"Generalnie mamy 3 przypadki, w których zalecałbym podkucie konia i zawsze wynikaj one z potrzeby:
1.Konie wrażliwe Jedne konie są bardziej inne mniej wrażliwe na podłoże, po którym się poruszają. I tak, stawiając obok siebie konie z tej samej stajni, użytkowane w ten sam sposób, prowadzone przez tego samego kowala, może się zdarzyć, że jeden bez problemu poradzi dobie bez podków, z kolei drugi będzie pokazywał kulawiznę lub będzie miał skłonności do podbić. W takim przypadku bezwzgędnie należy konia okuć. Alternatywą jest oczywiście inne podłoże. Duży wpływ na wrażliwość kopyt ma również rasa konia.
" kto jak kto, ale ty chyba umiesz edytowac posty? 🤬
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji postow
Konie trzeszczkowe wyprowadzane boso też mamy na forum - kucie nie leczy trzeszczek. Tylko prawidłowe ukształtowanie kopyta (to niezależne od kucia) może zupełnie zahamować postępy choroby i przywrócić koniowi sprawność. Może i kuciem się da, ale tylko w parze z sensownym werkowaniem. Sama podkowa choćby miała kształt jaja, serca, poprzeczki i podkładki - nic nie zmieni na lepsze.
amen.
podpisano: właściciel trzeszczkowca niegdyś kutego, teraz bosego, co zapitala jak messerschmitt po padoku u Wiwiany i probuje chyba zaprzeczyć swoim diagnozom, bo nijak kuleć nie chce :emota2006092:
czyli wystarczyło to, co poniżej, żeby ogłosić ją specjalistką od kopyt? Może i jest, ale na takiej zasadzie każdy może być specjalistą.
Lee mi powiedziała że nie każdy koń może chodzić bosso, powodów niestety nie znam, inaczej bym przedstawiła. Wspomniała tylko że nie które konie bez podków "macają"
"ale z tego co wiem, np. wetem nie jest... ani kowalem/strugaczem/etc..."
Caroline
Moja kobyła wielokrotnie badana przez różnych wetów, 2 razy stała w klinice i kazano mi ja na emeryturę przeznaczyć bo nie ma szans że będzie zdrowa..nie wspomne o tildren, cortaflex, msm - w nocy się swieci.
Koleżanki kobyła kulała. Miała robione zdjęcia, i też nie wiedzieli co jej dolega. A Lee zdiagnozowała że staw zbity i w krótkim czasie kobyła wróciła do sportu. Ale wetem nie jest..
Trusia To nie wierz. A wet (od dużych zwierząt) jest specjalistą od wszystkiego?
tak przeczytalam sobie ten watek... i bardzo sie ciesze, bo nie rozumiem, nie mam takiego problemu. moj kon w sezonie kuty na 4, na jesieni/poczatku zimy czyli przy pierwszych mrozach wiekszych zwykle rozkuwany. i... nic. jedynie po samym rozkuciu, puszczony na padok sie nieco dziwi. cala zime do wiosny chodzi bosy, kopyta sie nie lupia (a w kazdym razie bardzo umiarkowanie, nie tak zeby bylo to problemem), kon nie maca. zasuwa jak perszing. mialam w stajni konia kutego zimowo na wkladki- daja rade, ale moim zdaniem jednak rozkucie jest lepsze.
Dramka Ja nie neguję wartości działań owej Lee (to imię czy nazwisko?), bo ani tej osoby nie znam ani nie widziałam efektów jej pracy. Sorry, ale stwierdzenie Lee mi powiedziała że nie każdy koń może chodzić bosso, powodów niestety nie znam, inaczej bym przedstawiła. Wspomniała tylko że nie które konie bez podków „macają” nie daje żadnych podstaw, żeby ją uznać za specjalistkę od kopyt. Niestety, potrzeba czegoś więcej, żeby kogoś uznać za specjalistę w jakiejkolwiek dziedzinie. W związku z tym twierdzenie, że niektóre konie muszą to czy tamto, bo „sama Lee tak mówI” jest, delikatnie mówiąc, śmieszne i jako rada w tak kontrowersyjnej sprawie mało przydatne. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś miał się zdecydować na tak radykalny krok (w zależności od zastanej sytuacji: rozkuć lub podkuć) tylko dlatego, że „sama Lee tak mówiła”.
Nie neguję jej wiedzy, osiągnięć ale dla mnie dziwne jest że google nic ale to nic na jej temat nie wypluwa oprócz informacji na stronach polskich i jej profilu na facebooku
Dramka - ja sugeruję takie podejście (ogólnie, tutaj w tym konkretnym przypadku zastosowane): jeśli Lee umie rozwiązać jakiś problem, to super :kwiatek: dzieci z kwiatami, sama bym do niej uderzyła, bo słyszałam dobre opinie. Co wiecej, czaję się na kurs masażu 👀 Ale - jesli mówi, ze jakiegoś problemu nie umie rozwiązać i tłumaczy to "on tak ma" (och, kocham to stwierdzenie), a ktoś inny umie rozwiązac ten problem, to wniosek jest prosty - tutaj kończy się jej wiedza. Szeroka, niewątpliwie, cenna i trafna, niewątpliwie, ale jednak ograniczona. Każdy ma ograniczoną wiedzę - nie wiem nic o tym, żeby Lee była Bogiem. Jest po prostu dobrym specjalistą. Ale wybacz - nie od kopyt...
mnie mój zadziwia, jak idę z nim ja się straszliwie ślizgam a ten pewnie sobie kroczy 🙂 i prowadzi mnie a nie ja jego, baaardzo zadowolona jestem z niekucia 😉
Dea Często Lee mówi że nie może pomóc lub potrzebny jest wet..tak samo korzysta z usług kowala, nie jest bogiem. 😉 Ale często stawia na nogi koń jak weci rozkładają ręce.
