Mam trochę dziwne pytanie 😡 ale spokoju mi nie daje: czy koń chodzący inochodem może robić chody boczne np. ciągi? Kiedyś było głośno o pokazie ujeżdżeniowy na wielbłądzie -one chodzą inochodem, prawda? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić takich ciągów na koniu 😜 Potrafi mi ktoś odpowiedzieć 👀
Może robić chody boczne. Sporo koni ma problemy ze stępem, choć większość tych, które znam ma problem z inochodem w stępie wyciągniętym, ale są też takie, które wyciągniętym idą normalnie, a przy skracaniu się usztywniają i wtedy pomykają inochodem, ale chody boczne robią.
Kon chodzacy inochodem powinien byc jezdzony po lukach, kolach i woltach oraz lekkich ustepowaniach na kole. W ten sposob mozna dosadnie poprawic step. Dodatkowo inochod nie ma nic wspolnego z chodami bocznymi.
Aaaa ok. No to jest inna sprawa. Nigdy nie jezdzilam na wielbladzie... jezdzilam na hiszpanach, ktore dodatkowo szly inochodem, ale tu bylo ciezko o boczne.
Właśnie o to mi chodzi- jak by wyglądał taki ciąg 🤔 jakoś wewnętrzne nogi sobie mogę wyobrazić "idące" w bok, ale zewnętrzne? Wyobraźnia zawodzi 😁 Ma ktoś może zdjęcie chodu bocznego w inochodzie 👀
[quote author=olciiik link=topic=11.msg560176#msg560176 date=1271700645] trochę laickie pytanie: można jechać zawody regionalne na plastikowym wędzidle?
A czy jest określone czy musi być łamane czy może być proste?
hmmm doczytałam, że kiełzno zazwyczaj wpisane jest w regulamin zawodów, niektóre życzą sobie tylko łamane. W sumie, nie spotkałam się nigdy z dozwolonym prostym 😉
Nie ma czegoś takiego jak regulamin zawodów. Mogą być "propozycje". Nie spotkałam się nigdy ze specjalnym zapisem, jakoby wędzidło nie mogło być proste. Zazwyczaj jest "zgodnie z przepisami i regulaminami dyscypliny..." Proste nie może być wędzidełko (w kiełznaniu munsztukowym). Czy naprawdę tak trudno wejść na stronę PZJ, w zakładkę pliki i ściągnąć sobie potrzebne przepisy? To trwa moment, a jest bezcenne.