Ja zwolenniczką irokezów nigdy nie byłam, ale on mi się jakośpodoba (oczywiście jak odrosło, bo wcześniej to 🙄 ). Na razie go nie będę ruszać, niech odrośnie i się położy, zobaczymy jak to będzie wyglądać 🙂 Macie jakieś sposoby, żey irokez ładnie się kładł? Tzn. na jedną stronę i w miarę równocześnie wszystkie części grzywy?
Efekt 15 minutowych negocjacji i przekupowania suchym chlebem, że nożyczki wcale nie sa potworem....w końcu dał sobie ciapnąc grzywę 😉 Jeszcze troche jest nie równo ale nie mieliśmy dziś juz oboje ani cierpliwości ani trymera :P
O lol no co Ty naprawdę Ci się podoba 😁 ? Ja tam się jeszczę poprzyczepiam do tej jego grzywy bo musi być ideaalnie 😀 ale fakt całkiem niezle poszło jak na jak na tańczącego konia i zajechane nożyczki do papieru ufajdane we wszystkim 😂
ps. chętnie coś porównam bo wkręciłam się w ciachanie włosów 👀 nawet ogon poszedł dziś pod równanie 😀
No to ja też wyrażę swoje zdanie na ten temat. Postaram się nikogo nie urazić 🙂
Od dziecka wbijano mi do łba, że grzywy nie obcina się nożyczkami. Najpierw na Sopockim Hipodromie (początki jeszcze za komuny w Ludowym Klubie Jeździeckim), potem w różnych innych stadninach i stajniach, na kursie instruktorskim...
Należę do osób buntowniczych i nie docierają do mnie uzasadnienia "BO NIE", ale przyjęłam to za słuszne, ze względu na moje osobiste zdanie na ten temat: Obcięta na równą linię grzywa leżąca na szyi po prostu mi się nie podoba (bardzo delikatnie mówiąc 😉 ) To jakby człowiekowi założyć garnek na głowę i obciąć na około 🙂 Mało kto nie wygląda jak kretyn w takiej fryzurze. Ale to jest oczywiście kwestia gustu.
O wiele ważniejsze uzasadnienie poznałam kończąc szkołę BHS i zdając między innymi międzynarodowy certyfikat luzaka. Od początku roku było powiedziane, że grzywy nie wolno obcinać nożyczkami, jest to niedopuszczalne! (Wyjątkiem jest całkowite zgolenie grzywy (hogging) bardzo częsta fryzura koni na hunting, ale to jest robione maszynką) A dlatego, że z obciętej na równo grzywy nie da się zapleść ładnych koreczków. Przerywanie i zaplatanie było też na egzaminie i musieliśmy to długo ćwiczyć. Piękne koreczki, które się łatwo i szybko zaplata da się zrobić tylko z krótko przerwanej grzywy. A czasem przecież bywa, że trzeba zapleść kilka koni przed zawodami.
Oczywiście nie trzeba startować w zawodach, przerywać i zaplatać. Niech każdy robi ze swoim koniem co mu się podoba 😀
Podcinanie nożyczkami jest niedopuszczalne ale dlaczego? Jakies konkretne uzasadnienie? Czy to szkodzi grzywie lub koniowi? Czy chodzi tylko o wygląd? Ja np. podcinam nożyczkami do cieniowania i nie wygląda jak obcięta od garczka.
gracja03: Chodzi o obcinanie pod linijkę grzywy leżącej na szyi. Jeśli ktoś umie nożyczkami tak, żeby wyglądało jak przerywane, to czemu nie... Albo super wyjściem z sytuacji jest nożyk do trymowania. No i wyjątkiem jest oczywiście irokez.
Dlaczego? Bo tak jest ogólne przyjęte - to oczywiście żaden argument. Bo ochydnie wygląda - kwestia gustu. Bo nie da się z tego zapleść koreczków - a czemu ma dotyczyć tych, którzy nie startują w konkursach na które wypada zapleść...
