Odkopuje temat. Mata na padok do wiaty, niestety te z belmondo są dostępne dla zamówień większych niż 30m2 a i cena kosmos mamy jakieś inne opcje na rynku?
espérer, Ja nie dawno kupiłam używane z obory, na olx, grube puzzle takie. Nie do wiaty, ale stajni otwartej wiec w zasadzie jak wiata, tylko, że posadzka pod spodem jest. Bardzo zadowolona jestem. Cenowo to bardzo przyjemnie (w porównaniu do nowych 😉 ) wyszło. Około 25m kwadratowych 2000zł.
Tulula,
mam takie u siebie od tygodnia póki co, pod paśnikiem. A przynajmniej wyglądają identycznie, ich źródła nie znam.
Zalety: łatwe układanie (bez specjalnego przygotowania terenu), brak błota, wytrzymałość (kuty koń im nie zaszkodził jeszcze), póki co leżą stabilnie i się nie przesuwają. To wszystko na plus.
Jednak dostrzegam jedną podstawową wadę - one są bardziej w moim odczuciu plastikowe niż gumowe, więc dla mnie są... śliskie. Musi na nich być warstwa piachu, który pewnie będzie musiał być na bieżąco dosypywany.
Wystarczyła mgła i poranny przymrozek, by niepodkuty koń się rozjeżdżał. Chociaż jeszcze nie padało - sądzę, że gdy będą mokre lub spadnie śnieg - konie również mogą mieć małą przyczepność.
To tyle z parodniowego użytkowania.
Jest to chyba najtańsza opcja na brak błota więc nie przekreślam jej na przyszłość. Zobaczę jak resztę zimy przeżyjemy 🙂
Jeśli chodzi o boks - nie wiem jak wygląda użytkowanie ale sądzę, że może być dość podobnie.
ancyk0991, dzięki za opinie. Ja rozważam do boksu dla konia kutego na przody, chce spróbować na to ściółki lnianej. No ale jak śliskie po namoczeniu to jak obsika może się rozjeżdżać z tego co piszesz. Muszę przemyśleć, tylko cokolwiek innego ponad dwa razy droższe ...
espérer, dzięki za info. Co masz na tym położone ? Jednak ja nie mam spadku w boksie więc musiałyby być bez otworów drenujących. Czy w Twojej opinii będzie to duża różnica co do śliskości ?
ancyk0991,
Mam w boksie od 2 lat jakoś te maty i w ogóle nie są śliskie, koń kuty. Z tym u nas codziennie sprzątane. Kupiłam je też na padok i nie zauważyłam, żeby były śliskie jakoś bardzo. Jest na nich szybko przy paśniki błoto i siano, więc może dlatego.
Na pewno najtańsza opcja na błoto i moim zdaniem się sprawdzają. Jak będzie mróz i zamarznie woda, zawsze można je posypać jakimś chlorkiem
Ja je do boksu kupowałam dla konia, który miał zawsze obtarte nogi jak był beton, a teraz w końcu żadnych obtarć nie ma.
Nie jest to gumowe w odczuciu, bardziej twarde ale jak widać działa i koniowi pasuje