Forum towarzyskie »

gra komputerowa i ty

wychodzi moje opcykanie w temacie, nie wiedziałam, że jest coś takiego nawet  🤣 dzięki 🙂
A ja nadrabiam zaległości i do upadłego gram w Mass Effecta 2, zanim się wezmę za 3!

Wcześniej nie byłam przekonana do kosmicznych klimatów (tak to u mnie jest, zanim czegoś sama spróbuję, to wydaje mi się, że jest głupie i bez sensu 😉), ale wystarczyły dwie godzinki spędzone u mamy, która ma Xboxa i zakurzonego Mass Effecta 1, żebym się totalnie wkręciła w klimat.

Jestem mniej więcej w połowie dwójki, w jedynkę pogrywam tylko jak jestem u mamy (święta idą to nadrobię jedyneczkę 🙂😉 i istnienie trzeciej części napawa mnie przeogromnym szczęściem.
Mój Shepard póki co jest bardziej paragonem niż renegatem, a moją ulubioną postacią jest bez wątpienia profesor Mordin Solus.
Do tego kolejny raz stwierdzam, że granie na PC to totalny przeżytek. Nie ma to jak się rozsiąść na pufie przed wielkim ekranem i wygodnie sobie pykać na padziku.
Milla, Ty miałaś chyba plakat ME2 z Shepardem, taki pionowy, zgadza się? Powiesz skąd?  :kwiatek:
Ten plakat był za czasów jeszcze 1 Mass Effecta ;]
Ja go mam z targów, więc obawiam się, że nie pomogę, jak taki zdobyć 🙁
Właśnie odpalam Dialbo III, rzeknaj rzeczywistość  😍
Ja dlatego sobie nie kupiłam. Jak był "pierwszy rzut" to nie zdążyłam kupić.
Na razie młócę Wiedźmina jedynkę, bo sobie przeleżał 4 lata na półce.
Ja nie kupiłam jeszcze oryginału, ale podejrzewam, że na wypłatę popłynę za grę i nową grafikę  😁
Blizzard udostęnił Dialbo 3 u siebie na stronie, można ściągnąć (8gb) i grać. Dostęnych jest ileś tam poziomów. To oczywiście zachęta dla tych, którzy nie kupili jednego z 18 milionów egzemplarzy  😉 Po kupnie oryginału wystarczy wklepać klucz i można grać dalej. Fajne postaci są, właśnie młucę łowczynią demonów, nie mogłam się zdecydować kim zacząć grać. Jak maniak siedzę, głośniki na full, pozasłaniane żaluzje. Boje się kupić oryginał, bo nie będę z domu wychodzić  😵  😁
Czy ktoś ma "opcykanego" Wiedźmina jedynkę?
Bo zgubiłam jednego gościa i nie mogę go znaleźć  😀
pokemon, - pytaj, może jeszcze pamiętam co gdzie było 😀
Muszę znlaeźć Yaevina na bagnach, tam mnie "szukacz" wysyła, a jego tam nie ma!  😁
Pomogłam im w banku vivaldich i żeby pójść dalej muszę go znaleźć.
Ale tyle razy go szukałam, że już nie wiem po co  😂
pokemon, bo on juz nie siedzi u Druidow, tylko w obozie Wiewiorek 😉

(wlasnie z P. nerdujemy sie przy Wiedzminie 2 i... faajny jest!)
To czemu mi każe iść do druidów  😤
A gdzie jest obóz wiewiórek?
Jara Ty wstręciuchu - przez Ciebie ściągam Diablo...
pokemon, hmm jakby Ci to powiedziec... tam w okolicy wiez, na mapce to jest na gorze po prawej z tego co pamietam (czyli miedzy druidami a chata dziadka).
No właśnie! Tam nikogo nie ma.
Byłam tam, bo już grzebałam w poradniku do gry. I nikogo tam nie ma.
Tam są takie ruiny nie? Zawalona wieża, czy jakoś tak.
pokemon, no, sa w okolicy. i jest caly oboz scoia'tael. i tam jest wlasnie Yaevin z tego co pamietam (i elfka, ktora da sie puknac jak jej przyniesiesz jakies zielsko :hihi🙂
pokemon,  a gadałaś już z Hierofantem? bo ja pamietam, że to było bardzo blisko, i on chyba mówił, że Y. chce z nami gadać.

