Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Koniczka mówiła, że jechało jej się bardzo dobrze i że jest z konia bardzo zadowolona. No może nie licząc mini fakapu przy kontrgalopach gdzie Grom postanowił załączyć lotną, gdy Koniczka zabroniła takich brewerii to zaczął machać zadem nad uszy  😁

% ponoć bez szału, ale coś ponad 50% jest. Jak przyjedzie, to napisze, grunt że pierwsze C-koty za płoty!  😀
Sierra, pierwsze Coty  😎
wiadomo czy byl jakis fotograf w Aro? beda zdjecia Koniczken z pierwszej Ctki?
Coty? No co-ty!  😁

Nie wiem czy będą zdjęcia, ale wiem że niejaka Raven kręciła oba przejazdy  😎 Także mam nadzieję, że coś nam tutaj wrzucą do nacieszenia oczów i wrednych ozorów  😀iabeł:
Koniczka chyba 54 proc miała.   🙂  ale z tego co pamiętam, to przy zwykłej zmianie nie podrzucił tyłem , jak on to robi. 🙂

Postanowiłam ze ja w roli widza do ujezdzenia sie jak najbardziej nadaje.
Siedziowanie po prostu koszmar, może szerek wpadnie wam opowie swoja dzisiejsza historie.
Sierra, ooo to ja licze na efekty dzwiekowe, szczegolnie przy Gromowym machaniu zadem 😁

Arimona, a mozesz pokrotce napisac o co chodzi?
według master sędzia musiała być 2 w P2, a wylądowała mocno na końcu. Ale do wyniku liczy się procent zwykłych sędziów.  😵
taaak.... od sedziow siedzacych przy czworoboku dostalam 53,6% i 54%, co dalo 53,8% i 8 miejsce na 9 koni.
za to sedzia master wysedziowal mnie na 61,6% (co daloby mi 2 miejsce w konkursie), z zaznaczeniem, ze gdybym nie popelnila paru bledow mialabym szanse na jeszcze lepszy wynik, z 8 w arkuszu.
no ale dressage is dressage...  😵  🏇
Jako naoczny świadek melduję, iż oboje przeżyli Cetkę 😉
Owszem kręciłam ich, zdjęcia też będą (nie mojego autorstwa), jakoże Koniczka miała cały harem nadwornych wafli 😎
kujka podczas przejazdu nie było kometowania 😁 (no, chyba że cos mi się tam wymsknęło :P), ino na rozprężalni cośtam nawijałam 😉

ale z tego co pamiętam, to przy zwykłej zmianie nie podrzucił tyłem , jak on to robi. 🙂

Ale Grom nie podrzuca zadem podczas zwykłej zmiany. Zdarza mu się podczas lotnych. Dzisiaj jedna lotna była średnia, ale druga już lepsza, aczkolwiek spóźnił się ze zmianą przodu bodajże. Niemniej jednak poszlo mu na plus 🙂
Były przecież dwie lotne tez.
No i ta sama historia co z szerek.
Według mastera Koniczka miała być 4ta. 
😵
Dokładnie Koniczka bardzo ze swojego C zadowolona. Jechało mi się dobrze, koń się dobrze prowadził. Gdzie potraciłam punkty to tam gdzie trzeba było trochę odważniej pojechać, dodać trochę impulsu, a że mi się w głowie kołatało "To jest klasa C!" to i trochę odwagi zabrakło 😉 No i wspomniane już fakapy przy kontrgalopach (przez co i zwykłe zmiany po nich następujące się schrzaniły). Jak mi w pierwszym kontrgalopie zmienił, to go w drugim postanowiłam przypilnować, więc mi strzelił z zadu i kwiknął głupek jeden 😉 A żeby było śmieszniej to trenerka ostrzegała, że bardzo możliwe, że z nerwów na czworoboku mi się zmiany w ogóle wyłączą. To się wyłączyły 😁 Zdjęcia i filmiki będą jak to wezmę i ogarnę 😉

