Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

pucus27, my w ogóle pierwszy raz jedziemy ujeżdżenie  🤣
Będę wypatrywać  🙂
😉 😉 😉

Napisze cos zeby bylo regulaminowo :P
Ktoś pytał o Jeziorki - też jutro jadę, C-4 😉
Ja bardzo wszystkich przepraszam, nie dałam rady dojechać do Koryt 🙁
1) Ktoś ze revoltowiczw uczestniczył w klinice z Bemelmansem, w Zakrzowie ? Ciekawa jestem bardzo, jak wrażenia 🙂

2) Kto odwiedza ZR+ZO w Michałowicach, 17-19.05  🏇 ?
1) Ktoś ze revoltowiczw uczestniczył w klinice z Bemelmansem, w Zakrzowie ? Ciekawa jestem bardzo, jak wrażenia 🙂

Przyłączam się do prośby o wrażenia, a jeszcze lepiej o bardziej szczegółowy opis.
kolebka, paa ja byłam niestety tylko 1 dzień ale zawsze 😉
moje wrażenia są baaardzo pozytywne. Pan Bemelmans bardzo pogodny, spokojny, duży nacisk kładł na poprawną rozgrzewkę w dole, w fazie pracy na nagrody w postaci przerw właśnie ' w dole', długa wodza. Ogólnie jego podejście i sposób pracy bardzo mi się podoba. Coś w stylu: jak myśli koń i jak to wykorzystać. Kładł nacisk też na szybkie reakcje w trakcie treningu, balans u konia jak i u jeźdźca.
Co jeszcze.. Podobało mi się to, że mimo zaproponowania przez jeźdźców problemów z jakimi chcą pracować, często zdarzało się, że problemy leżały trochę w innym miejscu np. ktoś chciał pracować nad powiedzmy chodami bocznymi a były problemy z kontrolą stępa czy poprawnym ustawieniem itp
Podobało mi sie jak pracował nad poprawą jakości chodów. Np w poprawie zebrania galopu czy kłusa, widać było efekty podczas treningu. Dosłownie parę sekund w poprawnym zebraniu i natychmiastowa reakcja w postaci totalnego odpuszczenia kontaktu, wydłużenia - też na dosłownie chwilkę i znowu powrót do zebrania itp Czy praca nad większą kontrolą w przejściach.
W ogóle odniosłam wrażenie, że jest osobą myślącą o koniu, jak wykorzystać jego atuty, jeśli ćwiczenie nie wychodzi jak podejść do tego z drugiej strony, innymi ćwiczeniami przygotowującymi, żeby w końcu to co nam nie wychodziło - wyszło.
Poziom par był zróżnicowany, od poziomu L/P do GP co też myślę było plusem.
Czy wiadomo kiedy i gdzie będzie kolejne szkolenie ?
Ktoś się wybiera do Radzionkowa? Wiadomo kto jakiego dnia startuje?
dumkowa: dzięki za sprawozdanie
Tak sobie wlasnie pomyslalam - zna ktos jakies folbluty chodzace wysokie klasy w ujezdzeniu? Wiem, wiem - nie machaja lapami tak ich niemieccy, holenderscy i dunscy koledzy, ale po prostu bardzo mnie ciekawi, jak taki typowy xx by sie prezentowal 😉
Tak sobie wlasnie pomyslalam - zna ktos jakies folbluty chodzace wysokie klasy w ujezdzeniu? Wiem, wiem - nie machaja lapami tak ich niemieccy, holenderscy i dunscy koledzy, ale po prostu bardzo mnie ciekawi, jak taki typowy xx by sie prezentowal 😉

polski folblut Stravinsky (ex Trachit)

20 października 2009 uśpiony został ogier pełnej krwi Stravinsky. Był wybitnym reproduktorem, uznanym przez wszystkie wiodące związki hodowlane koni sportowych w Holandii, Danii, Szwecji, Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Kary Stravinsky urodził się w roku 1988 w Polsce - jako Trachit - w SK Iwno. Był po ogierze Revlon Boy od klaczy Tykwa po Taurów.
W latach 1990-92 chodził w gonitwach. Na 28 startów 7 razy zajął pierwsze miejsce, 6 razy był drugi, 5 razy trzeci i 6 razy czwarty.
Po zakończeniu kariery wyścigowej przez krótki okres czasu przebywał w SK Nowielice, gdzie trochę krył. Próbował go też do WKKW Bogusław Owczarek. W 1994 gościł w Nowielicach w celach handlowych Duńczyk John Byrialsen. Kupował konie, a jako że Trachit swoją posturą i umaszczeniem wpadł mu w oko, to jego też przy okazji nabył. W Danii zmieniono mu imię na Stravinsky, a żona pana Byrialsena, znana dresażystka Birgitte Byrialsen, wyszkoliła ujeżdżeniowo.
"Stravinsky na początku nie umiał nic, wiedział jedynie co to kłus i galop. Był bardzo do przodu, ale do opanowania. Szybko okazało się, że jest wyjątkowo pojętny i chętny do współpracy. Już po 4 miesiącach robił serie lotnych zmian, a po pół roku zaczął chodzić w zawodach ujeżdżeniowych" – wspomina Birgitte. Ostatecznie startował do klasy Św Jerzego (PSG) i Intermediare II.
Stravinsky w Danii pozostawił 165 sztuk potomstwa, z czego wielu uznanych w DWB synów. Aż 305 sztuk potomstwa zarejestrowanego w KWPN urodziło się w Holandii, gdzie stanowił przez dwa lata do 2002 r.
Następnie zakupił go Paul Wyatt, właściciel stajni Ranby Hall Stud. W roku 2007 uznano go w hodowli koni sportowych w Wielkiej Brytanii. Tu też był bardzo popularnym reproduktorem.
Pod koniec września Stravinskiemu rozczyszczono kopyta. Niestety, pojawiła się przewlekła bolesność kopyt. Zdiagnozowano ochwat i po bezskutecznych próbach leczenia choroby podjęto decyzję o jego uśpieniu.
W Polsce Stravinsky krył niewiele. Pozostawił jedynego uznanego ogiera, urodzonego w 1994 w Nowielicach, gniadego Czatrana wł. SO Łąck, który przez długi czas stanowił u Bogny Hupy w SK Feniks w Osiecku k. Warszawy.
O rety, nazwa niejednokrotnie obila mi się o uszy, ale nie wiedziałam, ze to folblut. I to jeszcze polski 😀 jestem teraz dumna jak paw. Dzięki :kwiatek:
Wie ktoś coś, cokolwiek o ZR w Gruszczynie w weekend po majówce (11-12.05)?
Na razie słyszałam tyle, że będą, ale jakieś szczegóły, propozycje itd?
xxMalinaxx 12.05- propozycje są na ich stronie i na stronie wzj
http://www.podkowagruszczyn.pl/?zawody-w-ujezdzeniu,26
Ikarina, może to nie czysty folblut, ale Czcionka miała 75% xx - http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-1067.html

