Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Dzięki aszhar 😉

Mam zdjęcia, ale nie wolno mi ich publikować tak o 😉 Mam je raczej na własny użytek. Ale spisuje sobie obszernie co i jak w pracy z tutejszymi końmi i to mogę publikować bez zgody właścicieli koni.
Ale chcemy nagrać video tego konia w przyszłym tygodniu, jeżeli trener się zgodzi na to żebym go tu wrzuciła, to wrzucę, bo chcemy nagrać porównanie bez Body Wrap i z Body Wrap. I po 6-8 tygodniach pracy na tym nagrać video porównawcze (niemniej nie pracujemy na tym cały czas, raczej systemem 2-3 dni na Body Wrap i potem 2-3 dni bez. Pracy z ziemi jest więcej niż z siodła, w sumie jeżdżę na nim max 2 razy w tyg, głównie ze względu na jego grzbiet, który jest na razie bardzo słaby).
ale kurcze widać efekt u tej klaczy , do czego przypięty ten bandaż? do popręgu?
Spróbuję to na mojej klaczy w niedzielę 🙂
Ja przypinam do popręgu. Do lonżowania na bandażach założonych w ósemkę zakładam obergurt, bo inaczej mi zjeżdżają. Tylko przy pierwszym założeniu nie wolno jeździć za długo, bo to bardzo męczy konia na początku. I najpierw bym spróbowała polożować na tym żeby zobaczyć reakcję konia, niektore najpierw protestują. I dopiero wsiąść jak będziesz pewna że ci nie będzie od tego brykać 😉

Będziemy na jeszcze jednym koniu tego próbować - klacz która chodziła z powodzeniem klase S w ujeżdzeniu, aż któregoś dnia nie wytrzymała presji i trafiła tu. od tego czasu nawet trener nie jest w stanie z nią wiele zrobić. Kompletnie sie zablokowała psychicznie, wysłanie jej na łąki nic nie dało, praca tylko w terenie też niewiele. kilka tyg tylko pracy z ziemi też nie... tzn z ziemi jest świetna, wszystko z nią można zrobic, łącznie ze wszystkimi chodami bocznymi, ale pod siodłem znowu blokada. Frustrujące, ale nie jest wina konia, tylko poprzedniego jeźdźca, że do takiego stanu ją doprowadził.... Chcą więc spróbować Body Wrap, jestem bardzo ciekawa efektów, jutro mam na tym pierwszy raz ją lonżować żeby się do tego przyzwyczaiła i potem spróbujemy pod siodłem.

Jaki jest cel ubierania tych bandaży ? W senie w czym mają konkretnie pomagać ,itp. ?
Jeżeli znasz angielski to najprościej jak przeczytasz u źródła: http://www.lindatellingtonjones.com/Print/bodywrap.htm