Mi się po prostu NIE PODOBA 🙂 Ale oczywiście nie musi, powtórzę że niech każdy sobie robi ze swoim koniem co chce.
zuziasta: Dopiero jak zobaczyłam tą żółtość, upewniłam się że to Ty 😉 A gdzie się terez podziewasz? No i komentarz do zdjęć: Zdecydowanie lepiej bez grzywy, ładnie podkreśla kształt szyi. 🙂
Kurcze, tak sobie to czytam o tych grzywach i zadziwia mnie to, co pisze Julie. Zdaję sobie sprawę, że coś w tym musi być, bo mi też wiele osób mówi że grzywę powinno się przerywać, nie obcinać.
Mnie osobiście podoba się zarówno gęsta grzywa jak i ogon, podcięte równiutko.
Sama tak tnę mojego. I, mimo że grzywy nigdy nie przerywam, a właśnie obcinam "od linijki" , zawsze na zawody ujeżdżeniowe robię koreczki. Fakt, że mistrzem świata w sztuce fryzjerskiej nie jestem, i raz wyglądają lepiej, raz gorzej, ale w miarę mojego doświadczenia coraz lepiej, to nigdy nie miałam problemu żeby je zapleść, mimo że grzywa właśnie taka.
No i szkoda przerywać konia, którego to ewidentnie boli. U nas jest taki- każde pociągnięcie kończy się jego machaniem głową na wszystkie strony, tak jak strząsający wodę pies wygląda. Wtedy bym brała nożyczki i się nie zastanawiała czy koreczki z tego zrobię i czy nie wygląda jak od garnka 🙂
Jessy oj pamiętam pamiętam, jak wiadać do niektórych decyzji trzeba dojrzeć bądź...zostać na szybko przekonanym przez kogoś kto ma nozyczki i w 10 minut Ci ciapie grzywe jak to było w moim przypadku 😁 i nagle mi sie spodobało i chyba tak zostanie bo szyja Luka ewidentnie lepiej sie prezentuje w takim wydaniu 😉
Co do przerywania - wg mnie to zalezy od konia. U swojego nie widze takiej możliwośc ze wzg na jego charakter i małą cierpliwość 😉 Wszystko rzecz gustu.
Gosic: Wyraźnie zobaczyłabyś różnicę, gdybyś miała zapleść konia przerwanego na krótko. A taka obcięta grzywa jest po prostu za gruba zwłaszcza na końcu warkoczyka, żeby dało się to ładnie zawinąć. Nie twierdzę, że się nie da, ale z przerwanej grzywy po prostu się plecie 100 x lepiej. Fachowe koreczki można zapleść poprzedniego wieczora przed zawodami i przez noc nic im nie będzie.
A jeśli się nie umie przerywać, albo koń nie lubi (większość nie ma z tym problemu, ale przyznam rację, zdarza się, że koń mówi NIE) to przecież są specjalne trymery.
Ha! Międzynarodowy certyfikat luzaka! 🤔wirek: Moja ulubiona bzdura Made in Poland! Kandydatki bardzo chciały certyfikat zrobić, zrobiły, a na igrzyska i tak ktoś bez certyfikatu pojechał! 🤔wirek: 😂
Gosic: Wyraźnie zobaczyłabyś różnicę, gdybyś miała zapleść konia przerwanego na krótko. A taka obcięta grzywa jest po prostu za gruba zwłaszcza na końcu warkoczyka, żeby dało się to ładnie zawinąć. Nie twierdzę, że się nie da, ale z przerwanej grzywy po prostu się plecie 100 x lepiej.
Teraz już wszystko rozumiem :kwiatek: Aczkolwiek mój ma mało gęstą i grubą grzywę, więc nie jest tak źle.
Ale pewnie gdyby była równo przerwana nie byłoby np. problemu z tym, że w którymś miejscu korek będzie np.większy.
Mi się przerywana nie podoba, a co do tego, że ze ściętej nożyczkami się nie da koreczków zrobić - nie wszyscy robią koreczki. Mi ogólnie najbardziej podoba się naturalna długa grzywa, ale niestety mój ma taką beznadziejną, że wolałam ciachnąć.
[quote author=lets-go link=topic=118.msg159731#msg159731 date=1233179557] Ha! Międzynarodowy certyfikat luzaka! 🤔wirek: Moja ulubiona bzdura Made in Poland! Kandydatki bardzo chciały certyfikat zrobić, zrobiły, a na igrzyska i tak ktoś bez certyfikatu pojechał! 🤔wirek: 😂 [/quote]
Tyle, że Julie nie robiła kursu w Polsce tylko w Anglii 🙄