
wiem ze za bardzo mu opitoliłam przy potylicy, za to w polowie szyi mozna by jeszcze wiecej  -tylko boje sie ze bedzie za lekka i krotka i sie przełoży - jakieś rady? w stajni mam samych specjalistów od rwania, nie od cięcia.
niestety jak mi nie bedzie wychodzic to bedzie trzeba go przerwać, zeby wygladal porządnie, a to dla niego stresujące mocno.
tajna - zapuść, zapuść 🙂

kpik - bardzo fajnie teraz wygląda 😀 niezły chaos miał wcześniej w tej grzywie 😀

Garemu obecnie irokez zamiast w pionie to leży w poziomie, ale jeszcze grzywa na szyję nie chce się położyć.. 🙂 wygląda to dość komicznie :P
konik polski + irokez=  😀

jelenia szyja + irokez=  🤔

rwania nie będzie. tnę. tnę na równo, do linii szyi, ale w połowie szyi ma grzywę gęstą jak u prymitywa 😉, więc trudno mi to ładnie wyciachać. krótka się tam puszy. jak zapuszczę dłuższą, to jest za ciężka i szyja się gubi. staram się takiej 7-12 cm dlugości pilnować, ale każdy pierwszy okres po cięciu to dramat na tym puszystym odcinku. ale jelenia szyja chyba wyklucza irokeza  😁 ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się