Forum towarzyskie »

maszyna do szycia------

http://aleksandra-szyje.blogspot.com/ ta kobitka szyje derki, czapraki na silverku.
byla u mnie w sklepie...pojawila sie w poniedzialek, poszlam we wtorek... nie bylo zadnej ... 🙁
ja juz mam dlugo wybrana maszyne, tylko zawsze bylo cos do kupienia innego na tzw. JUZ. Ale w lipcu urodziny mam, wiec juz wiem na co kase przeznacze 🙂
Gienia-Pigwa  znam to ja w styczniu chcialam juz maszyne kupic ale a to to sie zepsulo, a to to trzeba wymienic to dokupic i pieniadze sie rozchodza. Na szczescie uciuralam troche grosza na maszyne 🙂
W maju idę na 16h kurs szycia na maszynie... nie mogę się doczekać  💃
yegua,  wow a co jest w planach takiego kursu?
chciałam kupić maszynę do szycia z owerlokiem i do nici elastycznych za w miarę możliwości małą kasę (ok 200zł), ale nie mam zielonego pojęcia na co zwracać uwagę. Może ktoś z wrocka zna godny polecenia sklep?
Nie pomylilas sie z jednym zerem?;-)
ok jak wyskoczyl juz taki temat to musze sie pochwalic, ze moja prawie stuletnia maszyna odziedziczona po pradziadkach przetrwala podroz przez ocean ;-) ahh! jeszcze tylko reszta czesci i skladamy 😀
2000zł to już profesjonalny sprzęt.
Ja potrzebuję aby łaty do bryczesów doszyć.
W euroagd mieli z takimi parametrami za 199zł ale zapasy wyczerpane, na Allegro znalazłam ponad 300zł.
nie mam namyśli Łucznika bo one są w cenie. szukam czegoś co poszyje ale nie będę szyła miliona rzeczy.
owerlok mnie troche zmylil, bo nie pamietam maszyny na taka cene z ta funkcja. patrzylas na maszyny z Lidla?
chyba ze kupisz uzywana?
szczerze to nie myślałam, że w lidlu można kupić maszynę, która będzie szyć  😉
choć wiem, że za 200zł to szału nie kupie  🤣
Wydaje mi się,  że nawet szybko byś się zniechęciła. Poczytaj coś wiecej na ten temat. Jak ma trochę poszyć to lepiej jednak dołożyć.  Maszyny z Lidla są naprawdę fajne na początek i koszt te 300 zł z kawałkiem jest to bardzo rozsądna cena. No chyba, że się zdecydujesz na coś używanego,  ale dobre używane maszyny też są w cenie.
lidlowskie maszyny sobie dziewczyny chwala.

ja mam niedlugo urodziny i juz nie moge sie doczekac mojego nowego cacuszka  😜
dzięki za pomoc  :kwiatek:
dozbieram i kupię lepszą bo nigdy nic nie wiadomo, może odkryje nowy talent 😉 jeśli wcześniej sobie palców nie zszyje  🤣
ja sie od 2 miesiecy czaje na ta lidlowska maszyne, jednak u mnie nawet online jest niedostepna :/
Isabelle, przepraszam że piszę tak późno. Kurs przelożyłam na późną jesień.
Plan kursu wygląda tak:

Zapraszamy na kurs kroju i szycia trwający 16 godzin.
Wprowadzimy Was w kilka podstawowych zagadnień, m.in.:

- zasady BHP na stanowisku pracy;
- podstawy obsługi maszyny i ściegi krawieckie;
- tworzenie wykrojów na podstawie swoich wymiarów;
- przenoszenie i krojenie form;
- szycie torby, spódnicy i wariacji na jej temat;
- wykańczanie, czyli wszywanie zamka, zakładki, itd.

Koszt: 390 PLN
Spotkania odbywać się będą w maksymalnie 4 - osobowych grupach.
W cenie zajęć kawa i ciacho, materiały szkoleniowe i tkaniny.

http://rozarozpruwacz.pl/

szylyscie bielizne kiedys?

myslalam, ze mam juz wybrana maszyne ale dalej sie waham. normalnie przerasta mnie ta decyzja  😁
yegua,  mogę zrobić taki kurs z doświadczoną szwaczką (40 lat w zawodzie) tylko w wersji "Szyjemy czapraki, podkładki i derki" 😂

Gienia-Pigwa, bielizna to cięższy temat, bo jedwabie, muśliny czy inne delikatności są cholernie śliskie. pruć się też średnio daje, bo zostają dziury. siepie się mocno więc obrzucic trzeba porządnie. Też se chciałam gacie uszyć, ale odpuściłam, ciężka robota.

