Forum konie »

Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Proszę o uwagi 🙂
uwage moja ując można tymi słowy:
totalny brak ochrony głowy

+ palce odstawione od konia czyli ostrogi wbite w bok konia
Mało widać na tym niezbyt dużym zdjęciu,  ale napewno jeździec zbyt mocno "kładzie się" i noga mu ucieka do tyłu.
Przepraszam, że się wtrącę, ale jascus199 może wstaw te fotki których się kieedyś przyczepiłam, a których broniłeś. Uzyskałbyś dużo więcej porad.
pozdrawiam
Ach i do tego jeździec nie powinien patrzyć się gdzieś w dół  , niepotrzebnie skręcając  tułów w jakąś stronę, bo to nie sprzyja równowadze jeźdźca jak i konia.
Dzięki za uwagi, tunrida jestem na takim etapie jezdziecstwa ze ucze wszystkiego od nowa aby wyeliminowac bledy  🙂wiec wybacz ze moj kon nie podstawia zadu tak jak bys chciala, z reszta nie chce mi sie pisac wiec bez odbioru  😉  Owocnej pracy ci zyczę
jackus199- to bardzo dobrze, że chcesz wyeliminować błędy. Ja też chcę wyeliminować swoje. Każdy powinien chcieć.
Nie chodzi mi przecież o stopień podstawienia zadu Twojego konia, ale o nie wyginanie grzbietu konia w odwrotny pałąk.
Również bez odbioru i NAPRAWDĘ również owocnej pracy życzę. Zarówno Tobie, jak i sobie.  😉
pozdr.
Moim zdaniem masz za prostą ręke i odrobine pochylasz sie ramionami. 🙂
No to ja bardzo chętnie sie podstawie

gacek, na filmiki jest osobny wątek 🙂
a gdzie to sie tam zaraz przeniose  😡 szukałam i tylko to mi sie znalazło
może ktoś pokusi się o interpretację mnie i konia  😉 trenera mam. ale fajnie by było usłyszeć kilka słów od kogoś innego. generalnie jakiś tam progres jest :P
jako, że jestem niezwykłym antytalentem to tak to wygląda. z tego co ja widzę to dłubanie tego konia piętą, kij wie po co  🤔wirek:
zaczynamy zawsze od takiego ustawienia.

ale staramy się o takie.

był kłus. to teraz galop.

przepraszam za jakość (kadry z filmów) i za ilość
można bić  😉 ino mocno! 😀
bumbum - nie jestem żadnym instruktorem ani trenerem, ale powiem ci z własnego przykładu, że jak będziesz tą rączką tak dłubać przy ... dolnych partiach brzucha to bardzo mało będziesz mogła z koniem zrobić, także zwróć uwagę na rękę, aby ją podnieść. Tyle ode mnie, bo nie czuję się upoważniona 🙂
dziękuję  :kwiatek: zwrócę na to uwagę następnym razem 😉 😉
Jeździec, poza ręką, db. Widać starania. Ale chodzi przecież o to, co robi koń. A z koniem jest gorzej. Ma nieaktywny zad, w związku z czym powłóczy nogami, odgina grzbiet, a przy próbie skrócenia zadziera głowę, walcząc z ręką. Konsekwentnie stosuj łydkę i nie ciągnij wodzy do siebie.
ok 😉 :kwiatek:
bumbum,
a Ty nie wstawiałaś gdzieś filmiku? ja bym się od konia zupełnie odczepiła dopóki jeździec nie dojdzie do właściwej pozy. Jeśli masz trenera, to może niech Cię weźmie na galop na lonżę bez wodzy, abyś się trochę rozluźniła?
Bo mam wrażenie, że jesteś spięta i zablokowana od samych ramion. Za dużo łapką gmerasz. Jakbyś się trzymała pyska- mam wrażenie.
Jak to się mówi? że kontakt ma być napięty jak gumka od majtek?
wstawiałam  😉 spięta jestem strasznie. może dlatego że mam jakiś taki lęk do galopu..
no nic - praca, praca 😉 :kwiatek:
Mam po raz pierwszy jakieś zdjęcia z jazdy na których widać całego konia i całego jeźdźca, więc mądry ludu re-volty, możesz się pastwić :P Bo pewnie jest milion rzeczy, na które nawet nie zwracam uwagi, a są błędami mniejszymi lub większymi. Konina 6 lat, drugi rok pod siodłem.

O, dokładnie to samo, co u poprzedniczki. Więcej luzu, więcej nogi, mniej ciągnięcia. Jak to w jeździe konnej  😉
Carunia, i moim skromnym zdaniem na kilku zdjeciach za szeroko rece. poza tym przeprostowujesz sie mocno i robisz "kaczy kuper" 😉 ale to wlasnie---> wiecej luzu.
o tak kaczy kuper to moja zmora, próbowałam wszystkiego już chyba, żeby te plecy poprawić, ale mam tak też jak chodzę normalnie, tylko że trochę mniej. A gdybyście widziały jak siedzę na krześle  😂

a nad rękami czeka mnie praca, ale dam radę :P

dzięki za porady 🙂
Mi się jeszcze rzuciły w oczy odstawione palce stóp  😉
ja widzę że masz przeprost, zupełnie jak ja  😁, i za bardzo się pochylasz :kwiatek: czasami łydka jest cofnięta za bardzo, paluszki odstawione no i wydajesz się sztywna, ale ze zdjeć aż tak dużo nie można zobaczyć 🙂
Noen, co nie tak u Caruni, widać na załaczonym obrazku  😁
(patrz Twój avatarek :kwiatek🙂
napisałam, że przeprost jak u mnie a palce też mam odstawione, ale widzę błędy to napisałam  😉 nie rozumiem o co chodzi, każdy jakieś ma ale jeśli dziewczyna chce znać swoję to napisałam jakie ja uważam, nie napisałam że JA TAKICH NIE MAM !!  😵
Teraz to ja nic nie rozumiem  😉
Wygląda na to, że bumbum, Carunia i noen oraz pół świata jeździ w podobnym stylu, i tyle w kwestii całościowej interpretacji. Można wklejać tu w kółko ten sam post   😀
to Ty się najpierw czepiasz a teraz udajesz że nie wiesz o co chodzi  😵
noen, nie przesadzasz lekko? Ja osobiście posta Felix... odebrałam jako żart, a jeśli zdajesz sobie sprawe ze swoich niedociągnieć to w czym problem?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się