Post pod postem, ale nie edytuję bo w zupełnie innej kwestii. Od 1 stycznia wchodzą nowe przepisy o kaskach: [[a]]http://www.fei.org/sites/default/files/Helmet%20rule%20at%20a%20glance%2017%2012%202012.pdf[[a]]
W skrócie - w cylindrze mogą tylko pełnoletni zawodnicy na koniach mających 7 lat i więcej podczas przejazdu i rozprężenia przed startem. Cała reszta - obowiązkowo kaski.
mi też bardzo pasuje ten przepis, ktoś z głową dobrze to wyważył, choć z moim czterolatkiem jeszcze sobie trochę postartuję w kasku, a tak lubię mój cylinderek 😉
Nie ujmując nic temu panu i w pełni szanuję jego wiedzę i doświadczenie, bo z pewnością do pięt mu nie dorastam. Ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć ( bo może po prostu nie rozumiem koncepcji, serio) czmu służy odchylanie ramion/zostawanie za ruchem- bo dla mnie tym to właśnie jest i sztywne trzymanie ręki dość wysoko jak na mój gust, albo dla odmiany w stępie trzymanie jej blisko ciała i nie w pionie tylko jakoś dziwnie odwróconej (wnętrze dłoni skierowane w stronę brzucha jeźdźca?-nie wiem jak to inaczej opisać) Nie mam zamiaru na nikogo naskakiwać ale odrobinę dziwi mnie koncepcja i chciałabym ją zrozumieć, bo wedle tego jak ja jestem uczona jest to przede wszystkim to, czego robić się nie powinno. Mój post zakładał tylko niezorientowanie i bardziej niewiedzę z mojej strony, niż naskakiwanie na kogokolwiek, bo jest to coś czemu jestem jak najbardziej przeciwna. Chcę tylko zrozumieć, sorry jeśli został opacznie zrozumiany. 🙂
Poza tym,że koń jest słaby i faktycznie okropnie inochodzi, ale to jest jakby kwestia drugorzędna, to pan na filmie ma zdecydowanie za "długą rękę" i za bardzo z tyłu.Rozumiem,że tak się często jeździ na treningach,ale już na filmie sprzedażowym,to powinno się zademonstrować wyższe ustawienie z ręką bardziej w przód.Nie ujmując Panu na filmie,ani nikomu innemu wiedzy, bardzo mi się to akurat na tym filmie nie podoba.Zresztą z doświadczenia wiem,że konie z tendencją do inochodu,a takim koniem jest moja klacz,będą inochodziły trzymane w ten sposób.
Zapomniałam też dodać,że koń jest w ogóle nie przejechany przez plecy,jest wysoki zadem i wybity do góry szyją,reszta zaś idzie swoją drogą.
Mnie nosi, bo nie rozumiem założenia, ale może (a biorąc pod uwagę, jak twierdzicie-bo przyznaje się bez bicia, że nie znam tego Pana- rangę zawodnika, to nawet na pewno) układa się to w logiczną całość i warto się czegoś nowego dowiedzieć. Generalnie jak na moje dupoklepcze oko, tak jak napisała DressageLife koń ma plecy zapadnięte i zad wysoki, ale mam wrażenie, że jest to spowodowane działaniem ręki jeźdźca i mimo, że nie widać jakiegoś mega usztywnienia w szyi, to wygląd grzbietu mówi sam za siebie. edit: tulipanw świetle tego, co dopisałaś mój post nie ma sensu. tylko tyle chciałam wiedzieć, merci.
ja ktoś to nie wie kto to jest Bogusław Misztal w ogóle zagląda do tego wątku?!?!?!?!?
nie rozumiem, po prostu nie rozumiem, jak można być tak bezkrytycznym wobec własnej osoby. jak tacy pikusie w ogóle śmią krytykować autorytety... coraz częściej na tym forum można przeczytać takie wypowiedzi, a sama doświadczyłam jak bardzo upadło to forum i mądrzy ludzie nie chcą się już na nim wypowiadać
ja ktoś to nie wie kto to jest Bogusław Misztal w ogóle zagląda do tego wątku?!?!?!?!?
nie rozumiem, po prostu nie rozumiem, jak można być tak bezkrytycznym wobec własnej osoby. jak tacy pikusie w ogóle śmią krytykować autorytety... coraz częściej na tym forum można przeczytać takie wypowiedzi, a sama doświadczyłam jak bardzo upadło to forum i mądrzy ludzie nie chcą się już na nim wypowiadać
koń jest ewidentnnie źle wyszkolony (inochód, królicze skoki zadem w zmianach w galopie np) i nie wiem dlaczego tego nie można po prostu powiedzieć, bo co bo ktoś znany na nim jedzie? Weź się opanuj trochę. Filmik jest publiczny poza tym.
jak tacy pikusie w ogóle śmią krytykować autorytety...
Jeżeli ktoś wystawia film do internetu, to musi sie liczyć z krytyką. Jest to film sprzedażowy. Koń pokazany na filmie ma być koniem GP. Kon nie potrafi iść stępem na kontakcie. Na pewno nie kupię tego konia.
do reszty: Pan Misztal nie wstawił do kącika ujeżdżenia swojego filmu, ani nawet do ogłoszeń. ktoś to podrzucił i publicznie krytykuje, wyśmiewa. nie chodzi mi o tego konia ani jego wyszkolenia, uważam że należy się szacunek temu Panu, a za co wiedzą prawdziwi jeźdźcy