A jak nie to jutro napiszę coś po polsku 😉 ja miałam krótkie szkolenie od trenera, ale pokrywa się w z tym co jest napisane pod tym linkiem.
branka, wpierw polonżuję oczywiście 🙂 lonżuję na masterhorse tak na codzień i jest ok,ale ciekawam tego patentu 🙂
A lepiej bandaż taki ludzki elastyczny czy owijka? ma to znaczenie?
branka, co do twojego pytania to "traversare" to robić ciąg. Ale - jeśli zmieniłaś jedynie ustawienie, a nie uzyskałaś wygięcia, jeśli zad "został" - to będzie jedynie ćwiczenie wprowadzające do ciągu, rodzaj kontr-ustępowania.
branka, ciekawe,  czytałam o tej metodzie wcześniej,  ale nie do końca wierzyłam w jej skuteczność. Pisz jak najwięcej,  chętnie spróbuję na moim koniu!
W programie P7 kucowym element kontrgalopu jest strasznie trudny na malym czworoboku, ten czworobok nie zostal jakos zmieniony w ostatnim czasie?
Spróbowałam dziś t-touch na lonży dla klaczy,jutro spróbuję pod siodłem.Przyjęła bez jakiegokolwiek ale,widać różnicę-nie jakąś spektakularną,ale zdecydowanie wyobszernił ten patent chody.Jutro spróbuję czy to pomaga np.w piruecie w galopie.
Ja sprobuje na moja wariatke moze...tylko potrzebuje lepsze zdj jakies..
halo dzięki za wyjaśnienie, trener dziś wrócił i też pogadaliśmy i już rozumiem co i jak 🙂  on planował jak sie okazuje po weekendzie cały wykład z teorii, ale koniec końców wyszła nam teoria dzisiaj, hehe.
jak mówił trawesare to miałam robić ciąg, ale nie wychodził mi do końća, stąd moje dziwne wrażenie. Ale ciężko mi tak na początku, z tego względu że najpierw uczę się z ziemi, więc muszę zasuwać w ręku z lipicanem na którym się uczę chodów bocznych w tej chwili i np w kłusie na razie szybko się męczę. Niby jest tak zebrany że nie muszę biec, ale jednak to ciężka praca.... z siodła na razie robię tylko łopatki, ustępowania i trawers przy ścianie, stąd jak nagle przyszła reszta chodów bocznych to zgłupiałam na moment.  trener z tym ciągiem wyszedł spontanicznie, bo że koń to umie i wystarczy powiedzieć co zrobić a on robi, to stwierdził, że zrobimy 😎
od przyszłego tygodnia mam zacząć prace na 2 linkach za koniem to ma byc podobno mi łatwiej zrozumieć takie chody jak ciąg, niż jak idę koło łopatki. zobaczymy czy rzeczywiście tak będzie.

Swoją drogą jestem dumna, bo na jednym z młodych koni które tu jeżdżę dziś zrobiliśmy jego pierwsze w życiu zagalopowanie ze stępa 🙂 zareagował jak stary wyga 🙂

A co do Body Wrap to dziś akurat był tu kurs z TTouch, niistety po holendersku, ale pooglądałam jak lonżowali i pracowali z ziemi i zakładali Body Wrap trochę inaczej niż ja wcześniej. Brali 2 elastyczne owijki i najpierw jedną owijali wkoło przodu - od piersi do miejsca za kłębem. I potem do bokow tego druga owijke która szła z zadem. Dzieki temu wszystko się trzymało lepiej i nie zdjeżdżało. Efekt na jednym z koni świetny - na drugim prawie zero różnicy. Ciekawa sprawa czemu na jednego tak oddziałuje a na innego nie....

branka, jak musisz zasuwać w ręku? nic nie rozumiem
branka: a gdzie ty w ogóle jesteś  i co to za stajnia?
Perlica - pracuję w ręku (wygooglaj work in-hand - choć różne są metody robienia tego). Czyli idę koło łopatki konia i mam go na ogłowiu. Czyli jestem pieszo hehe, ale robię to co pod siodłem. Koń na którym głównie mam lekcje pracy z ziemi potrafi z ziemi zrobić wszystko łącznie z piaffami, pasażami, lotnymi co jedno tempo czy lewadą 🙂  oczywiście ja tego wszystkiego nie robię, na razie nie umiem. może kiedyś..

To stajnia klasyczna, gdzie szkoli się konie wg zasad wyższej szkoły jazdy i jest to tradycyjny element szkolenia.
Młode konie tu się najpierw pracuje w tzw Freework - czyli koń jest luzem na ujeżdżalni i uczy się go pierwszych reakcji na określone sygnały, buduje więź itp. Potem zaczyna się lonżowanie (na specjlnym kawecanie), z czasem na coraz mniejszym kole i wtedy jak koń jest gotowy przechodzi się do pracy z ręku - najpierw na kawecanie, potem na ogłowiu a na koniec na dwóch linkach. A w międzyczasie - od etapu kiedy zaczyna się pracę w ręku można też zacząć pracę pod siodłem.  Na początku jeźdzą tu na kawecanie i stopniowo przechodzą coraz bardziej na wędzidło. Wędzidła używa się tylko i wyłącznie zwykłe pojedynczo łamane, bądź u zaawansowanych  koni munsztuk.

