Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Bardzo chętnie zobaczę filmik jak to sie z konia wypadającego lopaktka i nie idącego zadem, po poradach internetowych w jeden dzien zmienia w swietnie podstawiajacego sie 😀
Ja chciałabym być taka utalentowana 😡
Nawet z trenerem na ziemi nie potrafię podstawowych ćwiczeń wykonać prawidłowo, a co dopiero na podstawie internetowych czy książkowych opisów.
Podziwiam i zazdroszczę 👍
Witam serdecznie!
Mam pytanie, najpewniej laikowe, ale każdy kiedyś zaczynał. Chodzi mi o klasy ujeżdżenia za granicą. Skoro L jest klasą, w której mamy pokazać podstawowe chody, to klasa E będzie z nią porównywalna?
Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeżeli w takowym żyje  🤣
Zabajone:

Tu masz tabelkę z nazwami poszczególnych poziomów w różnych krajach

lusia722- może masz tego trenera b słabego, ja sobie coraz bardziej cenię te internetowe tutoriale, jak pochodza z dobrych zródeł.
och noł  😂  😜 😜
iza-bellowata, nooo, ta trenerka Lusi to jest wyjątkowo słaba 😀 każdy jeden na volcie ma wieksza wiedzę i doświadczenie niz ona. A 101 ćwiczeń dresażu to juz w ogóle 😀
iza-bellowata myślisz 😎?
Może coś jest na rzeczy, bo już wiem od ludzi z youtube, że mam bardzo utalentowanego kucyka i już wiem co było przyczyną niepowodzeń na skokach.
Super skacze i ma rewelacyjny ruch 💘
Ja jestem trochę mniej utalentowana niż on, ale to zmienia faktu, że powinien już na wyższym poziomie być.
Pogadam z trenerką, bo chyba faktycznie coś jest tak. Dzięki za radę.
Ja i tak kończę za chwilę kończę przygodę z ujeżdżeniem, bo na samym początku powiedziałam pani trener, że jak już będzie robił ciągi w pasażu i lotne co tempo,
to kończę ujeżdżenie i idziemy w naturals. A teraz kiedy już wiem, że trzeba po prostu tutoriale z neta oglądać, to już pójdzie z górki 🏇 😜
Strzyga Coś w tym jest, miałaś okazję siedzieć na Księciu to wiesz jaki w nim drzemie potencjał. Zobacz ten koń prawie identyczny jak mój, ale chodzi jakby trochę lepiej. Także rzeczywiście chyba się mało ta moja pani trener przykłada 😵
No nic kupię książkę 101 ćwiczeń z dresażu, rzutnik na hali zamontuję i będziemy tutoriale wałkować.
Btw. to polecacie książkę 101 ćwiczeń z dresażu, bo właśnie się przymierzałam ? 🙂
lusia722, widzisz, kucyk Książę jest wszechstronnie utalentowany, tylko trenerkę masz do kitu.
Czy to działa też w tę stronę, że jak mam dobrą trenerkę to renwers jedzie się sam?  🤣
malaga, nie. Ale jak przeczytasz na forum (przykład wyżej), to tak 😀
Btw. to polecacie książkę 101 ćwiczeń z dresażu, bo właśnie się przymierzałam ? 🙂

Wg mnie szału nie ma. Kilka stron o kole prostej i kwadracie, a potem nagle piruety w galopie :p
[quote author=Wigorrr link=topic=11.msg2738353#msg2738353 date=1513063972]

Wg mnie szału nie ma. Kilka stron o kole prostej i kwadracie, a potem nagle piruety w galopie :p
[/quote]

Mam ta ksiazke i mi pasuje, ale nie zeby zastapic trenera, a zeby urozmaicic treningi. Sa ciekawe kombinacje elementow, ogolnie sporo dobrej gimnastyki na roznym poziomie zaawansowania.
Dziękuję bardzo za tabelkę!
Btw. Jeździł ktoś na treningi do p. Natalii Kozłowskiej?  🙂
lusia722- nie znam twojego trenera, ale wiele osób tu ocenia na podstawie ze jak cos nie idzie to wina jezdzca /trenera. Ja po kilkunastu latach jezdzenia, wprawdzie tylko rekreacyjnego, dopiero z internetu sie dowiedziałam np.  o rotacji uda. W wielu osrodkach uczyli, i ucza nadal, zeby trzymac sie kolanami, mogłabym wyliczac te bzdury godzinami. Więc mam znacznie większe zaufanie do np. forum, gdzie jak ktos powie cos nie tak, to inny sprostuje.
iza-bellowata, to trzeba znaleźć dobrego trenera 🙂
Trener, nawet najlepszy, wszystkiego nie załatwi moim zdaniem. Nie wspominając o tym, ze naprawdę można nie mieć możliwości z trenerem w ogóle czy z dobrym trenerem w szczególności jeździć (o czym ja się tu gdzie obecnie jestm niestety przekonałam).