kujka,  i Driadę też się pukało u druidów😉 właśnie zrobiliśmy z miesiąc temu dodatki z jedynki z edycji rozszerzonej (swoją drogą beznadziejne te dodatkowe misje...) i się przyczajamy do 2, mówisz, że warto?
Isabelle, no pewnie ze sie pukalo! a w nastepnym akcie puka sie jeszcze dziwniejsze stwory 😉

no 2 fajna ale sie trzeba na poczatku przyzwyczaic do sterowania i walki bo sa zupelnie inne. jak juz przywyklismy, to zrobilo sie fajnie.

mi np w 1 w Wyzimie sie juz strasznie nudzilo, w 2 jest IMO ciekawiej.

a w ogole to na poczatku 2 nam sie wlaczyla po angielsku i to bylo zupelnie nie to... teksty i pijackie piosenki w tej grze po prostu brzmia lepiej po polsku.
Ja nie wiem, czy się zdecyduję na 2. To łażenie w 1 doprowadza mnie do szału.
Idź do tamtego, powiedz mu to, tamten powie Ci tamto, i takie pitu pitu tam i z powrotem.
Zamiast napierniczać w potwory  😁

Ale poszukam, chociaż wydaje mi się, że tam już szukałam.
ale to tylko w tym akcie jest az tak upierdliwe i ciagnie sie zdecydowanie za dlugo. nastepny akt (Odmety) byl super. bardzo mi sie podobaja w tych grach nawiazania do polskiej kultury. ale nie bede spoilerowac, zobaczysz sama 😉
pokemon,  tu jest mało biegania, bo mapa dość ograniczona. gothic to było wyzwanie!

przeszliśmy namiętnie wszystkie części, ale Arcania jest tak spierniczona, że strach... krótkie, fabuła nędzna, graficznie sie tylko ratuje (ale my giercujemy na plazmie 60 calowej, więc ta grafika ma szanse sie "pokazać"😉, 3 była troche bezsensowna(jak człowiek szedł z fabułą to nie mógł pózniej połowy questów wykonać, bo całe miasto na dzien dobry zaciupywało...

kujka, ja specjalnie siedziałam obok z poradnikiem i kazałam robić wszystko, żeby puknąć każdą, którą się da:P  w 1 bardzo podobały mi się "konsekwencje" wyborów, fantastyczna sprawa, w 2 to kontynuowali? ciężko było sie przestawić na walkę w jedynce zaraz po skonczeniu Risena 2 (swoją drogą, pykałaś? bo uważam, że stanowczo mając do wyboru Gothica arcanię a Risena 2 to polecam Risena, 1 cześć też była super 😉 ), przez uzywanie myszki w konkretnym momencie, ale potem system się okazał naprawdę fajny 🙂  chyba się jednak skuszę :>

zaczełam katować Anno 2070, bo uwielbiam gospodarkę, ale dziwna! jakoś "przeszłość" mi się bardziej podoba niż "przyszłość" traci trochę na klimacie...
Isabelle, oj Gothica kocham miloscia wielka, choc 3 nie skonczylam... jakos tak przestalam grac w pewnym momencie i nie wrocilam. moze kiedys znow przysiade!
I fakt - tam to dopiero biegania bylo...

W Risena nie gralam.

W W2 duzo bardziej rozbudowane sa mozliwosci wyborow. czasem masz tak, ze musisz zdecydowac sie na cos w ciagu kilkudziesieciu sekund.
jedynym minusem sa takie dziwne minigierki, ktorych ja osobiscie nie lubie (jak najszybciej klikasz itd).
kujka,  mój facet uwielbiał grę w kości :P jak lubisz Gothica, polubisz Risena, w pierwszej częsci jest trudna mechanika starć, ale bardziej przypomina z 1 cześci gothica (gdzie wszystko nas zabijało na początku i trzeba bylo sie przyłożyć), bo w 3 Gothicu to juz bylo po prostu klikanie myszką... swiat też jest bardzo podobny, za to Risen 2 ma fabułę "piracką" czyli jesteśmy piratem i albo sprzymierzamy się z tubylcami (walczymy voodoo i szabelką) albo z gwardią (walczymy pistoletem i szabelką).  naprawdę polecam spróbować, bo po bardzo średniej cześci 3 Gothica i baaardzo kieeeepskiej 4 Risen wraca do "fanta-zajeb-superowości" Gothica 1 i 2 tylko z lepszą grafiką 😉

fajnie, że nie zlikwidowali tej opcji wyborów! bo chcemy przysiąść, żeby zakonczyc całość inaczej, bo mimo wszystko niezależnie od wyboru opcji w G. to i tak koniec był taki sam😉
Ale zrobilyscie mi chec na Wiedzmina! Gralem w 1, ale nie skonczylem bo moj PC okazal sie za slaby 🙁

