Forum konie »

Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Moim największym problemem jest przeprostowanie...
Macie jakieś sprawdzone ćwiczenia...?
No pewnie: kolana pod brodę i jechane!  🏇
halo
Czyli mam to uznać za komplement ?
A koń też mi się podoba  😎 no jeżeli chodzi o urodę to nie można mu nic zarzucić i nawet na tych zdjęciach nie wiszą mu nogi tak ''że aż żal''  😁
Myślę, że podobała MU się dynamika jeźdźca i konia - mnie zresztą też.  🙂
wg Marka Todda nie ma większego znaczenia w jaki sposób oddaje się wodze. Po grzywie i w kierunku pyska . Wszystko zależy od potrzeby a oba sposoby sa poprawne.
Wszystko zależy od potrzeby a oba sposoby sa poprawne.

Tylko właśnie o tę "potrzebę" chodzi  😁

Jakieś stare z przed roku. Skoczkiem to ja nie byłam, nie jestem i zapewne nie będę  🙁
Przepraszam za jakość, ale mam tylko taką stopklatkę z filmiku.
Jeśli chodzi o półsiad-to czy ja za bardzo nie kładę się na szyję?
ewidentnie za bardzo się kładziesz. Ta przeszkoda to żadna wysokość. Wystarczy tylko lekko unieść się do góry i nie wyskakiwać za przedni łęk 🙂
Wygląda na to, że wyprzedziłaś ruch konia, odbiłaś się zbyt wcześnie. Nad szyją jesteśmy, gdy koń leci, a nie - gdy zadnie nogi ma jeszcze na ziemi. Taka tendencja, tzw. "wyjście pod toczek" dość niebezpieczna jest i skutecznie może frajdę ze skoków odbierać. Czekaj na konia!
No właśnie Ja przez takie wychodzenie przed konia parę razy sobie zapodałam lot samotny przez przeszkodę. Nauczyło mnie to czekania  🏇
Dzięki  :kwiatek:
reaktywacja  😉
Znów ja i budzący wiele kontrowersji i powodów do dyskusji Graf  😉
Z koniem bez zmian- wciąż chodzi w szkółce pod różnymi osobami. Problemy są i będą dopóki nie trafi pod jednego i dobrego jeźdźca. Ja niestety nie jestem w stanie mu pomóc, ale wydaje mi się, że go nie krzywdzę. Co do mnie to jeżdżę wciąż sama, błędów masa, ale każda konstruktywna porada będzie mile widziana. Ostatnio na święta byłam w swoim mieście i w swojej dawnej stajni, gdzie kiedyś trzymałam konia. Milusia poprowadziła mi jazdę i na razie zdaję sobie sprawę z tego co jest źle i staram się to korygować. Jednak nie sposób skupić się na raz nad wszystkimi błędami... Z tego co pierwsze rzuciło mi się w oczy na zdjęciach to: ostatnio gdy zamieszczałam tu foty, byłam na nich zbyt odchylona do tyłu, dziś jestem zbyt pochylona...  😁 Ze skrajności w skrajność... Bardzo proszę o rady  :kwiatek: :

1. zgięcia boczne szyji

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9. to miało być żucie, mam nadzieję że przypomina  😁

10. zatrzymanie z którym mieliśmy problem (na początku każda noga inaczej postawiona...)