I pozwolę sobie zacytować ze strony KJ Lewada fragment opowiadania pana Sałackiego:

"Początkowo byłem dość sceptycznie nastawiony do pracy z tym koniem. Ta wyhodowana w Kadynach córka pełnej krwi Oltisa, która trafiła do mnie dzięki Ewie Husarskiej miała za sobą jeden sezon wyścigowy i karierę WKKW. Właściwie wydawało się, że nie ma predyspozycji do ujeżdżenia. Eksterierowo za bardzo przypominała folbluta. Do tego bardzo wrażliwa, wręcz nadpobudliwa, płochliwa, za bardzo spięta w sobie. Trzeba było ogromnego wyczucia, aby pokazać ją w całej pełni. Z drugiej jednak strony była koniem niewiarygodnie inteligentnym i miała fantastyczną lekkość ruchów. Była koniem z wielkim charakterem i w końcu stała się "primadonną" mojej stajni.
Nie było wielu polskich koni, które miałyby tyle pieczątek w paszporcie FEI potwierdzających uczestnictwo w największych imprezach jeździeckich. Aachen, Verden, Neumunster, Wolfsburg, Bremen, Helsinki, Verona, Riesenbeck, Donaueschingen, Paryż, Wembley i w końcu Windsor to miejsca naszych wspólnych sukcesów. Podobała się zwłaszcza w KÜR-ach, zresztą lubiła te występy.
Szła do przodu, nie trzeba było jej mocno pchać. Była bardzo lekka, czuła na pomoce. Dobra w piaffach, doskonale galopowała, miała dobry stęp, bardzo chętnie wykonywała chody boczne. Była tak subtelnym koniem, że jako jedyny dotąd koń na świecie wykonywała program Grand Prix bez ogłowia."
baffinka bardzo dziękuję, ktoś się tam wybiera?
ja 😀
aniapa, dziekuje, twoj fragment jest swietny! :kwiatek:
ikarina zależy o o jak wysokim ujeżdżeniu mówisz, u nas Jangal (od Janina po Revlon Boy) chodził początkowo skoki i wkkw, a w późniejszym wieku przekwalifikowany został na ujeżdżenie i chodził C pod juniorką. Baardzo miło go wspominam, czuły, delikatny - reagujący na najmniejsze zmiany ustawienia ciała.
Słuchajcie czekają mnie niedługo pierwsze ujeżdżeniowe zawody w życiu, jadę programy P, czy mogę jechać z batem czy nie? 😉
jeżeli to zwykłe regionalki to tak, jeżeli pytasz o AMPy to nie 😉
Wszelakich mistrzostw nie mozna chyba. ?
Magdzior, czyli jak ktos chce dresazowego folbluta, to musi byc koniecznie po Revlon Boyu 🙂
Tak, mistrzostwa jedzie się bez bata.

baffinka baaardzo dobra wiadomość 😀
Ok, wielkie dzięki! 😉
Ikarina, był jeszcze taki folblut Chryzant, który startował w ujeżdżeniu chyba do dużej rundy włącznie. Na początku startował w wkkw, ale ze względu na kontuzję zmienił dyscyplinę na ujeżdżenie. Swoją drogą Chryzant też jest po Revlon Boyu  🙂.
Zdjęcia z konsultacji z J. Bemelmansem: http://www.konpolski.pl/galleries/get/231/
A ja dziś wyjeżdżam na trening z p.R,pokazuje mu młodzika którego dostałam do pracy i będzie nas kontrolował🙂 Może i na czworoboki wyjadę kiedyś heh Już mam nogi z waty  😵
Do Radzionkowa się wybierasz? 😉 Dobra decyzja,na pewno bardzo Ci pomoże 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się