Ale posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie fizjoterapii, akupresury i akupunktury ludzi i koni. Naprawiła mi Marcina 🤣
ElaPe Nie ma jej Lee w google..i? 😲
trusia po pierwsze Lee Hollen, po drugie nie radziłam. 🙄
Ogier rozkuty 😅 Nie musze już walczyc z ubitym śniegiem w podkowach 💃 Chodzi tak samo jak z podkowami 🤣
Dramka, Po pierwsze ElaPe już 5 dni temu odppwiedziała na moje pytanie dotyczące Lee. Zaczynam powoli się przekonywać, że jednak w jakimś stopniu promujesz tutaj Lee. Po drugie niech będzie, nie radziłaś - udzielałaś informacji, które dotyczyły sensu kucia lub nie kucia. Po trzecie, skoro Lee "posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie fizjoterapii, akupresury i akupunktury ludzi i koni. Naprawiła mi Marcina" nie widzę niczego, co by uzasadniało powoływanie się na nią jako na autorytet w sprawach kopytnych. Chyba że naprawienie Marcina. Marcin to koń czy człowiek? Jeśli koń, czy naprawiła mu kopyta?
Mi wyleczyła konia który został skazany. Więc polecam kobiete. Jest fenomenalna i na pewno lepiej się zna na kopytach niż osoby wypowiadające się na tym forum.
Myślę, że Dramka tak samo w kółko poleca Lee jak my naturalne struganie. Pewnie tez jesteśmy z tym nudne, ale jak sie widzi efekty, to sie o tym po prostu chce pisać 😉
Polecam Lee bo leczy konie. Także leczy poprzez poprawne strugania kopyt, ponieważ często maja problem "na górze" bo maja źle robione kopyta, dlatego na kopytach musi się znać.
Nikt nie zaprzecza, że Lee jest super, ale czemu musi być super we wszystkim? I skąd wiesz, że ma większą wiedzę o kopytach niż osoby na forum? Naprawdę nie musisz jej tak bronić, bo ona sama się broni.
Dramka, no cóż, jak widzę wygodnie prześliznęłaś się na moim pytaniem na temat jej kwalifikacji kopytnych, bo "fizjoterapii, akupresury i akupunktura" to nie to. Nie wiem, w jakim celu byś promowała, tak samo jak nie wiem, po co powtarzasz jej nazwisko, skoro to samo napisała ElaPe w poście, na który zresztą sama odpowiadasz. 🤔wirek: W związku z tym podejrzewam, że chodzi ci o po prostu o to, żeby dużo o niej mówić, czy ma to uzasadnienie w danej chwili, czy nie.
Mam nadzieję, że powiesz w końcu coś konkretnego, z czego będzie wynikać, że faktycznie "na pewno lepiej się zna na kopytach niż osoby wypowiadające się na tym forum." Chociazby jak naprawiła kopyta Marcina.
Branka, myślę, że twoje porównanie niezupełnie tu pasuje. Czy my polecamy naturalne struganie jako lek na każde zło? Na oko, na kolkę, na łykanie? Tymczasem z wypowiedzi Dramki wynika, że Lee jest dobra na wszystko. Niech będzie, tylko gdzie konkrety dotyczące kopyt? Czytałaś, co Dramka pisze czy tylko mowisz, zeby mówić?
Burza, dam dam, bo jutro planuję wsiąść. Jak na razie po padoku zapitala aż się za nim kurzy, przejście po polbruku - OK, chociaż widać, że czegoś mu brak na stópkach 😉
Potem polonżowany, nic nie maca, chodzi jak ta lala, a jaki szczęśliwy! Przyczepność lepsza jak w hacelach, nic się nie wbija, jest cuuuudnie, jestem najszczęśliwszą osobą pod słońcem, sprawiłam koniowi najlepszy mikołajkowy prezent jaki mógł sobie wymarzyć 😀
Naprawiła mi Marcina" nie widzę niczego, co by uzasadniało powoływanie się na nią jako na autorytet w sprawach kopytnych. Chyba że naprawienie Marcina. Marcin to koń czy człowiek? Jeśli koń, czy naprawiła mu kopyta?
no naprawiła Marcina i Marcin już nie wymaga kucia 🤣
Trusia Po pierwsze nie bronie poniewaz nie ma takiej potrzeby. Po drugie już pisałam że często pracuje z kowalem i mówi jak robić koniowi kopyta kiedy problem jest wyżej a powód jest w kopytach.