Forum konie »

Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Lets-go: czytając w twoich wpisach historię chorób twego konia i patrząc na to jak chodzi pod tobą nasuwa mi się tylko jedna myśl. Czy naprawdę koniecznie z tego konia jeszcze trzeba "robić" wierzchowca. Zdaję sobie sprawę że  że masz jak najlepsze zamiary i wiele w niego zainwestowałaś tak uczuć jak i wysiłku i pieniędzy. Ale on nie wygląda na tych zdjęciach na konia w pełni sprawnego.

❓ ❗ ❓ To jakaś bzdura.  😵 Nic dodać. Nic ująć.  🤔wirek:

edit: Teraz to mnie zatkało. Tak mnie zamurowało że aż się już nie odezwę. 😉
Ale on nie wygląda na tych zdjęciach na konia w pełni sprawnego.

I nie wiadomo, śmiać się czy płakać. ElaPe, podaj lets-go do TOZu, natychmiast!
🤔wirek:
Czy naprawdę koniecznie z tego konia jeszcze trzeba "robić" wierzchowca. Zdaję sobie sprawę że  że masz jak najlepsze zamiary i wiele w niego zainwestowałaś tak uczuć jak i wysiłku i pieniędzy. Ale on nie wygląda na tych zdjęciach na konia w pełni sprawnego.

Nie jestem pewna co do "robienia wierzchowca" z konia Lets-Go. Druga sprawa - ma go z tego powodu wymienić na lepszy model czy oddać na kabanosy? Za całokształt - respect.
Skąd w ogóle takie refleksje...
To się kurcze dowiedziałam... 😕 szkoda, bo coś moje samodzielne poznawanie środowiska końskiego w regionie średnio mi idzie, zwłaszcza bez własnego konia za kupę kasy, jakie się tutaj widzi :/ A pogadałoby się chociaż ,nie wspominając o wożeniu tyłka..  🙄

Swoją drogą, to wcale nie uważam,zeby koń Let's go był indwalidą. Co to w ogóle za pomysł  🙄
ElapPea ja jestem ciekawa co takie jest w wygladzie konia nie tak jak  byc powinno iz uwazasz ze nie wyglada na w pelni sprawnego?
moim zdaniem koń Lets -Go na zdjęciach wydaje się być bardzo sztywny, zad też zupełnie nie pracujący, ledwo co dokraczające tylnie nogi. Tak jakby z trudnością kłusował.
ElaPe, marnujesz się, skoro takie wnioski potrafisz ze zdjęć wyciągnąć, to myślę że przynajmniej trenerem kadry powinnaś zostać  🤔
Lotnaa: zdaje mi się że twoje uwagi (to już nie pierwsza w stosunku do mnie) noszą znamiona osobistej czepialskości. Uprzejma prośba o trzymanie się tematyki wątkowej. Jesli masz INNE zdanie na jakiś temat, to wyraź te inne zdanie bez podpierania się pseudo-złośliwościami.
ElaPe, ale w jaki sposób można dojść do takich wniosków do jakich doszłaś Ty na podstawie zdjęć??!! Nie chcę być złośliwa, ale wg mnie Twoja wypowiedź bardzo przekracza ramy dobrego smaku.
EOT.
ElaPe, a skąd pewność, że sztywność tego konia wynika z jego stanu zdrowia, a nie z powodu jeźdźca na nim siedzącego? (lets-go, przepraszam to co napisałam to nie krytyka tylko pytanie do wyżej wymienionej osoby)
[quote author=kare_szczescie link=topic=107.msg323296#msg323296 date=1251291274]
ElaPe, a skąd pewność, że sztywność tego konia wynika z jego stanu zdrowia, a nie z powodu jeźdźca na nim siedzącego? (lets-go, przepraszam to co napisałam to nie krytyka tylko pytanie do wyżej wymienionej osoby)

[/quote]

kare_szczescie
Przecież ja się nie gniewam 😉 Mam trenera, mam drugiego trenera, wiem jakie popełniam błędy, i kiedy koń jest rozluźniony, a kiedy nie, więc się na pewno nie pogniewam 😉 Zabrnęłam gdzieś tam, na jakieś tam zawody, jakieś tam wyniki miałam w czymśtam 😉 - ciężko mnie wyprowadzić z równowagi 😉 Ale rzeczywiście, post EliPe nieco mnie z równowagi wyprowadził.  👿
Nakrzyczy ktoś na mnie?
Moje treningi odbywają sie rzadko i byle jak, więc proszę o pomoc.
Zdjęć mam mało ale zawsze cos:

i jedno z przodu, jeśli to cos da:

Z góry dziękuje 🙂

Może poskacz sobie trochę z drążkami regulującymi odskok? I z kłusa? Bo chyba na siwym ciut wyprzedziłaś ruch konia i zaczęło Cię za wcześnie cofać - kolano opuściło swoje miejsce. Jak na takie maleństwa to składasz się za bardzo (albo... za szybko  🤔) Trochę to dziwne - bo ręka wskazuje na to, że czekasz, aż Cię koń zabierze. Troszkę tak to wygląda, jakby nie było w twoim ciele połączenia "góry" z "dołem".
Nigdy nie obciążaj jednej strony w locie aż tak mocno - aż odciążone strzemię wpadło pod obcas.
Nie masz jeszcze zdjęcia w półsiadzie? w momencie odskoku? Pomogłoby w "zgadnięciu" co się dzieje - bo coś jest nie tak, tylko trudno dojść - co właściwie?
Możliwe, że nie wypracowałaś sobie takiego "stereotypu" skoku, który w skokach parkurowych jest niezbędny - coś takiego, żeby każdy skok dokładnie w tych samych warunkach wyglądał tak samo.

A  😀iabeł: chyba już wiem - ty po prostu jeździsz za bardzo pochylona  🏇
Ramiona powinny być tylko kilka centymetrów przed pionem - nie kilkanaście!
halo, bardzo, bardzo dziękuję 🙂
niestety na razie nie mam innych zdjęc i zgodzę się, że mój styl skoku to total chaos.
Muszę przyznac się, że za mocno się pochylam do przodu i chyba jest to wynik tego, że panicznie boję się szarpnąc konia za pysk. Wpadam w panikę i jeżeli skok jest jakiś taki koślawy, to się rzucam tak, żeby ręce miały więcej luzu... bardzo naganna praktyka, ale powtarzam, jest to wynik paniki.
W dodatku dochodzi jeszcze problem z koordynacją - jak już pisałam w innym wątku, Anglicy uczą mnie schematu skoku "pełny siad - półsiad - pełny siad" czyli najeżdżam siedząc w siodle, półsiad tylko w czasie skoku i... po skoku od razu w siodło. Trudno mi to wszystko wziąc w kupę.

Kurczę, jak dopadnę skaner to jeszcze wrzucę zdjęcia z krosu - tam już w ogóle się cyrki dzieją  🙄

Jeszcze raz dziękuję, należy Ci się coś dobrego z procentami :kwiatek:
Jutro układam drążki
wiem, że jakość zdjęci fatalna ale niestety mąż z aparatem dojechał jak już było zupełnie ciemno .
Z racji tego, że jeżdżę bez instruktora proszę o interpretację tego co widzicie na zdjęciu (jeżeli coś widzicie). Wiem, że to mało i koń powinien być w ruchu ale mam tylko te dwa na których coś widać.  Na kilku innych zdjęciach zauważyłam , że zdecydowanie muszę wydłużyć wodzę (koń przeganaszowany 2 zdj.)  . Jak to wygląda na tych, tylko proszę nie zabijcie od razu  🤬 🤬.  bądźcie wyrozumiali dla samouka   

Jeżeli w stój masz taki dosiad fotelowy, to co się dzieje w ruchu  🤔 Poszukaj na forum  - o wyprowadzaniu z fotelowego sporo już napisaliśmy, a musisz się tym zająć pilnie! Dopiero później przejmować się sylwetką konia.
Na przyszłość - gdy długie wodze stają się za krótkie - niechybnie zjechaliśmy na tylny łęk  😀iabeł:
ok, thankas.
poszukam informacji na temat dosiadu i będę pracować nad tym, wydłużeniem wodzy i ugięciem ręki w łokciu. Jeżeli coś jeszcze do korekty to piszcie.
mam kilka fotek ale w stępie, jak stęp będzie ok to zacznę pracę w kłusie. Ostro biorę się za siebie ale pomóżcie mi w tym bo jest tragicznie.
strzemiona wydłużyłam o jedną dziurkę i wydawało mi się że nogi mam już zupełnie proste, ale patrząc na zdjęcia to chyba nadal za krótkie , dalej mam dosiad fotelowy i siedzę na tylnym łęku  🤦

Mam wrażenie, że problem jest w siodle.
Nie jest ono  przypadkiem za małe?
No właśnie miałam to samo napisać..Siodełko za małe  😉
LoveHorses czy jesteś Gracją03? nie wiedziałam, że zmieniłaś nicka  😉
na moje, to siodło jest za małe, zważywszy na kolana na poduchach i na pupę na tylnym łęku, jest dla dużo mniejszej i krótszej osoby.