Ela - www.moravita.com
Branka,a zapytam jak powinien pomóc bandaż z przodu? Na lonży moja bardzo fajnie zareagowała na ten z tyłu,gdyż leciutko odbijała się zadem i mocno poszerzyła wykrok w kłusie.Ale ciekawa jestem jak tak naprawdę działa ten przedni bandaż,czy połączenie obu to dało,czy ten przedni ma rozluźniać łopatki?
Przepraszam że się tak wcinam w temat, ale wybiera się ktoś może do Białego Boru 14.06 ?
Ja na 100 % ,jestem już nawet zgłoszona !  🙂
Bardziej dać koniowi świadomość zależności przodu od tyłu. Ale też ma pomóc odblokować łopatki. Z obserwacji jak jest i przód i tył, to na tym koniu na którym mi to rzeczywiście pomaga widzę, że chody są jakościowo znacząco lepsze, jest też spokojniejszy i bardziej rozluźniony. Z tym tylko z tyłu wciąż nie jest w rytmie, pomimo że jest lepiej - ale jednak mimo wszystko się trochę spieszy. A w 'ósemce' porusza się w rytmie. Pod siodłem wystarcza to na zad, ale jednak z góry ma się trochę inną kontrolę niż na lonży.
Dzisiaj jeździłam na nim bez bandaży i była to moja najlepsza jazda na tym koniu od 2 miesięcy. Wciąż nie mogę uwierzyć w to jak duża jest zmiana. Z drugiej strony - myślę, że też jest to efekt i całej reszty pracy jaką wykonujemy oraz tego, że ja sama dzięki codziennym lekcjom i dupogodzinom na różnych koniach, pomału coraz lepiej rozumiem jak pracować z tym koniem 🙂

swoją drogą nie wiem co ten koń tu robi - srokacz jakiejś indiańskiej rasy w centrum klasycznego ujeżdżenia  😁
Branka ja mam do ciebie godzine drogi samochodem, az przyjade popatrzec na zywo  😜

Gdzie znajde wyniki z AMPow?
A napiszesz jak należy ubrać te bandaże i dopasować ?
branka, próbowałam na kobyle z samym tyłem, wpierw na lonży: efekt był przez 2 koła póki spanikowała trochę bo nie wiedziała co to ona ma tam na zadzie 🙂 ale za chwilę się przyzwyczaiła i efektu nie było ... pojeździłam tak całą jazdę, ale być może bandaż elastyczny jest za cienki i za delikatny. Koleżanka ze stajni wpadła na pomysł żeby pas od derki wykorzystać bo on się nie zroluje i będzie się trzymał w miejscu 🙂
A jak mocno powinien być ten bandaż napięty?
Spróbowałabym jutro na swoim koniu.
Branka ja mam do ciebie godzine drogi samochodem, az przyjade popatrzec na zywo  😜

Gdzie znajde wyniki z AMPow?

http://www.azs.pwr.wroc.pl/strona=amp_jezdziectwo2013

A gdzie Ty Branka siedzisz?
Może też niedaleko? 😉
Paa dzieki
Na stronie stajni jest adres, to jest w Holandii zaraz przy granicy.
Paa, pisałam wyżej. Ośrodek sie nazywa Moravita, jest koło Coevorden w Holandii 😉

Anka, o nie wiedziałam że to tak blisko do Cienie. Bo ty w Niemczech siedzisz? W sumie do granicy 10 min...

Perlica - załóż 2 grube elastyczne owijki. I spróbuj polonżować na tym w ósemke. Przód nie musi być ciasno, powinien być lekko napięty, ale tył powinien być dość ciasno - niemniej nie od początku, za pierwszym razem koń ma się do tego przyzwyczaić, potem stopniowo można coraz ciaśniej zakładać

Poszperajcie w necie, gdzieś powinny być filmiki istruktażowe jak to zakładać.
branka, nie mam takich, same polary 🙂 jak sobie sprawię to spróbuję ją polonżować, ale deficyt mam budżetu póki co...
Możesz kupić bandazę elastyczne w aptece 🙂
DressageLife, przeczytaj co pisałam wyżej, bandaż za delikatny i zrolował się w linkę jakby i nie było efektu kompletnie...
Wszystko zależy jaki bandaż, można w aptece kupić taki który będzie dość gruby i spełni rolę, ale takie są droższe. Ważne jest też odpowiednie założenie, inaczej będzie się podwijać do góry.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się