Forum konie »

Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Strzyga, cokolwiek tak? 😉
o ile dobrze zrozumiałam zmiana trenera nie wchodzi w rachubę gdyż osoba o ktorej mowa jest (jak zrozumiałam) luzaczką w tej stajni.
[quote author=opolanka link=topic=107.msg302066#msg302066 date=1248260856]
Ja to zazwyczaj jeszcze cukrem obdarowuje 😉

A myjesz później czy dajesz do rzucia gumę Orbit, żeby próchnicy nie miał?

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać  😉
[/quote]

Ja zawsze mu myje zabki tylko coś ma kłopoty z porzadnym wyplukiwaniem jamy 😉

Ela ale tu chodzi chyba raczej o to, zeby zmienić nastawienie, a nie trenera. Bo ja rozumiem czasem, że jak pracodawca kaze cos robic, to robimy, ale nie zawsze musimy wierzyć w słuszność...
Pozwolę sobie na małą uszczypliwość:
A ja widzac po tym skad jest didi i jak "jezdzi" konia (spetany przod, bierny tyl) nawet domyslam sie kim jest ow trener. Jesli sie nie myle to moge tylko zyczyc "powodzenia". I wrecz dziwie sie, ze do tego zestawienia nie ma jeszcze pelhamu.(...)

Ależ pelham też już się pojawił  😜

(z wątku o odznakach):
no to ja wiem ze mozna ostrogi
ale jnie jestem pewna czy moge z batem??
stroj aby schludny ale ja jechałam brąz i (srebro też pojade) we fraczku granatowym xD
a w programie pisze ze wyłącznie zucie z ręki w anglezowanym
czyli cała reszta w ćwiczebnym ;]

A'propos wędzidła a pelham mozna???

koniec uszczypliwości.

Ja chciałabym przeczytać konkretną, niewymijającą odpowiedź na pytanie: dlaczego jeźdzsz z czarną, didi?
Bez tego nie otrzymasz takiej pomocy jakiej oczekujesz, a jedynie (słuszne, choć nieprzyjemne) rady w stylu "zmień trenera".
I przede wszystkim zastanów się co może oznaczać, że tyle osób naraz widzi coś niepokojącego w Twoich zdjęciach -od razu mówie, że odpowiedź "wszyscy się na mnie uwzięli" to zła odpowiedź 😉
no to mniej więcej tak
trochę to moze trudno zrozumieć 🙂

Musze się kompletnie zgodzić ze stwierdzeniem ze zmiana trenera to żadne hop siup SZCZEGÓLNIE kiedy zostało się wyciągniętym z jakiejś szkółki i kiedy wogóle ktokolwiek chce się zając naszą nauką nieodpłatnie prawda??

Mam wielkie szczęście i ciesze się ze moge być choc luzakiem w tej stajni. 
Mam wielkie szczęście i ciesze się ze moge być choc luzakiem w tej stajni. 

Nie wierzę w to co czytam  😲 . Już chyba wszystko zostało napisane, a ja tylko dodam, że brak słów  😵.
nie ani p. Psiuka ani Dawida 🙂
heh nie stać by mnie było 😉

hej ekhem :P to było pytanie :P
Co pytać się nie wolno :P xD

hm a teraz odpowiedź na pytanie czemu jeżdże z czarą jak ktoś już to ładnie powiedział że czarna robiła by w moich rękach mniej złego myślę gdybym miała porządną łydkę
bo faktycznie z bardziej wyrobioną łydką myśle ze to wszystko wyglądałoby też inaczej
a dlaczego nie wierzysz???
coś w tym złego że lubie szorować sprzęt i siodłac konie??
didi1247, błagam- edytuj posty i przestań pokemonować tymi " xd" !!!!!!!
didi1247, tak zaciągnięta na chama czarna? Musiałabyś mieć łydkę 100 kg faceta, żeby dobrze przez to konia przepchnąć...
hm a teraz odpowiedź na pytanie czemu jeżdże z czarą jak ktoś już to ładnie powiedział że czarna robiła by w moich rękach mniej złego myślę gdybym miała porządną łydkę
bo faktycznie z bardziej wyrobioną łydką myśle ze to wszystko wyglądałoby też inaczej

A do czego według Ciebie służy czarna? ktoś Ci pokazał/powiedział jak jej używać?
Sadze ze dalsza dyskusja na temat didi i "jej" metod nie ma sensu. Ona wie lepiej.Jest jeszcze dzieckiem któremu zycze szybkiego zdezenia ze ścianą i nabrania pokory. Bo w tym wszystkim to tylko tych koni żal.