Odkryłam jedną rzecz... Najlepiej szyję bez wykrojów. Na żywca. Zrobiłam poduchę - kota i bardzo się wszystkim podoba, a zrobiłam typowo na odwal się, tnąc z marszu na czuja...
Gienia-Pigwa, a jakie maszyny rozwazasz?
napewno komputerowa maszyna, z regulowana predkoscia, automatycznym ryglowaniem, itp. dlugo bylam napalona na ta:
http://www.w6-wertarbeit.de/shop/naehmaschinen-1/w6-n-3300-exklusive.html. Ona ma mnostwo sciegow i wszystko co chce. Marka niemiecka, ale nieznana za bardzo, chociaz ma swietne opinie. Robia niby u Jenome w tajwanskiej fabryce.
nastepna to Carina:
http://carina-naehmaschinen.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=293&category_id=18&option=com_virtuemart&Itemid=102&lang=de
tak samo mnostwo programow, dobre opinie, ale gorsze od tej W6
no i Brother
http://www.maszynybrother.pl/produkty/maszyny-do-szycia.html?id=46, z mala iloscia programow, ale jest cudowna, znana marka, szylam na podobnej i bylam zakochana  😍 ta Brother moge kupic na miejscu, z fachowa obsluga, pomoca i calym serwisem. Kupujac maszyne wychodze juz nauczona jej obslugi. Tamte dwie powyzej musze kupic w necie.

co brac?

Singerki odpadaja, porownywalna Janome/Elna/Juki kosztuje juz powyzej 400 euro. o Pfaffie czy Berninie nie wspominam nawet ta Brother 319 euro i to juz moja granica i tak o 19 euro przekroczona.

nie wiem, ta Brother ma wlasciowie malo sciegow, ale te ktore potrzebuje sa. Ubran narazie wiele nie szyje a jak sie naucze to raczej i tak overloka dokupie.
co zrobic?

odnosnie bielizny, to znalazlam u nas kursy szycia bielizny. Moze sie kiedys wybiore! 🙂
yegua,  mogę zrobić taki kurs z doświadczoną szwaczką (40 lat w zawodzie) tylko w wersji "Szyjemy czapraki, podkładki i derki" 😂

A wiesz, że na to mógłby być popyt.
Dziewczyna od kursów szycia poleca Janome, ale odradza WSPÓŁCZESNEGO Łucznika.
Teoretycznie "cienkości" szyje się przez papier, ale ja już do tego bez overloka bym nie siadała.
Teraz to bym najchętniej szyła stuletnim nożnym Singerem (z dołączonym silnikiem, masochistką nie jestem) i owerlokiem. Ale moja "główka" gdzieś przepadła w przeprowadzkach, a nawet liczny zapas igieł miałam 🙁
Gienia-Pigwa, gdy już zakupisz co wybierzesz, daj znać, czy daje naprawdę równy ścieg - stebnówkę. Taki dokładnie w linii, a nie mini-zygzak i naprawdę jak 3,5 mm długości to każdy jeden taki.

Chyba się chciałam pochwalić, że rozgryzłam w końcu tego ower tak solidniej 😁 Zachodu trochę jest, ale bajer też jest. To tempo szycia "trudnych" dzianin! Jeszcze muszę spróbować, czy daje radę z podgumowanymi tkaninami. I coś mi się zdaje, że będę polować na stebnówkę do kompletu. Zygzakom precz!
halo, ta maszyna Brother daja rowny scieg, w lini. to juz widzialam, ale nie mierzylam 😉 A taki mini zygzak tez ma, jest dobry do elastycznych materialow. tu foto z dostepnymi sciegami i nawet wybranym tym mini zyzakiem:

chyba zdecydowalam sie na tego Brothera  😜 tylko boje sie, ze zabraknie mi sciegow  do "upiekszania" 🙇
Mam nowego łucznika a raczej miałam bo on ledwo ciągnie. Mam nadal swoje 50letnie luczniki i serwis obok...

