Forum konie »

strzemiona

najlepiej by było jakbyś miała możliwość przetestowania ich gdzieś  🙂 ale jeśli nie ma to lepiej nie ryzykować
Tercet
Testowalam je. Dla mnie za lekkie, ale cieższe od zwyklych plastikowych bez wkładki. Ogolnie nie mam zastzrezeń, ale tak jak mówie, dla kogos kto lubi lekkie strzemiona. Ja natomiast jesli chodzi o stzremiona Horze jestem zakochana w tych
[img]http://demandware.edgesuite.net/sits_eu/image/AAEM_PRD/on/demandware.static/Sites-hrzeu-Site/Sites-hz-master-catalog/default/v1285719029018/large/16012_l.jpg?sw=800&sh=800&q=75.0&sfrm=jpg[/img]

Są bardzo cieżkie , przy tym bardzo stabilne i świetne rozwiazanie z magnesem. Załuje tylko ze kosztują tyle ile kosztują i musze nazbierac żeby je mieć 😉
Hypnotize rzeczywiście rozwiązanie z magnesem jest super, te strzemiona, które wstawiłaś wyglądają na porządne i nieśliskie. Ja jeżdżę teraz na takich z magnesem i są niestety okropnie śliskie 🙁
Tercet
Ja mam jakies stzremiona z gumami i tez sa dla mnie zbyt śliskie, szczegolnie po zmianie butów. ale te z magnesami i te plstikowe były w porzadku. Chociaz moze nawet ta wkładka przy plastikach trzyma mocniej.
Hypnotize może tak, bo ta w plastikowych to taka metalowa tarka 😉
ja jako zwolennik lekkich strzemion najbardziej polubiłam zwykłe plastiki, tylko pilnuję żeby wkładka była w dobrym stanie. I, jak już pisałam, po błocie i śniegu skrobię podeszwy  😉
Severus
Jak kto lubi 🙂 Ja generalnie jeździłam w plastikach w swpoim siodle i w innych jak mialam na testach. Te z Horze maja ten plus ze trzymaja sie stopy poprzez wkładke, ale takie zwykle mi uciekaly. Poza tym nie czułam strzemienia w ogole, noga uciekała mi do przodu i latała mi łydka. ogolnie ja jestem zwolennikiem stzremiona które sa bardzo cieżkie. Jak moze uda mi sie kupic te z magnesem to beda wazyly prawie  tyle ile wazy teraz moje siodło :P
Hypnotize ja jestem zwolenniczką lekkich ale masz rację, że metalowe sa stabilniejsze, i nawet jak noga wypadnie to łatwiej je złapać niż plastik ponieważ są ciężkie i nie nie latają gdzieś tam na boki aż tak mocno 😉
Tercet
Ja tez nie lubie takich tanich, zwykłych plastików, bo sie boje ze pękną w najmniej spodziewanym momencie.
Szkoda ze nie wiedziałam wczesniej ze szukasz czegos o tych stzremionach bo porobiłabym zdjecia jak to na koniu wyglada i powiedziałabym Ci ile dokładnie ważą.
te z Horze z metalową "tarką do marchewek" 🙂 są super. Stopa się przyczepia do wkładki, nie straszne ani błoto ani deszcz. W skokach, terenie na świrującym koniu można się czuć "komfortowo". Fakt są lekkie, ale nie miałam problemu żeby je "złapać" a do tego dają bardzo fajne podparcie.
Dzięki, dziewczyny!

Właśnie taka wkładka a la "tarka do sera" wydaje mi się najbardziej sensownym rozwiązaniem. Sęk w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć samych wkładek, bez strzemion. Wszystkie strzemiona z tego typu wkładkami wyglądaja mi na lekkie, a ja wolę, jak strzemię ma swój ciężar, w plastikowych nie czułam się zbyt komfortowo.

