Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Czy ktoś słyszał o programie P-4 zmodyfikowamym?

Bo jest taki w  propozycjach a nigdzie nie mogę znaleść.
to jest program na srebrna odznakę, sprawdź sobie na stonie pzj, bedzie w zakladkach odznaki  😉
A na srebro nie jest czasami P-10?
Nie, to na brąz jest L-10, na srebro masz L-4 zmodyfikowane.
ja jechałam dwa miesięcy temu p4 zmodyfikowane i był to program na srebrna odznakę. 
może cos sie zmieniło, ale nie sadze.
o, a z dressage.pl zniknęły programy L-10 i P-10...
http://www.dressage.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=54

w propozycjach aromeru P4 jest nazwane programem na sr odz 😉
Czy ktoś może mi przesłać link do tego P4 zmodyf - bo nie mogę znaleść na PZJtowskiej stronie - pozmieniali tam wszystko! 🙇
no z faktycznie nic nie da sie znalesc  😵
ja linka nie mam, teraz przeszukalam komp i nie mam juz tego pdf tez, skasowalam =(

edit
jest tu
[[a]]http://www.zlotapodkowa.pl/odznaka/Srebrna/Proba%20ujezdzenia.pdf[[a]]
P4, ale czy zmodyfikowany  🤔

http://dressage.pl/programy/2009/P_4_2009.pdf
To nie jest P4 zmodyfikowany. P4 zmodyfikowany to stare P4 sprzed wielkiej zeszłorocznej zmiany w programach jeśli by ktoś miał w czeluściach zmagazynowane. Do znalezienia w przepisach o odznakach.
no z faktycznie nic nie da sie znalesc  😵
ja linka nie mam, teraz przeszukalam komp i nie mam juz tego pdf tez, skasowalam =(

edit
jest tu
[[a]]http://www.zlotapodkowa.pl/odznaka/Srebrna/Proba%20ujezdzenia.pdf[[a]]

przecież wstawilam juz linka, tu jest oddzielnie program  🏇
o, a z dressage.pl zniknęły programy L-10 i P-10...
http://www.dressage.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=54

w propozycjach aromeru P4 jest nazwane programem na sr odz 😉

nie zniknęły, tylko są niżej - w sekcji "Programy z oceną jeźdźca"  :emota2006092:
ooohoho a ja się chcę brać za ujeżdżenie  😂 na przyszłość będę uważać żeby szranek nie przegapić...

Koniczka powiesz coś więcej na temat tych zmian 😉? W jakim celu modyfikuje się P4 skoro (jednak  :cool🙂 jest P10? czy to wogóle inne tematy?
W zeszłym roku FEI pozmieniało programy i PZJ za tym poszło. Stare P4 wyleciało, weszło to nowe. Program na odznaki wszedł wcześniej i było to właśnie zmodyfikowane to stare P4. To, że teraz dalej nazywają je tak niestety jest bardzo mylące, bo w chwili obecnej program na srebrną odznakę nie ma nic wspólnego z P4. Stare P4 zostało zmodyfikowane na potrzeby srebrnej odznaki i nie jest to program przewidywany do normalnego rozgrywania na zawodach, robi się go czasem tylko na zasadzie konkursu towarzyskiego. P10 z kolei jest programem z oceną jeźdźca, który na zawodach rozgrywany jest normalnie.
Czy ktoś posiada może zdjęcie konia Cyprys na którym kiedyś startowała Olga Michalik?

Ponia, ostatnim jeźdźcem Cyprysa był M. Rapcewicz, więc może pod nim ktoś ma jakieś foto?
nie jestem pewna, ale może to on - ostatnie dwie fotki w galerii: http://michalrapcewicz.com/galeria/24# ?
Oglądałam te kilka koni z Pucharu Świata na ojrosorcie, i... dziwne mam odczucia. Czy naprawdę różnica między tym przejazdem Totilasa a tamtym zachwycającym to zaledwie 2%???
Dokąd zmierza ujeżdżenie? Tyle nieregularności w ruchach - czterotaktowe galopy w ciągach np. Nieważne - co u kogo szwankowało - ale ogólny obraz... no taki brrr. Naprawdę koń może kuleć na trzy i być trzyczęściowy byleby wykonywał elementy i machał przodami (nawet nierówno)?
Za co? tak wysokie oceny? Odechciewa się ujeżdżenia i tyle.
Kurcze, jeszcze niedawno gdy było ujeżdżenie (fakt, konie się częściej myliły) siedziałam i wydawałam miauki "aaach", bo jakieś takie piękne to bywało. A teraz - litości, gdyby I.W. filmik dała na forum zostałaby zjechana niemiłosiernie: rzucanie się po siodle, "elektryczna ręka"... Gdzie ta dziewczyna, która kiedyś zachwycała?
[quote author=Ponia link=topic=11.msg551555#msg551555 date=1271087010]
Czy ktoś posiada może zdjęcie konia Cyprys na którym kiedyś startowała Olga Michalik?