Nie powiem u mnie w stajni czarnej używa sie dosyć czesto, ale nie widziałam jeszcze koni w takim stanie. I sa tez dzieci w wieku naszej didi ktore tej czarnej pod okiem kogos dorosłego uzywają, ale zawsze to ma jakiś cel, a same dzieciaki radza sobie doskonale bez patentów.

moze didi żyje w przeświadczeniu ze kon "ze zganaszowana-przeganaszowną" głowa fajnie wyglada i to świadczy o tym że jeździec jest dobry. A tak na prawde wyglada to żałośnie. Żal mi koni w takim stanie. Nie wyobrażam sobie ich bólu podczas takiej jazdy.
Więc didi, jesli kochasz swoje koniki może zastanowisz sie co robisz? czemu je krzywdzisz świadomie lub mniej świadomie?

I tylko nurtuje mnie po co? Czy wiesz jakie działanie ma czarna i dlaczego sie ją stosuje? Bo na pewno nie jest to patent do zatrzymywania konia i skrecania.

A poza tym BURZA dziekuję 🙂  :kwiatek:
przecież to wiem
Boże kochany uczę się, jak każdy z was wspaniały kiedyś się uczył
i każdy uczył się metodami swojego trenera

wklejając linki do zdjęc chciałam tylko życzliwej oceny a nie zagryzienia mnie złośliwymi komentarzami

didi1247, Nie, nie wierzę w to, że możesz określać mianem szczęścia jazdę na koniach w ten sposób.
Boże kochany uczę się, jak każdy z was wspaniały kiedyś się uczył
i każdy uczył się metodami swojego trenera

ale, tak z ciekawości, czego się uczysz...?

to nie jest złosliwość, ale odnosze wrazenie, że lepiej byloby jakbys sie skupiła na luzakowaniu, a gdzie indziej nauczyła sie objezdzać konie.

i uwierz mi - każdy, kto wrzuca na to forum, a w szczególności do tego wątku, fotki z koniem na zaciągnietej czarnej wodzy, dostanie takie wlasnie komentarze. jestem prawie pewna, że kazdy 😎
chodzi o to ze nie ma zadnego gdzie indziej 🙁
kiedy jeździłam jeszcze w szkółce byłam rozchwytywana przez znajomych którzy startowali
bo trudno teraz o dobrego luzaka który się wszystkim zajmie
Który konia podprowadzi pod tyłek potem weźmie roztępuje pójdzie na myjkę i wszystko załatwi

We mnie wszyscy widzą młodą która biega i lata z 10 końmi po myjkach od stajni na hale itp.

A moich rodziców nie stać zebym ja wybrzydzała bo i tak powinnam się cieszyć ze moge jeździć w normalnej stajni a nie w szkółce w której konie chodzą po 5 h dziennie.
Mam mieć niedługo coś na swoje umiejętności (zasponsorowane przez własciciela koni) i skupić się na sobie.
Ale gdyby nie to zostałoby mi tylko to a  jazda w innej stajni w ogóle nie wchodzi w rachube.
Didi jeszcze niedawno jeździła w szkółce - gdzie konie wiadomo jakie są - i za to płaciła.

Nie dziwię się więc że czuje się że awansowała o wiele wyżej - bo nie dośc że pewnie jej conieco płacą to i za darmo  na lepszych koniach może pojeździć a i od czasu do czasu pod okiem trenera  którego uważa za Mistrza.

W takich okolicznościach i biorąc pod uwagę jej  młody wiek nietrudno sobie wyobrazić że wszystko co tam widzi bierze za dobrą monente i jedyną słuszną drogę.

Dobrze że w ogóle zasięga innej opinii pisząc tu co oznacza że jeszcze tak do końca nie zaprzestała samodzielnie myśleć.

Patrząc na zdjęcia podlinkowane i w blogu sądzę że ma zalażki na w miarę dobrego jeźdźca jednak musi zacząć samodzielnie myśleć, analizować, poczytać to i owo i mieć więcej samokrytyki oraz nie być ślepo zapatrzona w trenera który jej i koniom robi krzywdę pozwalając (czy też wręcz nakazując) na taką jazdę.
ElaPe dzięki za miłe słowo 🙂
Na prawdę miło widzieć ze kos jest w stanie wyobrazić sobie jak to jest 🙂
Wszyscy jesteśmy w stanie chociaż my tylko gdybamy a Ty jesteś w prawdziwej sytuacji.
Musisz sama nabywać wiedzę teoretyczną i nie słuchać bezmyślnie trenera.