okwiat, a nie dałoby się tak tego konia chociaż prawidłowo osiodłać?
amen

i powiem szczerze ze przykro patrzy sie na tego konia  wiedząc jak kiedyś wyglądał
rewir a czy zamiast złośliwości nie mogłabyś sprecyzować? Ja nie odpowiadam za to że koń jest w szkółce i za to kto kiedy i jak na nim jeździ, więc nie widzę powodów do wyładowywania na mnie swoich żalów.
Jak już się decydujesz jeździć na danym koniu i nie potrafisz go poprawnie osiodłać, to może poproś kogoś w stajni o pomoc i doprecyzowanie. A jeśli poczytasz trochę wątki na forum [nie, nie te o czaprakach] to może będziesz wiedziała w czym tkwi błąd.
Swoją drogą - żucie nie wyszło.
Rewir, masz naprawdę lat niewiele i pohamuj się czasem. Jakieś frustracje wyładowujesz na tym forum czy co?
załóż sobie wątek niewyżytych, tu jest interpretacja. Jak nie umiesz jej powiedzieć, co robi źle, to nie wylewaj swych żalów. Przykro czytać.  🙄
_kate, dobrze, że mi mówisz w jakim przedziale wiekowym się znajduje bo bym na to nie wpadła 😵
rewir wydawało mi się, że na volcie piszą osoby dojrzałe psychicznie, a przede wszystkim posiadające umiejętnośc czytania ze zrozumieniem. U ciebie niestety jej nie widzę (patrz: nazwa wątku). Nie masz żadnego powodu by obarczać mnie winą za to co dzieje się z Grafem, to nie ja zdecydowałam o jego losie. Jeśli chodzi o dopasowanie sprzętu, owszem pytałam przed jazdą czy wszystko jest w porządku i o dziwo odpowiedź była twierdząca. To już nie jest moja sprawa, że koń nie ma żelu pod siodło, który by mu się przydał, czy też nowego czapraka, bo ten jest już dawno przepocony na wylot i maksymalnie owłosiony. A propo's: Jeśli chodzi o wątek z czaprakami, to jeszcze nigdy tam nie byłam, a ku twemu zdziwieniu czytam wiele innych wątków, ale tylko tych w których udzielają się osoby inteligentne, na pewnym poziomie z określoną wiedzą i doswiadczeniem. Widocznie się mijamy  😉 Gorąco pozdrawiam i zapewniam, że nie będziesz musiała więcej cierpieć z powodu moich zdjęć, po prostu więcej nie będę ich wstawiać  🙂 Masz to jak w banku  🙂 Tymczasem zakańczam, ponieważ zrobił się  🚫 o ile znaczenie tej emotki znasz  😉

Ps. Dziękuję wszystkim za rady, dzięki którym moja jazda konna nie miałaby szans rozwoju  😁 😵
Rewir,
jak widzę na odrobinę pokory też byś nie wpadła.  🤔wirek: wypowiadasz sie jakbyś była mistrzem świata i Europy, a zdaje się nie jesteś.

Okwiat,
take it easy.  😉 popatrz na czaprak pod tym siodłem, wyraźnie odstaje z tyłu.
_kate, ooo.. i jeszcze mi przypomniałaś o tym, że nie mam na swoim koncie kilku mistrzostw, dzię ku ję. Tylko błagam, daruj sobie takie pouczanie.

okwiat, to, że akurat czaprak z tyłu odstaje to bardzo dobrze, bo jest pewien rodzaj wentylacji, przez ten dziobek. Chodzi o to, że siodło za blisko na łopatkach leży. Swoją drogą tytuł wątku "interpretacja zdjęć- koń+ jeździec", siodło się nie wlicza w tą interpretacje? Oczywiście z mojej strony również koniec OT.
to dlaczego wypowiadasz sie jak mistrz? bo nie masz żadnych mistrzostw na koncie. brawa dla tej pani.
okwiat, ja myślę, że krzywdy mu nie robisz 😉 Koń nie wygląda na sfrustrowanego, sztywnego i niezadowolonego z tego, że jeździsz na nim.  To już sukces  😉

Zdjęcie 1. Robisz zgięcie boczne szyji do wewnątrz z tego co widzę, więc dlaczego wewnętrzna wodza wisi? Wiadomo, nie powinna być napięta ale musisz stymulować konia ruchem pulsacyjnym za wodze żeby tą szyję zgiął. Nabierasz - odpuszczasz, nabierasz -odpuszczasz. Jeżeli owdza wisi bo koń więcej nie da rady się zgiąć to naprawdę źle bo wynika wtedy to, że koń jest sztywny w potylicy i szyji a jak zapewne wiesz to jest złe i wymaga korekty. Koń ma zgiąć się na całej długości szyji a nie tylko dać głowę w bok.

Zdjęcie 2. Ręce wyżej, postawione nadgarstki, może odrobinę palce do konia i pięta w dół, ściągnij łopatki.

Zdjęcie 3. Ręce wyżej, głowa do góry, stopa równolegle do podłoża, pięta w dół ( jedzie ci do góry ).

Zdjęcie 4. Ręce! 🤬 - bardziej w górze, nie na udach.

Zdjęcie 5. Stopa równolegle do podłoża, pietą  w dół. Lewy nadgarstek wyżej - masz na innych wysokościach prawy i lewy, standardowo ręce wyżej  😉

Zdjęcie 6. Co ty wyprawiasz z tymi nadgarstkami?! Nie ma zawijania do wewnątrz! Zobacz na wyraz pyska konia - uszy położone do tyłu wyraźnie mówią ,,jest mi źle gdy majstrujesz mi w pysku!''

