Forum towarzyskie »

jaki operator telefonii kom.?

No to w nazwiązaniu do tego, co napisała JARA nie musiałaś korzystać z internetu, wystarczyła jakaś aktualizacja automatyczna (np facebboka czy innej aplikacji) i już masz doliczoną opłatę.

Jak masz umowę to zerknij na tę opłatę aktywacyjną - musi być to zawarte - a czy handlowiec powiedział czy nie to już nie wiem, nie zajmuję się sprzedażą więc nie wiem jakie są obecnie wymogi sprzedażowe ( pomijając zwykłą ludzką uczciwość).

Pytanie, przechodzę za miesiąc do playa na abonament. Chcę wziąć taki za 69 zł z nielimitowanymi połączeniami do wszystkich sieci. Czy te 69 zł mam "na wydanie" czy za smsy/mmsy płacę dodatkowo? Jak to jest, bo już zgłupiałam..
alnama
A oprócz tych nielimitowanych połączeń są w pakiecie jakieś sms-y do wykorzystania? Bo coś mi się wydaje, że możesz za nie płacić dodatkowo.
Ja mam w Orange właśnie abonament z nielimitowanymi połączeniami, ale do tego 500 lub 600 sms-ów (nie pamiętam dokładnie) do wykorzystania. 
W fakturach play widnieją tylko sms-y specjalne jako doatkowe opłaty.

A! Uważajcie z roamingiem! Szczególnie z transmisją danych. Wyłączenie w telefonie nić nie daje - a i wyłączanie tel. za granicą - nie bardzo. Na play 24 wyłaczenia roamingu doszukać się nie sposób 🙁 Chyba trzeba telefonicznie lub formularzem (też nie znalazłam na stronie). Za to abonament dodatkowy na "tańszy" roaming jest łatwy do znalezienia  😀iabeł:
alnama, za 69zl mozesz gadac bez konca.
JARA wiem, ale nie o to pytałam 🙂 chodziło mi o sms czy sa dodatkowo płatne czy to się nalicza z tych 69 zł 🙂 bo każdy mi mówi co innego..

Pauli w ofercie nie ma nic o darmowych smsach, tylko że koszt 19gr
alnama, przecież ci napisałam - że w fakturach dodatkowych opłat nie ma, chyba, że sms-y specjalne.
Oj przegapiłam Twojego posta halo 🙂 dzięki! Czyli bez stresu mogę brać ten abonament 🙂
Pokaz ktora to oferta.
Czy ktoś z Was wie, na ile czasu przed zakończeniem umowy w orange można ją przerwać? Chcę się przenieść do play i nie wiem ile jeszcze muszę czekać
a czemuż to chcesz się przenieść z orynż, słit orynż?

ja już ich mam powoli dość, ale wszyscy w orynżu, to ja też muszę  😵
Bardziej mój tata, od wieeeelu lat  orange, a on za swój jeden telefon płaci 300zł miesięcznie i za wszystko jak najwyżej, bo jak jakieś oferty to dla nowych klientów. Ja umowę mam fajną, ale w orange nie mogę nawet wybrać telefonu, który by mi odpowiadał
Libeerte
Przede wszystkim musisz się dowiedzieć do kiedy masz umowę.
Sądzę, że jeśli chodzi o długość okresu wypowiedzenia, to zasady dla wszystkich są jednakowe i możesz go dokonać najpóźniej 30 dni przed upływem okresu, na jaki zawarta została umowa.

Mi się wydaje, że nie ma lepszych i gorszych operatorów, wszyscy z czasem przestają się interesować złapanym klientem i coraz mniej im zależy na naszym zadowoleniu, skoro i tak płacimy rachunki. Moja przyszła szwagierka jest w Play i klnie na nich za każdym razem, nie może się doczekać końca umowy. Ja byłam w Plusie i postanowiłam się trzymać od nich jak najdalej.
Póki co Orange nie zalazło mi jeszcze za skórę, więc nie mam na co narzekać, ale jestem z nimi dopiero 4 miesiące 😉
Koniec dopiero 1.09 więc trochę jeszcze poczekam :/
Zobaczymy, na razie przeglądam oferty obu, no i zależna jestem od tego co tata zdecyduje 😉
Polecam wybrać umowę na czas nieokreślony, np. http://www.njumobile.pl/ albo http://www.heyah.pl/abonament/non-stop4
Piotrek, szukam czegoś z telefonami w dosyć dobrych cenach 😉
A nie lepiej kupić telefon osobno?
Ja jestem w Play i jestem zadowolona, płacę stówkę miesięcznie i mam rozmowy za free, smsy za free, mmsy za free i telefon mam mega porządny. W T-Mobile byłam 10 lat i z roku na rok płaciłam coraz drożej.

Najczęściej wychodzi drożej...
[quote author=_Gaga link=topic=1051.msg2086842#msg2086842 date=1399443973]

Najczęściej wychodzi drożej...
[/quote]

Na pewno? Na przykładzie Play Nowa FORMUŁA 4.0 UNLIMITED
[list]
[li]tylko SIM - 30zł/m-c[/li]
[li]z telefonem - 50zł/m-c[/li]
[/list]

Umowa na 15 miesięcy, czyli biorąc telefon dopłacasz 300zł. W tej ofercie masz np. Samsung Galaxy S4 Black Edition za 1290zł, czyli w sumie płacisz za telefon 1590zł. W internecie można bez problemu kupić ten telefon (nowy, z gwarancją) za około [url=http://allegro.pl/samsung-galaxy-s4-132171?buyNew=1&order=d&string=Samsung+Galaxy+S4+Black+Edition&bmatch=seng-v6-p-2-e-0409]1400zł[/url], a pewnie gdyby się postarać można by znaleźć taniej.