Temat jest zbyt obszerny, by dało się przekazać zarówno teorię jak i praktykę podczas treningów.  Trzeba samemu się doszkalać tak z podręczników, jak i materiałów dostępnych w internecie. Tylko kwestia wyboru właściwych materiałów, a nie jakichś naturalno-oszołomskich, czy innych samozwańczych trenerów na każdym kroku czyhających na swe ofiary.
Dla mnie jazda bez trenera to głupota, nie da się samemu siebie poprawiać, bo nikt nie widzi siebie z boku w czasie rzeczywistym, tak jak trener.
Cóż, Robert Dover mówi tak:
Śledzę cicho, ale zgadzam się ze Strzygą  😅
lusia skoki to nie moja bajka, ale zastanawia mnie Twoje działanie ręki w skoku i na kawaletkach. Koń często zrzuca, przechodzi do kłusa po skoku lub drobi w dojściu do skoku, bo nie "oddajesz wodzy" nawet na sekundę. Jaki to ma cel?  👀
vissenna, to nie Lusia jest na filmiku 🙂 Żebyś w pełni mogła zrozumieć, musiałabyś wsiąść na Księcia 🙂 To bardzo specyficzny koń i tak samo uzdolniony w skokach jak i w ujeżdżeniu 🙂
Ale za to śliczny jak z obrazka <3
Strzyga no widzisz, aż tak nie siedzę w re-voltowych koniach  🤣
Po prostu na filmie coś mi się nie zgadzało i dlatego zapytałam, czy to jakieś dziwne metody. No i właśnie dopuszczałam myśl, że środki specjalne na specjalnego rumakokuca 😀
visenna to nie ja siedzę, ale odpowiem. Kucyk nie potrafi się skracać galopie, na półparadę odpowiada usztwnieniem w szyi i wyciąganiem głowy w dół i przejściem do kłusa.
To nie tak, że ktoś go trzyma. Zrzutki brały się z tego, że on nie ma koordynacji ruchowej, balansu i świadomości zadu co poniekąd wynika z jego budowy.
Z resztą już karierę skoczka zawiesiliśmy 😁
Strzyga spokojnie już przywykłam, że ludzie myślą, że jak łaciaty kucyk to jeżdżony na polu za stodołą przez Januszy i Grażyny.
W sumie nic dziwnego, kto normalny wpadłby na to, żeby z nim normalnie próbować pracować 😜 🤔wirek:
I z pewnością utalentowany wszechstronnie, tylko ja jego potencjał marnuje.
Pewnie częściowo marnuję, ale co począć muszę z tym żyć.

Z resztą już karierę skoczka zawiesiliśmy 😁

a tak się dobrze zapowiadało 😀
Czy ktoś jest mi w stanie polecić książkę gdzie będzie opisane + ćwiczenia- takie jak lotna zmiana nogi, łopatki, trawers itp?
101 ĆWICZEŃ Z DRESAŻU może ? 🙄
Biomechanika ruchu konia dla jezdzca, ujezdzenie na 21 wiek, czesc 2 podrecznika pzj
101 ćwiczeń z dresazu to bardziej plan treningowy i pokazanie kombinacji ćwiczeń niż wytłumaczenie czym jest i jak zrobić łopatkę czy trawers.
Wczoraj przeglądałam 101 ćwiczeń z dresażu, ale to bardziej opis ćwiczeń dla koni potrafiących już dane elementy. Nie ma w niej zawartych poradników jak zrobić lub czym jest np. trawers. Dokładnie jak mówicie to raczej plan treningowy od rozgrzewki do konkretnej pracy.
laga Wszechstronne szkolenie koni i Od polparady do zebrania Jane Savoie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się