Zdjęcie 7. To samo co wyżej+pięta ze stopą.

Zdjęcie 8. To półsiad miał być tak? Jeżeli tak, to noga bardziej do przodu, jak obciągniesz mocno piętę w dół to noga otrzyma dobre podparcie. Ręce wyżej.

Zdjęcie 9. Według mnie, żucie jest. Koń ma rozluźniony grzbiet, fajnie się rozciągnął ale pilnuj by tylne nogi aktywnie wkraczały pod kłodę bo ja zapewne widzisz noga tylna konia jest za daleko. Jak robisz żucie z ręki to pilnuj żeby koń pchal się zadem a nie uwalał na przodzie.

Ogólny obrazek jest bardzo fajny. Zmierzacie dobrą drogą mimo braku instruktora.
_kate, nie wiedziałam, że trzeba pisać tylko dobrze i pozytywnie, a jak już coś "nie bałdzo" to koniecznie ubrać to w miłe słówka i przeplatać uśmieszkami. Wybacz, ale coś takiego uważam za obłudę i nie mam zamiaru się dostosowywać. Tyle z mojej strony, nie mam zamiaru usłyszeć jeszcze więcej oczywistych oczywistości, jeszcze powiesz że noszę majtki, albo nie widziałam nigdy Anky na Salinero na żywo i co ja wtedy biedna zrobię? Tak jak z mistrzostwami i wiekiem, nie sposób będzie się nie zgodzić.
okwiat, jesteś nad siodłem, a nie siedzisz w nim. Wydaje się, że przydałaby się większa rotacja uda.
Wybacz, nie bierz tego do siebie co teraz napiszę, ale...
to jest ten Graf? który kiedyś stał w LKJcie, Graf którego właścicielka ma incjały IB? mam nadzieję, że to inny, młody i nieobrobiony zwierzak, który tylko jest do tamtego podobny...
co Wy wszystkie macie z tymi majtkami?  🙄 już któraś z majtami wyjeżdza.

Rewir, nie zamierzałam Cię atakować. Kultura osobista nie jest obłudą. Można zwracać uwagę na różne sposoby. Możesz napisać przesuń siodło do tyłu, bo leży na łopatkach? darować sobie uwagi o czaprakach?
miłe słówka? niekoniecznie. Ale bez niepotrzebnych złośliwości, bo to na pewno Okwiat nie pomogło.
A ja powiem tak, widac po zdjęciach że dziewczyna baaaardzo sie stara, takie rzeczy na zdjeciach po prostu widac albo nie, czyli staranie jest albo go nie ma i to na pewno na plus. Nalatujecie na dziewczyne, że koń źle wygląda, że zdbrzydł, że zleciał, że ...., ale czy to jej wina? Odpowiedź brzmi NIE. Jak dla mnie pod Okwiat obrazek wyglada tak, że koniowi na pewno nie jest źle, nie dzieje mu się krzywda i zmierzają bardziej ku dobremu niz złemu, widac delikatność, za którym w parze idzie staranie się. Naprawdę ludziska odrobiny empatii dla współmiłośników jeździectwa.
Ascaia to ten sam Graf, o którym mówisz...
rewir, Niestety ale ja też przyznam, że coraz gorzej czyta się Twoje odpowiedzi. I nie wcale nie chodzi o to, że kogoś poprawiasz tylko w JAKI sposób to robisz. Coś mi się wydaję, że poczułaś się swobodnie jak na własnym podwórku. Ale nawet tam obowiązuje kultura osobista.

Chodzi o to, że siodło za blisko na łopatkach leży.

Czyli jednak można?

wystarczy używać edycji i za nic nie trzeba przepraszać 🙂 / a.
A pomogłoby jakbym napisała grzecznie, sympatycznie i mniej złośliwie? Nie sądzę. Poza tym mylisz trochę pojęcia. A no i fakt, być może nie chciałaś atakować, a trochę wychować? Na pewno dało się zauważyć grzeczny, miły i sympatyczny sposób, jak widać Ty możesz, ja nie. Pewnie przez to, że gówniara jestem i jeszcze miszczostwa nie zdobyłam. Enjoy!

Mia - można, ale nie trzeba 😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się