Kurs czaprakowo-derkowo-ochraniaczowo-ogolno-konsko-krawiecki mogę wam zrobić... 11 lat doświadczenia chyba wystarczy 😉
Gienia-Pigwa, jak daje równy (w realu) to spoko. Mnie wkurza, że sporo maszyn daje "niby - w - linii" a odchylenia są rzędu 0,3 mm 🙁. Singer nie miał zygzaka i żadnego(!) odchylenia, w płytce miał tylko małą dziurkę. Zero odchylenia było, null. Nawet 0,01 nie. Wątpię, czy najlepsza wieloczynnościowa tak poradzi: w płytce jest szeroki otwór (chyba, że jest wymienna), igła jest elastyczna, materiał pracuje, transponder daje mini-luzy... Ściegi przypominają bardzie rymarskie niż elegancką stebnówkę.
Maszyna wielofunkcyjna nigdy nie będzie szyć takiej idealnej stebnowki jak przemysłowa. To wiadomo. Ale na moje potrzeby powinna mi starczyć. Reszta mam jeszcze wiekowa szafkowa Victorie.

dziewczyny uzywacie sciegow ozdobnych? JEst jeszcze fajna Bernina Bernette 70H Palermo, ma wszystko to samo ale 60 sciegow. kosztuje niestety troche wiecej 😫 http://maszynydoszycia.com.pl/oferta/shop/-216--Komputerowa-maszyna-do-szycia-BERNINA-bernette-H70-PROMOCJA-.html
naprawde nie wiem co kupic  🙇
Gienia-Pigwa, planujesz haftować maszyną? Bo do reszty ozdobne ściegi to średnio.
Nie widzę w tym opisie automatycznego startu, czy jak się to nazywa (żeby nie trzeba było kółkiem zaczynać), a jeśli już kupować coś porządniejszego, to chyba taki "must have", w każdym razie najbardziej przydatna rzecz. Wybierając spróbuj jeszcze znaleźć... decybele. Głośna maszyna męczy przy dłuższej pracy (o otoczeniu nie wspomnę).
halo, ta maszyna druga jest tez komputerowa i wtedy nie trzeba przekrecac kolem so startu. Ale masz racje, wyszywac nie mam zamiaru, wiec wybieram ta pierwsza maszyne. Szczegolnie, ze mam serwis na miejscu, wiem jak ona szyje, jest cicha i w ogole zakochana jestem w Brotherach.
Jak bede ja miec w domu to sie pochwale  😁
[quote author=Isabelle link=topic=10781.msg2130969#msg2130969 date=1404224833]

A wiesz, że na to mógłby być popyt.
Dziewczyna od kursów szycia poleca Janome, ale odradza WSPÓŁCZESNEGO Łucznika.
[/quote]

mówisz? nie sądziłam, że ktoś chciałby iść na warsztaty pt : "uszyj sobie derkę", głównie ze względu na koszt. Takie warsztaty zazwyczaj są w takiej formie, że organizator zapewnia materiały do pracy a kursant zabiera do domu to co stworzy.

Co to WSPÓŁCZESNYCH  łuczników, to też nie polecam ale poniżej tysiąca. Te droższe są dobre.

Gienia-Pigwa,  w dobrej cenie jest jeszcze Texi Ballerina
[img]http://texi.info/image/texi-ballerina-stich-programs[/img]

ciut powyżej 1k. Bardzo sobie ją chwalą, ale raczej nie jest heavy duty. Za odpowiednik singera/janome/brothera z podobną liczbą ściegów trzeba zapłacić 2-4 razy tyle.  sama chciałam ją brać, ale miałam większy budżet to kupiłam coś lepszego, ale jakbym nie miała-wzięłabym ją.

ja naprawdę używam ozdobnych ściegów. Często... same robią mi pracę. bo wystarczy przelecieć poszewkę ozdobnym ściegiem i mamy już całkiem ładną poduchę. nie używam natomiast obszywania dziurek/guzików.

na co ja bym po użytkowaniu maszyny komputerowej zwróciła uwagę:
-opcja haftu z wolnej ręki
- regulacja prędkosci (mega dla początkujących! przy łuczniku miałam "skok" pedała, i albo zaaaaiwaniał albo nie szył 😂 a tu, nieważne jak nacisnę pedał - i tak będzie szyła z taką prędkością jaką jej narzucę)
- automatyczne ryglowanie i obcinanie nitki
- chwytacz rotacyjny (duzo ciszej i szybsza zmiana)

poza tym bardzo często używam stopek funcyjnych. fajna sprawa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się