Czyli nie dość, że płacisz więcej, to jeszcze uwiązujesz się na 15 miesięcy do jednego operatora i nie możesz go zmienić jeśli będzie ciekawsza oferta albo coś ci nie spasuje.
Piotrek, nie każdy kupuje telefony za ponad 1 000 zł
Mi by było szkoda kasy - telefon to telefon, nie musi kosztować tyle
W opcji abonamentu typu 100 zł/mc bez limitów na cokolwiek (w tym Internet, z którego korzystam) mam np za 50 - 100 zł telefon spełniający moje oczekiwania i tyle
_Gaga, a konkretnie jaka oferta/telefon? W nju mobile czy heyah też masz ofertę "bez limitów", tylko że za 60zł/m-c. Podejrzewam, że nie ma znaczenia, czy bierzesz telefon za 100zł czy za 1000zł i tak płacisz za niego więcej niż jakbyś kupowała osobno.
Ja biorąc w abonamencie Galaxy S3 oszczędziłam ponad 500zł (biorąc pod uwagę cenę telefonu na Allegro).
Piotrek, nie mam ani czasu ani głowy do tego aby teraz szukać ofert wszyskich sieci i porównywać z cenami w sklepach... Przeczytaj dokładnie te oferty "bez limitów", często limity są dopisane - drobnym druczkiem. Choćby dlatego , że do tych 60 zł muszę dopłacić kolejne 30 za Internet i robi się "prawie stówa"
JARA, podejrzewam, że telefon był 500zł tańszy, ale abonament droższy o 600zł od podobnego abonamentu bez telefonu lub w innej sieci

_Gaga, jasne, jak nie masz czasu szukać to bierzesz pierwsza lepszą ofertę. Albo pytasz innych o polecenie czegoś. No więc polecam.

A w tej ofercie nju mobile internet do 1gb transferu kosztuje 19zł. Potem nie płacisz ale masz chyba wolniejszy transfer. Nie wiem, nigdy nie przekroczylem.  I te 19 zł jest już wliczone w te 60zł, więc nie płacisz dodatkowo. W heyah z tego co pamiętam jest 9zł za każde 500mb. A jak wykorzystasz mniej to płacisz mniej.
_Gaga, jasne, jak nie masz czasu szukać to bierzesz pierwsza lepszą ofertę. Albo pytasz innych o polecenie czegoś. No więc polecam.

Skąd wniosek że biorę pierwszą lepszą ofertę? Nie wiedziałam, ze zmieniam sieć aktualnie 😉
Jak przyjdzie termin zakończenia umowy z aktualnym operatorem - czas znajdę.
Czy ktoś z Was wie, na ile czasu przed zakończeniem umowy w orange można ją przerwać? Chcę się przenieść do play i nie wiem ile jeszcze muszę czekać

Najlepiej wybrać sie do salonu i spytać.  Ja swoją umowę zerwałam pół roku przed zakończeniem jak nie lepiej. Miesiąc wypowiedzenia czyli nie miesiąc przed zakonczeniem umowy, tylko miesiąc trwa procedura (pełen miesiąc rozliczeniowy).  Jeśli trafisz na miłą obsługę to zaznaczą kwadracik z trybem natychmiastowym jak u mnie i na drugi dzień jesteś wolna.  Tylko kare trzeba zapłacić, ja miałam koło 47zł
A w tej ofercie nju mobile internet do 1gb transferu kosztuje 19zł. Potem nie płacisz ale masz chyba wolniejszy transfer.
Żadna mi to rewelacja, bo w Playu 2gb internetu kosztuje 20zł 😉

_Gaga, odniosłem się do tego co napisałaś, że nie masz teraz czasu porównywać ofert. Chętnie zobaczyłbym ofertę gdzie abonament z telefonem bardziej się opłaca od kupna telefonu osobno.

JARA, zgadzam się, nie rewelacja.

To raczej odpowiednik usługi "Bezpieczny Internet" w playu - płacisz za tyle ile wykorzystasz, max 19zł. Tyle, że w playu za 1GB płaci się wtedy 30zł, czyli więcej. Nie wiem tylko jak play liczy ten internet. W nju płaci się 0,19zł za 1MB, czyli 19zł osiąga się przy 100MB (i później nie płaci się więcej). W playu mają jakieś progi, chyba wygląda to tak:
- po przekroczeniu 5MB - 10zł
- po 250MB - 20zł
- po 500MB - 30zł

To już lepiej wziąć ten pakiet, chyba, że zawsze używasz < 500MB (mówię o play).

W nju są pakiety internetowe - 700MB za 7zł. Czyli wychodziło by tyle samo co w play (1zł/100MB). Ale trzeba aktywować (wysłać SMSa) po każdym wykorzystaniu tych 700MB więc rozwiązanie raczej średnie 🙁

Zależy ile MB potrzebujesz. Ja chyba nigdy nie przekroczyłem w komórce 1GB...

Prawdę mówiąc w heyah jest to chyba lepiej rozwiązane.
agnesix, dziękuję :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się