Forum konie »

Pasze firmy EGGERSMANN

Ja nigdy nie spotkałam się z pyłem, wczesniej karmiłam pavo, kiedyś sukcesem, niestety tylko te 3 marki mam możliwość zamówić, bo reszta strasznie mi sie nie opłaca 🙁 Ale może coś innego znajde...

Ja stosowałam z eggersmanna f musli, teraz cool mix i używałam tez biotyne. wszystko sobie chwale, nic podejrzanego w worach nie widziałam, od razu przesypuje..
u mnie pył tylko we fruchcie, taki jakiś jakby mielony słonecznik. W każdym bądź razie wyjmuje to codziennie ze złobu bo tego nie tyka dlatego u nas to muesli odpada. A co myślicie o welness ? Karesowa Twój luby rzadko narzeka :P chociaż mesz instant wybrzydzał🙂
equi.dream to prawda, mój luby w przeciwieństwie do Twojego wybredny nie jest, wszystko zjada chętnie poza tym nieszczęsnym meszem instant i burakami. Ale wiesz, jak Twój Jardzio nie może zjeść już Fruchta to Kares nie pogardziłby tą drugą połową, więc spokojnie możesz skarmić Fruchtem bez obaw że się zmarnuje 😉 😉 😉  żeby nie było offa to mogę powiedzieć iż stosowałam jeszcze granulat eggersmann kombi pellets i też ok.
karesowa już mu to wmusiłam po garści do meszu :P mogę jeszcze polecić aminoral.
Pilne: Ile kosztuje worek meszu firm Eggersmann? Nie mam czasu szukac, cenie potrzebuje na juz.
z gory dziekuje!
🙇
64 zł za 15 kg 

wysyłka tam jest gratis, chyba ze pobranie

http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?cPath=215_292&products_id=8048
Likier- Dzięki wielkie!  :kwiatek:
🏇 a ja wczoraj zakupiłam Heu Cubes Wellness ...sesese😉
chlopaki dzisiaj wcinały, w ramach urozmicenia, najpierw nie wiedziały co z dziwną papką o podejrzanej konsystencji zrobić... oddaliłam się na chwilę co by ich nie krępować wisieniem nad żłobem i sprawdzaniem czy jedzą...wróciłam i wszystko wciągnięte🙂
Sruuuu do śmietnika - spam.
Witam!

Gdzie w Poznaniu i okolicach ( najchętniej zachód) można kupic pasze Eggersmann 👀 Jaki sklep ma w ofercie te produkty?
edit
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Reklama w niedozwolonym miejscu
Błagam pomocy.. czy za mesz 15kg, magnesium mix w takim małym opakowaniu, chyba 750g  i horse vital plus 4kg jak zapłaciłam 200zł to przepłaciłam, czy nomalna cena? ważne 🙇
mesz ok 65,
horsevital ok 50 zł,
magnez nie wiem.
zobacz w internecie...
Ok dzięki Likier już znalazłam też magnez :kwiatek:
Papi, na pewno nie przepłaciłaś.
Muszę kupić jakieś witaminy swojej klusce. Najłatwiejszy dostęp mam do pasz firm eggersmann. Czym roznia sie Horse Vital Plus od Golden mineral? Które waszym zdaniem lepsze? Zależy mi na ogolnym wzmocnieniu organizmu. Ruda jest po kolce, ale jednoczesnie w stalym treningu skokowym, zalecono mi witaminy. Czy niezaleznie od nich mozna podawać biotyne, czy wystarczy sama biotyna/witaminy, a moze polecacie jakiś inny preparat tej firmy?
Z gory dzieki za pomoc! 🙂
golden mineral to są witaminy dla koni rekreacyjnych, lekko pracujących a horsevital plus to dla koni mocniej obciążanych, sportowych, hodowalanych...te drugie vit są poprostu "mocniejsze"
Czyli jak kobyla jest w stalym treningu skokowym ok 1 max 1.5 dziennie, ale jest troszke oslabiona po chorobie to ktore brac? Czy niezaleznie od nich moge podawac biotyne czy sobie ja darowac?
Otworzyłam Frucht Musli i się zakochałam 😀 Najlepiej pachnąca pasza na ziemi 😀
potwierdzam! też byłam długo zakochana
golden mineral to są witaminy dla koni rekreacyjnych, lekko pracujących a horsevital plus to dla koni mocniej obciążanych, sportowych, hodowalanych...te drugie vit są poprostu "mocniejsze"