Elu nie wiem kim jest ten trener i jakim jest człowiekiem ale domyślam się, że to może być tak, że jej pierwsze "nie" które powie może być ostatnim wypowiedzianym z siodła. "nie chce tak mocno zaciągać czarnej", "nie chce jechać na uwalonym koniu  z zadem w stajni" - większość trenerów jeśli poświęca swój czas za darmo nie pozwoli sobie na sprzeciw tylko odbierze to, że amazonka niedocenia ich cennego czasu i koni.

Kiedyś jak wpakowałam się w przeszkodę nie miałam ochoty skakać ani wsiadać na konia przez kilka dni. Gdy trenerka zaprosiła mnie na jazdę a ja odpowiedziałam, że chętnie ale po płaskim i nie na koniu który z premedytacją mnie w tą przeszkodę wrzucił dowiedziałam sie, że jestem beznadziejna i nie doceniam tego co mam i czego mogę się nauczyć - a ja za te jazdy płaciłam. Co by sie stało gdyby to było za darmo..
ninevet

Faktycznie mozesz miec racje. Zreszta u mnie w stajni tez tak jest z jesli dziewczynki jezdzace konie ni chca czgos zrobic to wypad... jeździ sie tak jak trener czy własciel uważaza słuszne. Na szczescie u mnie w stajnie ni dzieje sie jakies takie dziwne rzeczy.
to może być tak, że jej pierwsze "nie" które powie może być ostatnim wypowiedzianym z siodła

otóż to.

Z tym że trudno mi sobie wyobrazić by Trener musowo kazał jej z czarną jeździć. Jeśli tak to może zawsze zasugerować że woli bez czarnej bo ma wrażenie że koń wisi przez to na przodzie i słabo zadem pracuje i nie chce więc konia psuć.
ninevet, ale nie trzeba od razu mówic NIE! można podejśc do tego inaczej.
"trenerze, co mogę zrobic żeby nauczyc się jak podstawic koniowi zad", "jak poradzic sobie z uwalaniem się na rękę?".

W ten sposób po pierwsze zasygnalizowałaby, że chce się uczcy a dwa, że czuje że coś nie gra w tym obrazku.
czuje że coś nie gra w tym obrazku.

tylko pytanie, czy trener tez uwaza, ze coś "nie gra" 😉
[quote author=Gillian link=topic=107.msg302263#msg302263 date=1248270603]
czuje że coś nie gra w tym obrazku.

tylko pytanie, czy trener tez uwaza, ze coś "nie gra" 😉
[/quote]

To jest najważniejsze pytanie.
A raczej nie pozwoli jeździć luzaczce na koniach które regularnie pokazują się na zawodach jak chce więc stawiam, że to nie jest jej pomysł, nie jej bajka i nie jej obrazek.

Z tym że trudno mi sobie wyobrazić by Trener musowo kazał jej z czarną jeździć. Jeśli tak to może zawsze zasugerować że woli bez czarnej bo ma wrażenie że koń wisi przez to na przodzie i słabo zadem pracuje i nie chce więc konia psuć.

różnie to bywa, czasami trenerzy czy ludzie którzy boją się o za niski poziom jeźdźca w stosunku do konia wolą dodać jakiś patent choćby niekorzystnie wpływający niż gonić konia po całym ośrodku/ujeżdżalni. Często mi wpychali ogiery na czarnej bo tak bezpieczniej mi będzie  🤔
Albo jeśli zapytany:
- trenerze co mam zrobić, koń mi napiera na wędzidło
odpowie
- skróć czarną
😉
na to wszytsko radą jest to co już napisała ElaPe, a co didi powinna sobie wziąć bardziej do serca niż to, że "ktoś jest w stanie wyobrazić sobie jak to jest" :
(...)jednak musi zacząć samodzielnie myśleć, analizować, poczytać to i owo i mieć więcej samokrytyki oraz nie być ślepo zapatrzona w trenera który jej i koniom robi krzywdę pozwalając (czy też wręcz nakazując) na taką jazdę.

😉
Z tym że trudno mi sobie wyobrazić by Trener musowo kazał jej z czarną jeździć.
Ja niestety znam takie przypadki.  🤔 I tu jest pies pogrzebany. Bo zabawa zaczyna sie wtedy, kiedy czarna jest zdjęta...
Ja znam osobiście taki przypadek. 14 lat + czarna, bo on zadziera głoooowę, jak śmie? 🤔
Ja znam osobiście taki przypadek. 14 lat + czarna, bo on zadziera głoooowę, jak śmie? 🤔

tutaj rozmowa się toczy o konkretnym przykładzie gdzie trener kazał/polecił założyć czarną (w każdym razie nie zabronił).
To właśnie było zalecenie trenera. Dziewczyna miała nakładać koniowi czarną wtedy, kiedy jego nie było na treningu, żeby koń szedł zganaszowany i nie zadzierał głowy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się