Ponia, ostatnim jeźdźcem Cyprysa był M. Rapcewicz, więc może pod nim ktoś ma jakieś foto?
[/quote]

:kwiatek:  dzięki za info, będę szukać dalej 😉
Oglądałam te kilka koni z Pucharu Świata na ojrosorcie, i... dziwne mam odczucia. Czy naprawdę różnica między tym przejazdem Totilasa a tamtym zachwycającym to zaledwie 2%???
Dokąd zmierza ujeżdżenie? Tyle nieregularności w ruchach - czterotaktowe galopy w ciągach np. Nieważne - co u kogo szwankowało - ale ogólny obraz... no taki brrr. Naprawdę koń może kuleć na trzy i być trzyczęściowy byleby wykonywał elementy i machał przodami (nawet nierówno)?
Za co? tak wysokie oceny? Odechciewa się ujeżdżenia i tyle.

Dokąd? DONIKĄD! 😉 I wielu trenerów, szkoleniowców, u nas i za granicą nad tym ubolewa. Ale takie są trendy: odtwarzanie elementów. Precyzyjne odtwarzanie elementów. Często nic więcej. Szkoda.  🤔

Znalazłam zdjęcie obrazujące dokładnie dokąd zmierza ujeżdżenie, i że ta droga jest naprawdę donikąd, albo jeżeli już to do weterynarza 😉:

edit: lierówki

😲 Auua!

Błagam Was, dopiero zaczynam przygodę z ujeżdżeniem, a już momentami odczuwam zniechęcenie. I przerażenie.

EDIT:Poprawki w cytatach
halo, niestety nie zdążyłam przed telewizor na ten Puchar. Powiesz mi co to za koń ten "zachwycający"?
Czy naprawdę różnica między tym przejazdem Totilasa a tamtym zachwycającym to zaledwie 2%???

'zachwycający' - halo pewnie chodziło o przejazd z Windsoru gdzie Totilas dostał ponad 90% a wczorajszym

faktycznie była ogromna różnica, wg mnie, w tych przejazdach.
tylko wtedy - widziałam, że koń ma możliwość stac się lepszy: popracowac nad wyciągniętymi kłusami, doszlifować lotne itd bo miał baze. a po wczoraj mam wrażenie że koń się cofnął... tak jak pisała halo - strasznie nieregularny przedewszystkim - skąd to się mogło pojawić?
aa rozumiem, dziekuję za wyjaśnienie. Przykro to słyszeć.. chyba poszukam jakiś filmików na yt, może znajdę ten przejazd z Pucharu.
Jak znajdziesz, to chętnie skorzystam 😀
coś tam jest na you tube

Totilas na World Cup 2010

Jeżeli to ten przejazd -
, to przepraszam bardzo, ale tam tragedii i ujeżdżenia zmierzającego donikąd nie dostrzegam. Niezmiennie doskonałe piaffy i pasaże, bardzo dobre piruety, dobre ciągi w kłusie, w lotnych też chyba nie było błędów. W ciągach w galopie nie wyszło, wyciągnięty kłus wciąż jest nie ten - nie ma zadu. Ale po pierwsze, taki koń tez może mieć zły dzień, po drugie to wciąż młody koń, jeszcze ma czas na osiągnięcie perfekcji we wszystkim.
Ale po pierwsze, taki koń tez może mieć zły dzień, po drugie to wciąż młody koń, jeszcze ma czas na osiągnięcie perfekcji we wszystkim.

no więc właśnie co do 'po drugie' to byłam tego zdania w zeszłym roku. i mam nadzięję, że w srodę widziałam faktycznie 'po pierwsze'

wrecz z napięciem czekałam przed tv na ten przejazd, a oczekiwałam że będzie (hmm nie wiem jak to inaczej określić... miałam ogromną nadzieję na) postęp - dlatego pewnie po jego obejrzeniu poczułam się dziwnie... dlaczego? bo wcześniej nie zgadzałam się z tymi, którzy krytykowali tę parę...
natomiast zgodzę się, że po tutejzym opisie, można było oczekiwac tragedii - której naturalnie nie było, natomiast to o czym pisała halo - w moim odczuciu te dwa przejazdy róźnią się wiecej niz 2-oma %...

Nie chodziło mi o sam przejazd Totilasa, chociaż nadal uważam, że aż na tyle nie był. Zasmucił mnie obrazek całościowy, to, że naprawdę można przestać cokolwiek rozumieć. A nawet stracić nadzieję. Na co ta nadzieja - to byłaby długa rozmowa i raczej nie o suchym pysku  😎
A tak z innej beczki
Wybiera sie ktoś na zawody do Radzionkowa? 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się