Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

A czy ktoś jeszcze pamięta, że Kyra Kyrklund była w 1998 roku w Poznaniu na Woli i prowadziła konsultacje naszym zawodnikom?
Ja pamiętam, byłam, widziałam i mam nawet film z tych konsultacji. Na filmie m.in. p. Ania Bienias z Celbantem, p. Małgosia Morsztyn z Donostio i wielu innych.
Czytając posty lostak, aż się rozmarzyłam- Kyra od dawna niedościgniony autorytet dla wielu osób. Kurczę może kiedyś uda się zrobić z nią jakieś konsultacje w Polsce, byłoby super!
😎

tez tak uwazam 😁
Oj lostak, widzę że już co knujesz 💃  trzymam w takim razie kciuki 😉
to szkolenie, które odbyło się w 98 wywarło na mnie olbrzymie wrażenie i zapadło w pamięci  -Kyra to niesamowity człowiek i niesamowity trener.
na filmie dokumentującym szkolenie p. Ania Bienias i p. M. Morsztyn ćwiczą piruety przeplatając galop, stęp i piaff 🙂
A tak z innej bajki: jedzie ktoś do Kuźni na regionalne?
Paa mielismy jechac...wlasnie albo do kuzni albo do gajewnik, ale wreszcie mam szanse zrobic material do artu w weekend po pol roku czekania i lipa🙁
Przepraszam , że może nie na temat . Zobaczcie hiszpańskićh , zwykłych właścicieli koni - pura-raza-espaniola , ich wyczyny , umiejętności , ą to przecież
zwykli chłopi , szarzy właści  koni . Oni mają to we krwi;
  http://www.pura-raza-espanola.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7
  małe filmiki pod deckhengste
powodzenia

Oczywiście  nie wszystkie zachowania chłopów mi się podobały..., ale konie..........samo cacko
powodzenia

proszę edytować!

Istnieje coś takiego jak edycja postów 🙄
Może jestem inna, ale nie wiem, co te filmy mają wspólnego z tematem; jest już na forum wątek z filmikami o koniach, tam pasowałyby bardziej. 
Mnie akurat się w ogóle te filmy nie podobają. Brak w nich harmonii jakiejkolwiek  🤔wirek:  Wszystkich nie oglądałam, 3 mi wystarczyły, te bardziej "wiejskie" 🤔wirek:
jedno jest pewne , jesteśmy na wątku ujeżdżeniowym , na filmikach ( nie wszystkich ) " rozpoznac " można elementy ujeżdżeniowe , na wysokim poziomie ( patrz ruchy koni) . Bystre oko widzi , że konie nie są " dopychane ", bystre oko widzi natychmiastowa gotowość konia do pracy ,
  itd., itd . Na arenach z bykami ( podkreślam , że jestem przeciwniczką walk z rogatymi ) konie muszą wykazać najwyższy poziom ujeż.
To mądre " główki " zastanowią się , jak hiszp. dochodzą do takiego poziomu , jakie maja metody  i jak , jak i jak....
  Zastanawialiście nad wspólnymi cechami z najpopularniejszą szkołą ujeżdżenia w Wiedniu , nad wspólną lekkoscią wykonywanych elementów jeździeckich ?
  Czy nie można ich podpatrzyć i rozszerzyc swoje horyzonty ?
  Jeżeli moderatorki uznają , że nie na temat , proszę o edytowanie .
powodzenia 
😎

tez tak uwazam 😁

nie wiem czy to jeszcze za wcześnie czy już za późno ale proszę o zaklepanie jednego miejsca dla Szoguna ;];]
Texas, ano, nie na temat, zdecydowanie to nie jest to ujeżdżenie o którym tutaj się mówi. DV było już kiedyś "maglowana" (na volcie tymczasowej?).
  Do Alvika , jeżeli był ten temat przerabiany to wielkie , wielkie sorry . Nie bedę sie juz więcej wtrącać .
  powodzenia .
  Moderatorów proszę o przeniesienie albo usunięcię mojego postu , który miałam zedytować
Rapcewicz zaszalał w Goteborgu 😅 http://www.eurodressage.com/scores/2010/goteborg.html

Jeden sędzia ocenił nawet na równi z Anky 😲 http://events.scg-nl.nl/2010/goteborg/results/021-act.htm