Bzdura totalna (bez urazy). Witaminy różnią sie jedynie ceną i koncentracją składnika. Jeśli umie się liczyć - okaże się, że dzienne dawki poszczególnych składników w obu przypadkach są identyczne... Horse Vital Plus jest droższy za opakowanie, ale pojedyncza dawka wychodzi o wiele taniej. Proponuję przyjrzeć się składom obu preparatów - HV+ ma dokłądnie 2 razy więcej poszczególnych składników w kilogramie, a dawkowanie jest o połowę mniejsze (75 gr w przypadku HV+ i 150 gr w przypadku GM), czyli oba te preparaty powinny mieć identyczne działanie - a różnią się jedynie ceną za dawkę...
Ułatwienie porównania :kwiatek:

HORSE VITAL PLUS                                         GOLDEN MINERAL   

wapń                          12,00%                                    10,00%
fosfor                          3,00%                                      3,00%
magnez                        2,00%                                      4,80%
sód                             2,00%                                      2,00%

witamina A                     700.000,00 I.E.                        350.000,00  I.E.
witamina D3                   40.000,00 I.E.                          20.000,00  I.E.
witamina E                     6.000,00 mg                             3.000,00 mg
witamina C                     2.000,00 mg                             1.000,00 mg
witamina B1                    400,00 mg                                200,00 mg
witamina B2                    400,00 mg                                200,00 mg
witamina B6                    400,00 mg                                200,00 mg
witamina B12                   1.000,00 mcg                            500,00 mcg
kwas nikotynowy             1.000,00 mg                              500,00 mg
pantotenian wapnia          800,00 mg                                 400,00 mg
biotyna                          13.000,00 mcg                          6.500,00 mcg
kwas foliowy                   150,00 mg                                 75,00 mg
chlorek choliny                10.000,00 mg                            5.000,00 mg
żelazo                            2.000,00 mg                              1.000,00 mg
mangan                          1.000,00 mg                              500,00 mg
cynk                             1.700,00 mg                              850,00 mg
miedź                            275,00 mg                                 135,00 mg
jod                               40,00 mg                                   20,00 mg
selen                             5,00 mg                                     2,50 mg
witamina K3                    100,00 mg                                 50,00 mg

DAWKOWANIE DZIENNE:
źrebięta, pony i małe konie     - 25g/dzień                          50 g / dzień
konie wyścigowe i sportowe   - 75g/dzień                          150 g / dzień
ogiery kryjące i ciężarne klacze - 100g/dzień                      200 g / dzień
Karmiące klacze -                   150g/dzień                        200 g / dzień

(1 miarka zawiera 100g).
Czyli w horse vital jest wszystko to samo w podwojenej ilości?  😵
Chyba jednak biore to horse vital...  🙄
Ja wybrałam Horse vital plus i Biotynę plus 😀 sierściucha o niebo ładniejsza  😀
Trakenka podajesz iedno i drugie? Czy kobyła dostaje coś jeszcze? Moja dostaje jeszcze cool mix a z niego nie chce zrezygnować, bo daje efekty. Konina uspokoiła się bardzo od kad zaczelam podawac to musli. Nie chce jaj "zawitaminozować"
Przez cały rok podaję Horse vital plus, od niedawna Biotynę i to tylko tyle z witamin, poza tym czysty owies i siano. Nie daję jej musli. Mojej koninie tyle witamin wystarczy 😉 jeśli mam możliwość to czasem daję też owoce w niewielkich ilościach i suchy chleb, a poprzednie 2 zimy dostawała na dodatek codziennie 3 kg marchwi.
Latem to już całkiem raj, bo zielona łąka jest pełna witamin 😀 nie odstawiam jednak Horse vital  :kwiatek:

To żywienie mojej rekreacyjnej staruszki, inne konie wedle wieku, wzrostu i rodz. wykonywanej pracy, z reszta tak jak ludzie możliwe potrzebują czegoś innego, czegoś mniej lub wiecej 😉

arivle Możesz je połączyć jeśli widzisz, że przydałyby się jeszcze wit. dla konia, nie przewitaminizujesz dając Cool mix i witaminy. Bo Cool mix nie ma dużego składu wit. Jeśli chcesz to podawaj np. Golden mineral (ten z mniejszym składem wit). , chyba że koń ma słabe kopyta i matową sierść to do musli wystarczy tylko Biotyna.
To zdecydowałam się: Na stałe zawita do nas Horse Vital plus (oczywiście o ile rudej podpasuje). A w sezonie zmiany sierści biotyna. Oczywiście nie odstawiam cool mix.
Dziękuję wszystkim za pomoc!  :kwiatek:
A ja szczerzę mogę Wam polecić  Classic Müsli Wellness. Głównie zależało mi na tym, by musli miało pozytywny wpływ na masę ciała, co pomoże nam w rozbudowie mięśni i muszę przyznać, że widać ogromne efekty. Dodatkowo kobyłka wcina musli ze smakiem, no i nie daje ono kopa 🙂

Ogłoszenie w miejscu do tego nie przeznaczonym
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się