Katasia dokładnie tego efektu uczulenia po dłuższym czasie się boję. A jak moja zacznie sobie wycierać ogon, to już z niego całkiem nic nie zostanie. 🤔
Katasia, ja znów latem obawiam się wystawienia na słońce Na opakowaniu wyraźnie jest napisane, że po zastosowaniu MTG nie wolno konia na słońce wypuszczać, a moje latem 24 h na pastwiskach 🙁 Póki co stosuję choćby dlatego, że mam problem z łupieżem. MTG łagodzi problem od zewnątrz a suplementy od środka 😉 z tym, że problem zaczął się od pogryzienia i reakcji uczuleniowej na meszki - rzepy ogonowe moich koni "spłyneły krwią" 🙁 a podczas wygajania wylazł lupież... o dziwo (i na szczęście!) konie ogonów nie trą...
Dlatego ja stosuję teraz - gdy słońca nie ma... Nie wiem jak bedzie zimą. Póki co ogony można jeszcze prać... ale rzeczywiście za kilka tygodni nie da rady Poza tym jak przylezą mrozy (o ile przylezą brr) to wszystko, co płynne ze stajni zabieram. Co prawda MTG to raczej olej jest, ale i tak nie sądzę, aby niskie temperatury były w tym przypadku dobrym pomysłem...
od słonca nigdy nie mialam po MTG reakcji alergicznej, ale i też przy żarówie nie smarowałam. Co do łupieżu, to właśnie u nas MTG go wywołało i swędziwkę straszną. Zimą go w szafce trzymałam, bo mamy ocieplaną kanciapę, więc problemu z mrozem nie było. Murat-Gazon to pomyśl jaki u mnie był płacz jak wychuchana fryzia grzywa z przedobrzenia zaczęła wypadac garściami, bo okoń tarł jak szalony!
Hej wam 🙂 czy ktoś może stosował suchy szampon? jest skuteczny? znalazłam o taki https://pasi-konik.pl/pl/p/ABSORBINE-Miracle-Groom-for-Horses-Spray-946-ml/1718 i zastanawiam się czy kupować czy nie bo nigdy suchego szamponu nie używałam a niestety u nas nie ma myjki wew. żebym mogła wykąpać swojego konia 🤔 z góry dziękuje za odpowiedzi :kwiatek:
Zależy do czego. 😉 Żółte plamy z siwków... trochę rozjaśnia (rozmazuje na większej powierzchni, przez co wydają się jaśniejsze? :lol🙂, ale żeby zmyć do końca, to już chyba lepiej ciepła woda w wiaderku, szmatka/gąbka miejscowo i derka osuszająca... Poza tym do konia innej maści używałam jeszcze szamponu C&D&M i coś tam na plamy dawał, ale kąpania zimą na pewno to nie zastąpi.
i believe i can fly1, Mircale Groom to nie jest preparat do rozczesywania grzywy / ogona. Zdecydowanie pomaga wyczyścić konia i rzeczywiście na karych jest efekt (mniej kurzu, piach mniej się czepia sierści), ale jako odżywka do ogona się średnio nadaje...
Tniecie jakos specyficznie ogony ? kiedyś miałam ogonową obsesje i wszystkie ogony moich zwierzaków cięłam bardzo krótko, aż do stawu skokowego . Wydawało sie to eleganckie.... pff . A tak zwierzęta krzywdziłam . Zwłaszcza Lansa który ogon ma piękny gruby prosty . Jakieś harakiri ... Już na szczęście mi to wyleciało z głowy ...
Do grzywy i ogona to bym raczej brała ShowSheena. Ja pryskam całego konia, brud mniej się trzyma sierści, na ogonie się trzyma kilka dni (i włosy się nie plączą). Ale ogólnie pomysłu suchego szamponu na grzywę i ogon nie ogarniam. 😉
Mam od niedawna Miracle Groom i potwierdzam, do rozczesywania nie bardzo. No i jako suchy szampon też średnio, może minimaaaalnie pomaga, jak się psiknie już czystego konia (w sensie potem brud mniej się osadza), ale w trakcie czyszczenia - no nie wyobrażam sobie tego. Wzięłam na spróbowanie, ale stwierdzam, że zakup nieudany.
Jako sheena mam teraz lustrant z Decathlonu, 20 zł za pół litra, póki co wrażenia bardzo pozytywne. 🙂 Naprawdę za tę cenę można być bardzo miło zaskoczonym! W dodatku efekt utrzymuje się spokojnie koło 4 dni, a nie trzeba psikać dużo, więc i pewnie na dość długo starcza.
Dziewczyny,ale mi nie chodzi co do rozczesywania bo do rozczesywania i odżywiania mam show sheena,tylko żeby ten cały brud wyszedł z grzywy i ogona no bo jednak przy skórze ma go sporo 🤔 i też może być do sierści żeby ten cały syf mniej się osadzał mimo że jest golony i derkowany..stąd pomysł o suchym szamponie do czyszczenia czy to sprawdzony sposób bo do tej pory stosuje mokre chusteczki które super się sprawdzają żeby z wierzchu zgarniać kurz,ale chciałam spróbować czegoś innego-lepszego 😉
Ależ jest magiczny sposób na taki brud: bardzo dokładne czyszczenie 😉 Swoją ścieżką, skoro koń pod derką brudny - może by tak derkę wyprać? Mam konie nie golone, derkowane, czyszczę właściwie jedynie dla czystego... sumienia, bo są czyste Ogon klaczy niedawno prałam w wiadrze z ciepłą wodą (nie było mrozu, a klacz się wczesniej grzała zatem ogon był mocno poklejony)...
_Gaga derki są czyste jak i sierść konia pod nimi który jest golony..największy problem mam z grzywą z tego wszystkiego co przy skórze ma trochę brudu co nie jest widoczne,ale ważne że ja o tym wiem i już mi to mocno przeszkadza 🤔
i believe i can fly1, w takim razie musisz się albo przyzwyczaić do faktu, że koń to zwierzak i nigdy nie będzie sterylnie czysty Masz też opcję aby przenieść siedo stajni z ciepłą myjką
Ten zwykły Carr And Day- Sheen- masakra masakra masakra! 0/5. Zero rozczesania, nie trzyma nawet dzień, połysk żaden. Woda w sprayu, dobrze że w promocji złapałam.
Zdecydowanie wybija się na tym tle CDM Odżywka której dałabym 4/5.
Madzia ma dziwny ogon, przy nasadzie bardzo gęsto ale ku dołowi robi sie go malutko. Po kupnie myślałam że to źrebak jej zjadł ale znalazłam w necie fotki przed źrebakiem i widzę że problem już był. Mam 3/4 opakowania MTG ale po tym jak Zairowi wypadło po tym pół ogona to zwyczajnie sie boje 🙄
anai, EasyWhite Veredusa kiedyś dawał radę, ale od lat nie mam siwków (na szczęście 😁 ) i nie wiem czy produkt nie stracił jakości (Supersheen stracił bardzo 🙁 )