Kobitka która trzyma u nas konia, Susanne, sędziowała w Goteborgu. Dziś na dzień dobry opowiadała mi, jak bardzo podobał się jej Randon, i to od niej dostał najwięcej punktów  🙂

Lostak 😜
Kobitka która trzyma u nas konia, Susanne, sędziowała w Goteborgu. Dziś na dzień dobry opowiadała mi, jak bardzo podobał się jej Randon, i to od niej dostał najwięcej punktów  🙂

ej Lotnaa dopiero teraz to mówisz?
zrzucilibyśmy sie  na cukierki dla tego jej konia, gdybyś dała cynk wcześniej 😉
[quote author=lostak link=topic=11.msg504325#msg504325 date=1267435258]
😎

tez tak uwazam 😁

nie wiem czy to jeszcze za wcześnie czy już za późno ale proszę o zaklepanie jednego miejsca dla Szoguna ;];]
[/quote]
I dla Kaprioli i mnie jesli bede w PL akurat jakims cudem 😉
meggi dzieki za ten cytat.  dokladnie tak pracuja.  :kwiatek:
Dyskusję "łydkową" przeniosłam w miare możliwości [url=http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,17958.msg503716.html#msg503716]tutaj (R-V) [/url] także zapraszam  :kwiatek:

N.
Edit:

Link voltopirowy
uwazam, ze za szybko tniemy tematy, to dotyczy ujezdzenia, propozycja Eli byla przesadna.  tamten watek umrze, za malo jest na ten temat do powiedzenia, szkoda, ze pocielas.  to bylo ujezdzenie.

za szybko, sorki nivet, nie podoba mi sie taka nieprzemyslana decyzja 🤔
Zrobiłam to na prośbę Rewir i po przeczytaniu postu Eli.
pomijam fakt, ze nie widze nowego watku na voltopirach, nie wiem dlaczego. 🙄

czasem warto poczekac z roznymi rzeczami, zryw jednej chwili, nie jest kontynuowany, ja sama skrecilam watek w kierunku szkolenia, bylam ciekawa spostzrzen innych, moja wypowiedz praktycznie nie dotyczyla lydki, podobnie jak kpika, a tez je wycielas.

no nic. watek spadnie.  gwarantuje. a szkoda.  byla na nim ciekawa dyskusja, zreszta zawsze tak bylo, ze w watku ujezdzenia co jakis czas zatrzymywalismy sie na jakims zagadnieniu, robila sie ciekawa dyskusja, potem wracalo do wynikow i ternimow zawodow, potem znow cos. 

tak jak napisalam, za szybko.  uciekna fajne rzeczy, ktore dotycza ujezdzenia.

jesli ktos chce zalozyc nowy watek, dotyczacy konkretnych rzeczy, to to zrobi, ale nie powinnas tak po prostu ciac, bo ktos stwierdzil ze jest to ciekawy temat zaslugujacy na oddzielny watek.  jak bedzie tak zdecydowanie uwazal, to sobie nowy zalozy. a duzy watek, ktory sie czesto czyta, ktory dotyczy po prostu problematyki ujezdzenia, nie bedzie ciety.

mnie się też wątek "łydkowy" tutaj podobał, pozatym jakby nie patrzeć łydki w ujeżdżeniu istotne są 😉
wreszcie jakaś żywa dyskusja
a nie tylko "kto będzie w aro' "ja tak" "ja nie"

jestem z krk - więc kto będzie w aro obchodzi mnie mało
hehe alez mi rym wyszedł 

Lostak czy planując kolejne konsultacje bierzesz pod uwagę - słuchaczy??
Bo ja bardzo chętnie bym się wybrała ale póki co bez konia
planuje rozne rzeczy na ten rok, rowniez takie dostepne dla publicznosci.

zgadzam sie z toba w 100%, popiszmy sobie o zawodach, datach, merytoryka jest be 😉 koffane konisie. 🏇

edit:

najwazniejsze jest to, aby nie stac w miejscu, zeby korzystac z dostepu z osob ktore sa na biezaco z tym co sie dzieje na swiecie, nie zamykac w swoim swiecie, w swoich 4 scianach, bo popadamy w rutyne, w nawyki, ktore choc ich kompletnie nie widzimy, staja sie coraz bardziej odlegle od tego jak powinno sie pracowac z konmi. dzis to wiem, i to jest ogromna nauka ostatnich 6 miesiecy, klinik z zagersem, wizyty u kyry, ogladania postepow przemka i koni po 5 tygodniach bycia w anglii. 

