Nie ma za co, to akurat często i gęsto istniejące przekonanie na temat przepisów. Zresztą zauważyłam, że ludzie mają jakąś wewnętrzną niechęć do zaglądania w przepisy, zupełnie nie wiem czemu. I potem idzie w świat "Bo X powiedział, że Y powiedział..."
Powiem ci szczerze,że ja zajrzałam w przepisy,żeby sprawdzić dopuszczalne kolory marynarek i trochę mnie wkurzyło to,bo wchodzę w jeden przepis-kilka zdań i odnośnik do innego artykułu,idę dalej znów jakiś odnośnik.Może źle szukałam,ale trochę mało przejrzyste to dla mnie było.W skokowych przepisach porusza mi się zdecydowanie łatwiej.
jak ostatnio jechałam MWiM to dostałam uwagę przed wjazdem na czworobok, że to mistrzostwa i nie można z batem 🤔wirek: więc przepisy sobie a życie sobie
To że na MWiM jeździ się bez bata jest sprawą zwyczajową, zaznaczaną z góry w propozycjach. W propozycjach Pucharu nie ma nic na ten temat, dzwoniłam do p. Ratajczaka żeby się jeszcze upewnić, ale powiedział on, że jeżeli przepisy nie narzucają zakazu jechania z batem to będzie można z batem jechać. A że w przepisach takiego zakazu nie ma...
Ale ja przecież nie napisałam że MWiM, które jechałam miały zaznaczone że trzeba jechać bez bata 🙂 i naprawde nie było nic o tym wspomniane, dlatego się mocno zdziwiłam, jak usłyszałam tą uwagę ( bo właśnie czytałam przepisy i wydawało mi się że nie powinno być problemu). Chyba każdy rozumie przepisy jak chce 🤔wirek:
Jeśli chodzi o MWiM to od dawna zaznaczają w poropozycjach, że jedzie się bez bata. Trochę zamieszania robią z tym w sumie przepisy bo jest tam taki zapis: "3. Mistrzostwa Regionalne w Ujeżdżeniu (rozgrywane na zasadach obowiazujacych w Mistrzostwach Polski)"
Dla pewności co do Pucharu dzwoniłam dzisiaj do p. Tomaszewskiego i stwierdził, że będzie można jechać z batem.
w ŚK jest wywiad z nim, o to chodzi ? 😉 postaram się jutro zeskanować, ale nie mogę nic obiecać, bo nie wiem jaki humor będzie miał jutro mój skaner ...