Kupiłam brązowy napiersnik z wytokiem Cottage Craft - jestem zachwycona! Skóra dobrej jakości, gumy się nie rozciągają i nie podrażniają skóry konia. Jedyny mankament to strasznie długie paski od wytoku - nawet po dorobieniu dziurek były za długie, musiałam zanieść do znajomego rymarza do skrócenia.
Szukam napierśnika dla mojej klaczy zimnokrwistej. Napierśnik "Y" z gumami. tylko jaki rozmiar.. 🤔 Wydaje mi sie ze FULL bedzie za dlugi, a COB bedzie mial za krotkie gumy. Bo ona ma taką szeroką pierś (jak kazdy zimnokrwisty).
Hmm. podam jej wymiary, moze łatwiej bedzie Wam coś mi doradzić Mam siodlo 18" wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym, popreg 135cm i ledwo dopinany na ostatnie dziurki, troche sie spasła przez zime, i mamy czasem problem dopiac popręg. A dlugosc grzbietu 145 cm
Doradzicie cos? Ewentualnie moge jej zdjecie wstawic
napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry. 😉
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry. 😉
mils, york robi brazowe napiersniki i jest to model myia. jest z zupelnie przyzwoitej skory i nawet ladny. mysliwski jest.
katija miałaś do czynienia z tym napierśnikiem? Pytam, bo zastanawiam się jak wypada rozmiarówka. Na moją arabkę wytok cob Daw-Maga jest odrobinę za duży, pony był za mały i nie wiem, czy cob yorka by pasował.
W ogóle dziewczyny, napierśnik na górzyste tereny, żeby siodło się nie zsuwało do tyłu, to raczej cały skórzany, bez wstawek elastycznych, tak na chłopski rozum? 😉
[quote author=Ktoś link=topic=11432.msg1370885#msg1370885 date=1334314357] napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉
[/quote]
kupilam 4(5) punktowy DM fulla i co? za maly 🙄 zostalam bez napiersnika, ale tak to jest jak ma sie slonia, a nie konia 😁. jak sie tego pozbede to i tak sobie uszyje na wymiar bo sa mega 😍
zastanawia mnie tylko jedno - rozmiarowka im sie zmienila? czy tylko 4(5)punktowe maja jakas inna? kolezanka w stajni ma zwykly napiersnik DM i full jest ok 🙄