Na pierwszy rzut oka widac też siłowanie się z koniem, ręce napięte od razu wskazują na 5 kg na każdą wodzę. To jest młody koń, powinien sam po czasie przyjśc, do ręki, wiec luźniejsza wodza i bardziej aktywny zad, czyli łydka, łydka i jeszcze raz łydka!  😀

BTW konik ci urósł, coraz fajniej wygląda 🙂
LoveHorses, zmiana siodła daje na prawdę dużo.
Zobacz, po lewej siedziałam w Pfiffie, po prawej w stubbenie (no i wydłużyłam strzemiona, oczywiście).

Poza tym, powiem Ci, że nic nie działa fajnie na fotelowy, jak lonża.
Zostałam wzięta ostatnio, jeździłam i kłusem i galopem bez strzemion - a później, jak włożyłam nogę w strzemię, to i noga była cofnięta i pięta sama ( :emoty327🙂 obciągała się w dół.

Nie wiem jak Ty, ale ja na pewno zdecyduję się jeszcze na kilka jazd na lonży  🙂
No to wszystko jasne, siodło do wymiany i wodza dłuższa.
i wodza dłuższa.

jasne, a wtedy żeby zadziałać, to co? za plecy sobie rece załozysz? 🤔wirek:

[quote author=LoveHorses ][/quote]

LoveHorses czy jesteś Gracją03? nie wiedziałam, że zmieniłaś nicka  😉

nie, to tylko alterego, bo z zadufaną gracja nikt już nie chciał gadać 😁
caroline jesteś żałosna.
Czy ilość ignorujących cię ludzi nie daje ci do myślenia. Przecież ludzie cię już nie szanują. Zachowujesz się jak rozpuszczona małolata bogatych rodziców , której wydaje się że pozjadała wszystkie rozumu.
Mam tylko jedną prośbę , nie odpisuj na moje posty i tak nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Idź rozpętuj wojny i beznadziejne dyskusje z innymi.
jest tu wiele osób , które z chęcią pomogą .
guli, dremka, pinesska, wistra potrafią normalnie zinterpretować zdjęcia , a przez ciebie zawsze przemawia złośliwość.
tyle z mojej strony
a toś mnie rozbawiła 🤣 GRACJUNIU 🤣

ciekawa jestem co forumowicze myślą o takim robieniu z nich idiotów - myslałas, ze jak zmienisz nick to nikt nie zauwazy? niedoczekanie twoje 🤣
caroline jesteś żałosna.
Czy ilość ignorujących cię ludzi nie daje ci do myślenia. Przecież ludzie cię już nie szanują. Zachowujesz się jak rozpuszczona małolata bogatych rodziców , której wydaje się że pozjadała wszystkie rozumu.

a ja mysle, ze taka wycieczke osobista powinnas sobie darowac.
zen może i powinnam ale dlaczego niektórym nieodpowiednie zachowanie uchodzi na sucho a innym nie? Czyżby jakieś specjalne względy? nie lubię jak się osądza ludzi nie znając sytuacji, snując jakieś domysły i tworząc swoje teorie zaistniałej sytuacji.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Użytkowniczka otrzymała uciszenie na dwa tygodnie. Należy jej się wg regulaminu ban - za zmianę nicka z gracja03 na Lovehorses (dn. 15.07), ale ponieważ nie trolluje otrzymuje jedynie uciszenie.
Gracja03 czy LoveHorses ale najlepsza rada dla Ciebie, jeżeli chcesz czegoś więcej niż tylko rekreacyjnego wożenia się na koniu ( i nie traktuj tego jako złośliwość z mojej strony) to poszukaj sobie jakiegoś trenera albo instruktora, bo koń młody Ty niedoświadczona, uwierz nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Na podkarpaciu fakt trenerów nie ma za wielu ale nie jest aż tak beznadziejnie żeby nie można było kogoś znaleźć.  Przyjeżdzają na kilkudniowe konsultacje trenerzy z Polski, Pan Orłoś, Mickunas, Pruchniewicz. Nikomu nie odmawiają pomocy. W ostatni weekend był np. w Zabajce pan Mickunas.
Caroline ma cięty język ale niestety w wielu przypadkach ma rację.
sory za 🚫 ale 🤔wirek: ktos tu chyba ma problem ze swoja tozsamoscia i nie tylko... wogole powinno byc zabronione zmienianie nicka, nie widze w tym sensu, ani logiki...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się