Ja tez byłam wczoraj i dziś, ale dziś było okroooooopnieeeee. Nka i C przeniesione na hale z 50min przerwa wiec z rozprezonego konia zrobił się wkurzony koń i było beznadziejnie.
Ja byłam, w sobotę pogoda dopisała, wczoraj był istny kosmos, lało cały dzień. Jechałam Nkę na hali i w sumie na dobre nam wyszło, choć chciałam już jak najszybciej wrócić do domu, byłam cała mokra i zziębnięta 😤
czy w konkursie munsztuk moze mieć ścięgierz z innego metalu niż czanki (tak jak sprenger np)? bo w przepisach chyba było, że kiełzno musi być wykonane z 1 rodzaju stopu? a przepisy nie chcą mi się załadować:/
2. Kiełzno. Zarówno wędzidełko, jak i munsztuk muszą być wykonane z metalu lub z twardego tworzywa i mogą być pokryte gumą (fabrycznie) Pokrycie kiełzna jakimkolwiek materiałem lub ruchomą gumą jest niedozwolone. Dolna część czanek munsztuka nie moŜe być dłuŜsza niŜ 10 cm (długość poniŜej ścięgierza). Jeśli munsztuk ma ruchomy ścięgierz, dolna część czanek mierzona od ścięgierza w najwyŜszej pozycji nie może być dłuższa niż 10 cm.. Grubość kiełzna powinna być taka, aby nie powodowała kaleczenia konia. Minimalna średnica ścięgierza munsztuka to 14 mm, a wędzidełka 10 mm. Średnica wędzidła używanego w klasach dla młodych koni to minimum 14 mm. Minimalna średnica wędzidła dla kuców to 10 mm. Średnica kiełzna jest mierzona przy pierścieniu lub policzku.
mam pytanie czy gdzieś w przepisach jest że haczyki do munsztuka muszą być otwarte? Bo nie mogę znaleść takiego zapisku, a obiło mi się o uszy że nie można startować w zamkniętych haczykach.
Aktualna (od maja) wersja: Zarówno wędzidełko, jak i munsztuk muszą być wykonane z metalu lub z twardego tworzywa i mogą być pokryte gumą/lateksem. Ramię czanki munsztuka nie moŜe być dłuŜsze niŜ 10 cm (długość poniŜej ścięgierza). Jeśli munsztuk ma ruchomy ścięgierz, dolna część czanek mierzona od ścięgierza w najwyŜszej pozycji nie moŜe być dłuŜsza niŜ 10 cm. Łańcuszek munsztuka moŜe być zrobiony z metalu, gumy lub skóry. Grubość kiełzna powinna być taka, aby nie powodowała kaleczenia konia. Minimalna średnica ścięgierza munsztuka to 14 mm, a wędzidełka 10 mm. Średnica wędzidła uŜywanego w klasach dla młodych koni to minimum 14 mm. Minimalna średnica wędzidła dla kuców to 10 mm. Średnica kiełzna jest mierzona przy pierścieniu lub policzku.
Hrabinka12, było w wersji angielskiej przepisów tylko o tym, że haczyki nie mogą być przymocowane na sztywno (w polskiej wersji było to źle przetłumaczone i przepis miał zupenie inny sens...), ale w obecnej wersji przepisów zapis ten został usunięty.
No właśnie niema a na zawodach w weekend (nie startowałam) jeden z sędziów zwrócił uwagę na moje haczyki i powiedział że w czymś takim nie wolno startować :/ i weź tu człowieku bądź mądry :/
croopie, tym? wykonane z metalu lub z twardego tworzywa i mogą być pokryte gumą/lateksem I więcej nic. I nie są "moje", tylko - aktualnie obowiązujące.
Jest gdzieś w przepisach o tym siodle, zdaje się, że w regionalnych do C nawet. A jak to jest, wiecie może, można konia lonżować na wypinaczach na rozprężalni?
[quote author=anetakajper link=topic=11.msg1018640#msg1018640 date=1306148975] Dziwnie ten P-4 się nazywa :/ P-4 Program Międzynarodowy Konkursu Zespołowego - kategoria dzieci
przynajmniej wiadomo na jakim poziomie się jeździ - dziecięcym 😉 [/quote]
Taka mała uwaga: od 1.05.2011r obowiązują nowe przepisy w dyscyplinie.
A jednocześnie cytuje z przepisów:
Podczas lonżowania są dozwolone wypinacze pojedyncze lub podwójne (wypinacz trójkątny) i nauszniki. Lonżowanie jest dozwolone tylko na pojedynczej lonży.
Na zawodach krajowych używanie siodła typu wszechstronnego dopuszczalne jest we wszystkich konkursach do klasy C włącznie, od klasy CC dopuszczalne jest uŜywanie wyłącznie siodła typu ujeżdżeniowego.
Aha, no to dobrze, nawet nie regionalnych, a krajowych z tym siodłem. O lonzowanie mi w sumie chodzi konkretnie o AMP, bo różnie z tymi przepisami własnie zależnie od rangi zawodów... Np. z batem nie wolno jechac, z tego co mi wiadomo...