Forum konie »

Bolesne anglezowanie

Jestem bardzo podatna na obtarcia w strefach intymnych i jest to niezwykle bolesne podczas anglezowania. Jakie spodnie najbardziej polecacie na taki problem?
MarlenaTelep, Bryczesy, to kolejny etap, zacznij od dobrej bielizny. Porządne, dobrze dopasowane, bawełniane (w moim przypadku najlepsze) gacie to podstawa 🤷 Potem bryczesy, też ważne, ale również siodło samo w sobie, może do budowy jeźdźca nie pasować. Kolejna sprawa to kwestia dosiadu, czy siedzisz prawidłowo? Tego nie da się ocenić przez internet, tu musisz pogadać z kimś z kim jeździsz lub poszkukać sensnownej osoby, która jest w stanie dobrze popatrzeć jak jeździsz i doradzić co robić.
MarlenaTelep,

spodnie - leginnsy jezdzieckie (breginsy) są o wiele elastyczniejsze, a co za tym idzie - tanie bregginsy układają się lepiej niż tanie bryczesy, które czasem w kroku potrafią cisnąć. co do samego problemu to warto zapytać trenerki żeby dokładnie spojrzała jak układa ci sie miednica i ogółem całe ciało. powiedz dokladnie czy czujesz dyskomfort bardziej w wstawaniu czy w siadaniu w siodło

warto też sie zastanowic czy to po prostu nie jest problem w niedopasowanym siodle. tak samo jak koń ma własne siodło, tak samo nie każdemu człowiekowi będzie sie dobrze jeździło w tym, które wszyscy chwalą jako super wygodne

możesz mieć wade kręgosłupa typu hiperlordoza lędźwiowa (nie jestem lekarzem to nie porada lekarska udaj sie do specjalisty jak zauwazysz ze to moze byc to) w takim przypadku z automatu wstajesz i byc moze napierasz na przedni łęk / siadasz w siodlo bardziej na miejscach intymnych

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się