Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Mam mały problem, może mi ktoś pomóc?  :kwiatek:

Program P6, krok 4

W kroku 3 jadę woltę 10m w prawo pomiędzy D a X (rozumiem, że zaczynam obok D, jadę do X i wracam do D, więc ruch kończę w D)
W kroku 4 mam woltę 10m w lewo pomiędzy X a G. Jak dostać się do X??? Czy od D do X pojechać prosto czy ma to być raczej ósemka czyli półtora wolty D-X?
Źle rozumiesz 🙂 Wjeżdżasz sobie na linię środkową i w dowolnym punkcie (sugerowałabym gdzieś w środku odległości pomiędzy tymi literami) pomiędzy D a X zaczynasz woltę. Kończysz ją w tym punkcie w którym zaczęłaś. Po zrobieniu wolty jesteś z powrotem na linii środkowej, podróżujesz sobie po niej prosto, przejeżdżasz X i gdzieś pomiędzy X a G zaczynasz drugą woltę.
Wybiera się ktoś w sobotę na zawody do Wrocka (partynice)?
ja jadę - ekipa z Pankowa też będzie?
ja miałam jechać Ligę Międzyuczelnianą, ale dowiedziałam się że nie ma boksów...
Ekipa z Pankowa będzie z dwoma rumakami 🙂
Tez mialam jechac, ale wybilam sobie palca i nie mam jak zlapac wodzy munsztukowej 🙂 bedzie cc i gp ?
Jak ja Wam zazdroszczę mieszkającym w pobliżu Wrocka albo Warszawy.  🙁  Usiłuję z kobyłą gdzieś na zawody pojechać niedaleko już od kilku miesięcy, jako, że to jej pierwsze i nie mam gdzie. Nie chcę się tłuc ponad 200 km, żeby P pojechać. Miały być zawody w ten weekend wg naszego kalendarza podkarpackiego, ale na stronie klubu te rzekome zawody ujeżdżeniowe to rajd.  😵
U mnie w zachodniopomorskim nic poza szczecinem nie wchodzi w grę, mam 200 km - nie ma sensu. Wogóle sport w Polsce to tylko wywalanie kasy w błoto. Wygrasz ujeżdżenie na poziomie klasy P i dostaniesz czaprak - skokowy  🤔wirek:
Wiecie, na Partynicach w C to niedawna można było wygrać czekoladę 😂
W ogóle u nas duzo spożywczych nagród jest w regionie, pamiętam jak kiedyś wygrałam karton jogurtów w Hannie, a było jakieś 35 stopni w cieniu 🤣
branka to niezły "budyń" dostałaś  😁
o przepraszam branka ! Ja dwa lata temu na PPP dostałam szklanki i to cały zestaw  🏇
A ja mam wygrany toster  🏇
Nie róbcie OT ZNOWU, już był stąd wydzielany wątek o nagrodach.
Tez mialam jechac, ale wybilam sobie palca i nie mam jak zlapac wodzy munsztukowej 🙂 bedzie cc i gp ?

w regionie klasę C możesz jechać na wędzidle
[quote author=tulipan link=topic=11.msg601415#msg601415 date=1275040693]

w regionie klasę C możesz jechać na wędzidle
[/quote] nie?
Oczywiście, że tak! Na zawodach regionalnych KAŻDĄ klasę można jechać na wędzidle. Nawet jakby ktoś sobie życzył to CS może jechać na wędzidle i nikomu nic do tego. Żeby nie być gołosłowną:
"11. Na zawodach regionalnych programy wszystkich klas moga byc
wykonywane z użyciem kiełzna wedzidłowego."
za http://dressage.pl/programy/2010_regulamin.pdf strona 9 na samym dole.
o to miło, czas chyba przestać dawać sobie mydlić oczy przez jedynego, słusznego sędzie i czytać przepisy 😉
Dzięki! :kwiatek:
wiem, ale szykuje sie na ZO, a tam na wędzile nie mogę 😉
Ciekawe co to za sędzia, ta zasada weszła w życie już 5 lat temu o ile dobrze pamiętam.
A koń może miec pasek krzyżowy przy zwykłym wędzidle?Bo o ile dobrze kojarzę to wędzidła z wąsami nie można miec?Mam na myśli klase L,P.
Nie mogę sobie nawet programów ściągnąc,bo nie mam pdf'a a nie chce się ściągnąć z neta 🙄
Skośnik przy zwykłym wędzidle może być. Wędzidło z wąsami też można mieć. Klasa konkursy nie ma nic do tego.
Koniczka dzięki :kwiatek: a wędzidło z wąsami i skośnikiem również może byc czy już odpada? Nie mogę nawet przepisów sobie poczytac,bo nie mam pdf'a ,a z neta nie chce mi się ściągnąc 🤔
incognito, można 😉
mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?
Z tego co mi wiadomo to dużo wolt,pół wolt,ósemek 😉
mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?

ja mam jeden patent - polać mu sete 😉
kochocinska, żucia żucia żucia 😉
[quote author=kochocinska link=topic=11.msg603511#msg603511 date=1275227876]

ja mam jeden patent - polać mu sete 😉
[/quote]

a i sobie przy okazji. Picie do lustra jest z deka depresyjne
Wybiera się ktoś w najbliższy weekend do Krakowa na zawody?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się