Moze troche ot, ale w najblizszym czasie kupuje laptopa, ogolnouzytkowego, w tym takze do gier. Jakie wymagania sprzetowe powinien spelniac, zebymmogl sobie pykac w najnowsze gry? Jakiej powinien byc wielkosci, aby gralo sie komfortowo?
Isabelle, wlasnie obejrzelismy z chlopem trailer Risen i chyba sie skusimy 😀 dzieki!

BTW moj tez uwielbia gre w kosci! o co cho??  🤔wirek:
grzesiek.1993,  ja mam całkiem niezły 18calowy- intel i7, geforce 2G, 8G ramu, dysk mało istotny (niezły, bo kupowany w czerwcu chyba... wiec jeszcze daje radę z nowymi grami, ale wiadomo to nie miał być tytan pod gry. ale Risena 2 czy Gothica 4-który ma wymagania z kosmosu, daje radę na najwyzszych ustawieniach, podłączony pod tv) i szczerze? nie wyobrazam sobie grania np w Wiedzmina, Risena bądz inne tego typu na innym sprzecie niż plazma. no zupelnie inna sprawa. siadujemy wieczorem w dwóch rozkładanych fotelach, obok piwo i przegryzki, fajki, zgaszone swiatło, 60 calowa plazma, bezprzewodowa mysz i klawisze, zestaw kolumni to jest komfort grania! nie potrafię  w tego typu grach odnalezc tej frajdy przy nawet 18 calach... już nic tak "nie powala"

kujka, zyłka hazardzisty:P "idz puknąć czarodziejkę!" "nie, teraz przegrywam majątek w kości, waćpanno" 😉
Nie ma ich tam! Normalnie ich nie ma.
Jest za to obóz Salamander.  😵
Mam pozabijać Salamandry i oni tam będą?
W przewodniku nic na ten temat nie ma.
Edit - w poradniku  🙄
pokemon, cholera, to nie wiem. moze musisz porobic jeszcze jakies inne misje i przy okazji tego Yaevina gdzies spotkasz. Moze nie wiem, po drodze dokonalam gdzies innego wyboru niz Ty i troche inna byla rozgrywka?

Isabelle, ale mi sie przez Ciebie grac (i pic piwo 😉 ) zachcialo, kurdesz! faktycznie komfortowe warunki macie, nie to co my. a jeszcze ten dziad zajal kompa do grania bo pisze projekt  👿
Jara Ty wstręciuchu - przez Ciebie ściągam Diablo...

Nie wiedziałam, że znajdę tu więcej miłośników. W Diablo II gram już kilka lat ciągle od początku  😁
kujka,  alesz no problesz 😉 plazmy są dwie, podzielimy się i zapraszamy😉 ostatnio piwujemy się zielonym piwem Raciborskim.w zimie to jest jeszcze komfort dodatkowy, bo przysuwam swój fotel do kominka rozpalonego :P jeden telewizor zawieszony jest na skosie nad łóżkiem, a drugi to nawet nie ma anteny podłączonej, bo tylko jako monitor służy :P

najwiekszą kłótnie przy W1 mieliśmy "komu oddać Alvina" podstępem udało mi się wybrać Triss, a nie bylejaką pensjonarkę

(SPOILER: ta koncówka taka niejasna jest, to ten wielki mistrz był Alvinem tak?)

Pokemon a to nie są salamandry w "G-Zasadzka" tuż obok? i nie ma to związku z zadaniem "Echa przeszłości"?  bo jeśli już ukonczyłaś "6 stóp pod ziemią" to tego nie będzie, ale Y i tak powinien być!
Isabelle, hihi my tez wybralismy Triss.
(SPOILER: mysmy zrozumieli to tak, ze Alvin moze sie stac kims takim jak wielki mistrz, w zaleznosci od tego jak sie nim pokieruje... chociaz moze faktycznie jest cos w tym co napisalas...)

my z kolei sie sprzeczamy z kim wolimy wspolpracowac w 2: z ludzmi czy nieludzmi. spor nadal nierozstrzygniety  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się