moje konie teraz tez pracuja inaczej, uwazam, ze chodza lepiej, niz kiedykolwiek, zreszta nie tylko ja na szczescie  bardzo zaluje, ze nie udalo mi sie pojechac do anglii na dluzej. z tego rowniez powodu w przyszlym roku jade z przemkiem, juz mam zrobiona rezerwacje miejsca, bo bardzo chce sie uczyc i to ze ktos jezdzi 20 lat i dluzej nie daje zadnego usprawiedliwienia do tego, ze juz nie musi sie uczyc, tak dygresja...

mam nadzieje, ze w polsce bedzie coraz wiecej klinik, coraz wiecej ludzi bedzie w nich uczestniczyc, ciesze sie, ze coraz wiecej z nas jezdzi na zawody za granica zeby ogladac.  bo swiat sie zmienia, bo swiat jest coraz mniejszy.  i cale szczescie.

i szczegolnie ludzie ktorzy chca , staraja sie jezdzic juz na wyzszym poziomie, ktorzy trenuja konie i innych powinni o to dbac, dbac jak cholera. dlatego tez tak doswiadczona osoba jak Kyra, ma trenera.  nasi trenerzy w wiekszosci ich nie maja, nie potrzebuja, of kors  i mozna sie obrazac, krytykowac, komentowac, nie zgadzac sie, cokolwiek, kazdy ma prawo do wlasnego zdania.  ale tak jest, kazdy potrzebuje sie szkolic.

niedlugo bedzie nowe DVD Kyry, nie moge sie doczekac.

a wracajac do lydek, ciezko jest to wytlumaczyc.  obrazek zostaje przed oczami.  mam nadzieje, ze bede w stanie go przynajmniej czesci z was przyblizyc.

wasze opinie na temat trenowania generalnie, trenowanych, trenowania trenerow? 😉
eee....
też nie wiem, po co tworzyć osobne wątki- w watku o ujezdżeniu rozmowa o metodach jest nie na temat?
to mamy pisac ze rapcewicz ma tyle, a gal tyle i kto bedzie w aro?
lostak ma racje, takie wątki upadaja. nie offtopujmy, ale nie można się trzymać wyłącznie jednego toru. jesli w watku o skokach ktos zapyta o ćwiczenia ujeżdżeniowe dla skoczka też wydzielimy temat? albo o sejsach w zdjeciach revoltowiczów?
żeby mój post ot nie był dodam, ze uczona byłam (docelowo) jechać tak jak dziewczyny piszą, z łydką czuwajacą, ale nie działającą.
Odbiegając od tematu, ale jaja  😲 Nie wiem kogo PZJ zatrudnił do tłumaczenia przepisów ujeżdżeniowych, ale od kiedy "Note: Curb chain hooks must not be fixed." (http://www.fei.org/sites/default/files/file/DISCIPLINES/DRESSAGE/Rules/Dre_Rules-09_update2010_Black_DM.pdf strona 42) oznacza: "Czanki nie musza byc sztywno połaczone ze sciegierzem" (http://www.pzj.pl/upload/dl/A_Ujezdzenie/Przepisy/Przepisy__A-2010_k_.pdf strona 55). Przecież w tym wypadku osoba tłumacząca wykazała się nie tylko nieznajomością nazewnictwa (niezbyt somplikowanego w tym wypadku przecież), ale również tak podstawowego zagadnienia gramatyki angielskiej jak czasowniki modalne! A w efekcie mamy po polsku przepis o brzmieniu zupełnie innym niż w zamyśle FEI. Już wysmarowałam maila do PZJ.
ale jaja  🤣
Normalnie zdębiałam jak to zauważyłam 😵 Ciekawe ile takich kffiatków tam jeszcze jest jeżeli tłumacz poległ na tak prostym zdaniu... Nie mówiąc już o tym, że co to za tłumacz, który nie zna podstaw gramatyki angielskiej... Chyba muszę od PZJ wyciągnąć kasę na operację plastyczną bo mi nawet cycki opadły z wrażenia 🤣
wiesz co, koniczka, przeginasz... ty to sie zawsze musisz do czegos przyczepic 😉
No wiem wiem... czanki i ścięgierz czy haczyki od łancuszka, nie muszą czy nie mogą - cóż to za problem przy topiących się lodowcach? 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się