Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Ktoś się wybiera jutro do Łazienek ?
A kiedy konkretnie te zawody w Łazienkach?

I jak to teraz jest z tymi nowymi przepisami, zawodnicy i konie z licencją mogą? czy nie mogą?  👀
ponoć mogą bo PZJ miał zrezygnować z tego jakże racjonalizatorskiego pomysłu
Dziękuję, a gdzie mogę zobaczyć jak się rozkłada później Royal Cup? tj. kiedy następne zawody, wie ktoś? :kwiatek:
Polub ich profil na fejsbuku, tam są newsy bieżące 🙂
[[a]]https://www.facebook.com/pages/%C5%81azienki-Kr%C3%B3lewskie-Cup-2013/645509422129406?fref=ts[[a]]
ElaPe, PZJ z tego pomysłu nie mógł zrezygnować, bo to nie ich pomysł, a dyrektywa narzucona przez FEI. Ale PZJ wymyślił za to sposób na obejście tego i przy spełnieniu przez ZT minimalnych warunków są one autoryzowane przez PZJ i udział w nich niczym nie grozi.
Koniczka, dziękuję za sprostowanie w takim razie. Licencji nie stracę, jak pojadę sobie na ZT po fajne nagrody? 😁
Najwyraźniej nie, to co szybki zapis na jutro  😁
Mam nadzieję, że nie będzie lało, mogłoby być tak pięknie, zieleń i odrobina słońca czy proszę o wiele ?  👀
aha, chyba że tak. Autoryzacja. 🙂
armara, jutro to nie, bo nie zorganizuje transportu, a i programu nie umiem 😁 Chociaż młody dobrze chodzi... A tak serio, myślałam o tych następnych w Łazienkach 🙂
Żartuje, byłoby to conajmniej szalone 😉
oj tam program,ja jak jechałam po raz pierwszy CC-1 douczałam  się oglądając przejazd przed moim  😁
DressageLife, ja tak się zawsze DOuczam programu 😀
armara, przecież wiem, że żartowałaś, ja także 😁 Ale te w czerwcu bym pojechała chętnie.
Czy po nocnych ulewach zawody w Łazienkach są?
jak ma wyglądać podwójna serpentyna FBM? pomocy
tak, tylko łuki są okrągłe  😉
ententa, dzięki, teraz to logiczne się wydaje
edit

a jednak nie, znalazłam, to wygląda tak:
fantazja, wg polskiego nazewnictwa to co wstawiłaś to wężyk(czy coś takiego w ogóle występuje w programach?).

z strony OJ sulechów:

"Wężyk
Wężyk polega na odjechaniu od ściany i powrót na nią. Wężyk pojedynczy - zaczynamy na długiej ścianie w odległości 6 metrów od narożnika i odjeżdżamy na odległość 5 metrów od ściany, a następnie dojeżdżamy do ściany w odległości 6 metrów od narożnika. W wężyku pojedynczym następuje dwukrotna zmiana ustawienia konia - w czasie udjeżdżania od ściany i w czasie dojeżdżania do ściany na środkach tych krzywych należy zmienić ustawienie konia.
Wężyk podwójny wykonujemy podobnie, lecz odjeżdżamy na 2.5 metra od ściany, powracamy i łagodnym łukiem znowu odjeżdżamy na 2.5 metra. Początek i koniec podobnie, jak w wężyku pojedynczym.
W obu przypadkach w kłusie anglezowanym nie zmieniamy nogi, na którą anglezujemy, aby nie zaburzać rytmu koniowi.

Serpentyna
Serpentyna często mylnie nazywana jest wężykiem, co prowadzi do nieporozumień. Serpentyna zaczyna się zawsze na środku krótkiej ściany i kończy się na środku przeciwnej. W serpentynie określa się ilość zakrętów, które należy zrobić na całej długości ujeżdżalni, każdy zakręt musi być o tym samym promieniu, a pomiędzy kolejnymi zakrętami jest prosta, na której należy zmienić ustawienie konia. Na prostych między zakrętami następuje również zmiana nogi w galopie (zwykła lub lotna)."

Brzask, no właśnie... a ja szukałam i znalazłam w programie włoskim E300, które ma niby być, pod programem jest właśnie narysowana (to co wkleiłam) więc pewnie to jest to
niby serpentina po włosku to serpentyna, ale może też i wężyk
A już tak z innej paczki, to co jest po prawej stronie rysunku "wężyk" to przecież serpentyna o jednym łuku do linii ćwiartkowej, jest jeszcze podobny twór tylko do linii połówkowej co w programach P jest przy kontrgalopach na przykład. Więc ja juz jestem głupia  🙂 
Brzask, ten od K do H? właśnie ćwiczymy go w galopie
ten wężyk podwójny będzie w kłusie na szczęście
w ogóle to te E we Włoszech to najniższa klasa, a trudne to
Mogę gdzieś zobaczyć wyniki zawodów w Łazienkach Royal Cup?
fantazja, tak
Pytanie zoltodzioba: czy w kirze klasy P moge anglezowac w klusie w wydluzeniu kroku?
Nie. Tylko w klasie L można anglezować jak się chce, wszędzie wyżej, o ile w programie nie jest napisane że anglezujemy, to siedzimy.
Jak zwykle nie zastapiona Koniczka. Bardzo dziekuje  😉
pytasz o klasę P, ogólnie jest tak jak pisze koniczka, a chyba P-2 albo P-1 jest kłus anglezowany wyszczególniony 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się