Forum konie »

Maty stajenne

Odkopuje temat. Mata na padok do wiaty, niestety te z belmondo są dostępne dla zamówień większych niż 30m2 a i cena kosmos mamy jakieś inne opcje na rynku?
espérer, Ja nie dawno kupiłam używane z obory, na olx, grube puzzle takie. Nie do wiaty, ale stajni otwartej wiec w zasadzie jak wiata, tylko, że posadzka pod spodem jest. Bardzo zadowolona jestem. Cenowo to bardzo przyjemnie (w porównaniu do nowych 😉 ) wyszło. Około 25m kwadratowych 2000zł.
Witajcie, czy ktoś z Was stosował maty jak w linku ?
Będę wdzięczna za opinie.
https://www.olx.pl/d/oferta/maty-stajenne-maty-do-boksow-maty-legowiskowe-CID103-ID15KIfV.html
Tulula,
mam takie u siebie od tygodnia póki co, pod paśnikiem. A przynajmniej wyglądają identycznie, ich źródła nie znam.
Zalety: łatwe układanie (bez specjalnego przygotowania terenu), brak błota, wytrzymałość (kuty koń im nie zaszkodził jeszcze), póki co leżą stabilnie i się nie przesuwają. To wszystko na plus.
Jednak dostrzegam jedną podstawową wadę - one są bardziej w moim odczuciu plastikowe niż gumowe, więc dla mnie są... śliskie. Musi na nich być warstwa piachu, który pewnie będzie musiał być na bieżąco dosypywany.
Wystarczyła mgła i poranny przymrozek, by niepodkuty koń się rozjeżdżał. Chociaż jeszcze nie padało - sądzę, że gdy będą mokre lub spadnie śnieg - konie również mogą mieć małą przyczepność.
To tyle z parodniowego użytkowania.

Jest to chyba najtańsza opcja na brak błota więc nie przekreślam jej na przyszłość. Zobaczę jak resztę zimy przeżyjemy 🙂

Jeśli chodzi o boks - nie wiem jak wygląda użytkowanie ale sądzę, że może być dość podobnie.
A nie wciąga ci ich błoto ?
ancyk0991, dzięki za opinie. Ja rozważam do boksu dla konia kutego na przody, chce spróbować na to ściółki lnianej. No ale jak śliskie po namoczeniu to jak obsika może się rozjeżdżać z tego co piszesz. Muszę przemyśleć, tylko cokolwiek innego ponad dwa razy droższe ...
Tulula ja mam maty te z otworami drenujące i one nie są śliskie
espérer, dzięki za info. Co masz na tym położone ? Jednak ja nie mam spadku w boksie więc musiałyby być bez otworów drenujących. Czy w Twojej opinii będzie to duża różnica co do śliskości ?
Nic 🙂 nie ściele ich, ja to mam w wiacie i przed wiatą

Tylko droższe z tej firmy typowo końskiej i one są jak guma zdecydowanie nie jak plastik - mają też modele bez otworów
espérer, czy możesz dać namiar na te Twoje ?
ancyk0991,
Mam w boksie od 2 lat jakoś te maty i w ogóle nie są śliskie, koń kuty. Z tym u nas codziennie sprzątane. Kupiłam je też na padok i nie zauważyłam, żeby były śliskie jakoś bardzo. Jest na nich szybko przy paśniki błoto i siano, więc może dlatego.
Na pewno najtańsza opcja na błoto i moim zdaniem się sprawdzają. Jak będzie mróz i zamarznie woda, zawsze można je posypać jakimś chlorkiem
kivik, dokładnie te ?
Tulula,
Tak, te za jakoś 45 zł.

Ja je do boksu kupowałam dla konia, który miał zawsze obtarte nogi jak był beton, a teraz w końcu żadnych obtarć nie ma.
Nie jest to gumowe w odczuciu, bardziej twarde ale jak widać działa i koniowi pasuje
kivik, wielkie dzięki, co masz na matach ?
Tulula,
Słomę, tylko dość sporo, nie jak zalecają nieraz na matach że mozna mniej ścielic
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się