melehowicz, no ba! Sztab urzędników musi mieć narzędzie do nękania 😉 Premia dla małych gospodarstw ma zaletę wypłaty przed. Tylko warunki są wyśrubowane, a pula kasy mała.
Sprawa już jest nieaktualna ale przed 2014 rokiem budowę ośrodków jeździeckich i hoteli dla koni można było wpisać wprost i literalnie do RPO ale do tego potrzebny był patronat organizacyjny i wspólne działanie zainteresowanych w danym regionie. Może ciemna masa jeździecka się ostatecznie pokapuje ze wspólne działanie jest niezbędne. i w następnym okresie planowanie (o ile cioteczka Unia nie przeniesie się na łono Abrahama) będzie można coś wysmyczyć.
To ma drugorzędne znaczenie. Niczego takiego nie da się poprowadzić ani na czarno ani jako rolnik. Wracając do sprawy: tworzy się tzw produkty sieciowe i wokół tego powstaje program dofinansowania niezbędnej infrastruktury, także inwestycyjnej. W paru takich tematach brałem udział.
Projekt napisany dla Legii, chyba, że ktoś dorobi na czas ideologię, czyli klub zawrze umowę z właścicielem, rozrośnie się liczebnie do ok 100 osób, złoży wnioski o inne dofinansowania, będzie wydawał kasę na szkolenie - i wtedy właściciel może złożyć wniosek o dofinansowanie. Wspomniałem o Legii bo nie wiem czy jest w mazowieckiem jeszcze jakiś klub jeździecki funkcjonujący na publicznym obiekcie (to druga grupa uprawnionych do udziału w projekcie). Po innych kryteriach wszystko wskazuje , że to jest dedykowane Legii.
Może nie do końca moje pytanie pasuje w tym temacie, ale nie chciałam tworzyć nowego. A nic więcej nie znalazłam w tutejszej wyszukiwarce na temat dotacji unijnych... Tak więc mam pytanie - chodzi o premię na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej. Z tego co się do tej pory zorientowałam to może ona obejmować jakieś działalności związane z końmi ( szkółka? Pensjonat?) - brzmi pięknie i chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej od osób które być może z niej skorzystały lub posiadają dokładną wiedzę na ten temat. Chodzi mi o informacje ściśle związane z działalnościami w które można "wkręcić" konie, bo wszystkie inne ogólnodostępne zasady itp już mam wchłonięte ;-) Czy można te środki przeznaczyć na Budowę/remont budynku przeznaczonego na stajnię, materiał na padoki, ujeżdżalnię? Może zakup koni rekreacyjnych?
Odkopuje wątek z małym dylematem. Chciałabym przenieść konie,na państwowy "folwark". Budynki są trochę zaniedbane i wymagają wkładu finansowego. Nad częścią z nich wisi konserwator zabytków. Chciałabym się dowiedzieć czy otwierając działalność na tym terenie, moge liczyć na fundusze unijne lub jakieś dofinansowania? Póki co jestem zarejestrowana w UP,tam jakieś pieniądze dają,ale jak najlepiej to rozgryźć,żeby nie zostać z długami?