Nie widziałyście nigdzie samych tego typu wkładek?
Bostonka
Horze ma takie wkładki. W nowym katalogu kosztują 79.95 i sa aluminiowe.  Nie wiem tylko czy w Polsce w któryms sklepie sa dostępne.
wiem o jakie chodzi, bo przeglądałam ostatnio nowy katalog Horze lecz wkładek tych nie widziałam w ofercie żadnego sklepu, ale wystarczy że poprosisz w jakimś sklepie gdzie sprzedają produkty Horze i bez problemu Ci je sprowadzą 😉
Czy ktoś miał strzemiona z taką wkładką?
http://www.okser.pl/equi-theme-strzemiona-kompozytowe-p-1518.html
Jak to się sprawdza?
ja miałam dokładnie te ale wkładki nie uzywałam  😉
Hypnotize, Tercet - dzięki! W takim razie będę szukać 🙂
idzie jesień, zaczyna się robić zimno - jazda w strzemionach elastycznych odpada. Tak jak wcześniej mówiłam, że jest mi lepiej - tak na jesienno-zimowe chłody muszę mieć coś innego. Kostki nie dają rady, ból potworny. W zwykłych strzemionach trochę lepiej, bo stabilniej. Echh starość 🙁
Czemu w elastycznych zima nie?
Ja mam elastyczne uzywam calu rok i nie narzekam 🙂
mam kłopoty z kostkami po złamaniu i zwichnięciu, mokra i zimna pogoda mnie zabija pod tym względem - ledwo chodzę. A jeszcze jak się oprę na strzemieniu, które pracuje i rusza mi kostką to AŁA 🙁
A odnośnie strzemion elastycznych, to ma ktoś te http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_157&products_id=2211&topSsid=ff6605887f4f45b62214f9a6cc180776? Czy to jest to samo co takie za 165 zł?  😉
galeria
Mam dokładnie te strzemiona i jestm z nich bardzo zadowolona. Wczesniej w popzrendim siodle miałam takie same tyle ze sprengery i nie czuje roznicy.

Zastanawiam się czym sie różnią strzemiona łamane za 100zł od Sprengera..

http://allegro.pl/vantage-strzemiona-bezpieczne-lamane-12-cm-i1259093864.html

Zaczynam się zastanawiac bo mam takie tanie a kostka mi dokucza..
Nie wiem, czy to akurat te, ale część tanich ma pod gumą jakby... łańcuch rowerowy, gnie się w jednej płaszczyźnie przód-tył. A takim lepszym strzemieniem (niekoniecznie sprengera) można "wykręcić ósemkę) stopką - w środku są kulki (inna konstrukcja łańcucha?) i pracuje to w róznych płaszczyznach. Na to trzeba bezwzględnie zwrócić uwagę, bo te jednopłaszczyznowe to picnawodęfotomontaż.
halo A no właśnie..może w tym konkretnym przypadku cena o czymś świadczy  😁

Jutro wezme na jazde próbną Sprengery, może kostka mniej będzie bolała  🤔

Moje to chyba mają zwykły łańcuch od rowera  🤔

Gdzie dostane takie strzemiona?
Dramka,ja kupiłam takie zapewne wiesz u kogo😉
Mnie kostka przestała bolec po tym jak przerzuciłam się na te tańsze elastyczne.
Wcześniej długa jazda kłusem anglezowanym w zwykłych strzenionach to była dla mnie męczarnia.
Czasem kostka sama bezwładnie tak jakby mi się łamała na bok.
Teraz cały mój ciężar amortyzuje strzemiono, a nie staw w kostce  😀
Ja od roku użytkuję swoje plastikowe Shires (z pierwszego postu wątku) i jestem ogromnie zadowolona 💘
Strzemiona są bardzo lekkie a stopka szeroka i ma chropowatą powierzchnię, przez co świetnie trzyma się podeszwy butów. Jeśli wypadnie bardzo łatwo złapać strzemię spowrotem.
No i przy noszeniu siodła nigdy nie obijam sobie kostek 😁
Bardzo polecam!
[quote author=D+A link=topic=10443.msg747692#msg747692 date=1288027500]
Dramka,ja kupiłam takie zapewne wiesz u kogo😉
[/quote]

Szczęściara..Ja też takie chce  🏇

Może nie potrzebujesz?  😀iabeł:

Jestem rozczarowana 🙁 Obydwa strzemiona mają ten sam łańcuch od rowera  😵
Hehe nie pozbędę się🙂 Kupowałam je już daaawnoo ze 4 lata temu jak nie lepiej.
Dramka, ja nie umiem jeździć w takich z gumami (w tych co mają łańcuch,nie sprengerach tych fajnych😉  😉 - bo nie czuję się stabilnie - depczę w strzemię,a ono mi ustępuje...kurwi*** dostawałam,jak ostatnio interwencyjnie wsiadłam na cudzego konia i nie dość,ze był osiodłany w siodło z wysokim tylnym łękiem,to jeszcze strzemiona mi ustępowały...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się