A dla Raven wielki :kwiatek:  👍 Dobry z niej murzyn, nie ma co 😉

Edit: Szerek widziałam Twój przejazd i byłam szczerze mówiąc w szoku jak usłyszałam wyniki, bo to przecież bardzo poprawny program był!
Koniczka gratulacje  :kwiatek: Kiedy kolejne C?😉
Koniczka polecam się na przyszłość 😉 No i gratulacje wielkie 👍 W styczniu powtórka z rozrywki? 😎
Arimona no były lotne, były. Ale Ty napisałaś, że podrzuca tyłem podczas zwykłych zmian (a robi to podczas lotnych).
Koniczka gratulacje i czekam na filmik :P
Raven, z chęcią Cię ponownie wykorzystam 😁

Likier, jeśli Aromer zrobi w styczniu C3 (a zawody w styczniu będą, przynajmniej p. Ratajczak tak twierdzi) to pewnie pojadę. Jeżeli zrobią C4 albo C5 to nie wiem czy pojadę bo mają zdecydowanie trudniejsze galopy i nie wiem czy będę się już wtedy czułą na siłach, żeby się z nimi zmierzyć 😉

Jeszcze o jednym zapomniałam napisać wczoraj - omawianie z masterem. Trochę obawiałam się, że będzie z tego trochę kaszna, a wyszło naprawdę fajnie. Przejazd był omawiany krok po kroku z podawaniem konretów czego zabrakło do oceny wyższej i co było dobre.

No i dziękuję wszystkim serdecznie za kibicowanie :kwiatek:
zgadzam sie z Koniczka, ten pomysl z sedzia master i omawianiem przejazdow jak najbardziej udany. wiadomo co poprawic, zeby uzyskac lepszy wynik. mam nadzieje, ze ta forma sedziowania zostanie na dluzej 🙂

i jeszcze co do mojego przejazdu- rowniez bylam w szoku po uslyszeniu wyniku... wiadomo, bledy byly i zawsze bedzie cos, co mozna by pojechac lepiej, poprawic, ale po to startujemy w regionalkach, zeby starac sie jakos to wszystko ogarnac.
aale cale szczescie, ze sedzia master mnie podbudowal, bo inaczej powaznie bym sie zastanawiala nad nastepnymi startami :P
szerek a ty co jechałaś?🙂
my na razie niskie konkursy 😉 P2
Czy mógłby mi ktoś pomóc?  😉 Marzy mi się zobaczenie Totilasa na żywo  😍 bądź Salinero i ogólnie zawodów wysokiej rangi 😉  Kiedy i gdzie w 2010 odbędą się takie zawody? 🙂 Może byliście kiedyś i wiecie, gdzie bilety kupić można? 🙂  Z góry dziękuję za pomoc  :kwiatek:
Obiecany filmik:
Kto oglądał zawody w Londynie?
Na mnie bardzo dobre wrażenie zrobił R. Davidson na koniu Artemis!
Oczywiście większośc świata zachwyca się pobitym rekordem, ale mi się trochę inne obrazki podobają jeśli chodzi o ujeżdżenie - aczkolwiek sam koń - Moorlands Totilas rzeczywiście rusza się obłędnie i jest piękny!
Koniczka, wiem ze to nie interpretacja, ale obejzalam film i jesli nie masz nic przeciwko...? Ogolnie bardzo fajnie technicznie jezdzisz programy , to kwestia pewnie objezdzenia umiesz sie zachowac na czworoboku, poza kilkoma niuansami (np lopatki, ktore robisz wyrzucajac zad na zewnatrz zamiastw wprowadzic przod do srodka, uzywasz wew lydki z tylu a zew masz z przodu powinno byc calkiem na odwrot, co pozniej widac tez np w galopie wyc, galopujesz wew lydka z tylu zeby nie wpadl zadem, pozniej to Ci moze troche przeszkadzac) Zmianami to nie ma sie co martwic niech se podrzuca bo przynmajmniej nie ma nawyku spozniam zadem, a to mu sie pewnie znudzi. Generalnie nie ujmujac Gromowi bo przyjazne z niego zwierze, jakbys miala konia ruszajacego sie robilabys naprawde dobre wyniki. Pozdrawiam
Maagdzia, dzięki! Za te łopatki to mi się manto należy (za wejście w prawy ciąg w kłusie zresztą też) - skiepściłam na całęgo, a normalnie akurat wszystkie boczne są naszą mocną stroną.
I wlasnie za to, ze nie zmienila sobie konia na lepszy model wielki 👍 dla Koniczki za to co i jak robi z Gromem i ze mimo roznych opinii, glosow nie poddala sie i pieknie brnie w to ujezdzenie 🙂
Droga Koniczko, jak najbardziej dobrze  świadczy o Tobie,  że masz ciągle tego samego konia i trzymaj tak dalej, bo koni nie powinno się wymieniać. A czy Twój konik ma ataksję czy jakiś niedowład zadu? Może stąd ten czterotaktowy galop? I chyba tez stąd, że brak mu rozluźnienia i że jeszcze słabiutko siedzisz. Myślę, że może spróbuj popracowac z koniem nad chodami i nad swoim dosiadem, bo okropnie wisisz mu na pyszczku... Może powinnaś zacząć jeździc z trenerem, bo jeśli ktoś będzie patrzył na to z boku to na pewno Ci podpowie, może munsztuk na półkę na razie a zacznij pracę nad sobą i ruchem do przodu.
Raqva, jak tak usilnie śledzisz los Koniczki, to chyba wiesz, że ma trenerkę?
Nie śledzę...nie wiedziałam, obejrzałam film dostępny każdemu. Na podstawie filmu sądzilam, że jeździ sama...
To może poszperaj w różnych wątkach, zobacz z jakiego poziomu zaczynali i powtórz to jeszcze raz.

