Forum konie »

sztuczna inseminacja

ancyk0991,  wieeelkie dzięki! przywykłam do krycia z ręki, więc inseminacja jest dla mnie pewną zagadką, bardzo mi rozjaśnilaś w głowie!
armara,  nie wyobrażam sobie braku mojej obecności przy każdym badaniu, kobyła-histeryczka, ale z dutką powinno dać radę, bo raczej inseminacja z sedacją to chyba kiepski pomysł i żaden wet tego nie wykona 😉 dlatego, jeśli kon miałby jechać na seksturystyke inseminowaną to bym musiała w boksie obok się sama zakwaterować, wiem jak postępować, żeby zminimalizować wybryki, i nie chcę narażać lekarza na uszczerbki 😉

ogurek,  tak też myślałam, że każdy indywidualnie sobie ustawia cennik, jak najlepiej się sprawdza. zawsze istnieje możliwość zakwaterowania konia bliżej weterynarza, bądz u niego, tylko tak jak mówilam, starych drzew się nie przesadza, koń licho znosi przeprowadzki, ale chyba gdy decyzja zapadnie (czekamy na odzrowienie) będzie to nieuniknione 🙁

Isabelle,
znajomy miał kobyły, do których nie bardzo dało się wejść do boksu - nie mówiąc o badaniu 😁
wywiózł je do krycia i po 3 tyg możesz przy nich robić wszystko - więc niektórzy swoje sposoby mają :hihi 😉

Z kolei moją możesz badać i nawet nikt jej trzymać nie musi - a po powrocie z centrum rozrodu - nie szło do zadu podejść.
Tak więc wszystko zależy od klaczy i tego na kogo traficie...
Trzymam kciuki, żeby Wam się udało 😉 W tym roku jeszcze chcesz inseminować?
Hej

czy orientujecie się gdzie w okolicy wrocławia jest stacja pobierania nasienia ? Czy na Klinikach jest to możliwe ? Bo kompletnie nie wiem ...  🙇
Odświeżam...

Kto na Dolnym Śląsku (najlepiej Wrocław) inseminuje klacze?
Czy na klinikach inseminują, jaki doktor się tym zajmuje?
Ktoś coś wie?
dr Gniazdowski, jakieś 30 km od Rawicza, ma lecznicę swoją i przyjmuje klacze, doskonały fachowiec od rozrodu :-)
amazonka* kontaktuj się z klinikami 🙂 Dr Kozdrowski na pewno pobiera nasienie, więc myślę, że z inseminacją też nie będzie problemu na klinikach.
Jeśli chodzi o Mazowieckie polecam dr Zbigniewa Kołodziejskiego VETHORSE ma wszystko i tylko tym się zajmuje można wstawić klacz do niego a i podejście do koni ma.
Ja rownież polecam Dr Przwoznego i jego klinikę. Za pierwszym strzałem zazrebili moja 20- letnia klacz, która nie miała źrebaków od 10 lat. Zaraz po przyjeździe wzięto ja na badanie i podjęto decyzje, ze najlepiej będzie spróbować kolejnego dnia. Oczywiście, wcześniej jeszcze w Warszawie badałam ja pod kontem cysti innych problemów w układzie rozrodczym. Podsumowując, koszty nawet z transportem i miesiącem spędzonym w klinice były niewielkie, a w Warszawie pewien lekarz z SGGW krzyknął mi za cały ten proces 5 tys plus pensjonat.
poproszę o informację, kto z weterynarzy pod Poznaniem inseminuje na miejscu w stajni?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się