Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

A pootwierali rundy ? Jak tak to ja 😉
Jeśli na zawodach regionalnych jest konkurs towarzyski P4 zmodyfikowany to wynik z tego konkursu nie może liczyć się do licencji?Mam rację?
trochę laickie pytanie:
można jechać zawody regionalne na plastikowym wędzidle?
Nawet międzynarodowe można 😉
Koniczka dzięki wielkie!  :kwiatek:
Koniczka,a na moje pytanie mogłabyś odpowiedzieć? :kwiatek:
Nie zauważyłam go, sorry 😉 Nie, nie będzie Ci się liczył do licencji.
Dziękuję🙂
Mam trochę dziwne pytanie  😡 ale spokoju mi nie daje: czy koń chodzący inochodem może robić chody boczne np. ciągi? Kiedyś było głośno o pokazie ujeżdżeniowy na wielbłądzie -one chodzą inochodem, prawda? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić takich ciągów na koniu  😜
Potrafi mi ktoś odpowiedzieć  👀
Może robić chody boczne. Sporo koni ma problemy ze stępem, choć większość tych, które znam ma problem z inochodem w stępie wyciągniętym, ale są też takie, które wyciągniętym idą normalnie, a przy skracaniu się usztywniają i wtedy pomykają inochodem, ale chody boczne robią.
Kon chodzacy inochodem powinien byc jezdzony po lukach, kolach i woltach oraz lekkich ustepowaniach na kole. W ten sposob mozna dosadnie poprawic step. Dodatkowo inochod nie ma nic wspolnego z chodami bocznymi.
Ale ale, wydaje mi się, że Kopyciak nie chodzi o inochód jako błąd stępa, tylko o konie, które zamiast kłusa poruszają się inochodem.
Aaaa ok. No to jest inna sprawa. Nigdy nie jezdzilam na wielbladzie... jezdzilam na hiszpanach, ktore dodatkowo szly inochodem, ale tu bylo ciezko o boczne.
Właśnie o to mi chodzi- jak by wyglądał taki ciąg  🤔 jakoś wewnętrzne nogi sobie mogę wyobrazić "idące" w bok, ale zewnętrzne? Wyobraźnia zawodzi  😁 Ma ktoś może zdjęcie chodu bocznego w inochodzie  👀
z ciekawości poszperałam troche i wygooglałam film o którym mowa:

wielbłądy potrafią, czemu nie konie w takim razie 😉?

edit: może jednak nie potrafią, 0 wyników wyszukiwania dla hasła: half-pass+pace  👀
Mam pytanko (do kogoś kto jedzie na OM)! Jakiej trzeba mieć długości ostrogi na olimpiadę i czy w ogóle trzeba mieć.
🤔
trzeba mieć.
Za moich czasów do 2,5 cm, mogło się zmienic
rtk, Kiedyś było do 3,5 i teraz też tak jest 😉
Katarzyna Milczarek i Don Windsor 5 w Św. Jurku w Hagen! http://www.eurodressage.com/scores/2010/hagen.html
super !!

a kto na nasze rodzime mazowieckie MDC sie wybiera? 😉
trochę laickie pytanie:

A czy jest określone czy musi być łamane czy może być proste?

te konie, które do tej pory widziałam nie powalały, ale za to kobieta komentująca ma tak czysty angielski, że aż chce się jej słuchać 😜
Ten siwek fajny teraz, szkoda że im piaff nie wyszedł

btw ta kobieta to Niemka? I tak dobrze mówi po ang? 😲
[quote author=olciiik link=topic=11.msg560176#msg560176 date=1271700645]
trochę laickie pytanie:

A czy jest określone czy musi być łamane czy może być proste?

[/quote]
z tego co mnie wiadomo to tylko łamane.
Wędzidło może być proste.
hmmm doczytałam, że kiełzno zazwyczaj wpisane jest w regulamin zawodów, niektóre życzą sobie tylko łamane.
W sumie, nie spotkałam się nigdy z dozwolonym prostym 😉
ja mam gdzieś kartkę z typami wędzideł dozwolonymi w ujeżdżeniu, jak znajdę to wstawię  😉
Nie ma czegoś takiego jak regulamin zawodów. Mogą być "propozycje".
Nie spotkałam się nigdy ze specjalnym zapisem, jakoby wędzidło nie mogło być proste. Zazwyczaj jest "zgodnie z przepisami i regulaminami dyscypliny..."
Proste nie może być wędzidełko (w kiełznaniu munsztukowym).
Czy naprawdę tak trudno wejść na stronę PZJ, w zakładkę pliki i ściągnąć sobie potrzebne przepisy? To trwa moment, a jest bezcenne.
http://www.britishdressage.co.uk/uploads/File/BD_Rulebook_10_ins_25-35.pdf

wędzidła w obu typach ogłowi i ogólnie wszystko na temat sprzętu  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się