Po wyjaśnieniach na pw bardzo przepraszam autorkę za te oskarżenie :kwiatek:
Makrejsza, jest trochę racji w tym co piszesz...rzadko udzielam sie na forum, ale widac, ze jak sie udzieliłam to już źle. Dla mnie ten przejazd był bardzo słaby, niechodzi o przejazd tylko o poziom, nie wiem co powie Koniczka, urazic Jej nie chcialam, nikt nie lubi krytyki, ale czasem może warto zastanowic się, skoro film dostępny publicznie to chyba nie tylko dla pochlebców...
Raqva, z dosiadem, z tego co kojarzę to Koniczka ma coś z plecami...
Ja tam podziwiam Koniczkę, daje nadzieję osobą z gorszymi końmi, że może coś osiągną.
Co do przejazdu, uważam, że Grom poruszał się w nim znacznie lepiej, niż w ostatnim filmiku z zawodów. Fakt, że są niedociągnięcia, ale kto z nas jeździ idealnie? Koniczka ma jeszcze czas, żeby się poprawić i ma perspektywy, żeby jeździć lepiej. Ma trenera, konia i z tego co widać ochotę. Należy też pamiętać, iż to pierwsze C, co też mogło działać w jakiś sposób na usztywnienie konia i jeźdźca. Za to przejazdy są bardzo dokładne, czego zazdroszczę 🙂
Nigdzie nie napisałam, że to był bardzo dobry przejazd. Koniczki sympatią nie darzę,
Szanuję ją za pracę włożoną w Groma, bo na tym forum jestem od kilku lat i ich obserwuję.
Natomiast "gryzą" mnie w oczy opinie osób wyskakujących jak królik z kapelusza i od razu oceniających.

edit: w międzyczasie zżarło post Caroline i mój stał się trochę bez sensu, no cóż, bywa...

[center] Za zmianę tresci postu przysluguje uciszenie, ale tu zaszło jakieś nieporozumienie, wiec daje tylko ostrzega na 3 dni i przypominam, że "choćby skały z znieba prały, a cudze posty znikały" proszę o stosowanie sie do regulaminu.

edit: ostrzezenie zdjete, uzytkowniczk odpowiedziala na posta, który mial byc Pw, stad zniknal i jej odp również.
[/center]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się